Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nafukovací e-bicykel Poimo sa bez problémov zmestí do batohu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 5. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Existujú viaceré prenosné elektrické bicykle, ktoré sa dajú poskladať do kompaktných rozmerov, no novinka s názvom Poimo posúva veci na ešte vyššiu úroveň. Poimo (skratka z Portable and Inflatable Mobility) je totiž doslova nafukovací e-bicykel, ktorý sa v zloženej forme zmestí do malého batohu.

V súčasnosti je to len prototyp, takže jeho poskladanie si môže vyžadovať viacej energie, než ako to vyzerá vo videu. Zdá sa, že kolesá aj riadidlá s jednotkou bezdrôtového ovládača sa dodatočne pripevnia k nafukovaciemu telu e-bicykla. Prototyp tiež potrebuje externý vzduchový kompresor, ktorý ho nafúkne na tlak, aby bol schopný uniesť hmotnosť jazdca. Ako náhle je e-bicykel Poimo nafúknutý a všetky jeho časti sú zmontované, stačí už len nasadnúť, položiť nohy na malé sklopné plošiny a vychutnať si jazdu.

Nafukovací elektrický bicykel Poimo.

No napriek dobrej myšlienke zostáva vo vzduchu visieť zopár otázok. Koľko batériových článkov sa zmestí do malého bloku, ktorý má veľkosť knihy? Nevyzerá to, že ich bude príliš veľa a podľa IEEE Spectrum váži nafukovací e-bicykel len 5,5 kilogramu, takže aj jeho dojazd bude pravdepodobne pomerne dosť krátky. Vystávajú aj ďalšie otázky. Ako je to s kolesami, zmestia sa do batohu spolu s nafukovacím telom? Ako dlho bude trvať nafúknutie a zmontovanie, aby by mal bicykel zabudovaný vzduchový kompresor? A nakoniec, ako dlho potrvá zloženie po jazde, je to dostatočne praktický a rýchly proces?

Na druhej strane ide o ukážku zaujímavých možností v oblasti osobnej mobility a dopravy. Rovnaký tím vývojárov z Tokijskej univerzity, ktorý postavil nafukovací e-bicykel Poimo, pracuje aj na ďalších nafukovacích zariadeniach, ktoré podporujú človeka, ako sú napríklad mobilné nafukovacie sedačky, ktoré by mohli mať o niečo väčší zmysel.

Nafukovací elektrický bicykel Poimo.