Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Penová živica umožní 3D tlač oveľa väčších objektov

Penová živica umožní 3D tlač oveľa väčších objektov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 5. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci dnešné 3D tlačiarne dokážu vytvoriť širokú škálu rôznych objektov, veľkosť každej položky býva obmedzená veľkosťou 3D tlačiarne. Vedci však teraz vyvinuli spôsob, ako toto obmedzenie obísť prostredníctvom živice, ktorá sa pri zahrievaní zväčšuje.

Tento materiál pre 3D tlač bol vytvorený tímom vedcov z kalifornskej univerzity v San Diegu. Dá sa použiť pri špecifickom type 3D tlače, ktorý je známy ako stereolitografia. To znamená vystavenie jednotlivých vrstiev fotocitlivej živice vzorom svetla, čo spôsobí, že vrstvy stvrnú do jedného pevného objektu.

Po 3D tlači s touto špecifickou živicou sa hotový objekt následne zohrej v peci. Jedna prchavá zložka živice sa zmení na plyn a bubliny vytvoria penu, ktorá je podobná polystyrénu. Výsledný objekt môže byť až 40krát väčší ako pôvodný, pričom si stále zachová svoj tvar.

Tento materiál bol doteraz použitý na 3D tlač predmetov, ako mriežkovaná guľa, veterná turbína, ktorá bola schopná po zväčšení na penu generovať malé množstvo elektrickej energie či hračkársky čln, ktorý v rozšírenom stave uniesol 20-násobne väčšiu hmotnosť, v porovnaní s menším pôvodným stavom.

Treba poznamenať, že zatiaľ nie je penová živica taká silná ako polystyrén. Vedci sa však domnievajú, že by stále mohla nájsť uplatnenie v aplikáciách, ako sú rôzne pružné pomôcky či výplňové materiály.

Mriežkovaná guľa vytlačená zo živice v jej expandovanej penovej forme.