ČR otvorí ďalšie hraničné priechody, plánuje i zrušiť povinné testy

TA3 TASR
18.5.2020 22:29

Česko ide rapídne vpred v uvoľňovaní koronavírusových opatrení. Plánuje otvoriť ďalšie hraničné priechody a tiež chce zrušiť povinné testy na ochorenie COVID-19 pri návrate z krajín, ktoré nie sú považované za rizikové.

ČR otvorí ďalšie hraničné priechody, plánuje i zrušiť povinné testy
SITA/AP

Česko plánuje od 8. júna zrušiť povinné testy na nový koronavírus pri návrate do vlasti z krajín, ktoré sú z epidemiologického hľadiska považované za bezrizikové. Povedal to na pondelňajšej tlačovej konferencii po zasadnutí vlády český minister zdravotníctva Adam Vojtěch, informoval spravodajský portál ČT24. Vojtěch spresnil, že v súčasnej situácii by išlo o Slovensko, Rakúsko a Chorvátsko. Zoznam rizikových a nerizikových krajín sa bude pravidelne aktualizovať, dodal.

Zmeny nastanú aj čo sa týka nosenia ochranných rúšok - nebudú povinné napríklad pri rizikovej práci v teple či v kanceláriách pri dodržaní dvojmetrového odstupu od ostatných ľudí, doplnil Vojtěch. Výnimka platí ďalej aj pre deti do dvoch rokov, deti v škôlkach či žiakov počas výučby - musia však takisto zachovávať bezpečnostný odstup.

Česká vláda od budúceho utorka 26. mája rozšíri počet hraničných prechodov, kde bude možné prekročiť hranice krajiny, pričom kontroly budú len náhodné, oznámil predtým v pondelok český minister vnútra Jan Hamáček. Ľudia sa však podľa neho naďalej budú musieť preukázať negatívnym testom na nový koronavírus, ktorý nesmie byť starší ako štyri dni. V opačnom prípade budú musieť ísť do povinnej dvojtýždňovej karantény.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok