Kollár chce pomôcť seniorom. Trináste dôchodky sú stále reálne

TA3
21.5.2020 13:54

Predseda parlamentu Boris Kollár a zástupcovia dôchodcov podpísali spoločné memorandum. Vyjadrili v ňom úsilie maximalizovať procesy v prípade benefitov pre seniorov. Podľa Kollára sú trináste dôchodky naďalej aktuálne, bude však potrebné nájsť pre ne prostriedky v rozpočte.

Komunikácia o potrebách seniorov

Pravidelná komunikácia o potrebách dôchodcov počas mimoriadnych opatrení proti šíreniu nového koronavírusu a aj po ich ukončení je základným bodom memoranda o porozumení a spolupráci, ktoré vo štvrtok podpísal predseda národnej rady Boris Kollár s Jednotou dôchodcov na Slovensku. Šéf parlamentu sa zaviazal podporovať súčasné aj budúce benefity dôchodcov, vyplýva z textu memoranda.

"Obidve strany sa dohodli, že budú podporovať medzigeneračnú solidaritu, ako aj súčasné a budúce benefity dôchodcov - bezplatné cestovanie seniorov vlakmi a autobusmi, zrušenie doplatkov za lieky, 13. dôchodok, dotovanie relaxačno-liečebných pobytov seniorov, vydávanie časopisu Tretí vek, kultúrno-spoločenskú činnosť a športovo-turistické podujatia dôchodcov," uvádza dokument, ktorý médiám zaslala riaditeľka odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR Michaela Jurcová.

Výhody chce zachovať

Predseda parlamentu a splnomocnenec pre napĺňanie memoranda, ktorým je za NR SR poslanec Martin Borguľa, budú podľa podpísaného dokumentu aktívne komunikovať s jednotou dôchodcov a budú presadzovať opatrenia, ktoré prispejú k riešeniu ich problémov. Na pravidelných stretnutiach oboch strán memoranda by sa mali zúčastňovať aj prizvaní odborníci.

Podľa Kollára nie je situácia vo verejných financiách jednoduchá, no napriek tomu chce zachovať všetky v súčasnosti platné výhody pre dôchodcov. "Ja budem robiť všetko pre to, aby tie sociálne istoty zostali, a teraz bojujem o 13. dôchodky," povedal po podpise memoranda Kollár. Či sa však v tomto roku podarí na toto opatrenie nájsť peniaze, nie je podľa neho zatiaľ jasné. Podľa Kollára by však mali dôchodcovia v každom prípade dostať v tomto roku viac peňazí ako vlani. "To môžem garantovať už teraz. Keby to nebolo, odchádzam z tejto vlády," povedal Kollár.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok