Budaj ukázal ďalšiu nelegálnu skládku, stopy vedú k Bratislave

TA3 SITA
22.5.2020 14:42

Ministerstvo životného prostredia a Slovenská inšpekcia životného prostredia sa začali zaoberať ďalšou nelegálnou skládkou odpadu nazývanou Farma Prudské alebo Prudský majer v katastrálnom území obce Most pri Bratislave. Na spoločnej tlačovej konferencii to oznámili minister životného prostredia Ján Budaj a generálny riaditeľ SIŽP Ján Jenčo.

Majú fotografie vozidiel

Stopy návozov ilegálneho odpadu sú podľa Budaja minimálne tri roky staré, priesaky odpadu do spodnej vody sú zatiaľ neznáme. SIŽP priamo na mieste odobrala vzorky spodnej vody, aby identifikovala zloženie chemických látok.

„Žiaľ, musím to povedať otvorene, mnohé stopy vedú aj k hlavnému mestu Bratislava a k jeho čističke odpadových vôd, pretože sa zdá, že viacerý odpad sem priváža vodárenský podnik. Máme fotografie ich vozidiel, ktoré urobili ľudia z ministerstva,“ povedal Ján Budaj.

Šéf envirorezortu zároveň podotkol, že na skládke musia často zasahovať hasiči, pretože umiestnený odpad má tendenciu sa samovznietiť. „Je to tretí spôsob toho, ako nakladať s odpadom. Ani nie uložiť na legálnu skládku, ani nie separovať, ale jednoducho nechať ho zhorieť, nech to dýchajú ľudia naokolo,“ konštatoval.

Po testoch podajú oznámenie

Podľa Jána Jenča mala na území skládky súkromná spoločnosť formálne povolené spracovanie odpadu pre účely výroby priemyselného kompostu. „To je však iba na jednej špecifickej parcele. Všetok tento odpad a kal teda vykazuje známky, že je tu umiestnený protizákonne,“ povedal Jenčo. Myslí si tiež, že na skládke je zmiešaných viacero druhov odpadu. Má ísť hlavne o kal z niektorej z blízkych čističiek odpadových vôd. Podľa Jenča je možné vizuálne určiť, že kal je komunálneho aj priemyselného pôvodu.

Skládka odpadu sa nachádza niekoľko stoviek metrov od mohyly Milana Rastislava Štefánika v Ivanke pri Dunaji. Po odobratí vzoriek budú nasledovať ich laboratórne testy, ktoré by podrobným rozborom chemických látok mohli pomôcť identifikovať konkrétneho páchateľa alebo páchateľov. MŽP avizuje, že po vykonaní rozboru podá trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok