Aplikácia pre smart karanténu je pripravená, testy boli úspešné

TA3 SITA
21.5.2020 17:27

Interné testovanie aplikácie na smart karanténu bolo na strane štátu úspešné. Ako však informoval úrad vlády, čaká sa na schválenie aplikácie od spoločností Apple a Google. "Tieto spoločnosti aktuálne posudzujú, či aplikácia spĺňa ich interné predpisy, či dostatočne chráni používateľa a podobne," dodáva úrad vlády s tým, že predbežný odkomunikovaný termín spustenia aplikácie, najskôr v piatok o 15.00, zostáva nezmenený.

Aplikácia pre smart karanténu je pripravená, testy boli úspešné
TASR/Michal Svítok

"Občanov prosíme, aby si pred príchodom na štátnu hranicu overili na korona.gov.sk, či je aplikácia v ostrej prevádzke," dodáva Úrad vlády SR. Spoločnosti Apple a Google podľa úradu vlády vykonávajú nad všetkými aplikáciami, ktoré súvisia s pandémiou, špeciálny dohľad.

Slovensko je treťou krajinou v Európe, ktorá takúto aplikáciu má. Podobne ako webstránka corona.gov.sk nestála aplikácia štát ani euro. Podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího je táto aplikácia kľúčom v boji proti koronavírusu. Aplikácia bude občanov vyzývať, aby sa odfotografovali a preukázali tým svoju polohu. Pokiaľ tak neurobia, bude o tom informovaný regionálny úrad verejného zdravotníctva, a ten vyšle buď svojho pracovníka, alebo políciu. Za porušenie karantény hrozí pokuta 1 650 eur. V treťom dni domácej karantény by si mali mať možnosť občania objednať test na Covid-19 na mobilnom mieste. Ten by mal byť povinný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok