Ombudsmanka vystúpila pred poslancami, sledovala ju prezidentka

TA3 SITA
13.5.2020 14:59

Kancelária verejného ochrancu práv dostala v roku 2019 vyše 2 800 podaní, z toho bolo 2 100 podnetov. VOP tiež zistila 130 porušení základných práv a slobôd v 104 podnetoch. V rámci vlastnej iniciatívy riešila kancelária desať podnetov. V rokovacej sále národnej rady to povedala verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, ktorá predstúpila pred poslancov NR SR s výročnou správou verejného ochrancu práv za rok 2019.

Ombudsmanka taktiež priblížila, že je dôležité zabezpečiť zo strany orgánov verejnej správy výraznejšiu ochranu zraniteľných skupín obyvateľstva, detí, seniorov či menšín. Situácia sa v tejto oblasti podľa jej slov zlepšuje len veľmi pomaly. Správu ombudsmanky si v parlamente osobne vypočula aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Kancelária verejného ochrancu práv dostala vlani 2 100 podnetov, zistila 130 porušení základných práv a slobôd.

Tento rok je podľa Patakyovej samostatnou prílohou správy aj 22 odporúčaní verejného ochrancu práv NR SR. Ako tvrdí, je totiž povinnosťou verejného ochrancu práv predkladať parlamentu správu o svojej činnosti, pretože je osobitným kontrolným orgánom NR SR. „Slovensko sa nachádza v ťažkej situácii, ktorú potrebuje zvládať tak, aby ľudia mali dôveru voči prijímaným opatreniam. Poslaním ombudsmana je aktívna participácia pri ochrane právneho štátu. Musí preskúmavať podnety, ktoré poukazujú na porušenie základných ľudských práv a slobôd osôb,“ uviedla Patakyová.

Právny štát musí podľa ombudsmanky účinne minimalizovať priestor, v ktorom by mohlo dochádzať k individuálnej nespravodlivosti za účelom obnovenia dôvery. „Aj v roku 2019 som bola v činnosti verejnej ochrankyne práv vedená snahou o výkon funkcie nezávisle, nestranne, apoliticky a odborne. Mojou ambíciou bolo zosilniť hlas tých fyzických a právnických osôb, ktorých problémy spadali do mojej pôsobnosti tak, aby rezonovali v činnosti orgánov verejnej správy. Zastávala som princíp, že verejná moc musí byť vykonávaná v dobrej viere, spravodlivo, múdro a s ohľadom na jej skutočný účel,“ dodala na záver svojho vystúpenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok