Vírus potvrdili u domorodcov, môže to mať katastrofálne dôsledky

TA3 TASR
18.5.2020 07:52

Prvý prípad nákazy novým koronavírusom bol zistený u jedného z domorodých kmeňov, žijúcich v Amazonskom pralese na území Ekvádora, informovala agentúra AFP odvolajúc sa na údaje zverejnené ekvádorským ministerstvom zdravotníctva.

Vírus potvrdili u domorodcov, môže to mať katastrofálne dôsledky
SITA/AP ilustračné

Waoranské organizácie prostredníctvom Aliancie pre ľudské práva v Ekvádore varovali, že šírenie COVID-19 by mohlo mať "katastrofálne a veľmi zhubné" následky pre ich komunitu, ktorá je náchylná na choroby. Prvý prípad hlásený v kmeni Waorani je "17-ročná tehotná žena, u ktorej sa začali prejavovať príznaky 4. mája," uviedlo ministerstvo. Bola hospitalizovaná v nemocnici v hlavnom meste, kde ju umiestnili do izolácie.

Federálna vláda v spolupráci s náčelníkmi domorodých kmeňov skontrolovala 40 ľudí, s ktorými žena prišla do styku v komunite Miwaguno, ktorá má 140 obyvateľov. "Bolo zistených sedemnásť ľudí s anamnézou dýchacích problémov. K dnešnému dňu malo šesť z nich symptómy, takže sa vykonalo 20 rýchlotestov a sedem výterov z nosohltana," uviedlo ministerstvo zdravotníctva, výsledky testov však nezverejnilo.

Ekvádor, jedna z najťažšie postihnutých krajín Latinskej Ameriky, je už druhý mesiac v tzv. lockdowne, ktorý má spomaliť šírenie koronavírusu v krajine. Ekvádor zaznamenal okolo 33.000 prípadov nákazy 2700 úmrtí v dôsledku koronavírusu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok