Pribudol jediný prípad, v nedeľu nenakúpime aj napriek uvoľneniu

TA3 TASR SITA ČTK
18.5.2020 09:32

Od stredy sa spúšťa štvrtá fáza uvoľnenia opatrení a rúška vonku už nebudú automaticky povinné. Zmenia sa aj pravidlá na hraniciach a v júni sa otvoria základné školy. Podarí sa nám udržať pandémiu pod kontrolou? Udalosti sme s vami opäť sledovali online.

Pribudol jediný prípad, v nedeľu nenakúpime aj napriek uvoľneniu
TASR/Dano Veselský

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:50 Turecko čaká ďalší celoštátny zákaz vychádzania. Ten v krajine začne platiť v sobotu a potrvá štyri dni až do ukončenia pôstneho mesiaca ramadán. Po zasadnutí vlády to uviedol turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

23:13 Svetová zdravotnícka organizácia sa v pondelok rozhodla vyhovieť požiadavke väčšiny svojich členských krajín, aby začala nezávislé vyšetrovanie v súvislosti so svojou reakciou na pandémiu koronavírusu SARS-CoV-2.

22:50 Česko ide rapídne vpred v uvoľňovaní koronavírusových opatrení. Plánuje otvoriť ďalšie hraničné priechody a tiež chce zrušiť povinné testy na ochorenie COVID-19 pri návrate z krajín, ktoré nie sú považované za rizikové.

22:15 Severné Írsko začalo v pondelok postupne uvoľňovať opatrenia proti šíreniu nového druhu koronavírusu. Obyvatelia tejto provincie Spojeného kráľovstva sa tak budú môcť po novom opäť stretávať v malých skupinkách na verejnosti, pričom veriacim bude možnené navštíviť chrámy za účelom individuálnych modlitieb.

21:51 Život firiem sa počas súčasnej pandémie zmenil na nepoznanie. Mnohí podnikatelia doteraz zápasia s existenčnými problémami a ich budúcnosť je neistá. Ako zistíme, či je firma zdravá a má perspektívu a kedy je, naopak, lepšie podnikanie ukončiť? Pozrite si reláciu Biznis.

21:40 "Pred mesiacom sa nám ani len nesnívalo, že budeme spúšťať hromadné podujatia," povedal Igor Matovič už v úvode relácie Téma dňa. Čo všetko so sebou prinesie štvrtá fáza uvoľňovania opatrení? Aký bude musieť u nás nastať stav, aby sme mohli uvoľniť všetko?

V druhej časti sme sa venovali otáraniu škôl. Privítali sme ministra školstva Branislava Gröhlinga a generálnu riaditeľku sekcie predprimárneho a základného vzdelávania MŠVVaŠ Katarínu Kalašovú.

20:47 Talianska vláda považuje nemecko-francúzsky plán programu obnovy v hodnote 500 miliárd eur na podporu ekonomiky oslabenej koronakrízou za krok správnym smerom, uviedli viaceré talianske médiá s odvolaním sa na vládne zdroje. Rím si však myslí, že program by mohol byť väčší.

20:38 Iránu sa podarilo vyrovnať krivku šírenia nákazy novým koronavírusom. V rámci 73. Svetového zdravotníckeho zhromaždenia to v pondelok uviedol iránsky minister zdravotníctva Saíd Namakí. Informovala o tom televízia CNN.

"Moja krajina bola nákazou tvrdo zasiahnutá, no krivku šírenia sme vyrovnali," povedal Namakí na virtuálnom zhromaždení WHA, ktoré je najvyšším rozhodovacím orgánom Svetovej zdravotníckej organizácie.

20:05 Pozrite si aj naše Hlavné správy, zhrnuli sme do nich to najpodstatnejšie z dnešného dňa.

19:30 Prenajímatelia obchodných priestorov v nákupných centrách sa dočkali. Predajne môžu svoje prevádzky po dvoch mesiacoch opäť otvoriť v stredu 20. mája. Napriek tomu, že obchodníci nemohli 2 mesiace predávať tovar, nájomné platiť museli.

19:27 Taliansko v pondelok potvrdilo 99 nových úmrtí súvisiacich s nákazou novým koronavírusom. Denný prírastok úmrtí je podľa AFP najnižší od 9. marca, keď taliansky premiér Giuseppe Conte oznámil uzavretie celej krajiny.

19:08 Všetky naše štyri automobilky už opäť vyrábajú. Linky sú však spustené len v obmedzenom režime bez plnej trojzmennej prevádzky. Odborníci očakávajú, že tento rok budú mať automobilky o pätinu menej objednávok a niektoré sa nevyhnú prepúšťaniu zamestnancov. Problémom sú aj narušené subdodávateľské reťazce.

19:05 Španielsko zaregistrovalo za uplynulých 24 hodín 59 úmrtí pacientov s ochorením COVID-19, čo je najnižší denný nárast za uplynulé dva mesiace. Od vypuknutia pandémie v krajine celkovo zomrelo 27 709 ľudí a 231 606 sa vírusom nakazilo, pričom za uplynulý deň ich pribudlo 285.

19:00 Pozrite si príbeh vlakvedúcej na trase Košice-Bratislava, Zuzany Kováčovej. Povedala nám, ako prebieha jej práca vo vlaku, či ako sa zmenila s nástupom koronavírusu.

18:45 V dvoch slovenských ústavoch Zboru väzenskej a justičnej stráže, a to v Žiline a v Košiciach-Šaci, sa počas uplynulého víkendu uskutočnili prvé videonávštevy medzi odsúdenými a ich rodinnými príslušníkmi. V sobotu absolvovalo videohovor prvých 14 osôb v ústave Košice-Šaca, v nedeľu osem v tom istom ústave a päť v ústave Žilina. Vyplýva to zo správy ZVJS zverejnenej na facebookovej stránke.

18:40 Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov v pondelok vyhlásil, že Moskva požiadala Spojené štáty o recipročnú zásielku zdravotníckeho materiálu potrebného pre boj s pandémiou koronavírusu.

18:22 Česká vláda rozšíri od 26. mája počet hraničných prechodov, kde bude možné prekročiť hranice krajiny, pričom kontroly budú len náhodné. Ľudia sa však naďalej budú musieť preukázať negatívnym testom na nový koronavírus, ktorý nesmie byť starší ako štyri dni. Uviedol to v pondelok český minister vnútra Jan Hamáček, píše portál Novinky.cz.

17:53 Spustenie tzv. inteligentnej domácej karantény na Slovensku je otázkou jedného, maximálne troch dní, predpokladá štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Martin Klus. Uviedol to v pondelok na tlačovom brífingu.

17:35 Vo štvrtok 21. mája začne platiť opatrenie týkajúce sa krátkodobého pobytu v zahraničí. "V prípade návštevy ôsmich krajín - ČR, Rakúska, Maďarska, Poľska, Chorvátska, Slovinska Nemecka, Švajčiarska s návratom do 24 hodín nebude musieť občan s trvalým alebo prechodným pobytom v SR mať povinnosť negatívneho testu ani štátnej karantény," informoval premiér Igor Matovič.

17:18 Koronakríza poriadne zväčší dieru v našej štátnej kase. Vyplýva to z programu stability, ktorý schválila vláda. Odhady hovoria, že nie len prepad ekonomiky bude rekordný, ale aj deficit.

16:53 Prezidentka Zuzana Čaputová víta ďalšie uvoľňovanie protiepidemiologických opatrení. "Pre každého z nás je dôležité pocítiť, že naša spoločná obeta v podobe obmedzených sociálnych kontaktov a príkladného rešpektovania prísnych hygienických opatrení mala zmysel," uviedla Čaputová na sociálnej sieti.

16:47 Pozrite si tlačovú besedu premiéra Igora Matoviča a odborníkov z krízového štábu, ktorí hovorili o štvrtej fáze uvoľňovania opatrení.

16:36 Pandémia je v Európe zrejme na miernom ústupe. Viaceré krajiny pristúpili k zmierneniu alebo zrušeniu niektorých preventívnych karanténnych opatrením. Dôvodom je okrem iného obnova ekonomiky. No a jedným z najviac zasiahnutých odvetví je cestovných ruch. O následkoch koronakrízy na toto odvetvie sme sa rozprávali so Zuzanou Gabrižovou, šéfredaktorkou portálu euractiv.sk.

16:33 Nový koronavírus si od vlaňajšieho decembra vyžiadal po celom svete už najmenej 315.270 obetí. Vyplýva to z bilancie tlačovej agentúry AFP vychádzajúcej z oficiálnych údajov, ktoré boli k dispozícií v pondelok o 12.00 h SELČ.
V 196 krajinách a teritóriách bolo doposiaľ zaznamenaných 4.727.220 prípadov ochorenia COVID-19. Z tohto počtu sa už najmenej 1.700.000 ľudí vyliečilo.

16:28 Aplikácia potrebná na tzv. smart karanténu je v procese prípravy, zatiaľ naďalej platí povinná štátna karanténa, uviedol Minister vnútra Roman Mikulec. "Aplikácia je v testovacej prevádzke a je pripravená tak, že pokiaľ rozhodne hlavný hygienik o tom, že môže byť spustená, tak by mala byť spustená," povedal.

16:25 Od 1. júna sa opäť otvoria základné školy, do ktorých sa môžu vrátiť žiaci prvého až piateho ročníka, účasť v nich však bude dobrovoľná. Od tohto dátumu sa môžu vrátiť aj deti do materských škôl. Minister školstva Branislav Gröhling uviedol, že návrat do škôl bude sprevádzať viacero hygienických a bezpečnostných opatrení. O tom, či sa škola alebo materská škola otvorí, rozhodne zriaďovateľ.

16:20 Vo vonkajšom prostredí už nebudú rúška automaticky povinné. Premiér taktiež avizoval možnosť jednodňovej návštevy ôsmich európskych krajín bez nutnosti absolvovať povinnú štátnu karanténu, pobyt však nemôže presiahnuť 24 hodín.

16:00 Obchody zostanú v nedeľu naďalej zatvorené aj napriek tomu, že od 20. mája nastane štvrtá fáza uvoľňovania opatrení, čiže sa budú môcť otvoriť reštaurácie alebo obchodné centrá. Povedal to premiér Igor Matovič.

15:35 Na pláne uvoľňovania podľa Matoviča odborníci pracovali týždne.

Čo sa zmení:
- úplne sa otvárajú obchodné centrá (okrem detských kútikov s obmedzeniami na jednotlivé obchody)
- Vyžadovaných 25 metrov štvorcových na zákazníka sa mení na 15 m2 na zákazníka
- k službám pribúda tetovanie, pírsing, nastreľovanie náušníc
- otvoria aj vnútorné priestory atrakcií (okrem zoo)- otvárajú sa kiná, divádlá a iné podujatia s maximálnym počtom ľudí do sto
- od 1. júna sa otvárajú škôlky a školy
- otvárajú sa vnútorné plavárne a športoviská (len pre kluby)
- vo vonkajších priestoroch povolia prakticky akékoľvek športy (bez šatní a bez obecenstva)
- povolia verejné stravovanie v interiéri
- nosenie rúška v exteriéri bude dobrovoľné, ak sa bude dodržiavať sociálny odstup
- otváracia doba pre podniky sa predlžuje do 22:00

15:30 Zodpovednosť vraj prináša výsledky. Premiér Igor Matovič, ministri a konzílium odborníkov na tlačovej besede prehovorili o štvrtej fáze uvoľňovania opatrení. Mali by ju spustiť od 20. mája.

Premiér na začiatku priznal, že táto tlačová beseda bola mnohými túžobne očakávaná. "Od stredy 20. mája príde k 4. fáze uvoľňovania a to dosť výrazného," zdôraznil.

15:25 Začína sa očakávaná tlačová konferencia o 4. fáze uvoľňovania.

14:55 Za posledných 24 hodín podľahlo v Moskve koronavírusu 77 ľudí, čo je doteraz najviac od začiatku spisovania štatistík v ruskej metropole. S celkovo viac než 146-tisíc potvrdenými prípadmi a 1 580 obeťami má hlavné mesto Ruska momentálne na konte vyše polovicu všetkých prípadov nákazy v krajine a 58 percent všetkých hlásených úmrtí. Počet infikovaných v Rusku v pondelok prekročil 290-tisíc, zatiaľ čo počet mŕtvych sa vyšplhal na viac než 2 700.

14:50 Pozrite si tlačovú besedu ministra zdravotníctva Mareka Krajčího a odborníkov o situácii v zdravotníctve.

14:48 Slovenská ekonomika zaznamená v tomto roku vďaka pandémii najvýraznejší pokles vo svojej histórii. Bude to mať vplyv aj na vývoj dlhu a deficitu. Spolu s výrazným výpadkom daňovo-odvodových príjmov a fiškálnymi nákladmi opatrení na stabilizáciu ekonomiky deficit v tomto roku môže dosiahnuť 8,4 % HDP a hrubý verejný dlh môže prekonať hranicu 60 % HDP. Deficit za minulý rok pritom dosiahol 1,3 % HDP

14:41 Ekonomické následky pandémie budú dlhodobejšie, než sa pôvodne očakávalo, a španielska ekonomika zrejme zažije v 2. kvartáli výrazný pád, uviedol to guvernér španielskej centrálnej banky Pablo Hernández de Cos. "V posledných niekoľkých týždňoch sa potvrdilo, že zotavenie nebude bez problémov a že navyše nemôžeme vylúčiť pesimistickejšie scenáre," povedal de Cos v španielskom parlamente.

14:27 V uplynulých dňoch v Maďarsku zaznamenali mierny nárast počtu potvrdených prípadov nákazy, oznámila to šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby Cecília Müllerová, ktorá vyzvala k opatrnosti. Ďalej konštatovala, že dobrou správou je, že z aktívnych nakazených, ktorých je v súčasnosti 1673, je odkázaná na nemocničnú starostlivosť už iba tretina pacientov, aktuálne 568. Z nich je na pľúcnej ventilácii 46.

14:21 Jednotlivé krajiny postupne uvoľňujú opatrenia a v mnohých z nich sa deti vracajú do škôl. Podľa prieskumu medzi slovenskými žiakmi, sa až 59 percent z nich do školy teší.

14:12 Čo sa vracia do normálu? Ruší sa podmienka 14-dňovej karantény pred plánovanými operačnými výkonmi. Predoperačné opatrenia budú opäť realizovať aj všeobecní lekári a testovanie na Covid-19 sa bude realizovať len u rizikových pacientov.

14:09 Ochorenie COVID-19 sa nám na území Slovenska podľa Krajčího podarilo eliminovať na minimum.

14:08 Zdravotníctvo opäť začína fungovať naplno. "Ako iste sledujete, v posledných dňoch máme naozaj výborné výsledky," začal svoju tlačovú besedu minister zdravotníctva Marek Krajčí. Uviedol, že ľudia z bežnej populácie sa nakazia už len naozaj zriedkavo a v praxi už na Slovensku takmer nie sú karantenizované oblasti. "Z tohto dôvodu treba prehodnotiť prísne protiepidemiologické opatrenia v zdravotníctve. Je dôležité, aby začalo opäť fungovať naplno," uviedol.

13:55 Dopravca Ryanair sa chystá obnoviť pravidelné lety z bratislavského letiska M. R. Štefánika od júla. Spoločnosť zverejnila informácie na svojej webovej stránke. Lety počas júna dopravca prevádzkovať neplánuje. Ryanair avizuje obnovenie približne 40 % svojich letov v rámci celej európskej siete.

Lety z Bratislavy preto budú tiež redukované. Cez web je už možné zakúpiť letenky s júlovým odletom z Bratislavy do bulharského Burgasu, na Pafos na Cypre, na Korfu, do Solúna (Thessaloniki), Dublinu, Alghera na Sardínii, do španielskej Malagy, na Malorku, do Birminghamu, Edinburghu, Londýna-Stanstedu a Manchestru, a lety z týchto destinácií do Bratislavy.

13:47 Naše automobilky pridávajú plyn. Pre koronakrízu niekoľko týždňov stáli, postupne však opäť spúšťajú linky a už vyrábajú všetky štyri. Stále však nemôžeme hovoriť o plnej trojzmennej prevádzke. Ako kríza zasiahla naše automobilky a čo bude teraz ďalej, o tom sme sa rozprávali s Martinom Jesným, analytikom magazínu Revue priemyslu.

13:40 Kríza v Európe môže trvať ešte dlho. Myslí si to hlavný ekonóm Európskej centrálnej banky Philip Lane. Ekonomika eurozóny sa podľa neho zotaví najskôr na budúci rok. Návrat na predkrízové úrovne však môže prísť aj neskôr.

13:33 Čína podporí "komplexné vyhodnotenie" reakcie na koronavírusovú pandémiu po tom, ako sa situácia dostane "pod kontrolu", povedal to čínsky prezident Si Ťin-pching.

13:24 Tlačovú besedu o štvrtej fáze uvoľňovania opatrení presúvajú na 15. hodinu. Na tlačovej konferencii na tému "Zodpovednosť prináša výsledky. Štvrtá fáza uvoľňovania opatrení" vystúpi premiér Igor Matovič, minister zdravotníctva Marek Krajčí, minister školstva Branislav Gröhling a konzílium odborníkov.

13:15 Nákazu koronavírusom potvrdili u 130 ľudí, ktorí žijú v ubytovni pre žiadateľov o azyl v západnej časti Nemecka. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na informácie zverejnené v pondelok okresnou vládou v Kolíne nad Rýnom. Zvyšných 170 ľudí, ktorí žijú v zmienenom zariadení v meste Sankt Augustin, malo negatívny výsledok testov.

13:05 Pozrite si spravdajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 13. hodine.

13:01 Taliansko povolilo v pondelok otvorenie reštaurácií, kaviarní, múzeí a väčšiny obchodov. "Návrat do normálu je niečo ako znovu sa učiť chodiť," napísal premiér Giuseppe Conte v liste pre denník Leggo.

12:44 Premiérovi Igorovi Matovičovi pri vnímaní všetkých aspektov krízy bráni prílišné „vžitie sa do úlohy záchrancu životov“, myslí si 90 percent opýtaných odborníkov. Vyplýva to z prieskumu iniciatívy Korona:fakty, na ktorom sa zúčastnilo 48 expertov z rôznych oblastí spoločenských a prírodných vied.

Presne polovica odborníkov vníma spory medzi premiérom a podpredsedom vlády Richardom Sulíkom ako nepríjemné, no fungujúce. Mierna väčšina uviedla, že vláda by sa mala v najbližších troch mesiacoch venovať boju proti koronavírusu výrazne menej ako doteraz. Parlament by mal byť zároveň aktívnejší pri kontrole fungovania vlády a štátnych orgánov počas pandémie. Myslí si to takmer 90 percent oslovených odborníkov.

12:38 Taliansku hrozí, že jeho dlhy sa stanú nezvládnuteľnými. Plazivý rast jeho nákladov na pôžičky ukazuje, že investori začínajú byť nervózni, uviedla spoločnosť Bloomberg Economics. Taliansko utrpelo vážne hospodárske škody v dôsledku takmer dvoch mesiacov blokád. Európska komisia vo svojej prognóze predpovedala tretej najväčšej ekonomike eurozóny v tomto roku pokles o 9,5 %, zatiaľ čo Bloomberg Economics očakáva jej pád až o 13 %.

12:25 Verejnosť zatiaľ nemôže využívať tzv. inteligentnú karanténu, spustená bude až po ukončení interného testovania. Informuje o tom Úrad vlády SR. Reaguje tak na situáciu na hraniciach SR, kde od pondelkového rána pribúdajú žiadosti občanov dožadujúci sa tzv. smart karantény. "Podmienkou celoplošného spustenia smart karantény je úspešné ukončenie interného testovania. Do interného testovania verejnosť nie je zapojená," uvádza ÚV SR. Poznamenal, že pred celoplošným spustením tzv. smart karantény bude verejnosť informovať na tlačovej konferencii.

12:17 Pošta za prísnych bezpečnostných a hygienických opatrení začala s vyplácaním sociálnych dávok. V týchto dňoch tak bude na pobočkách pošty viac ľudí, ako obvykle.

12:08 Taliansko-americká automobilka Fiat Chrysler Automobiles potvrdila, že požiadala o úver garantovaný talianskou vládou, ktorý má pomôcť opätovne naštartovať automobilový sektor po reštrikciách spôsobených koronavírusom. Skupina FCA uviedla, že chce úver 6,3 mld. eur prostredníctvom banky Intesa SanPaolo. Tieto peniaze by boli "určené výlučne na financovanie aktivít FCA v Taliansku," uviedla firma.

11:46 Ochorenie COVID-19 sa u klientov v spišskonovoveskom domove dôchodcov nepotvrdilo. „Domov dôchodcov v Spišskej Novej Vsi dostal od Úradu Košického samosprávneho kraja 300 rýchlotestov pre všetkých prijímateľov sociálnych služieb a svojich zamestnancov. Samotné testovanie sa realizovalo 11. až 13. mája a zabezpečené bolo zdravotníckym personálom tohto zariadenia. Výsledok testovania u všetkých 172 klientov bol negatívny,“ uviedla pracovníčka pre styk s médiami Edita Gondová.

11:40 Grécko znovu otvorilo aténsku Akropolu a ďalšie historické pamiatky. Súčasťou ďalšieho uvoľňovania opatrení proti šíreniu koronavírusu, ktoré v krajine zaviedli koncom marca, je aj opätovné otvorenie stredných škôl, nákupných centier a povolenie cestovania v pevninskej časti Grécka. Cestovanie na ostrovy zostáva naďalej zakázané.

11:31 V Maďarsku v uplynulých 24 hodinách podľahlo ochoreniu COVID-19 ďalších 11 pacientov, pričom počet nakazených novým druhom koronavírusu stúpol na 3535. Uviedol to krízový štáb na svojej stránke koronavirus.gov.hu. V Budapešti od polnoci zrušili obmedzenie pohybu osôb a mimo hlavného mesta už môžu otvoriť hotely.

11:28 Konzílium odborníkov rozhoduje o ďalšom uvoľňovaní opatrení, ktoré zaviedli pre pandémiu koronavírusu. Očakávajú sa výrazne zmeny v školstvo či v zdravotníctve.

11:20 Ľudia budú môcť namiesto štátnej karantény využívať mobilnú aplikáciu, ktorou sa má zaviesť tzv. inteligentná karanténa. Prezidentka Zuzana Čaputová v piatok podpísala novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o elektronických komunikáciách, ktorú parlament schválil v skrátenom legislatívnom konaní. V pondelok o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

11:01 Dnes o 13:00 vystúpia na tlačovej konferencii na tému "Zodpovednosť prináša výsledky. Štvrtá fáza uvoľňovania opatrení" premiér Igor Matovič, minister zdravotníctva Marek Krajčí, minister školstva Branislav Gröhling a konzílium odborníkov - epidemiológov.

10:55 Taliansko a Španielsko sú medzi európskymi krajinami, ktoré od pondelka pokračujú s ďalším uvoľňovaním opatrení proti pandémii. Väčšina prevádzok v Taliansku, medzi nimi bary či kaderníctva, budú môcť po vyše dvoch mesiacoch opäť otvoriť na celoštátnej úrovni. Španielsko rovnako uvoľní ďalšie reštrikcie, pričom s výnimkou Madridu a Barcelony povolí voľné stretávanie sa skupín v počte do desať osôb.

10:44 Počet prípadov nákazy koronavírusom sa v Rusku za uplynulých 24 hodín zvýšil o 8926 a dosiahol 290.678. Od začiatku mája je to prvýkrát, čo bol počet nakazených nižší ako 9000. V Rusku zaznamenali aj 91 ďalších úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19. Nákaze tam celkovo podľahlo 2722 osôb. Z ochorenia sa vyliečilo 70.209 ľudí, pričom za posledných 24 hodín prepustili z nemocníc 2836 osôb.

10:34 Koronakríza zatiaľ na Slovensku nezvýšila počet poberateľov dávok v nezamestnanosti. Množstvo ľudí, ktorí dostávajú nezamestnaneckú dávku, v apríli, naopak, mierne kleslo. Kým v marci vyplatila Sociálna poisťovňa dávku 39,7-tisíca osobám, v apríli dávku v nezamestnanosti dostalo 38-tisíc osôb. Vo februári, teda ešte pred výskytom prvého prípadu kononavírusu na Slovensku, pritom dávku poberalo 40,9 tisíca ľudí. Vyplýva to z údajov Sociálnej poisťovne.

10:26 Slováci sa môžu v súčasnosti dostať do Chorvátska, ak tam vlastnia nehnuteľnosť či loď. Teda nie ako štandardní turisti. Uviedol to prezident Zväzu cestovného ruchu SR Marek Harbuľák. Zdôraznil, že režim na hraniciach jednotlivých európskych krajín sa v súvislosti s ochorením COVID-19 výrazne líši.

10:10 Pozrite si správy venované pandémii vo vysielaní TA3 o 10. hodine.

10:06 Odborníci sa nevedia zhodnúť, či by otvorenie škôl predstavovalo veľké riziko v ďalšom šírení nového koronavírusu. Je známe, že u detí je menšie riziko infekcie, no výskumníci stále nevedia, do akej miery môžu deti infikovať iné osoby.

10:02 Návrh o zrušení mimoriadneho stavu v súvislosti s koronavírusovou pandémiou predloží maďarská vláda parlamentu 26. mája. Vyhlásil to minister riadiaci úrad vlády Gergely Gulyás. "Ak by sa však nákaza koronavírusom opäť masovo rozširovala, mimoriadne právomoci vlády by zostali zachované," dodal.

9:47 Hora Fudžisan bude počas tohtoročnej turistickej sezóny uzavretá, aby sa zabránilo šíreniu koronavírusu. Uzatvárajú sa tri zo štyroch hlavných ciest vedúcich na vrchol. Od roku 1960 to bude po prvý raz, čo budú tieto trasy pre verejnosť uzavreté.

9:36 Jeden nový prípad nákazy zaznamenali v Košickom kraji.

pondelok_0a14036f-3b5d-612a.png

9:35 Aktuálne máme 18 hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19. Z toho traja sú na JIS a nikto na pľúcnej ventilácii.

9:34 Za uplynulý deň máme nových 22 vyliečených pacientov, spolu už 1 185.

9:30 Na Slovensku pribudol jeden nový prípad ochorenia COVID-19. Celkovo tak evidujeme 1 495 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 971 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Slovensko tak stále eviduje 28 úmrtí. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:20 Ekonomika eurozóny sa nevráti na svoje predkrízové úrovne skôr ako v budúcom roku, alebo ešte neskôr. Uviedol to hlavný ekonóm Európskej centrálnej banky Philip Lane pre španielske noviny El País. A dodal, že ECB je pripravená upraviť a použiť všetky svoje nástroje v prípade potreby.

9:06 Výnimky z povinnosti izolácie štátnej či domácej sa rozširujú aj na tých, ktorí majú pobyt na Slovensku a pracujú v oblasti zdravotníctva, opatrovateľstva či sú zamestnaní ako vedecko-výskumní pracovníci, pedagogickí zamestnanci.

9:05 Povinnú karanténu od dnes nemusia absolvovať ani osoby žijúce s pendlermi, ak idú v ich sprievode. Doteraz sa to vzťahovalo iba na deti týchto pendlerov. Ako informovalo Ministerstvo vnútra SR, nové pravidlá sú účinné od rána od 7:00. Povinnú izoláciu nemusia podstúpiť ani zdravotnícki pracovníci, opatrovatelia, obhospodarovatelia pozemkov, osoby, ktoré sa musia postarať o príbuzných, sezónni zamestnanci v poľnohospodárstve a potravinárstve prichádzajúci z Rakúska a Českej republiky.

8:50 Viaceré európske štáty začínajú uvoľňovať opatrenia prijaté v súvislosti s pandémiou. V Česku sa po dvoch mesiacoch skončil núdzový stav. V Írsku sa skončila celoštátna karanténa. V Grécku otvárajú nákupné centrá. Taliani môžu cestovať bez obmedzení v rámci regiónov. Ministri zahraničných vecí Nemecka a ďalších krajín budú rokovať o otváraní hraníc.

8:40 Prvý prípad nákazy novým koronavírusom bol zistený u jedného z domorodých kmeňov, žijúcich v Amazonskom pralese na území Ekvádora, informovala agentúra AFP odvolajúc sa na údaje zverejnené ekvádorským ministerstvom zdravotníctva.

8:18 S úderom polnoci v ČR po 66 dňoch skončil núdzový stav. Niektoré opatrenia zavedené v súvislosti s pandémiou koronavírusu už vláda zrušila, iné však v Česku stále platia, ako napríklad povinné nosenie rúšok či zákaz hromadných akcií.

7:54 Čína za nedeľu hlásila päť nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je o dva viac ako deň predtým, informovala v pondelok agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne úrady. Z nových prípadov dva boli diagnostikované v provincii Ťi-lin na severovýchode Číny, ktorá je v súčasnosti v čiastočnom tzv. lockdowne v dôsledku rozšírenia infekcie.

7:32 "Operation Inspiration" mala povzbudiť Kanaďanov v boji proti pandémii koronavírusu. Protipandemická šou sa však skončila smrťou.

6:57 Celkový počet potvrdených prípadov nového typu koronavírusu v Spojených štátoch prekročil hranicu jeden a pol milióna. Celkovo ochoreniu COVID-19 podľahlo takmer 90-tisíc Američanov. Dobrou správou je, že počet mŕtvych za nedeľu je USA najnižší od 10. mája. Celosvetovo sa počet infikovaných približuje k hranici 4 a pol milióna.

6:30 Vyzerá to veľmi nádejne na ďalšie výraznejšie uvoľnenie obmedzení na Slovensku v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Na sociálnej sieti to napísal premiér Igor Matovič. Podľa neho treba byť naďalej ostražitý a mať opatrný prístup k ochrannému valu na hraniciach.

6:15 Vláda má už dnes oznámiť zásadné uvoľňovacie opatrenia. V našej diskusnej relácii V politike to v nedeľu povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí. Rušenie opatrení v súvislosti s pandémiou koronavírusu sa má týkať predškolských zariadení a základných škôl a k bežnému fungovaniu by sa malo vrátiť aj zdravotníctvo.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok