Pravidelné cvičenie nemá pozitívny vplyv len na telo, zistili vedci

TA3 SITA
22.5.2020 09:34

Cvičenie má pozitívny vplyv na zdravé fungovanie mozgu, tvrdia vedci z Texasu. Niektorí predpokladajú, že udržiavanie fyzickej kondície dokonca zlepšuje pamäť. Štúdia UT Southwestern Medical Center analyzovala zmeny v mozgu po roku cvičenia, ktoré zvyšuje prietok krvi v kľúčových oblastiach súvisiacich práve s pamäťou.

Pravidelné cvičenie nemá pozitívny vplyv len na telo, zistili vedci
SITA/AP (ilu)

Tento jav môže pomôcť najmä starším ľuďom a tiež vedcom pri ďalšom skúmaní liečby Alzheimerovej choroby. Počas štúdie, ktorú publikovali v Journal of Alzheimer's Disease, zdokumentovali zmeny v dlhodobej pamäti a toku krvi v mozgu u 30 ľudí.

Všetci mali minimálne 60 rokov a problémy s pamäťou. Polovica z nich sa rok venovala aeróbnemu cvičeniu a zvyšok len strečingu. Prvá skupina dosiahla zlepšenie pamäte o 47 percent, u druhej spozorovali len minimálne pozitívne zmeny.

"Dokázali sme, že keď sa vaša pamäť začína zhoršovať, môžete s tým ešte niečo urobiť. Stačí, ak sa začnete venovať aeróbnemu cvičeniu," povedal výskumník z UT Southwestern Medical Center Binu Thomas. "Máme dostatok dôkazov o tom, že cvičenie môže mať dlhodobý pozitívny vplyv na naše mozgy a tiež srdcia," dodal.

Témy: Texas
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok