Smart karanténu zatiaľ nemožno využiť, prezidentka ju podpísala

TA3 TASR
18.5.2020 12:39

Verejnosť zatiaľ nemôže využívať tzv. inteligentnú karanténu, spustená bude až po ukončení interného testovania. Informuje o tom úrad vlády. Prezidentka Zuzana Čaputová už zákon o jej zavedení podpísala.

Úrad vlády reaguje na situáciu na hraniciach SR, kde od pondelkového rána pribúdajú žiadosti občanov dožadujúcich sa tzv. smart karantény. "Podmienkou celoplošného spustenia smart karantény je úspešné ukončenie interného testovania. Do interného testovania verejnosť nie je zapojená," uvádza ÚV SR. Poznamenal, že pred celoplošným spustením tzv. smart karantény bude verejnosť informovať na tlačovej konferencii.

Nová forma karantény prostredníctvom mobilnej aplikácie má odbremeniť kapacity štátnych karanténnych zariadení. Štát očakáva, že by mohla znížiť rozpočtové výdavky. Zároveň sa očakáva, že dôjde k uvoľneniu stoviek členov policajného zboru, ozbrojených síl a hasičského a záchranného zboru z plnenia úloh súvisiacich so štátnou karanténou.

Aplikácia má byť poskytnutá bezodplatne, podmienkou inteligentnej karantény je dobrovoľnosť. 

Novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o elektronických komunikáciách, ktorú parlament schválil v skrátenom legislatívnom konaní, podpísala v piatok prezidentka Zuzana Čaputová.

Aplikácia má byť poskytnutá bezodplatne, podmienkou inteligentnej karantény je dobrovoľnosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok