Spor cirkvi a politikov graduje. Biskup prirovnal vládu k satanovi

TA3 TASR
20.5.2020 08:48

Hlava srbskej pravoslávnej cirkvi v Čiernej Hore, biskup Amfilohije Radovič, vystupňoval v utorok narastajúci konflikt s čiernohorskou vládou, keď ju označil za satanskú.

Spor cirkvi a politikov graduje. Biskup prirovnal vládu k satanovi
SITA/AP

K ostrému vyhláseniu biskupa došlo po tom, ako čiernohorský prezident Milo Djukanovič krátko predtým obvinil SPC zo snahy "vládnuť v Čiernej Hore", pričom dodal, že krajina by mala mať vlastnú cirkev. Radovič reagoval vyhlásením, že Djukanovičov kabinet "pokračuje v bezbožnej ceste satanizmu" a chce "vytvoriť vlastnú satanskú cirkev". Vládu v Podgorici následne prirovnal k vláde Hitlera a Napoleona.

Čiernohorský kabinet prijal ešte v decembri 2019 zákon, ktorý mu umožňuje vyvlastniť časť majetku SPC vrátanie niektorých chrámov a  kláštorov. Cirkev zareagovala zorganizovaním vlny protestných akcií, ktoré prerušila až pandémia koronavírusu SARS-CoV-2.

Terajší spor je podľa DPA súčasťou hlbšieho rozporu medzi Djukanovičom, ktorý sa v krajine drží pri moci už tri desaťročia, a prosrbsky a prorusky zmýšľajúcu časťou populácie, ktorú do značnej miery reprezentuje práve SPC.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok