Máme nové prípady, opäť nik nezomrel. V SR vyrobili 100.000 testov

TA3 SITA TASR ČTK
15.5.2020 10:56

Pri koronavírusu nám pomôžu testy vyrobené tímom slovenských vedcov. Realitou sa stáva aj inteligentná karanténa, ktorú budú môcť ľudia využiť namiesto štátnej karantény. Na Slovensku už tretí deň po sebe nepribudla žiadna ďalšia obeť. Udalosti okolo pandémie sme s vami sledovali online.

Máme nové prípady, opäť nik nezomrel. V SR vyrobili 100.000 testov
facebook.com/Mistrik2019/

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

00:30 Česká ekonomika v 1. kvartáli medziročne klesla o 2,2 %, uviedol v piatok Český štatistický úrad. Medzikvartálne sa hrubý domáci produkt znížil o 3,6 %. Dôvodom negatívneho vývoja bola pandémia nového koronavírusu a reštriktívne opatrenia prijaté na jej zastavenie.

00:10 Brazílsky minister zdravotníctva Nelson Teich odstúpil v piatok z funkcie pre nesúhlas s politikou prezidenta Jaira Bolsonara v boji s koronavírusom. Teich, 62-ročný onkológ, pôsobil v Bolsonarovej vláde menej ako mesiac. Jeho predchodca Luiz Henrique Mandetta rezignoval 16. apríla takisto pre spory s Bolsonarom. Brazílsky prezident je hlasným kritikom opatrení obmedzenia pohybu.

00:05 Tohtoročná F1 zrejme ponúkne hneď dve Veľké ceny na okruhu v anglickom Silverstone. Podľa niektorých britských médií sa na tom dohodli zástupcovia seriálu a anglického okruhu, no celé to ešte musí odobriť aj vláda. Preteky by sa mali konať bez účasti divákov.

23:55 Nielen hráči, ale aj rozhodcovia sa poctivo pripravujú na opätovný reštart našej najvyššej súťaže.

24:47 Grécko v piatok oznámilo, že od pondelka opätovne otvorí niektoré vzdušné a námorné trasy. Krajina začína vychádzať z tzv. koronavírusového lockdownu v nádeji, že infekčnú chorobu COVID-19 má dostatočne pod kontrolou, aby mohla vpustiť turistov.

23:30 Nemecký minister financií Olaf Scholz plánuje koncom leta dodatočný rozpočet, ktorého súčasťou môže byť aj ďalší dlh vo výške 100 miliárd eur, aby sa vykompenzoval kolaps daňových príjmov, uviedol v piatok Der Spiegel.

23:18 Nový koronavírus zabil po celom svete od vlaňajšieho decembra najmenej 304.619 ľudí. Vyplýva to z výpočtu tlačovej agentúry AFP, ktorý založila na údajoch z oficiálnych zdrojov platných v piatok o 21.00 h SELČ. Vírus prvýkrát zistili v Číne.

Zaznamenaných prípadov nákazy koronavírusom je najmenej 4.491.730 v 196 krajinách a teritóriách. Z tohto počtu sa teraz pokladá za vyliečených najmenej 1.571.100 ľudí.

22:15 Francúzsko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín 104 nových úmrtí v dôsledku koronavírusu. Celkový počet mŕtvych stúpol na 27.529. Uvádzajú to údaje ministerstva zdravotníctva zverejnené v piatok večer.

22:05 Švédsky premiér Stefan Löfven odmieta tvrdenia, že jeho krajina reagovala mäkko na pandémiu koronavírusu SARS-CoV-2. "Nie je to tak, že Švédsko robí všetko úplne inak ako ostatné krajiny," citovala v piatok švédskeho premiéra agentúra Reuters. Namiesto úplného uzavretia Švédsko prijalo kombináciu zákonov a odporúčaní, ktoré zahraničné médiá vo veľkej miere označili za relatívne mierny postoj vlády k pandémii.

21:55 Španielsko začalo v snahe zabrániť šíreniu nového koronavírusu kontrolovať zahraničných turistov prichádzajúcich na územie krajiny cez letiská, ktorí musia od piatka absolvovať povinnú 14-dňovú karanténu.

Vláda zároveň začala obmedzovať počet prichádzajúcich cudzincov, ktorí nemajú v Španielsku trvalé bydlisko. Výnimka platí pre pracovníkov z pohraničných oblastí, zdravotnícky personál, diplomatov a prepravcov. Úrady tieto opatrenia predĺžili v piatok až do 15. júna, uviedlo ministerstvo vnútra v Madride.

21:37 Niektoré nemocnice aj lekári špecialisti prišli pre pandémiu o peniaze. Dopravná zdravotná služba dokonca hrozí ukončením svojej prevádzky. Od zdravotných poisťovní preto chcú viac peňazí. Sú ich nároky opodstatnené? Diskutovali sme o tom v relácii Pozrime sa na to.

21:15 Americký prezident Donald Trump verí, že vakcínu proti koronavírusu sa podarí vyvinúť ešte tento rok. Jej výskum označil za najväčší vedecký projekt od vývinu atómovej bomby.

21:00 Mestská hromadná doprava v Banskej Bystrici bude premávať častejšie. Od pondelka 18. mája sa vráti do prázdninového režimu. S uvoľňovaním vládnych opatrení totiž začínajú byť čoraz viac vyťažené autobusy a trolejbusy MHD.

20:50 Na podporu ekonomík zasiahnutých koronakrízou by mala Európska únia prispieť sumou dva bilióny eur. V uznesení sa na tom zhodla väčšina poslancov európskeho parlamentu.

20:23 Nórsko pravdepodobne zachová obmedzenie cestovania do 20. augusta, uviedla premiérka Erna Solbergová v piatok počas debát o reštartovaní ekonomiky a prevencii voči novej vlne koronavírusu SARS-CoV-2.

20:15 Írsko začne v pondelok uvoľňovať opatrenia zavedené v súvislosti s novým koronavírusom. V piatok to oznámil premiér Leo Varadkar. "Môžem potvrdiť, že je bezpečné začať s prvou fázou nášho plánu uvoľňovania opatrení od pondelka," uviedol Varadkar.

20:05 Neprehliadnite ani naše Hlavné správy, zhrnuli sme do nich to najpodstatnejšie z celého dňa.

19:50 Počet úmrtí v Taliansku stúpol v piatok o 242. V predchádzajúci deň bolo úmrtí 262. Denný počet nových prípadov nákazy zase klesol na 789 oproti 992 prípadom zaznamenaným vo štvrtok. Celkový počet mŕtvych od vypuknutia nákazy v Taliansku 21. februára je aktuálne 31.610, uviedol úrad. Ide o tretí najvyšší počet úmrtí na svete po Spojených štátoch a Británii.

Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom je v Taliansku celkovo 223.885 - je to piaty najvyšší počet na svete po Spojených štátoch, Španielsku, Británii a Rusku.

19:45 V centre britského hlavného mesta Londýn uzatvoria pre autá viaceré ulice, ktoré sprístupnia chodcom a cyklistom. Ide o snahu odbremeniť verejnú dopravu, ktorú v dôsledku pandémie koronavírusu používa obmedzený počet pasažierov.

19:40 Ruskí lekári tvrdia, že liečia ženu, ktorá sa možno druhý raz nakazila novým koronavírusom. Pacientka sa naň liečila v nemocnici v meste Ulan-Ude, odkiaľ ju začiatkom apríla prepustili po tom, ako mala negatívny test. O dva týždne neskôr sa však u nej znova objavili respiračné príznaky a keď absolvovala ďalší test, bol pozitívny. Žena sa v súčasnosti znova lieči v nemocnici, uviedla lekárka Taťjana Symbelovová.

19:30 Jemenská vláda v Adene v piatok na Twitteri potvrdila 21 nových prípadov nákazy novým koronavírusom vrátane troch úmrtí. Vláda v Adene, ktorá je podporovaná Saudskou Arábiou, uviedla, že celkový počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v južnej časti krajiny, ktorú má pod kontrolou, tak dosiahol 106 a počet obetí stúpol na 15.

19:15 Keď hovoríme o nezamestnanosti, je na mieste osloviť manažérov firiem, keďže oni rozhodujú, koľko pracovných miest vznikne alebo zanikne. Na naše otázky preto odpovedal Radovan Maxin z Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení.

19:05 Prísne hygienické opatrenia likvidujú malé firmy. Sťažujú sa najmä kaderníci, ale aj ďalší podnikatelia s menšími prevádzkami. Za problematický označujú najmä limit 25 metrov štvorcových na jedného zákazníka.

19:01 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii v Hlavných správach TA3 o 18.30.

18:28 Bazilika sv. Petra vo Vatikáne sa v pondelok po dvoch mesiacoch opäť otvorí pre návštevníkov. Svätá stolica to oznámila v piatok.

17:52 V Bielorusku pribudlo za posledných 24 hodín 958 nových prípadov nákazy koronavírusom. Celkový počet nakazených tak podľa piatkového vyjadrenia tamojšieho ministerstva zdravotníctva stúpol na 27.730.

17:45 Počet úmrtí v Británii stúpol za posledných 24 hodín o 384 na celkovo 33.998. Obete zomreli v nemocniciach a širšej komunite po tom, čo mali pozitívne testy na ochorenie COVID-19 spôsobené koronavírusom SARS-CoV-2.

Do piatka rána vykonali v Británii 2.353.078 testov, pričom vo štvrtok ich bolo 133.784. Pozitívny výsledok testu zaznamenali u 236.711 osôb.

17:26 V piatok o 15.30 h oficiálne otvorili poslednú karantenizovanú časť osady v obci Žehra. Posledné výsledky plošného testovania komunity na ochorenie COVID-19 potvrdili ďalších desať nakazených, ktorých presunuli do karanténneho mestečka.

17:25 Severočínske mesto Šen-jang uzavrelo v piatok do karantény okolo 7500 ľudí po tom, ako zaznamenalo za posledných päť dní tri nové prípady koronavírusu.

16:57 Výsledky všetkých testov na ochorenie COVID-19 v zariadeniach sociálnej starostlivosti v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja boli negatívne. “Testovanie prebiehalo od 4. mája, k dnešnému dňu otestovali celkom 1191 zamestnancov a 1800 klientov v 24 zariadeniach sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK,” uviedla Sláva Gajdošíková z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK.

16:50 Čínski vedci vyvinuli predikčný model, ktorý má pomôcť identifikovať pacientov s ochorením COVID-19, u ktorých je vysoké riziko, že sa stanú kriticky chorými. Model vytvorili vedci na základe klinických údajov od 1590 pacientov s COVID-19. Preskúmali 72 klinických faktorov a identifikovali desať kľúčových rizikových faktorov ako napríklad vek, dýchavičnosť alebo abnormality v röntgenových snímkach hrudníka.

16:44 Guvernér amerického štátu New York Andrew Cuomo predĺžil opatrenia obmedzenia pohybu v meste New York do 28. mája. Naopak v iných častiach štátu už začali v piatok s postupným uvoľňovaním opatrení zavedených v súvislosti s pandémiou.

16:35 Výnimky z povinnej karantény sa rozšíria o ďalšie skupiny obyvateľov. Dostanú ich napríklad ľudia pracujúci na území Českej republiky a Rakúska vo vybraných oblastiach, osoby žijúce v domácnosti s pendlermi, ale aj študenti, ktorí sa zúčastnia na tréningu v Českej republike, Rakúsku, Maďarsku alebo Poľsku. Opatrenie Úradu verejného zdravotníctva SR vstúpi do účinnosti v pondelok 18. mája o 7.00.

16:20 Testovanie klientov a zamestnancov zariadení sociálnych služieb pokračuje. Ochranných prostriedkov však stále nie je dosť. Zariadeniam pomáhajú donori a sponzori. Asociácia poskytovateľov sociálnych služieb zároveň stále žiada lepšie ohodnotenie zamestnancov v tomto odvetví. S ministerstvom práce sa už preto črtá reálna podoba zvyšovania platov.

16:10 Koronavírusom sa vo svete nakazilo už viac ako štyri a pol milióna ľudí. Vyše 300-tisíc ochoreniu COVID-19 podľahlo. Ak Vás zaujíma, ako sa pandémia šíri vo svete zostaňte s nami, v nasledujúcich grafikách Vám zobrazíme aktuálne informácie z najviac zasiahnutých štátov.

16:01 Rakúsko sa v piatok dohodlo na úplnom otvorení hraníc s Lichtenštajnskom a Švajčiarskom od 15. júna. Ide o rovnakú dohodu, akú Rakúšania predtým uzavreli s Nemeckom. Informoval o tom rakúsky kancelár Sebastian Kurz.

15:50 Izolovaný slovenský kmeň nového koronavírusu pomôže pri testovaní vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Informoval o tom vedúci oddelenia ekológie vírusov z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied Boris Klempa. Ide o jeden z izolátov, ktoré virológovia SAV poskytli do Európskeho vírusového archívu. "Firma Pfizer požiadala o náš izolát pri testovaní vakcíny proti koronavírusu, ktorý vyvíja," spresnil Klempa.

15:30 Všetky testy odpadových vôd sú podľa Bratislavskej vodárenskej spoločnosti negatívne. V tlačovej správe o tom informoval hovorca BVS Peter Podstupka.

15:09 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusom na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 483 na 17.330. Ochoreniu COVID-19 podľahlo v krajine za posledných 24 hodín 20 ľudí. Celkový počet obetí tak dosiahol 475. Z nákazy sa od začiatku pandémie uzdravilo 4473 ľudí.

15:07 Gruzínsko na budúci týždeň zruší výnimočný stav, ktorý je v krajine v platnosti od marca s cieľom zastaviť šírenie koronavírusu. Oznámil to v piatok gruzínsky premiér Giorgi Gacharia. Gruzínsko vyhlásilo výnimočný stav 21. marca a následne ho o mesiac predĺžilo až do 22. mája. Podľa premiéra Gachariu sa už po tomto termíne mimoriadny režim obnovovať nebude.

15:03 Minister školstva Branislav Gröhling počas piatkovej návštevy základných a stredných škôl v Košiciach pokračoval v diskusiách o potenciálnom otváraní škôl v rámci uvoľňovania opatrení proti šíreniu nového koronavírusu. Potvrdil, že rozhodnutie v tomto smere by malo padnúť v pondelok 18. mája.

15:01 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 15. hodine.

14:51 Minister dopravy Andrej Doležal bude hľadať všetky možnosti, ako pomôcť bratislavskému letisku. Pripustil aj možnosť vstupu súkromného kapitálu. Riaditeľ letiska Jozef Pojedinec potvrdil, že k hromadnému prepúšťaniu nedošlo.

14:41 Slovensko dostane 100-tisíc testov na zistenie koronavírusu. Ide o prvé certifikované testy, vyvinuté a vyrobené u nás. Viac sme sa dozvedeli od kolegyne Lenky Ježovej, ktorá sa rozprávala s členom permanentného krízového štábu Robertom Mistríkom.

14:36 Irán v piatok oznámil najvyšší počet nových prípadov nákazy novým typom koronavírusu za viac než mesiac. Súčasne uviedol, že ohniská nákazy sa objavili v iných regiónoch než doteraz. Hovorca ministerstva zdravotníctva Kijánúš Džahánpúr informoval, že za posledných 24 hodín bolo v celej krajine potvrdených 2102 nových prípadov nákazy, čím počet pozitívne testovaných v Iráne stúpol na 116.635.

14:28 Prezidentka Zuzana Čaputová poďakovala ľuďom z prvej línie boja proti epidémii koronavírusu. Navštívila policajtov a zdravotníkov v Trnave, osobne poďakovala pracovníkom v domovoch sociálnych služieb v Hlohovci či dobrovoľným hasičom a šičkám z obce Banka. Ocenila, že Slovensko zvláda situáciu s epidémiou vynikajúco.

14:10 Pandémia má vážne dôsledky na dodržiavanie ľudských práv vo svete a profitujú z nej autoritárske režimy. Počas rozpravy v nemeckom parlamente to v piatok vyhlásil šéf diplomacie Heiko Maas. "S veľkými obavami sledujeme, ako súčasná kríza posilňuje autoritárskych vládcov," vyhlásil sociálny demokrat Maas.

13:58 Firmy vo finančných problémoch môžu požiadať o ochranu pred bankrotom. O tejto téme sme sa rozprávali s advokátom Radovanom Palom.

13:55 Päť nemeckých spolkových krajín vrátane hlavného mesta Berlín znova povolilo otvorenie reštaurácií za dodržania istých hygienických opatrení. Opatrenia uvoľnilo od piatka okrem Berlína aj susedné Brandenbursko, Hesensko, Sasko a Durínsko. Ďalších päť z celkového počtu 16 spolkových krajín reštaurácie otvorilo už v predchádzajúcich dňoch.

13:51 Firmy, ktoré zasiahla koronakríza, sa nemusia obávať bankrotu. Ak nevedia splácať svoje záväzky, môžu požiadať o dočasnú ochranu. Spoločnosti, ktorým dlhujú peniaze, ich potom až do konca septembra nemôžu poslať do konkurzu.

13:42 Poslanci Európskeho parlamentu odsúhlasili záchranný plán Európskej komisie na ekonomickú obnovu krajín EÚ, ktorý bude naviazaný na viacročný finančný rámec, čiže dlhodobý rozpočet EÚ na roky 2021 - 2027.

13:39 Írska letecká spoločnosť Ryanair oznámila, že vo svojich kanceláriách v Dubline, Londýne, Madride a v poľskej Vroclavi ruší viac ako 250 pracovných miest. K zníženiu počtu pracovných miest dôjde kombináciou ukončenia zmlúv, rezignácie na miesto a prepúšťania. „Od týchto ľudí nebudeme vyžadovať, aby sa vrátili do práce 1. júna, keď sa znovu otvoria kancelárie spoločnosti Ryanair, v dôsledku výrazného poklesu dopravy, ktorému Ryanair čelí v roku 2020,“ uvádza sa vo vyhlásení.

13:36 Prvého infikovaného potvrdili aj v jednom z najväčších utečeneckých táborov v Bangladéši. Ide o migračné centrum, kde žije viac ako milión mjanmarských Rohingov. Infikovaného pacienta izolovali.

13:33 Všetky prevádzky nitrianskeho závodu Jaguar Land Rover Slovakia obnovia svoju produkciu v pondelok 18. mája. Informovala o tom automobilka.

13:24 Banskobystrická Rooseveltova nemocnica začína zmierňovať prísne opatrenia, ktoré zaviedla v súvislosti s koronavírusovou epidémiou. Rozbieha plánované operácie, povoľuje niektoré návštevy a opäť otvára aj väčšinu ambulancií, vrátane rehabilitácií pre nehospitalizovaných pacientov. Tie totiž doteraz fungovali len v núdzovom režime.

13:17 V karantenizovanej časti osady v Žehre pribudlo desať infikovaných novým koronavírusom. Krízový štáb ich už spolu s ľuďmi žijúcimi v spoločnej domácnosti sťahuje. Práve rozhoduje o ďalšom postupe.

13:07 Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch predstavil podmienky a pravidlá poslednej vlny uvoľňovania opatrení. Od 25. mája môžu znova otvoriť hotely, vnútorné priestory reštaurácií, hrady a zámky, interiéry zoologických a botanických záhrad, kempingy a kúpaliská. Prevádzku môžu obnoviť i tetovacie a piercingové štúdiá, sauny, soláriá a wellness centrá a alternatívne taxislužby.

13:05 Nemecko už nebude vyžadovať povinnú karanténu pre cestujúcich z krajín EÚ, zo schengenského priestoru a z Británie. Oznámilo to nemecké ministerstvo vnútra. Nemecké úrady odporučia karanténu len tým osobám, ktoré budú prichádzať zo štátov so zvýšenou úrovňou nákazy.

12:58 Dopravný podnik Bratislava posilňuje linky mestskej hromadnej dopravy. Magistrát hlavného mesta o tom informoval na sociálnej sieti.

12:46 Koronavírus zamestnáva v posledných týždňoch aj pracovníkov, ktorí vykonávajú dezinfekciu verejných priestranstiev. O tom, ako najúčinnejšie bojovať proti ochoreniu Covid-19 sme sa rozprávali s odborníkom na dezinfekciu priestorov Miroslavom Budinským.

12:41 Čína vyzvala Spojené štáty na ústretovosť a posilnenie spolupráce v boji proti pandémii. Táto výzva sa objavila po tom, ako americký prezident Donald Trump pohrozil prerušením bilaterálnych vzťahov vo viacerých oblastiach.

12:27 Brazília zaznamenala rekordný denný nárast počtu prípadov ochorenia COVID-19. Za posledných 24 hodín tam pribudlo v 13.944 nových prípadov, čo je najviac od vypuknutia pandémie. Najľudnatejšia krajina Latinskej Ameriky tak eviduje už 202.918 infikovaných a 13.933 mŕtvych.

Guvernéri deviatich z 26 brazílskych štátov a jedného federálneho dištriktu v stredu avizovali, že sa nebudú riadiť pokynmi prezidenta Jaira Bolsonara na opätovné otvorenie kozmetických salónov, holičstiev a športových akadémií.

12:14 Minister vnútra Roman Mikulec trávi piatok na východe, navštívil hraničných policajtov na košickom letisku. Tí momentálne pracujú v "korona" režime. Informoval o tom na svojom Facebooku.

12:11 Veľvyslanci členských krajín pri EÚ v piatok doobeda jednohlasne schválili program SURE, ktorý navrhla Európska komisia a ktorý má zabrániť nárastu nezamestnanosti v dôsledku negatívnych ekonomických dosahov koronakrízy.

12:06 Dánski vedci začnú testovať liek, ktorý by podľa nich mohol zvýšiť prežívanie pacientov nakazených koronavírusom vo vážnom stave. Štúdia, na ktorej sa podieľajú nemocnice z regiónu dánskeho hlavného mesta a diagnostická spoločnosť BioPorto A/S, získala na tento účel tri milióny dánskych korún, v prepočte zhruba 402-tisíc eur od Innovation Fund Denmark.

12:05 Pozrite si spravdajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 12. hodine.

11:50 Ekonomika eurozóny v 1. štvrťroku 2020 klesla medzikvartálne o 3,8 % a v celej EÚ sa znížila o 3,3 %. Zamestnanosť v oboch blokoch v sledovanom období klesla o 0,2 %. Ukázali to predbežné údaje európskeho štatistického úradu Eurostat.

11:45 Reprodukčné číslo koronavírusu v Nemecku kleslo na hodnotu 0,75. Oznámil to Inštitút Roberta  Kocha. R0 udáva, koľko zdravých ľudí sa potenciálne nakazí od jedného chorého. V stredu bola hodnota R0 v Nemecku 0,81, v utorok 0,94 a v pondelok 1,07.

11:32 Pozrite si tlačovú besedu predsedu vlády Igora Matoviča, členov krízového štábu a zástupcov biomedicínskeho centra SAV a slovenských inovatívnych firiem. Informovali o úspechu slovenských vedcov a inovatívnych firiem.

11:30 Poslanci schválili aj pozmeňujúci návrh, podľa ktorého bude musieť Úrad verejného zdravotníctva SR zničiť údaje, hneď ako pominie dôvod ich spracovania.

11:29 Aplikácia má byť poskytnutá bezodplatne. Štát očakáva, že by mohla znížiť rozpočtové výdavky. Zároveň sa očakáva, že dôjde k uvoľneniu stoviek členov Policajného zboru, ozbrojených síl a Hasičského a záchranného zboru z plnenia úloh súvisiacich so štátnou karanténou.

11:27 Ľudia budú môcť namiesto štátnej karantény využívať mobilnú aplikáciu, ktorou sa má zaviesť tzv. inteligentná karanténa. Vyplýva to z vládnej novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o elektronických komunikáciách, ktorú schválili poslanci NR SR. Parlament o legislatíve rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

11:20 Slovinsko ako prvá európska krajina vyhlásilo, že epidémia koronavírusu sa na jeho území skončila. Vláda krajiny v piatok konštatovala, že šírenie ochorenia COVID-19 je pod kontrolou a už nie sú potrebné mimoriadne zdravotnícke opatrenia. Vláda uviedla, že občania členských krajín EÚ môžu prechádzať slovinské hranice z Rakúska, Talianska a Maďarska cez určené hraničné priechody, ale obyvatelia väčšiny krajín mimo EÚ budú musieť povinne absolvovať 14-dňovú karanténu.

11:15 Ruské úrady spravujúce ostrovy Kunašir, Šikotan a Južné Kurily vyhlásili režim mimoriadnej situácie v súvislosti s prvým prípadom nákazy koronavírusom.

Počet ľudí v Rusku, ktorí boli pozitívne testovaní, sa za posledných 24 hodín zvýšil o 10.598. Celkový počet nakazených tak v piatok stúpol na 262.843. Chorobe COVID-19 podľahlo ďalších 113 ľudí, čím sa celkový počet obetí epidémie v Rusku zvýšil na 2418.

11:12 Podľa Matoviča by nám testy mali vydržať asi 40 dní. „Je to malá škatuľka pre človeka, ale veľký krok pre Slovensko,“ poznamenal.

11:01 Pandémia tvrdo zasiahla ekonomiky mnohých krajín. Európska únia preto prijíma kroky, ktoré majú obnoviť hospodárstvo členských štátov. Zatiaľ čo časť finančnej pomoci už bola schválená, na ďalšie stimuly sa stále čaká. Viac sme sa o tejto téme rozprávali s analytikom Nadácie F.A. Hayka - Martinom Regulim.

10:54 "Slovensko má v rukách kľúčové technológie, ktoré sú pripravené, keby náhodou vypukla iná epidémia podobného druhu, vieme veľmi rýchlo zareagovať," vyjadril sa Mistrík s tým, že vedia prispôsobiť testy napríklad novému vírusu. "Budeme oveľa lepšie pripravení na ďalšie potenciálne krízy," uzavrel.

10:51 “Ak sa máme vrátiť do normálneho života, testovanie bude stále dôležitejšie,” zdôraznil Mistrík s tým, že sa u nás v posledných dňoch objavuje len pár prípadov nákazy a chystáme sa otvárať hranice.

10:50 100.000 slovenských testov na koronavírus sa stalo realitou, oznámili na tlačovej konferencii, na ktorú prišli členovia krízového štábu, premiér Igor Matovič aj vedec Robert Mistrík. Výroba PCR testov bola ukončená, vydali im aj osvedčenie o certifikácii. Nie sú to hocijaké testy, sú vo vysokej kvalite, zdôraznil Mistrík.

10:35 Sociálna poisťovňa sa dôrazne ohradzuje voči opakujúcim sa tvrdeniam viacerých médií i politikov, že je v súvislosti s koronakrízou zodpovedná za "meškanie" štátnej pomoci podnikateľom a občanov. Upozorňuje, že to nie je pravda – Sociálna poisťovňa túto oblasť vôbec nemá v náplni svojej činnosti.

10:33 Británia plánuje celoplošne spustiť aplikáciu, ktorá umožní monitorovať kontakty ľudí s osobami vykazujúcimi príznaky koronavírusu. Aplikáciu, ktorá by počas tohto mesiaca mala byť k dispozícii na celom území krajiny, vyvinulo technologické oddelenie britskej Národnej zdravotnej služby.

10:21 Košický samosprávny kraj otestoval na ochorenie COVID-19 viac ako 1060 zamestnancov z desiatich zariadení sociálnych služieb, ktoré má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Výsledky sú známe pre 821 z nich, všetci mali negatívne testy. "Dnes bude otestovaných posledných 72 zamestnancov zariadenia Ondava v Rakovci nad Ondavou. Výsledky zvyšných 240 zamestnancov budú známe v pondelok 18. mája," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

10:18 Vo štvrtok pristál v Bratislave repatriačný let z Tunisu. "Z Tunisu bolo na Slovensko repatriovaných celkovo päť slovenských občanov a 11 občanov a rezidentov členských štátov EÚ, pričom do svojej domoviny sa zároveň vrátili traja Tunisania," spresnilo ministerstvo zahraničia.

10:08 Litva, Lotyšsko a Estónsko otvorili v rámci zmiernenia opatrení proti šíreniu koronavírusu hranice pre svojich občanov a vytvorili tak pobaltskú "cestovateľskú bublinu", ktorá je prvou svojho druhu v EÚ. Občania troch pobaltských krajín tak môžu od piatku opätovne voľne cestovať po celom regióne.

10:05 Pozrite si správy o nových nakazených z vysielania TA3 o 10. hodine.

9:57 V Afrike sa počas nasledujúceho roka nakazí novým koronavírusom takmer štvrť miliardy ľudí. Úmrtí a vážnych prípadov ochorenia však bude na počet obyvateľov menej než v Európe a USA, uvádza sa v prognóze Svetovej zdravotníckej organizácie, o ktorej v piatok informoval denník The Guardian.

9:43 Jeden nový prípad nákazy zaznamenali v Košickom kraji, dva v Trenčianskom.

piatok_0a140370-4975-d39f.png

9:40 Aktuálne máme 21 hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19. Z toho traja sú na JIS a nikto na pľúcnej ventilácii.

9:37 Za uplynulý deň máme nových 19 vyliečených pacientov, spolu už 1 131.

9:30 Na Slovensku pribudli tri nové prípady ochorenia COVID-19. Celkovo tak evidujeme 1 480 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 3 992 testov. Už tretí deň po sebe nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Celkový počet obetí je 27. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:25 Výrobné ceny v Nemecku aj v apríli klesli, už tretí mesiac po sebe, a to najviac od polovice roku 2016. Dôvodom bolo najmä zníženie cien energií. Informoval o tom v piatok spolkový štatistický úrad Destatis. Analytici sledujú vývoj cien v Nemecku, pretože im naznačuje, ktorým smerom sa pohne inflácia aj v celej eurozóne.

9:15 Pandémia negatívne ovplyvnila výkonnosť slovenského hospodárstva už aj v prvom štvrťroku tohto roka. Hoci tvrdé epidemiologické opatrenia sa začali prijímať až v marci, hrubý domáci produkt Slovenska sa za prvé tri mesiace tohto roka podľa rýchleho odhadu Štatistického úradu SR medziročne v stálych cenách prepadol o 3,9 %. V poslednom kvartáli minulého roka pritom slovenské hospodárstvo rástlo 2,1-percentným tempom, za celý minulý rok stúplo o 2,4 %.

9:00 Väzenská služba ČR potvrdila, že do väznice v Brne prijala osobu s ochorením COVID-19, aby jej zabránila v ďalšom šírení nákazy. Hovorkyňa väzenskej služby Petra Kučerová uviedla, že nakazenú osobu prijali v stredu. Jej vek a ani pohlavie však nekonkretizovala. Ide o prvého nakazeného v českých väzniciach.

8:40 Aktuálna situácia v súvislosti s koronakrízou ukazuje, že je potrebné zmeniť obsah vzdelávania. Uviedol to minister školstva Branislav Gröhling s tým, že sa ukazuje, čo sa musí, respektíve nemusí učiť na školách a čo je doplnkové vzdelávanie. "A takto sa musíme pozrieť na celý obsah vzdelávania," povedal.

Gröhling by bol rád, keby sa školám dala možnosť vybrať si z predmetov, aby sa mohli nejakým smerom profilovať. Podotkol však, že pre každú školu by boli určené hlavné predmety na vzdelávanie, ako sú napríklad slovenský jazyk a literatúra, matematika či cudzí jazyk.

6:40 Brazília v súvislosti s koronavírusom hlási ďalší rekord. Za posledných 24 hodín tam pribudlo takmer 14.000 nakazených. Z medzinárodného hľadiska je v súčasnosti Brazília šiestou najviac zasiahnutou krajinou sveta.

6:20 Štátna pomoc firmám, zamestnancom a samostatne zárobkovo činným osobám postihnutým opatreniami proti pandémii sa postupne rozbieha.

6:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj vo štvrtok, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok