Jedna z vakcín môže byť účinná, aktivovala imunitný systém

TA3 SITA
19.5.2020 12:56

Americká biotechnologická spoločnosť Moderna informovala o prvých náznakoch, že vakcína primäla imunitný systém človeka bojovať s koronavírusom. Spoločnosť uviedla, že neutralizujúce protilátky objavila u prvých ôsmich osôb, ktoré sa zúčastnili na bezpečnostných testoch.

Jedna z vakcín môže byť účinná, aktivovala imunitný systém
SITA/AP

Spoločnosť dodala, že imunitná reakcia bola podobná tej, akú mali osoby infikované skutočným vírusom. Rozsiahlejšie testy, ktoré majú ukázať, či vakcína chráni proti infekcii, by sa mali začať v júli. Práce na vakcíne pokračujú bezprecedentným tempom, pričom vyrobiť sa ju pokúša približne 80 skupín vedcov na celom svete. Moderna bola prvá spoločnosť, ktorá začala experimentálnu vakcínu, nazvanú mRNA-1273, testovať na ľuďoch.

Vakcína obsahuje malý zlomok genetického kódu koronavírusu, ktorý podajú potenciálnemu pacientovi injekčne. Nie je schopná spôsobiť mu infekciu alebo symptómy ochorenia COVID-19, ale je dostatočne silná na to, aby vyvolala reakciu imunitného systému.

Testy vakcíny, ktoré uskutočňuje americký Národný inštitút pre alergie a infekčné choroby, ukázali, že vakcína viedla k vytvoreniu protilátok, ktoré vedia neutralizovať koronavírus. Protilátky však zatiaľ zisťovali iba u prvých ôsmich z celkovo 45 osôb, ktoré sa na testoch zúčastnili. Táto prvá fáza testov je však primárne zameraná na to, či je očkovacia látka bezpečná, skôr než účinná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok