Pribudol jeden prípad, podľa Matoviča sme bližšie k uvoľňovaniu

TA3 SITA TASR ČTK
17.5.2020 09:36

Rakúsko zrušilo kontroly na vybraných hraničných priechodoch vrátane Slovenska, no hraničné kontroly a povinnosť štátnej karantény okrem výnimiek platia aj naďalej pri vstupe na Slovensko. V posledných dňoch pribúda minimum infikovaných. Udržíme si dobrú bilanciu? Udalosti okolo koronavírusu sme s vami opäť sledovali online.

Pribudol jeden prípad, podľa Matoviča sme bližšie k uvoľňovaniu
SITA/AP (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:20 Správa sa stretla s vlnou kritiky politikov.

23:40 Mačky dokážu infikovať novým koronavírusom iné mačky. Výskumníci v novej štúdii upozorňujú, že mačky však v celkovom šírení vírusu nezohrávajú žiadnu úlohu. Počas výskumu infikovali tri mačky a po troch dňoch zistili, že nakazili ďalšie mačky, s ktorými boli v kontakte a ktoré boli predtým zdravé. Ani jedno zviera pritom nemalo žiadne symptómy, ako napríklad zvýšenú telesnú teplotu či stratu hmotnosti.

Novú štúdiu viedli medzinárodný odborník na vírusy Jošihiro Kawaoka z Univerzity v Tokiu a vedci z Univerzity vo Wisconsine. Tvrdia, že je potrebné zistiť, či mačky môžu preniesť infekciu aj na človeka. Doteraz takýto prípad neohlásili.

23:20 Koronakríza vážne zasiahla aj jedinečný projekt Regionálnych pultov, ktoré banskobystrická župa spustila iba koncom minulého roka.

23:00 Riaditeľ talianskeho futbalového klubu Udinese Calcio vyjadril nesúhlas s tým, aby sa sezóna Serie A znovu rozbehla 13. júna. Pierpaolo Marino by to považoval za šialenstvo.

"Pokiaľ kompetentní schvália, že sa už od 13. júna začnú hrať ligové zápasy, bude to šialené a nezodpovedné rozhodnutie pre kluby i hráčov. Naše stanovisko v tejto situácii zostáva nezmenené. Na trávniky pustíme hráčov len v prípade, že nebude ohrozené ich zdravie," uviedol Marino v rozhovore pre Rai Radio 1. Pred vypuknutím pandémie figurovalo Udinese na 14. mieste ligovej tabuľky. Serie A prerušili 9. marca.

22:40 Pozrite si prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

22:20 Stovky návštevníkov cez víkend zavítali aj na hrad Červený kameň. Hradné expozície si ale mohli prezerať len s rúškami na tvárach a bez výkladu sprievodcov.

22:00 Úrady bezprostredne neposkytli vysvetlenie veľkého nárastu dennej bilancie obetí.

21:40 V nedeľu hasiči testovali vo viacerých lokalitách. Odoberali vzorky v zariadeniach v Strečne, Liptovskom Jáne, Poprade, Tatranskej Lomnici, Banskej Bystrici, Nitre, Bratislave, vo Vranove nad Topľou a Veľkom Mederi. "Testovaniu sa podrobilo aj niekoľko chovancov v diagnostickom centre pre deti v bratislavskom Ružinove," dodala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

21:20 Hovorca spoločnosti objasnil, že zatiaľ nevedia, za akú cenu ju budú predávať, no chcú, aby to bola "prijateľná suma".

21:00 Celkom 4165 rýchlotestov zrealizovali od začiatku tohto týždňa na zamestnancoch a prijímateľoch sociálnych služieb vo všetkých verejných a neverejných zariadeniach v Banskobystrickom samosprávnom kraji. Z toho 2811 rýchlotestov vykonali v zariadeniach sociálnych služieb BBSK, 299 v obecných a 1055 u neverejných poskytovateľov sociálnych služieb.

20:50 Premiér povedal, že znechutenie Britov chápe.

20:30 Británia zaznamenala za posledný deň najnižší prírastok úmrtí na nový koronavírus od 24. marca. Vyplýva to z najnovšej bilancie. Za uplynulých 24 hodín pribudlo v Spojenom kráľovstve 170 úmrtí súvisiacich s koronavírusom. Oficiálny počet obetí pandémie v Británii sa tak zvýšil na 34.636.

Indické úrady potvrdili už 2872 úmrtí na ochorenie COVID-19, vyvolávané novým koronavírusom.

20:10 India predĺžila až do konca mája prísne obmedzenia pohybu osôb, ktoré v krajine platia už skoro dva mesiace. Stalo sa tak po tom, ako indické úrady zaznamenali doposiaľ najvyšší denný prírastok počtu nových prípadov nákazy.

V Indii za posledných 24 hodín pribudlo takmer 5000 nových prípadov nákazy koronavírusom, čím ich celkový počet vzrástol na skoro 91.000.

20:00 Pozrite si príbeh pracovníčky Mestského úradu v Martine Bibiány Vavákovej. Povedala nám viac o svojej práci úradníčky. V práci okrem iného osvedčuje klientom listiny a podpisy či zverejňuje vyhlášky.

19:50 Taliansko v nedeľu hlásilo najnižší denný prírastok počtu prípadov nákazy novým koronavírusom od 4. marca. Za posledných 24 hodín v krajine potvrdili 675 prípadov nákazy a 145 úmrtí súvisiacich s koronavírusom, čo potvrdilo dlhodobý trend poklesu oboch týchto čísel. Denný prírastok úmrtí je najnižší od 9. marca.

19:40 Nepálska polícia musela pomocou streľby odohnať indických farmárov, ktorí sa aj napriek opatreniam zavedeným proti šíreniu koronavírusu pokúšali dostať na druhú stranu hraníc, aby tam pozbierali úrodu zo svojich polí. Približne 150 Indov, ktorí si prenajímajú pôdu v provincii Džhapa na východe Nepálu, sa podľa slov miestnych orgánov pokúšalo v sobotu dostať násilím cez hranice. "Naša pohraničná stráž začala strieľať do vzduchu po tom, ako dav zaútočil na ich stanovište," vyhlásil predstaviteľ okresu Džhapa.

19:30 Koronavírus podľa tímu lekárov spôsobuje aj to, že krv je "lepkavejšia".

19:10 Varšavská polícia v nedeľu obhajovala tvrdý zásah voči demonštrantom, ktorí sa v sobotu zišli v poľskom hlavnom meste a žiadali, aby vláda povolila rýchlejšie otváranie podnikov uzavretých pre pandémiu koronavírusu.

18:50 Linka detskej istoty zaznamenala od začiatku pandémie až 85-percentný nárast hovorov, pričom väčšina z nich sa týkala tejto témy. Pri príležitosti Medzinárodného dňa detských liniek to uviedla Táňa Ivanič Rybanská z Linky detskej istoty.

Mnohé deti boli počas pandémie vystavené nielen zvýšenému riziku násilia, ale tiež negatívnemu vplyvu na ich duševné zdravie. "Mnohí zažívajú stres, úzkosť, osamelosť a izoláciu. Detské linky pomoci sa v súčasnosti stali pre deti a mladých ľudí ešte dôležitejšími a mnohí z našich členov po celom svete zaznamenali obrovské zvýšenie počtu volaní, textov a správ detí, ktoré žiadajú o pomoc," cituje Ivanič Rybanská medzinárodnú organizáciu detských liniek.

18:30 Španielsky minister zdravotníctva Salvador Illa vyhlásil, že vláda v Madride zvažuje zavedenie povinného nosenia rúšok na verejnosti. Nosenie rúšok je momentálne v Španielsku povinné len v prostriedkoch verejnej dopravy, hoci vláda dôrazne odporúča aj ich nosenie na verejnosti.

18:10 Ide o prvý zábavný park tohto druhu, ktorý vo svete po ústupe koronavírusu sprístupnili.

17:50 Francúzsky štátny tajomník pre cestovný ruch chce, aby sa do konca júna otvorilo čo najviac domácich pamiatok. Jean-Baptiste Lemoyne povedal pre nedeľník Le Journal du Dimanche, že do 21. júna, teda do začiatku leta, by malo byť pre turistov otvorených čo najviac pamiatok. Podľa vývoja pandémie nového koronavírusu to zrejme bude v niektorých regiónoch možné aj o niečo skôr. Dodal, že 25. mája by mal byť hotový výhľad otvárania cestovného ruchu.

17:30 Podpora britskej verejnosti pre spôsob, akým premiér Boris Johnson rieši koronakrízu v Spojenom kráľovstve, prudko poklesla. Vyplýva to z nového prieskumu spoločnosti YouGov. Prvýkrát od začiatku pandémie tak podľa výsledkov prieskumu prevážil u britskej verejnosti názor, že Johnsonova vláda nerieši súčasnú zdravotnú krízu dobre. Kritický postoj vyjadrilo 49 percent respondentov, zatiaľ čo 47 percent kroky kabinetu schvaľovalo.

17:10 V Izraeli sa znovu otvorili všetky školy. Došlo k tomu v rámci uvoľňovania obmedzení, ktoré zaviedli v krajine v polovici marca v snahe obmedziť šírenie koronavírusu. Minister školstva Rafi Perec označil otvorenie škôl za ekonomicky nevyhnutné, keďže rodičom umožní vrátiť sa do práce. "Nepochybujem o tom, že toto je veľký krok, ktorý nám pomôže dostať sa z krízy," uviedol vo vyhlásení.

16:40 Základná škola s materskou školou v Slepčanoch v okrese Zlaté Moravce pripravila pre svojich žiakov zaujímavý spôsob online výučby priamo z triedy. „Deti tak nestratili kontakt so školou, s triedou. Dvakrát do týždňa vyučujem prvákov a druhákov online z triedy, tri dni z domu,“ uviedla riaditeľka školy Andrea Koprdová. Inovatívny prístup školy ocenila počas svojej návštevy v piatok prezidentka Zuzana Čaputová.

16:10 Pre desaťtisíce Grékov je obnovenie bohoslužieb slávnostným okamihom.

15:40 Rušenie opatrení v súvislosti s pandémiou koronavírusu sa má týkať predškolských zariadení a základných škôl a k bežnému fungovaniu by sa malo vrátiť aj zdravotníctvo.

15:10 O prípadnom pokračovaní zákazu nedeľného predaja aj po skončení opatrení proti šíreniu nového koronavírusu vláda rozhodne až po celospoločenskej diskusii. Vyjadrenia premiéra Igora Matoviča, ktorý takúto možnosť avizoval, sú zatiaľ jeho súkromným názorom. Povedal to v relácii televízie Markíza Na telo minister financií Eduard Heger. Podpredseda opozičnej strany Smer-SD Peter Žiga oponoval, že v súčasnosti nastavený systém zákazu predaja počas sviatkov a zvýšenia príplatkov za prácu cez víkendy je dostatočný.

14:36 Vyzerá to veľmi nádejne na ďalšie výraznejšie uvoľnenie obmedzení na Slovensku v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Na sociálnej sieti to napísal premiér Igor Matovič. Podľa neho treba byť naďalej ostražitý a mať opatrný prístup k ochrannému valu na hraniciach.

14:30 Nenápadnú popradskú ulicu skrášlil COVID-19. Presnejšie smutno-veselé umelecké diela pomáhajúce ľuďom ľahšie prekonať ťažké obdobie, ktoré táto choroba na svet priniesla. Ich autorom je známy výtvarník Fero Lipták.

14:09 Štát využíva na povinnú karanténu aj viaceré školské internáty, ktoré študenti opustili už na začiatku koronakrízy. Repatrianti, ktorí sú v nich umiestnení, sú testovaní na ochorenie COVID-19. Internáty bude preto potrebné po ich odchode dezinfikovať. Ľudí aj materiál poskytne ministerstvo vnútra.

14:07 Taliansko uvoľní prísne karanténne obmedzenia, ktoré vláda zaviedla v snahe zabrániť šíreniu koronavírusu. Taliani budú môcť cestovať bez obmedzení v rámci regiónov. Od 3. júna bude toto uvoľnenie platiť pre celú krajinu.

13:57 V zariadeniach sociálnych služieb pracuje málo ľudí a 70 percent z nich je v dôchodkovom veku alebo tesne pred ním. Podľa Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb je preto zvýšenie platov ich zamestnancov kľúčové. V opačnom prípade sa o odkázaných ľudí nebude mať čoskoro kto postarať. Ministerstvo práce hovorí, že rokovania s ministerstvom financií o tomto probléme sú stále aktuálne.

13:41 Pozrite si aj našu reláciu V politike, v ktorej sme sa venovali voľbe nového generálneho prokurátora, vplyvu pandémie na zdravotníctvo či prioritám vlády pre ľudí v regiónoch.

13:31 Viaceré samosprávy s otváraním detských ihrísk radšej čakajú. Úrad verejného zdravotníctva to síce povolil, ale správcovia musia dodržiavať viaceré opatrenia, ktoré sú pre nich finančne náročné. Ihriská pritom zívali prázdnotou približne dva mesiace.

13:20 Rómska osada Pod Kortínou v Žiari nad Hronom zatiaľ úspešne odoláva koronavírusovej epidémii. Hoci v nej žije viac ako 400 ľudí a mnohí sa vrátili aj zo zahraničia, doteraz tam nezaznamenali ani jeden pozitívny prípad. Prezidentka Zuzana Čaputová sa preto priamo v osade poďakovala terénnym pracovníkom za to, že sa im darí situáciu zvládať.

13:05 Španielsko zaregistrovalo najnižší denný nárast úmrtí na COVID-19 od 16. marca. Ministerstvo zdravotníctva v nedeľu uviedlo, že za uplynulých 24 hodín pribudlo 87 mŕtvych. Je to zároveň po prvý raz od spomínaného dátumu, čo počet ľudí, ktorí zomreli za jeden deň, klesol pod sto.

11:45 V Grécku sa v nedeľu znovu otvorili kostoly, ktoré boli pre opatrenia prijaté v dôsledku pandémie koronavírusu zatvorené uplynulé dva mesiace.

Na nedeľné bohoslužby však vpúšťali len obmedzený počet veriacich, pričom pred kostolmi pre nich boli k dispozícii dezinfekčné prostriedky na ruky. Eucharistiu ale veriaci prijímali z rovnakej lyžice.

10:31 Počet prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 sa v Rusku za uplynulých 24 hodín zvýšil o 9709 a dosiahol 281.752. Rusku zaznamenali aj 94 ďalších úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje. Nákaze tam celkovo podľahlo 2631 osôb. Z ochorenia sa vyliečilo 67.373 ľudí, pričom za posledných 24 hodín prepustili z nemocníc 4207 osôb.

10:24 Nový koronavírus môže preniesť infikovaná osoba na ďalšieho človeka ešte pred tým, ako sa u nej prejavia prvé príznaky ochorenia COVID-19. Najnovšie to potvrdila štúdia nemeckých vedcov, ktorú publikovali v renomovanom odbornom časopise. Podľa expertov to znamená komplikácie v snahách utlmiť pandémiu.

10:15 V sobotu pribudlo v ČR 49 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Jeden človek zomrel. Informovala o tom v nedeľu na svojej webovej stránke spravodajská televízia ČT24.

V Českej republike bolo v nedeľu evidovaných celkovo 8457 potvrdených prípadov nákazy novým typom koronavírusu. Celkovo 297 ľudí s nákazou COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje, zomrelo, 5422 sa z nej vyliečilo.

9:45 Celkový počet úmrtí na Slovensku je 28. Doposiaľ sa vykonalo 142.462 testov. Celkovo sa z ochorenia COVID-19 vyliečilo už 1163 ľudí, z toho za sobotu zaznamenali 12 vyliečených.

Hospitalizovaných je 116 osôb, z toho v 19 prípadoch ide o ľudí s potvrdeným ochorením COVID-19. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti sú tri osoby a na pľúcnej ventilácii nie je nikto. Jeden nový prípad za sobotu pribudol v Košickom kraji.

9:30 Za sobotu pribudol na Slovensku jeden pozitívne testovaný prípad. Otestovali 2476 ľudí. Nezomrel ani jeden pacient.

9:10 Nepál zaznamenal prvé úmrtie na ochorenie COVID-19. Obeťou je 29-ročná žena, ktorá začiatkom mája porodila zdravé dieťa. V krajine evidujú 281 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2.

7:52 V Českej republike sa z nedele na pondelok skončí núdzový stav, ktorý vláda vyhlásila v dôsledku epidémie koronavírusu. Aj naďalej zostanú v platnosti niektoré bezpečnostné opatrenia. Namiesto krízovej legislatívy však budú platiť na základe zákona o ochrane verejného zdravia.

7:38 Južná Kórea oznámila v nedeľu 13 nových prípadov nákazy koronavírusom za posledných 24 hodín, čo podnietilo nádeje, že šírenie infekcie v novom ohnisku súvisiacom s nočnými klubmi v Soule je na ústupe.

7:35 Čína v nedeľu hlásila päť nových prípadov nákazy koronavírusom. Obchodná metropola krajiny, Šanghaj, medzitým oznámila čiastočné obnovenie výučby na školách a letecké spoločnosti oživujú svoje lety.

Z pätice nových prípadov boli dva zanesené zo zahraničia a troch pacientov diagnostikovali v provincii Ťi-lin na severovýchode Číny, kde zaznamenali menší nárast infekcií neznámeho pôvodu.

V Spojených štátoch bolo dosiaľ potvrdených celkovo 1.466.682 prípadov nákazy.

7:30 Spojené štáty zaznamenali za posledných 24 hodín 1237 úmrtí na nový druh koronavírusu. Celkový počet mŕtvych v krajine sa tak zvýšil na 88.730. Ukazujú to údaje, ktoré v sobotu večer miestneho času zverejnila americká Univerzita Johnsa Hopkinsa.

7:25 Počet obetí choroby COVID-19 v Brazílii prevýšil v sobotu 15.000, zatiaľ čo počet prípadov nákazy novým koronavírusom presiahol 230.000. Vyplýva to z oficiálnych údajov.

Rozľahlá juhoamerická krajina zaznamenala za posledných 24 hodín 816 úmrtí a 14.919 nových prípadov, čím tamojší celkový počet obetí stúpol na 15.633 a infikovaných na 233.142.

7:20 Turecko zaznamenalo za uplynulý deň ďalších 41 úmrtí na koronavírusovú chorobu COVID-19, čím sa celkový počet obetí v krajine zvýšil na 4096. Vyplýva to z údajov tureckého ministerstva zdravotníctva. Počet úmrtí za 24 hodín do sobotného večera je podľa správy najnižší za jeden deň, aký v Turecku evidujú od konca marca.

7:18 V nezvyčajne kriticky ladenom úvodníku označuje jeden z najuznávanejších lekárskych časopisov reakciu administratívy amerického prezidenta Donalda Trumpa na pandémiu koronavírusu za "nedôslednú a roztrieštenú".

7:15 Úrad vlády SR pripomína tiež opatrenia, ktoré platia pri cestovaní do Rakúska.

7:10 Kontroly na hraniciach budú ďalej už len náhodné, pričom k ich úplnému otvoreniu by mohlo dôjsť už 15. júna

7:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj v sobotu, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok