Máme nové prípady. Zisťovali, prečo sa deti nenakazia tak často

TA3 TASR SITA ČTK
21.5.2020 09:31

Sme vo 4. fáze uvoľňovania a od dnes môžeme cestovať do ôsmich krajín na menej ako 24 hodín aj bez karantény a testov. Za uplynulý deň u nás pribudlo šesť nových prípadov nákazy, piaty deň po sebe nemáme žiadne nové úmrtie. WHO je znepokojená narastajúcim počtom nových nakazených. Udalosti sme s vami sledovali online.

Máme nové prípady. Zisťovali, prečo sa deti nenakazia tak často
SITA/Branislav Bibel (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

22:47 Viac ako 40 percent rodičov by od 1. júna určite poslalo svoje dieťa do školy alebo škôlky. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu agentúry AKO. Ten realizovala na vzorke 1098 respondentov od 18. do 21. mája.

22:15 Nezamestnanosť na Slovensku vzrástla v apríli historicky najvyšším tempom. Rozsiahle prepúšťania nastali v priemysle, obchode ale aj v ubytovacích a stravovacích službách. O ďalšom výhľade slovenskej ekonomiky sme sa rozprávali s Vladimírom Balážom z Prognostického ústavu SAV a Martinom Hoštákom, tajomníkom Republikovej únie zamestnávateľov.

21:11 Pozrite si aj Tému dňa, v ktorej sme s našimi hosťami diskutovali o riešeniach štátu pre cestovné kancelárie, hotely i reštaurácie.

20:44 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí odporúča necestovať v súčasnej situácii spojenej s pandémiou nového koronavírusu do žiadnej krajiny sveta. Informoval o tom tlačový odbor rezortu diplomacie.

20:03 Situácia v najväčšom jemenskom prístavnom meste Aden je v dôsledku šírenia ochorenia Covid-19 kritická. Oznámila to organizácia Lekári bez hraníc. V zdravotnom stredisku MSF v Adene, ktoré je jediným zariadením v južnom Jemene, kde sa liečia pacienti s ochorením Covid-19, od 30. apríla do 17. mája prijali 173 pacientov, pričom najmenej 68 z nich nákaze podľahlo.

"Pokiaľ ide o počet infikovaných ľudí v meste, v našom zdravotníckom zariadení vidíme len špičku ľadovca. Ľudia k nám prichádzajú príliš neskoro. A vieme, že množstvo ďalších ľudí nepríde vôbec - jednoducho umierajú doma," povedala manažérka operácií Lekárov bez hraníc v Jemene Caroline Seguinová.

19:44 Taliansko zaznamenalo vo štvrtok 156 nových úmrtí a 642 nových prípadov nákazy koronavírusom. Celkový počet úmrtí od začiatku pandémie tak v Taliansku dosiahol 32.486. Počet nakazených stúpol na 228.006.

19:23 Odbery vzoriek vo štvrtok vykonávali príslušníci HaZZ v karanténnych zariadeniach v Oravskej Porube, Žiline, Nižnej nad Oravou, Starej Ľubovni, Banskej Bystrici, Rimavskej Sobote, Trenčianskych Tepliciach, Gabčíkove, Bratislave a Košiciach.

19:11 Pozrite si aj spravodajský blok o koronavíruse z Hlavných správ TA3.

19:01 Rakúsko sa pripravuje na letnú turistickú sezónu, pričom sa však zároveň snaží zabezpečiť, aby sa nový koronavírus opäť nerozšíril. Kancelár Sebastian Kurz uviedol, že ľudia z krajín, kde sa situácia s ochorením Covid-19 stabilizovala, môžu počítať s letnou dovolenkou s "maximálnym bezpečím a maximálnym pôžitkom.”

18:54 Pozrite si aj príbeh vodiča MHD v Bratislave Matúša Haviara, pracujúceho v Dopravnom podniku už 7 rokov.

18:36 Maďarská vláda od piatka rána umožní občanom Slovenskej republiky vstup na územie Maďarska na 24 hodín bez nutnosti karantény. Oznámil to na Facebooku minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

18:18 Čečenského lídra Ramzana Kadyrova hospitalizovali pre podozrenie, že sa nakazil novým koronavírusom. Kadyrova údajne už v stredu previezli jeho súkromným lietadlom z čečenskej metropoly Groznyj do Moskvy po tom, ako mal niekoľko dní príznaky podobné chrípke, uviedol ruský spravodajský kanál Baza na sociálnej sieti Telegram. Kadyrovovi podľa jeho informácií odporučili liečbu čečenskí lekári v reakcii na to, že sa jeho zdravotný stav "začal prudko zhoršovať".

18:04 Pokiaľ ide o pandémiu nového koronavírusu, Taliansko sa dostalo z najhoršieho. Vyhlásil to premiér Giuseppe Conte. 60-miliónová krajina od februára eviduje viac ako 32-tisíc úmrtí a vyše 227-tisíc potvrdených prípadov nákazy.

17:40 Slovenské aquaparky, kúpaliská a plavárne vyzývajú vládu, aby začala konať v súvislosti s pandémiou Covid-19 a jej vplyvom na cestovný ruch, so špecifickým dôrazom na ich fungovanie. „Už teraz je evidentné, že obmedzená letná prevádzka s plánovanými reštrikciami bude znamenať pre všetky subjekty veľkú výzvu na zabezpečenie ekonomického fungovania. Hrozí, že po jari s nulovými príjmami a obmedzenými príjmami v lete tak mnohí budú stáť pred existenčnou otázkou,“ uviedlo 15 zástupcov najpopulárnejších aquaparkov a kúpalísk Slovenska.

17:20 Interné testovanie aplikácie na smart karanténu bolo na strane štátu úspešné. Ako však informoval Úrad vlády SR, čaká sa na schválenie aplikácie od spoločností Apple a Google. "Tieto spoločnosti aktuálne posudzujú, či aplikácia spĺňa ich interné predpisy, či dostatočne chráni používateľa a podobne," dodáva úrad vlády s tým, že predbežný odkomunikovaný termín spustenia aplikácie, najskôr v piatok o 15.00, zostáva nezmenený.

16:50 Debrecínska univerzita v spolupráci s maďarským Národným centrom zdravia a rezortom ľudských zdrojov začala vyvíjať vakcínu proti novému druhu koronavírusu. K jej vývoju použijú izolovaný vírus SARS-CoV-2 od 30 až 40 nakazených. V prvej fáze vyberú kmene vírusu potrebné k vývoju vakcíny a následne budú testovať najvhodnejšie bunkové kultúry. Nasledovať bude skúmanie účinnosti a napokon testovanie na zvieratách.

16:47 Zdá sa, že koronakríza prinútila členské krajiny k opatreniam, ktoré ešte pred pár mesiacmi neboli predstaviteľné. Nemecko a Francúzsko predstavili ambíciu vytvoriť spoločný, 500 miliardový fond. O ňom sme sa rozprávali s Tomášom Púchlym, analytikom Nadácie F. A. Hayeka.

16:41 Popredná medzinárodná humanitárna organizácia Oxfam International pre finančné problémy spôsobené pandémiou výrazne obmedzí svoju činnosť a ukončí pôsobenie v 18 krajinách. O prácu tak môže prísť až zhruba 1450 zamestnancov. Organizácia Oxfam v súčasnosti pôsobí v 66 krajinách a svoje aktivity koordinuje prostredníctvom 20 pridružených pracovísk po celom svete.

16:24 Prezident Tanzánie John Magufuli oznámil, že budúci mesiac sa znovu otvoria univerzity a obnovia sa športové podujatia. Predtým vyhlásil, že krajinu v čase pandémie zachránila pred najhoršou situáciou modlitba. Prezident zverejnil toto rozhodnutie i napriek tomu, že podľa kritikov počet prípadov prudko stúpa.

16:15 Ľudia s trvalým alebo prechodným pobytom na Slovensku môžu na 24 hodín vycestovať do ôsmich krajín bez toho, aby po návrate do vlasti museli absolvovať povinnú karanténu. O tejto téme sa rozprával kolega Patrik Jager s prvým zástupcom riaditeľa úradu hraničnej a cudzineckej polície, Robertom Guckým.

15:51 Viac ako o vlastné zdravie sa mladí ľudia obávajú ekonomických následkov. Vyplýva to z prieskumu Mladí v časoch korony Rady mládeže Slovenska a Nadácie otvorenej spoločnosti Bratislava. Prieskum sa uskutočnil na prelome apríla a mája na vzorke tisíc respondentov vo veku 15 až 29 rokov.

15:47 Ak ste už raz zažiadali o SOS dotáciu z piateho balíka pomoci, po schválení vám bude poskytovaná až do chvíle, kým nám neoznámite stratu nároku na ňu alebo kým nebude vyplácanie balíka ukončené. Žiadosť teda netreba posielať opätovne. Upozorňuje na to ministerstvo práce.

15:25 Materské a základne školy doposiaľ otvorilo 17 členských krajín EÚ, dve desiatky krajín spustili vyučovanie aj na stredných školách. Informovalo o tom Ministerstvo školstva SR.

15:20 V Británii sa začalo trestné stíhanie vo viac ako 300 prípadoch útokov na policajtov a iných pohotovostných pracovníkov počas prvého mesiaca karanténnych opatrení. Polícia eviduje celkovo 313 útokov, z ktorých väčšina zahŕňa prípady, keď obvinení na týchto pracovníkov kašľali alebo ich opľuli tvrdiac, že sú infikovaní. Ďalších 62 prípadov trestného stíhania sa týkalo útokov na predavačov.

15:12 V Európe už v súvislosti s chorobou Covid-19 zomrelo viac ako 170.000 ľudí. Vyplýva to z údajov, ktoré zhromaždila agentúra AFP. Takmer tri štvrtiny všetkých európskych obetí pandémie pochádza zo štyroch krajín: Británie, Talianska, Francúzska a Španielska. Na celom svete si koronavírus vyžiadal viac ako 328.000 mŕtvych.

15:05 Pozrite si spravdajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 15. hodine.

14:55 Internetové nákupy prekonali v období karantény všetky ostatné spôsoby utrácania peňazí. Nadpolovičná väčšina európskych spotrebiteľov uviedla, že na internete nakupujú viac ako predtým. Aj poskytovatelia virtuálnych zážitkov, ako sú lekcie fitness, sledovanie TV a filmov alebo internetové vzdelávacie kurzy, zaznamenali rekordné počty predplatiteľov. Výdavky za virtuálne zážitky zvýšil približne každý tretí Európan. Vyplýva to z prieskumu medzi európskymi spotrebiteľmi spoločnosti Mastercard.

14:41 Obmedzenia zamerané za zastavenie šírenia pandémie donútili desať percent dvojíc v Indonézii zrieknuť sa antikoncepcie. Informoval o tom indonézsky predstaviteľ úradu pre plánovanie rodiny. Nedostupnosť antikoncepcie môže vyústiť do 420.000 tehotenstiev. Vláda odhaduje, že od marca do apríla prestali antikoncepciu používať celkovo tri milióny dvojíc a v 15 percentách z nich sa to môže skončiť tehotenstvom.

14:36 Pozrite si tlačovú besedu predsedu vlády Igora Matoviča po rokovaní hospodárskej a sociálnej rady. Vystúpili na nej aj minister práce Milan Krajniak, minister financií Eduard Heger, prezident KOZ SR Marián Magdoško, viceprezidentka KOZ SR Monika Uhlerová, predseda AZZZ SR Rastislav Machunka, videprezident RÚZ SR Mário Lelovský a viceprezident ZAP SR Pavol Prepiak.

14:17 V Iráne sa koronavírusom nakazilo okolo 10.000 zdravotníckych pracovníkov, informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters. Irán je na Blízkom východe krajinou, ktorú pandémia zasiahla najviac. Celkovo sa nakazilo už 129.341 ľudí a 7249 koronavírusu podľahlo.

14:00 Zákon o zájazdoch schválený na poslednej schôdzi NR SR dokáže najlepšie ochrániť ako práva klienta, tak aj cestovné kancelárie a agentúry. Očakávať zákon, ktorý by dokonale vyriešil vzniknutú situáciu, je však nemožné, uviedol prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Roman Berkes.

13:54 O vývoji na pracovnom trhu a raste nezamestnanosti sme sa rozprávali s Katarínou Muchovou, analytičkou Slovenskej sporiteľne.

13:36 Stredočínsky Wu-chan nariadil úplný zákaz lovu, chovu a konzumácie divých zvierat. Začína platiť okamžite a bude trvať päť rokov.

13:34 Aj v Nemocnici Košice-Šaca vyšetria zdravotníci prítomnosť protilátok ochorenia Covid-19 v krvi aj samoplatcom. Sérologické testy realizuje nemocnica od minulého týždňa ako doplnkovú nepriamu diagnostiku ochorenia.

13:30 Minister práce Milan Krajniak informoval, že tripartita sa zaoberala aktuálnymi krízovými opatreniami, ale aj dlhodobým rozvojom Slovenska. Podľa Krajniaka vznikne komisia, ktorá bude riešiť zmeny v dôchodkovom systéme i v daniach, prizvú do nej aj sociálnych partnerov.

13:27 Po skončení Hospodárskej a sociálnej Rady SR sa premiér Igor Matovič spolu so zástupcami štátu, odborových a zamestnávateľských združení či zväzov postavil pred novinárov. Hlavnou témou rokovania boli ekonomické opatrenia spojené s krízou a zmeny nastavenia systému tak, aby sa pomohlo ekonomike.

13:12 V Nemocnici Zvolen vyšetria zdravotníci prítomnosť protilátok ochorenia Covid-19 v krvi aj samoplatcom. Záujem o vyšetrenie je nutné nahlásiť telefonicky a samoplatca zaplatí za vyšetrenie 19 eur. Sérologické vyšetrenie na základe prítomnosti protilátok ukáže, či sa testovaný v minulosti s vírusom stretol, prípadne je ním aktuálne infikovaný, hoci nemusí mať žiadne príznaky.

13:03 Prezidentka Zuzana Čaputová upozornila, že situácia s novým koronavírusom zasiahla aj oblasť kultúry a umenia. Pri symbolickej štvrtkovej návšteve Slovenskej národnej galérie v Esterházyho paláci v Bratislave preto vyzvala na jej podporu a pozvala ľudí do múzeí, galérií i ďalších kultúrnych inštitúcií.

12:48 Košický samosprávny ukončil testovanie na nový koronavírus v 11 krajských zariadeniach sociálnych služieb. Počas troch týždňov sa mu podrobilo spolu 1100 zamestnancov, ani u jedného sa ochorenie Covid-19 nepotvrdilo. Ako ďalších chce kraj testovať vodičov prímestskej autobusovej dopravy, mestských policajtov a všeobecných lekárov.

12:38 V nemocnici v indickom Bombaji sa matkám infikovaným koronavírusom narodilo už viac než sto zdravých detí. Tri z celkovo 115 bábätiek narodených nakazeným matkám za posledný mesiac mali spočiatku pozitívne testy na ochorenie Covid-19, avšak následné testy to nepotvrdili, uviedli lekári. Dve ďalšie infikované tehotné ženy v nemocnici zomreli, jedna z nich pred narodením dieťaťa. Viac než polovica z týchto detí sa narodila cisárskym rezom.

12:27 Amnesty International adresovala Rade Európy otvorený list, v ktorom vyjadrila obavy nad zaobchádzaním s ľuďmi žijúcimi v rómskych komunitách na Slovensku a v Bulharsku počas pandémie Covid-19. Informoval o tom riaditeľ AI Slovensko Rado Sloboda.

12:10 Do klinického výskumu na Slovensku investuje farmaceutický priemysel každý rok viac ako 34 miliónov eur. Pandémia však ukázala, že existuje ešte väčší potenciál zatraktívniť Slovensko v tejto oblasti. Pri príležitosti Medzinárodného dňa klinických skúšaní to povedali predstavitelia Asociácie inovatívneho farmaceutického priemyslu.

12:06 Britská farmaceutická spoločnosť AstraZeneca oznámila, že získala vyše miliardy dolárov od USA, ktoré takto pomáhajú financovať výrobu očkovacej látky proti ochoreniu Covid-19.

11:50 Samosprávy začínajú pre očakávané výpadky príjmov zužovať ich rozpočet. O tom, ako sa to môže v konečnom dôsledku prejaviť na verejných službách miest a obcí, sa porozprávala kolegyňa Barbora Šišoláková s hosťom Michalom Kaliňákom, ústredným riaditeľom Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska.

11:38 Polícia pripomína v súvislosti s uvoľňovaním opatrení týkajúcich sa pobytu v zahraničí dôležitosť preverenia situácie na hraniciach iných krajín. "Upozorňujeme občanov SR, ktorí plánujú od 21. mája ísť do zahraničia a vrátiť sa do 24 hodín v rámci novej všeobecnej výnimky, aby si preverili aktuálnu informáciu danej krajiny, či budú na jej územie zo strany ich hraničnej kontroly vpustení," informovala hovorkyňa PPZ Denisa Bárdyová. Výnimka udelená zo slovenskej strany sa vzťahuje na Maďarsko, Poľsko, Česko, Rakúsko, Chorvátsko, Slovinsko, Švajčiarsko a Nemecko.

11:30 Receptory, ktoré vpúšťajú koronavírus do ľudských buniek, sa zrejme menej často vyskytujú v nosoch detí, čo by vysvetľovalo, prečo je menej pravdepodobné, že sa deti nakazia vírusom. Vyplýva to z novej štúdie.

11:22 Slovinské zdravotnícke orgány na základe dobrých výsledkov ochrany proti pandémii v Maďarsku odporučili otvoriť hranice pre občanov Maďarska a Slovinska, uviedol to minister zahraničných vecí Péter Szijjártó po telefonickom rokovaní so šéfom slovinskej diplomacie Anžem Logarom.

11:00 Japonsko v súvislosti s pandémiou zruší mimoriadny stav v prefektúrach Osaka, Kjóto a Hjógo. Dôvodom je pokles prípadov nákazy pod normu stanovenú vládou na stiahnutie týchto opatrení.

10:47 Aprílový nárast nezamestnanosti na Slovensku z marcových 6,2 % na 7,4 % je historicky najväčším medzimesačným nárastom nezamestnanosti, ktorý prekonáva aj najhoršie mesiace krízy v roku 2009. Upozornili na to analytici Národnej banky Slovenska.

10:44 Rusko za posledných 24 hodín zaznamenalo ďalších 127 úmrtí. Celkový počet obetí epidémie sa zvýšil na 3099. Informovala o tom vo štvrtok agentúra TASS. Za uplynulých 24 hodín v Rusku zaznamenali aj 8849 nových prípadov nákazy, čím celkový počet stúpol na 317.554.

10:30 Zubné ambulancie začínajú ošetrovať pacientov v štandardnom režime pri dodržiavaní zvýšených hygienicko-epidemiologických postupov.

10:18 Na možnú súvislosť výskytu záhadnej zápalovej reakcie s ochorením Covid-19 po talianskych, britských a amerických odborníkoch upozornil aj český Štátny zdravotný úrad. Medzi príznaky takzvanej a inak zriedkavej Kawasakiho choroby patria typické vyrážky, dlhotrvajúca horúčka a ďalšie ťažkosti vrátane šoku.

"V krajinách s vysokým výskytom ochorenia COVID-19 boli v Európe aj v Spojených štátoch hlásené prípady detí, hospitalizovaných na jednotkách intenzívnej starostlivosti pre vzácny zápalový multisystémový syndróm u detí," napísal na webe SZÚ.

10:10 Austrálske štáty vedú spor o otváraní vnútorných hraníc. Ešte v marci jednotlivé štáty v Austrálii uzavreli svoje hranice pre osoby z najviac postihnutých oblastí, ako sú Sydney alebo Melbourne. Hoci počet prípadov nákazy v Austrálii klesá, štáty svoje hranice odmietajú otvoriť.

10:05 Pozrite si správy o nových evidovaných prípadoch z vysielania TA3 o 10. hodine.

10:00 V Maďarsku za uplynulých 24 hodín zomreli na ochorenie Covid-19 ďalší traja pacienti, počet obetí tak stúpol na 473. Informoval o tom vo štvrtok krízový štáb. Z ochorenia sa doteraz zotavilo 1509 pacientov. Počet aktuálne nakazených klesol na 1659, z nich 510 si vyžaduje nemocničnú starostlivosť. Z hospitalizovaných je 27 napojených na pľúcnu ventiláciu.

9:55 Pri koronavíruse sa takmer 80 percent respondentov stretlo s hoaxami. Ukázal to prieskum, ktorý urobila Fakulta masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Okamžite rozlíšiť, že ide o falošnú správu, dokázala viac ako polovica z nich. Takmer polovicu respondentov tieto informácie znepokojili a viac ako 20 percent začalo pochybovať o správnosti krokov, ktoré v boji proti koronavírusu podnikla vláda alebo kompetentné orgány.

9:38 Banskobystrický kraj má jeden nový prípad, dva má Trnavský kraj a tri Košický kraj, avšak mimo karantény hlásili len dva nové prípady. 7-dňový kĺzavý medián je na úrovni 1.

tvrtok-kraje_0a14036f-2fed-947b.png

9:36 Aktuálne máme 14 hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením Covid-19. Z toho traja sú na JIS a naďalej nikto na pľúcnej ventilácii.

9:34 Za uplynulý deň pribudlo 14 nových vyliečených pacientov, spolu ich je už 1 245.

9:30 Na Slovensku pribudlo šesť nových prípadov ochorenia COVID-19. Celkovo tak evidujeme 1 502 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 2 933 testov.  Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:27 Otvorenie materských a základných škôl prvého stupňa a 5. ročníka automaticky pre rodičov neznamená ukončenie čerpania pandemického ošetrovného. Rodičia detí, ktoré v júni do týchto zariadení nenastúpia a zostanú s nimi doma, môžu túto dávku poberať naďalej, musia však na konci mesiaca zaslať Sociálnej poisťovni vyplnené čestné vyhlásenie k žiadosti o ošetrovné.

9:12 Počet osôb, ktoré sa infikovali novým typom koronavírusu, presiahol celosvetovo už päť miliónov, pričom chorobe podľahlo na celom svete už viac než 328.000 pacientov. Spojené štáty evidujú takmer 92.000 úmrtí, zatiaľ čo celá Európa zaznamenala takmer 165.000 smrteľných prípadov.

9:02 Najväčší zamestnávateľ na Spiši, spoločnosť Embraco Slovakia, začala diskutovať s odborovým zväzom a úradom práce o možnosti hromadného prepúšťania. Dôvodom je dlhodobejší pokles dopytu z dôvodu pandémie. „S poľutovaním musím oznámiť, že v najbližších mesiacoch budeme musieť ukončiť pracovný pomer s približne 200 kolegami,” povedal generálny riaditeľ Marcelo Borba.

9:00 Japonský export klesol v apríli o takmer 22 percent, teda najprudšie od roku 2009. Pandémia výrazne obmedzila globálny dopyt po autách, priemyselných materiáloch a ďalších tovaroch a zrejme stiahla tretiu najväčšiu ekonomiku na svete ešte hlbšie do recesie.

8:55 Od 1. júna sa budú môcť opäť otvoriť materské školy a prvých päť ročníkov základných škôl. Nástup detí je dobrovoľný, v Trnave majú rodičia svoje rozhodnutie nahlásiť do piatka 22. mája. Spolu so školami a škôlkami budú znova fungovať aj školské kluby detí.

8:45 Ceny ropy vo štvrtok ráno pokračovali v raste. V stredu 20. mája uzavrela americká WTI na 10-týždňovom maxime. Ceny podporil pokles ropných rezerv v USA a rozsiahle zníženia ťažby veľkých producentských krajín. Ešte razantnejšiemu zvýšeniu cien stále bránia obavy z následkov pandémie nového koronavírusu.

8:40 Španielska dráma Všetci to vedia (2018) oscarového režiséra Asghara Farhadiho otvorí vo štvrtok Minifestival európskeho filmu. V poradí 14. ročník podujatia, ktoré do regiónov Slovenska prináša filmy podporené z programu Kreatívna Európa - MEDIA, presunuli organizátori pre koronavírusovú pandémiu do online priestoru. Uskutoční sa od 21. do 29. mája v projekte Kino doma a uvedie desať titulov.

8:35 Ako na Facebooku informuje Úrad verejného zdravotníctva, vycestovať na 24 hodín bez následnej karantény a testov môžeme do ôsmich krajín: Maďarska, Poľskej republiky, Českej republiky, Rakúskej republiky, Slovinskej republiky, Chorvátskej republiky, Nemeckej spolkovej republiky alebo Švajčiarskej konfederácie.

8:25 V Trenčianskom samosprávnom kraji pribudlo v apríli 3864 nezamestnaných, ich celkový počet stúpol na 15.720. Miera nezamestnanosti vzrástla v TSK medzimesačne o 1,4 % na úroveň 4,67 %. Informovalo o tom Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny

8:15 Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas vyzval občanov krajiny, aby si držali odstup od extrémistov počas protestov proti koronavírusovým opatreniam. Uviedol to v rozhovore pre denník Die Welt, ktorý bol zverejnený vo štvrtok.

8:03 V Nemecku zaznamenali za posledných 24 hodín 745 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Celkovo tak v krajine evidujú už 176.752 infikovaných. V Nemecku za tento čas pribudlo aj 57 úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje. V krajine tak dosiaľ celkovo zaevidovali už 8147 úmrtí.

V krajine tak dosiaľ celkovo zaevidovali už 8147 úmrtí.

7:40 V Česku stúpol v stredu počet potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 o 74 na 8721. Nárast je menší než v pondelok, keď pribudlo až 111 nakazených, v utorok ich pribudlo 61. V stredu zomrel ďalší infikovaný, obetí na životoch je celkovo už 304. Po stredajšej polnoci to oznámilo české ministerstvo zdravotníctva. Aktuálne je v Česku chorých na 2587 ľudí, z ochorenia COVID-19 spôsobovaného novým koronavírusom, sa vyliečilo 5830 osôb.

7:05 Oblasť Bengálskeho zálivu zasiahla v stredu supercyklóna Amphan sprevádzaná vetrom dosahujúcim rýchlosť až 190 kilometrov za hodinu. Najsilnejšia cyklóna za posledné desaťročia už spôsobila obrovské škody na majetku a vyžiadala si životy najmenej ôsmich osôb.

V oblasti Bengálskeho zálivu boli už v súvislosti s cyklónou evakuované milióny miestnych obyvateľov. Úsilie úradov o rýchlu evakuáciu však komplikujú opatrenia zavedené proti šíreniu nového druhu koronavírusu SARS-CoV-2.

6:50 Peru sa po Brazílii stalo druhou latinskoamerickou krajinou, kde počet prípadov nákazy novým koronavírusom dosiahol 100.000.

6:40 Nový koronavírus si od vlaňajšieho decembra vyžiadal na celom svete už viac ako 325.000 obetí. Vyplýva to z bilancie tlačovej agentúry AFP vychádzajúcej z oficiálnych údajov, ktoré boli k dispozícií v stredu o 20.00 h SELČ.

6:35 Spojené štáty zaznamenali v stredu za predchádzajúcich 24 hodín ďalších 1561 úmrtí na ochorenie COVID-19, čím ich počet stúpol na 93.406.

6:25 Španielsky premiér Pedro Sánchez získal podporu parlamentu v súvislosti s predĺžením karanténnych opatrení o ďalšie dva týždne.

6:10 Ľudia s trvalým alebo prechodným pobytom na Slovensku môžu na 24 hodín vycestovať do ôsmich krajín bez toho, aby po návrate do vlasti museli absolvovať povinnú karanténu. Polícia ich ale upozorňuje, aby si pred cestou overili aktuálne nariadenia v zahraničí.

6:05 Cestovné kancelárie dostanú vyše roka na to, aby vyriešili zrušené zájazdy pre situáciu okolo nového koronavírusu. Parlament v skrátenom legislatívnom konaní schválil návrh zákona o zájazdoch z dielne ministerstva hospodárstva. Za prijatie novely hlasovalo 105 poslancov zo 119 prítomných.

6:01 Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie pribudlo až 106.000 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je najvyšší denný prírastok od vypuknutia pandémie.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj v stredu, pozrite si včerajší súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok