Pribudol nakazený, nik nezomrel. Španieli zaviedli povinné rúška

TA3 TASR SITA ČTK
20.5.2020 09:32

Slovensko vstúpilo do 4. fázy uvoľňovania opatrení. Povoľujú sa hromadné podujatia do 100 ľudí a vonku pri rozostupoch viac ako päť metrov je nosenie rúšok už len dobrovoľné. Za uplynulý deň pribudol v SR len jeden prípad nákazy a štvrtý deň po sebe sme bez úmrtí. Ovplyvní väčšia voľnosť počet nakazených? Udalosti sme s vami sledovali online.

Pribudol nakazený, nik nezomrel. Španieli zaviedli povinné rúška
TASR/František Iván

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:19 Jednotný prístup čo sa týka naštartovania turizmu v rámci krajín Európskej únie sa zdá byť nateraz nepravdepodobný. Členské štáty EÚ viac inklinujú k bilaterálnym dohodám v závislosti od epidemiologickej situácie v danej krajine. Povedal to chorvátsky minister pre cestovný ruch Gari Capelli po videkonferencii s rezortnými kolegami z krajín EÚ.

23:36 Pre mnohé vysoké školy na celom svete stále zostáva veľkou neznámou, ako bude pre pandémiu koronavírusu vyzerať od septembra ich vyučovanie. Prestížna britská univerzita v Cambridge oznámila, že celý budúci akademický rok bude fungovať iba online. Očakáva sa, že sa tak rozhodnú aj ďalšie inštitúcie.

22:21 Pozrite si aj reláciu Téma dňa, v ktorej sme sa rozprávali o možnom reštarte Fortuna ligy. Za akých podmienok by sa mohla dohrať? S novým šéfom Správy štátnych hmotných rezerv sme diskutovali aj o tom, ako chce túto funkciu vykonávať.

21:58 Za posledných 24 hodín pribudlo podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie až 106.000 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je najvyšší denný prírastok od vypuknutia pandémie.

21:06 Obchody v nákupných centrách sú otvorené. Platia pre ne rovnaké podmienky, aké dodržiavali doteraz aj iné otvorené prevádzky. Po novom však môže byť v obchodoch viac ľudí. Prevádzkovatelia musia na jedného zákazníka vymedziť len 15 metrov štvorcových.

20:38 Slovinská vláda plánuje darovať všetkým dospelým Slovincom 200-eurové poukážky na dovolenku v rámci krajiny. Občanov tak chce podnietiť k tomu, aby v čase krízy spôsobenej pandémiou koronavírusu uprednostnili pobyt vo vlasti pred cestou do zahraničia.

20:07 Pozrite si príbeh vodiča smetiarskeho auta, Mariána Mészároša, ktorý sa so svojimi kolegami stará o odvoz odpadu a zabezpečuje tak čistotu aj počas pandémie koronavírusu.

19:38 Letiská v Taliansku obnovia svoju prevádzku 3. júna. Od tohto termínu bude v Taliansku povolené vnútroštátne cestovanie a do krajiny budú môcť prichádzať aj zahraniční turisti. Oznámila to talianska ministerka dopravy Paola De Micheliová. Občania krajín EÚ nebudú od 3. júna musieť po vstupe do Talianska ísť do povinnej karantény.

19:18 Štúdia milánskej polikliniky naznačuje, že koronavírus cirkuloval v krvi od darcov bez symptómov už skôr, než v krajine 21. februára v meste vzdialenom asi hodinu od Milána potvrdili prvý prípad domáceho prenosu nákazy.

Štúdia vzoriek krvi od darcov ukázala, že 4,6 percenta z nich malo vytvorené protilátky proti vírusu už na začiatku epidémie. Výskumníci dospeli k záveru, že iba 1 z 20 asymptomatických prenášačov si vytvoril imunitu, čo "jasne ukazuje, že skupinová imunita ostáva v nedohľadne". Percento sa zvýšilo na 7 začiatkom apríla, keď už v Taliansku platili prísne opatrenia.

19:09 Americký prezident Donald Trump opäť ostro kritizoval Čínu za jej podiel na koronavírusovej pandémii, pričom Peking obvinil z "celosvetového masového zabíjania""Bola to neschopnosť Číny a nič iné, čo spôsobilo toto masové zabíjanie," napísal šéf Bieleho domu na Twitteri.

18:07 Na svete je už viac ako 5 miliónov ľudí nakazených novým koronavírusom. Za uplynulých 11 dní počet nových infikovaných stúpol o jeden milión. Ochorenie Covid-19 si vyžiadalo už viac ako 325 tisíc mŕtvych. Prekonali ho už takmer dva milióny ľudí.

18:04 Grécko spustí 15. júna turistickú sezónu, pričom od tohto termínu sa pre turistov budú môcť otvoriť aj hotely. Oznámil to grécky premiér Kyriakos Mitsotakis. Dodal, že medzištátne lety sa obnovia 1. júla.

17:50 Cestovné kancelárie dostanú vyše roka na to, aby vyriešili zrušené zájazdy pre situáciu okolo nového koronavírusu. Parlament v skrátenom legislatívnom konaní schválil návrh zákona o zájazdoch z dielne ministerstva hospodárstva. Za prijatie novely hlasovalo 105 poslancov zo 119 prítomných.

17:32 Brazílske ministerstvo zdravotníctva odporučilo používanie chlorochínu a hydroxychlorochínu i na liečbu pacientov s miernymi príznakmi ochorenia Covid-19. Takéto odporúčanie sa už dlho snažil presadiť brazílsky prezident Jair Bolsonaro, a to aj napriek nedostatočným dôkazom o účinnosti uvedených liekov.

17:21 Spišskonovoveská spoločnosť Embraco Slovakia ohlásila hromadné prepúšťanie. V nasledujúcich mesiacoch môže prísť o prácu až 200 tamojších zamestnancov. Pre región, ktorý nepatrí medzi ekonomicky najrozvinutejšie, je to veľmi zlá správa.

16:53 Európska komisia predstavila balík odporúčaní pre jednotlivé členské krajiny. V prípade Slovenska upozornila na to, že následky pandémie nového koronavírusu môžu prehĺbiť existujúce regionálne rozdiely.

16:47 Súčasťou uvoľňovania opatrení v štvrtej fáze sú aj zmeny v prípade povinného nosenia rúška. Viac povedala kolegyňa Michaela Lovásová v rozhovore so svojím hosťom, Fedorom Čiamporom.

16:44 Ľudia protestujúci proti obmedzeniam, ktoré v súvislosti s pandémiou zaviedla nemecká vláda, by sa mali jasne vymedziť voči extrémistom usilujúcim sa tieto demonštrácie využiť vo svoj prospech. Uviedol to nemecký minister vnútra Horst Seehofer. Minister vyzval demokraticky zmýšľajúcich iniciátorov protestných zhromaždení, aby sa nenechali využívať extrémistami.

16:34 Do diskusie o tom, či obchody nechať v nedeľu zatvorené, sa zapojili politici, predajcovia ale aj bežní zákazníci. Svoj názor nám priblížil Martin Vlachynský, analytik Inštitútu INESS.

16:22 Národná rada prerokuje vládny návrh novely zákona o zájazdoch, ktorý má zmierniť dopady koronakrízy na cestovné kancelárie, expresne v druhom čítaní ešte v dnes. Rozhodli o tom poslanci po posúdení novely v prvom čítaní.

16:18 Vláda schválila ďalšie predĺženie kontrol na hraniciach s Rakúskom, Maďarskom, Českom, Poľskom a na medzinárodných letiskách do 26. júna. Vstup na územie Slovenska bude naďalej možný iba na vybraných hraničných priechodoch. Ich počet sa však rozšíri.

16:15 Klienti a zamestnanci troch zariadení centra sociálnych služieb na Komenského, Francisciho a Okružnej ulici v Poprade nemajú ochorenie Covid-19. Potvrdili to výsledky testovania, ktoré sa uskutočnilo minulý týždeň, pričom otestovali všetkých klientov a zamestnancov CSS, dokopy 307 ľudí.

16:12 Zdravotníctvo sa pomaly vracia do bežných koľají. Obnovujú sa vyšetrenia, operácie, aj preventívne prehliadky. Národný onkologický ústav v Bratislave s obmedzeniami fungoval aj počas pandémie. Je však už v plnej prevádzke. Viac nám povedal prednosta Kliniky onkohematológie ústavu Ľuboš Drgoňa.

16:06 Štvrtá fáza dovoľuje otvárať aj divadlá. Ako bude fungovať Slovenské Národné divadlo, o tom sa rozprával kolega Jožko Šivák v rozhovore so svojím hosťom, Petrom Kováčom, generálnym riaditeľom SND.

15:47 Pobočky Sociálnej poisťovne budú od 25. mája 2020 fungovať v štandardnom režime s výnimkou pokladníc. Tie budú fungovať od 1. júna 2020. V platnosti zostávajú prísne hygienické opatrenia. Klienti budú pri vstupe do klientskych centier povinní naďalej používať rúška, dezinfikovať si ruky a zachovávať odstupy.

15:38 „Vláda zachraňuje tým, že občania platia,“ povedal Richard Raši o zákone o cestovných kanceláriách. Tento zákon je podľa poslanca najhorším možným variantom. „Podľa tohto návrhu zákona, ktorý teraz je v parlamente, cestovná kancelária bude vracať peniaze až 14. septembra 2021, teda o 482 dní,“ upozornil Raši.

15:36 K novele zákona o zájazdoch, ktorú schválila vláda, sa vyjadril aj poslanec Národnej rady Martin Borguľa.

15:28 Polícia predpokladá, že skúšky v autoškole by mohli po prerušení z dôvodu opatrení prijatých pre nový koronavírus v praxi fungovať už od budúceho týždňa. "Doposiaľ sme čakali na vyjadrenie úradu verejného zdravotníctva, predpokladáme, že v praxi by mohli fungovať skúšky už od budúceho týždňa," uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

15:14 Pozrite si tlačovú besedu, na ktorej vystúpili poslanci za stranu Smer-SD, ktorí kritizovali novelu zákona o zájazdoch.

15:12 Možný zákaz nedeľného predaja aj po skončení mimoriadneho stavu sa nepáči analytikom ani veľkej časti obchodníkov. Obmedzenie by malo negatívny vplyv na ekonomiku a prinieslo by aj prepúšťanie. Slovensko je demokratická krajina, kde má prednosť dobrovoľná dohoda slobodných ľudí, nie regulácie, zákazy a príkazy, uviedol v stredu Inštitút ekonomických a spoločenských analýz.

15:08 Spoločnosť Jaguar Land Rover postupne obnovuje výrobu vo svojich fabrikách po celom svete. V závode v Nitre sa rozbehla prevádzka všetkých technológií od pondelka 18. mája. Po dvojmesačnom prerušení výroby v ňom pokračuje produkcia vozidiel Land Rover Defender a Land Rover Discovery. Závod po znovuobnovení všetkých technológií funguje v jednozmennej prevádzke a nábeh výroby bude postupný.

15:00 Španieli zaviedli povinné ochranné rúška na verejnosti. Situáciu v Španielsku nám opísala naša spolupracovníčka Ľubica Zlochová.

14:56 Turecko zmierni súčasnú 14-dňovú karanténu pre občanov krajiny prichádzajúcich zo zahraničia. Ľudia prichádzajúci plánovanými leteckými linkami sa podrobia lekárskej prehliadke a pôjdu na dva týždne do domácej izolácie, pričom ich zdravotný stav bude naďalej sledovaný. V Turecku podľa údajov z utorka zaznamenali 151.615 prípadov nákazy a 4199 úmrtí.

14:48 Zatvorené hranice, povinná štátna karanténa, zákaz nakupovania pre seniorov, zákaz návštev v nemocniciach, ktorý postihol aj mamy predčasne narodených detí. Tieto opatrenia vyvolali ostrú kritiku. Na možnú nezákonnosť opatrení upozornila aj Rada vlády pre ľudské práva. Hrozia štátu súdne žaloby pre porušovanie ľudských práv? Hovorili sme s ústavným právnikom z Právnickej fakulty Univerzity Komenského, Mariánom Gibom.

14:37 O tom, že štát plánuje prispieť na nájomné, sme sa rozprávali s Jánom Palenčárom, prezidentom Národnej asociácie realitných kancelárií.

14:25 Biomedicínske centrum Slovenskej akadémie vied má nový prístroj, dokáže s ním zdvojnásobiť dennú kapacitu testovania koronavírusu. Momentálne je maximálna denná kapacita pre testovanie v laboratóriách BMC SAV 368 vzoriek, po spustení prístroja do prevádzky sa zdvojnásobí, a to pri zapojení menšieho počtu pracovníkov. Biomedicínske centrum SAV tak bude môcť celkovo otestovať niekoľko desiatok tisíc vzoriek v kratšom čase.

14:15 Slováci nemajú problém s nedeľným zákazom predaja. Ukázal to aktuálny prieskum. Viac než tri štvrtiny opýtaných si myslí, že posledný deň v týždni môžu byť obchody zatvorené aj po odznení koronakrízy.

14:10 Vedci v Thajsku majú sľubné výsledky v testovaní očkovacej látky na ochorenie Covid-19, ktoré urobili na myšiach, a na budúci týždeň ju začnú skúšať na opiciach. V stredu to oznámili predstavitelia thajského zdravotníctva. Thajské Centrum pre riadenie situácie s ochorením Covid-19 oznámilo, že premiér Prajut Čan-o-ča nariadil urýchlenie vývoja tejto vakcíny. Premiér dúfa, že krajina sa stane jednou z prvých s dostatočným množstvom vakcíny pre svoje obyvateľstvo.

13:54 Nezamestnanosť v apríli stúpla vo všetkých krajoch na Slovensku. Najvýraznejší nárast, a to o 1,67 percentuálneho bodu, vykázal Prešovský kraj. Najvyššiu mieru evidovanej nezamestnanosti zaznamenal práve Prešovský kraj (10,37%). Úroveň miery evidovanej nezamestnanosti nad slovenský priemer mali ešte Banskobystrický kraj s 8,71 % a Košický kraj s 8,96 %.

13:33 Na Slovensku pribudol na úradoch práce vysoký počet nezamestnaných, pod čo sa podpísala najmä koronakríza. Miera evidovanej nezamestnanosti v apríli tohto roka vzrástla na 6,57 % z marcových 5,19 %. Medziročne vzrástla o 1,67 percentuálneho bodu. Vyplýva to z najnovších údajov ústredia práce.

13:18 Pozrite si tlačovú besedu po rokovaní vlády, na ktorej vystúpil premiér Igor Matovič a minister hospodárstva Richard Sulík. Témou tlačovej besedy bol príspevok na nájom a pomoc pre cestovné kancelárie.

13:10 Podniky v hotelierstve a gastronómii nemôžu dostatočne využívať pomoc štátu, lebo v mnohých prípadoch nespĺňajú podmienky na jej poskytnutie. Ide napríklad o neuhradené záväzky voči štátu, či podmienku udržania pracovných miest po skončení štátnej podpory. Bez pomoci štátu odhaduje 70 % majiteľov týchto prevádzok, že neudrží svoje podnikanie, uviedol v stredu na brífingu generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák.

13:07 V prípade, ak prenajímateľ poskytne nájomcovi 50-percentnú zľavu, zvyšných 50 % doplatí štát. Ak prenajímateľ poskytne len 20-percentnú zľavu, rovnakým podielom prispeje aj štát a zvyšných 60 % zaplatí nájomca v splátkach, rozložených na 48 mesiacov. Ak prenajímateľ neodpustí nájomcovi nič, nájomca splatí nájomné rozložené tiež na 48 mesiacov.

13:05 Vláda poskytne príspevok na nájom nájomcom, ktorí mali z hygienických dôvodov zatvorené svoje prevádzky. Informoval o tom Igor Matovič na brífingu po stredajšom rokovaní vlády.

13:01 Cestovné kancelárie budú môcť navrhnúť zmenu zmluvy o zájazde alebo náhradný zájazd, ak cestujúci neprijme prvú možnosť.

12:55 Španielsky premiér Pedro Sánchez požiadal parlament, aby predĺžil núdzový stav, ktorý jeho vláda využíva na kontrolu pandémie. Tá si doteraz v krajine vyžiadala životy najmenej 27-tisíc Španielov. Išlo by pritom už o piate dvojtýždňové predĺženie núdzového stavu, ktorý mal aktuálne vypršať v nedeľu. Vláda však chce, aby trval až do 7. júna.

12:36 Kontroly na hraniciach s Rakúskom, Českou republikou, Poľskom a Maďarskom sa predĺžia do 26. júna. Vláda dnes totiž schválila nariadenie z dielne rezortu vnútra, podľa ktorého bude vstup na územie SR naďalej možný iba na vybraných hraničných priechodoch a letiskách. Ich počet sa však oproti predošlému obdobiu rozšíri.

12:28 Súčasťou uvoľňovania opatrení v štvrtej fáze v súvislosti s koronavírusom sú aj reštaurácie a kaviarne. Tie mohli mať doteraz otvorené len terasy. Oddnes sa ľudia môžu stravovať aj vo vnútri, avšak za istých bezpečnostných opatrení. Viac zisťovala kolegyňa Barbora Šišoláková v rozhovore so svojím hosťom, Ladislavom Voľným, majiteľom reštaurácie.

12:24 Pozrite si tlačovú besedu ministra zdravotníctva Mareka Krajčího a primátora Bratislavy Matúša Valla. Témou tlačovej besedy bol boj proti novému koronavírusu.

12:22 Európska komisia predstavila v stredu balík špecifických odporúčaní pre jednotlivé krajiny, ktorý v súvislosti s následkami pandémie poskytuje všetkým členským štátom Európskej únie ekonomickú a politickú orientáciu a zameriava sa na najnaliehavejšie výzvy spôsobené pandémiou a na obnovenie trvalo udržateľného rastu.

12:06 Fitnescentrá sú podľa Krajčího z hľadiska pandémie veľmi rizikové miesta. Časom však predpokladá aj v tejto oblasti uvoľňovanie protiepidemických opatrení. Najskôr je však podľa neho potrebné si počkať, ako Slovensko zvládne 4. fázu uvoľňovania opatrení. Šéf rezortu zdravotníctva očakáva, že v ďalšej fáze dôjde k uvoľneniu opatrení v prípade kúpalísk a wellnessov v exteriéri.

11:54 Denné globálne emisie oxidu uhličitého počas vrcholu pandémie klesli o 17 percent, a to vďaka vládnym obmedzeniam. V doteraz najkomplexnejšej štúdii o tom informovali vedci, podľa ktorých za takmer polovicu z tohto čísla môže menej áut na cestách. Obávajú sa však, že po návrate ľudí do práce sa čoskoro emisie oxidu uhličitého dostanú na vyššiu úroveň ako pred krízou. Zistenia publikovali v žurnále Nature Climate Change.

11:51 Príspevok z „Prvej pomoci“ na udržanie pracovných miest sa nebude započítavať ako príjem, podmienky na odklad platenia poistného na sociálne poistenie za máj tak splní viac zamestnávateľov a samostatne zárobkovo činných osôb. Zmenu schválil vládny kabinet v stredu.

11:31 Bratislava zvládla doterajšiu situáciu s novým koronavírusom vynikajúco, a to najmä vďaka zodpovednému prístupu jej obyvateľov. V stredu to vyhlásil minister zdravotníctva Marek Krajčí s tým, že hlavné mesto bolo pritom "vstupnou bránou" infekcie na územie Slovenska a malo najväčší počet infikovaných vzhľadom na územie.

11:15 Tempo medziročného rastu spotrebiteľských cien v eurozóne sa v apríli spomalilo na 0,3 % z 0,7 % v marci, uviedol európsky štatistický úrad Eurostat. Dôvodom boli opatrenia proti pandémii. Inflácia v celej EÚ sa spomalila na 0,7 % z 1,2 %.

11:11 Španielska vláda v stredu nariadila povinné nosenie rúšok pre všetkých ľudí starších ako šesť rokov vo vnútorných verejných priestoroch. Vonku budú povinné na takých miestach, kde nie je možné, aby občania dodržiavali minimálne dvojmetrové rozstupy.

11:05 Juhokórejské zdravotnícke úrady vyjadrili obavy, pretože krajina v stredu hlásila najvyšší denný prírastok ľudí nakazených koronavírusom za posledných deväť dní. Zistených bolo 36 nových prípadov nákazy. Zhluky prípadov sa objavili v hlavnom meste Soul, vrátane jedného nového zhluku vo veľkej nemocnici Samsung.

10:42 Veľká časť hotelov stále nie je otvorená. A to aj napriek tomu, že začiatkom mája dostali od Úradu verejného zdravotníctva zelenú. So zahraničnými turistami zatiaľ nerátajú. V prípade domácich klientov ich brzdia služby, ktoré im z dôvodu pandémie nemôžu poskytnúť. Cestovný ruch na Slovensku by mohli aspoň čiastočne zachrániť doplnkové služby v hoteloch, či rekreačné poukazy.

10:38 V Rusku za posledných 24 hodín podľahlo koronavírusu 135 ľudí, čo je najvyšší denný počet úmrtí od začiatku pandémie. V krajine však súčasne zaznamenali po prvý raz viac vyliečených osôb než nových prípadov nákazy, oznámilo ruské krízové stredisko. Celkový počet úmrtí sa v Rusku podľa týchto údajov zvýšil na 2972. Za uplynulých 24 hodín zaevidovali v krajine 8764 pozitívnych testov.

10:18 Britský výrobca motorov Rolls-Royce plánuje zrušenie 9000 pracovných miest. Dôvodom je prepad leteckej dopravy spôsobený pandémiou. "Túto krízu sme nespôsobili my, ale musíme sa jej postaviť," povedal šéf firmy Warren East. Dodal, že v takejto bezprecedentnej situácii sa musia prijímať ťažké rozhodnutia.

10:05 Pozrite si správy o stave nakazených z vysielania TA3 o 10. hodine.

10:00 Pandémia ohrozuje progres v Afrike a mohla by milióny ľudí uvrhnúť do extrémnej chudoby, varuje generálny tajomník OSN António Guterres. Zároveň skonštatoval, že "krajiny na krízu reagovali pohotovo" a doterajší počet potvrdených prípadov je nižší, ako sa pôvodne odborníci obávali. Africký kontinent zatiaľ hlási vyše 2 500 mŕtvych.

9:51 Budúcoročné odovzdávanie filmových Oscarov by mohli odložiť v dôsledku situácie spôsobenej pandémiou.

9:48 V okrese Karviná ochorelo v ohnisku nákazy v Bani Darkov 113 zamestnancov a chorých je tiež ďalších šesť ich rodinných príslušníkov. Počet chorých členov rodiny sa ale podľa hygienikov zrejme ešte zvýši. Povedal to hovorca moravskosliezskych hygienikov Radim Mudra.

9:41 Ministerstvo vnútra na Facebooku zverejnilo detailné informácie k uvoľňovaniu opatrení od dnešného dňa.

9:39 Nový prípad nákazy zaznamenali v Žilinskom kraji.

9:37 Počet hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením Covid-19 aktuálne klesol na 15. Z toho traja sú na JIS a naďalej nikto na pľúcnej ventilácii.

9:36 Hodnota 7-dňového kĺzavého mediánu klesla na 1.

9:35 Za uplynulý deň pribudlo 39 nových vyliečených pacientov, spolu ich je už 1 231.

9:30 Na Slovensku pribudol jeden nový prípad ochorenia COVID-19. Celkovo tak evidujeme 1 496 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 3 371 testov. Už štvrtý deň po sebe nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie, obetí je stále 28. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:23 Čína pokračuje v boji proti zhluku nových prípadov nákazy koronavírusom v provincii Ťi-lin. Štyri z piatich nových prípadov hlásených v stredu sa vyskytli práve v tejto provincii. Úrady sú presvedčené, že nový výskyt nákazy sa začal v skupine rodinných príslušníkov a priateľov, ktorí sa zišli na večeri s konzumáciou alkoholu bez toho, aby dodržiavali nariadenia sociálneho odstupu.

9:18 Premiér Igor Matovič sa na svojom Facebooku vyjadril k štvrtej fáze uvoľňovania.

9:15 Školy v Poľsku zostanú s najväčšou pravdepodobnosťou zatvorené až do konca júna, keď sa deťom začnú letné prázdniny. V rozhovore pre poľský rozhlas to povedal hovorca vlády Piotr Müller. V Poľsku sú školy zatvorené od marca, keď v krajine zaznamenali prvý prípad nákazy. Od 25. mája začnú otvárať zariadenia, ktoré by sa postarali o najmenšie deti, vyučovanie však bude aj naďalej pokračovať v on-line režime.

9:11 Opatrenia súvisiace so štvrtou fázou uvoľňovania vrátane možnosti filmových predstavení s limitovaným počtom návštevníkov platia od stredy. Niekde si však na opätovnú návštevu kina filmoví fanúšikovia budú musieť počkať. Prevádzkovatelia kín, najmä veľkých sietí, sú v presných termínoch znovuotvorenia zdržanliví.

9:05 Pozrite si správy venované pandémii na TA3 o 9. hodine.

9:00 Nemocnica Zvolen začala od pondelka 18. mája, opätovne operovať pacientov, ktorých zákroky boli odložené. K odkladu sa pristúpilo v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu, po nariadení ministerstva zdravotníctva a hlavného hygienika SR.

8:55 Budúcoročné odovzdávanie filmových Oscarov by mohli odložiť v dôsledku situácie spôsobenej pandémiou COVID-19. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na zdroje z hollywoodskeho prostredia.

8:43 Pandémia koronavírusovej choroby COVID-19 ohrozuje rozvoj Afriky a milióny ľudí môžu klesnúť na úroveň extrémnej chudoby, varoval v stredu generálny tajomník OSN António Guterres.

8:30 Spojené arabské emiráty uskutočnili v utorok prvý priamy verejne známy let do Izraela, ktorým prepravili lekársku pomoc určenú pre Palestínčanov boriacich sa s epidémiou infekčnej choroby COVID-19. Spoločnosť Etihad Airways zabezpečovala humanitárny nákladný let z Abú Zabí do Tel Avivu.

8:20 Hoci opatrenia súvisiace so štvrtou fázou uvoľňovania protiepidemiologických opatrení vrátane možnosti filmových predstavení s limitovaným počtom návštevníkov platia od stredy, na opätovnú návštevu kina si filmoví fanúšikovia budú musieť ešte počkať. Prevádzkovatelia kín, najmä veľkých sietí, sú v presných termínoch znovuotvorenia zdržanliví.

8:13 Singapur, ktorého výskyt infekcií novým koronavírusom patrí k najvyšším v Ázii, plánuje ukončiť čiastočné uzavretie krajiny, trvajúce už len do 1. júna, riadeným spôsobom v troch fázach.

8:00 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 v Česku v utorok stúpol o 61 na celkových 8647.

7:50 Španielsko zamietlo v utorok vstup na svoje územie trojici nemeckých turistov, ktorí prileteli na ostrov Malorka z Kolína nad Rýnom so zámerom spraviť si tam skorú letnú dovolenku. Trojicu Nemcov, dvoch mužov a jednu ženu, tamojšie úrady vrátili nazad do ich vlasti.

7:35 Príslušníci brazílskeho kmeňa Sateré Mawé si príznaky podobné prejavom infekčnej choroby COVID-19 liečia tradičnou medicínou.

7:20 Vláda by sa mala na stredajšom zasadnutí vrátiť k návrhu zákona o zájazdoch. V pondelok 18. 5. kabinet rokovanie o tomto bode prerušil. Podľa predloženého materiálu, ktorý pripravilo ministerstvo hospodárstva, by cestovné kancelárie mohli klientom ponúknuť odloženie poskytnutia zájazdu alebo iné alternatívne riešenie. Určité skupiny cestujúcich by mali mať možnosť odklad odmietnuť.

6:30 Britská vláda v utorok navrhla povýšiť do rytierskeho stavu veterána druhej svetovej vojny Toma Moora, ktorý sa nedávno stal celosvetovo známym, keď počas epidémie infekčnej choroby COVID-19 vyzbieral pre britských zdravotníkov vyše 32 miliónov libier, v prepočte viac ako 36 miliónov eur.

6:25 Po dva a polmesačnej prestávke spôsobenej epidémiou choroby COVID-19 vykonali v utorok v štáte Missouri popravu muža odsúdeného na trest smrti za vraždu 81-ročnej ženy. Odsúdený 64-ročný Walter Barton svoju vinu do poslednej chvíle odmietal a označoval sa za nevinného.

6:15 Brazília zaznamenala ďalších 1179 úmrtí na chorobu COVID-19 spôsobovanú novým koronavírusom. Ide o nateraz najvyššiu dennú bilanciu obetí epidémie v Brazílii, ktorá je v rámci Latinskej Ameriky najviac postihnutým štátom.

6:05 Komplikáciám spojeným s infekčným ochorením COVID-19 podľahla v utorok vo veku 100 rokov aj Annie Glennová, vdova po americkom astronautovi a neskôr aj senátorovi Johnovi Glennovi.

6:02 Dohoda k nájmom podnikateľov je už na stole, informoval o tom premiér Igor Matovič. Koalícia sa podľa predsedu vlády dohodla na postupe, pri ktorom štát nájomcom prispeje takým istým percentom, aké im zľavia ich prenajímatelia. Zvyšok si bude môcť nájomca rozdeliť do 48-mesačných splátok.

6:01 Úrad verejného zdravotníctva vydal podrobné informácie v súvislosti so stredajším otváraním ďalších prevádzok v rámci uvoľňovania opatrení prijatých pre pandémiu koronavírusu. Pozrite si, ako bude uvoľnenie opatrení vyzerať v praxi.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj v utorok, pozrite si včerajší súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok