WHO eviduje najviac nových prípadov od začiatku pandémie

TA3 TASR
20.5.2020 21:58

Za posledných 24 hodín pribudlo podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie až 106.000 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je najvyšší denný prírastok od vypuknutia pandémie.

WHO eviduje najviac nových prípadov od začiatku pandémie
SITA/AP

WHO vyjadrila znepokojenie nad narastajúcim počtom nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 v chudobných krajinách. K tomu dochádza paralelne s tým, ako mnohé bohaté štáty uvoľňujú obmedzenia zavedené v dôsledku pandémie COVID-19. "Ešte náš čaká dlhá cesta čo sa týka tejto pandémie," povedal generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na tlačovej konferencii. "Veľmi nás znepokojuje stúpajúci počet prípadov v krajinách s nízkymi a strednými príjmami," dodal. "Čoskoro dosiahneme tragický míľnik päť miliónov prípadov," povedal šéf núdzového programu WHO Mike Ryan.

Americký prezident Donald Trump v pondelok pohrozil trvalým zastavením financovania WHO zo strany Spojených štátov, pokiaľ v nej do 30 dní nedôjde k "podstatným zlepšeniam". Washington pozastavil svoju finančnú podporu WHO v polovici apríla a obvinil túto organizáciu z toho, že má príliš blízke vzťahy s Čínou, ako aj zo zlého prístupu k riešeniu pandémie koronavírusu. Šéf WHO vyjadril odhodlanie preskúmať postup WHO.

Ryan v nadväznosti na to uviedol, že takéto prešetrovanie sa zvyčajne deje až po tom, ako sa pandémia skončí. "Ja by som práve teraz radšej pokračoval v práci na odozve na núdzovú situáciu, aj epidemiologickej kontrole, vývoji a distribúcii vakcín, zlepšení dohľadu, záchrany životov, distribúcii nevyhnutného ochranného vybavenia pre zamestnancov...  či znižovania dopadu tejto choroby na utečencov a migrantov," uviedol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok