Ako to bude s fitnescentrami a kúpaliskami: Sú rizikovejšie

TA3 TASR
20.5.2020 12:22

Fitnescentrá sú z hľadiska pandémie nového koronavírusu veľmi rizikové miesta, uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí s tým, že predpokladá aj tu časom uvoľňovanie protiepidemických opatrení. Najskôr je však podľa neho potrebné si počkať, ako Slovensko zvládne 4. fázu uvoľňovania opatrení. Rozhodnúť by sa malo 3. júna.

Ako to bude s fitnescentrami a kúpaliskami: Sú rizikovejšie
SITA/AP

Šéf rezortu zdravotníctva však očakáva, že v ďalšej fáze dôjde k uvoľneniu opatrení v prípade kúpalísk a wellnessov v exteriéri. Vo fitnescentrách v uzavretom priestore sa podľa ministra zhromaždia ľudia, ktorí cvičia a "hyperventilujú".

"Bez ohľadu na koronakrízu, všetci tam dýchame vzduch, ktorý si vydýchame. Ide o veľmi rizikové miesta, kde je prítomný aerosól. Športovať s ochranným rúškom je extrémne náročne a bez rúška by to bolo veľmi nebezpečné,“ vysvetlil Krajčí. Podotkol však, že nikomu sa nebráni športovať v exteriéri.

Minister predpokladá, že v ďalšej fáze dôjde skôr k uvoľneniu protiepidemických opatrení v prípade wellness zariadení s exteriérovými kúpaliskami. "Musí to byť ale v exteriéri. Pokiaľ sú to interiérové priestory, bude tam stále platiť to, čo aj pre fitnescentrá," spresnil. Všetko bude podľa slov ministra záležať na rozhodnutí hlavného hygienika a expertnej epidemiologickej skupiny. "Za mňa, čo sa týka exteriérových kúpalísk, môžem povedať, že tie uvoľnenia určite prídu," podotkol.

O prípadnom otvorení fitnescentier v rámci ďalšieho uvoľňovania protiepidemiologických opatrení by sa malo hovoriť 3. júna, tvrdí štátny tajomník ministerstva školstva Ivan Husár. "Nie je problém dodržať maximálny počet osôb, rozstupy i dezinfekciu náradí a strojov, nebol by podľa mňa problém ani v tom, že by boli zatvorené vo fitkách šatne a toalety," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok