USA chcú odstúpiť od vojenskej zmluvy, Rusko ju vraj porušuje

TA3 TASR
21.5.2020 17:38

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa oznámila zahraničnými partnerom, že odstupuje od Zmluvy o otvorenom nebi. USA chcú od zmluvy odstúpiť najmä preto, že Rusko ju porušuje a snímky zhotovené počas preletov je možné získať rýchlejšie a za nižšie náklady z amerických alebo komerčných družíc.

Odstúpenie od zmluvy však zrejme vytvorí nové napätie vo vzťahoch Washingtonu s Moskvou a znepokojí európskych spojencov i niektorých členov amerického Kongresu, konštatuje AP. Zmluva o otvorenom nebi, ktorá nadobudla účinnosť 1. januára 2002, vytvorila režim prieskumných letov nad územiami 34 signatárskych štátov, ku ktorým patrí aj Slovensko. Cieľom zmluvy je zvýšiť otvorenosť a transparentnosť vojenských síl a aktivít.

Prieskumné lety nad územím druhej krajiny navrhol Sovietskemu zväzu už v júli 1955 vtedajší americký prezident Dwight Eisenhower. Moskva túto myšlienku vtedy odmietla, ale prezident George H. W. Bush ju oživil v máji 1989. Zmluvu podpísalo aj Kirgizsko, ale ešte ju neratifikovalo.

Ruský diplomat Vladimir Jermakov vo svojej reakcii zdôraznil, že pokusy Washingtonu interpretovať odstúpenie od zmluvy ako reakciu na porušovanie zo strany Ruska "sú úplne neopodstatnené". Podľa jeho slov Spojené štáty "už dávno" pre Moskvu nie sú spoľahlivým partnerom a dodal, že Rusko "má vždy pripravený plán B" a je pripravené reagovať na kroky USA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok