Pribudli nakazení, nikto nezomrel. Európa má už 160.000 obetí

TA3 TASR SITA ČTK
13.5.2020 09:32

Nárast nových prípadov nákazy je na Slovensku aj za uplynulý deň jednociferný, pribudli štyri prípady. Česko chce otvoriť hranice so Slovenskom 8. alebo 15. júna. Kontroly na hraniciach Nemecka sa od soboty uvoľnia a neskôr majú prestať úplne. Ako sa bude situácia ďalej vyvíjať? Udalosti okolo pandémie sme s vami opäť sledovali online.

Pribudli nakazení, nikto nezomrel. Európa má už 160.000 obetí
SITA/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:50 Francúzsko v stredu zaznamenalo 98 nových úmrtí v dôsledku koronavírusu v nemocniciach. Celkový počet mŕtvych sa za 24 hodín zvýšil na 27.074.

22:01 Pomalá, komplikovaná a slabá. Takéto prívlastky dostáva opatrenie nazvané prvá pomoc, ktoré má znížiť dopady koronakrízy na zamestnávateľov a živnostníkov. Podnikatelia upozorňujú, že ak vláda neurobí zmeny, z prvej pomoci sa ľahko stane posledná. Aké zmeny potrebuje? Spýtali sme sa prezidenta Asociácie priemyselných zväzov Alexeja Beljajeva, prezidenta Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Tomáša Malatinského a tajomníka Republikovej únie zamestnávateľov Martina Hoštáka.

21:42 Svet musí prejsť ešte dlhú cestu, kým zoslabne poplach spôsobený novým koronavírusom, vyhlásil vysokopostavený predstaviteľ Svetovej zdravotníckej organizácie Mike Ryan. Zároveň varoval, že vývoj vakcíny nezaručí víťazstvo nad ochorením COVID-19.

21:17 Pozrite si aj reláciu Téma dňa, v ktorej sme s Petrom Pollákom diskutovali aj o aktuálnej situácii v Žehre, kde po plošnom testovaní odhalili šesť nakazených.

20:50 Maurícius oznámil víťazstvo nad koronavírusom po tom, čo úrady hlásili nula aktívnych pacientov. Maurícius nezaznamenal nové prípady nákazy už 17 dní. "Dnes sme 17 dní bez jediného nového prípadu. Maurícius má nula aktívnych prípadov," povedal minister zdravotníctva Kailesh Jagutpal v televíznom prejave.

20:35 Členské krajiny Európskej únie by mali postupne začať s uvoľňovaním obmedzení na hraničných priechodoch. Vyplýva to z odporúčaní Európskej komisie ohľadom blížiacej sa letnej turistickej sezóny.

20:04 "Po vyše mesiaci môžu títo ľudia slobodne odísť, naozaj sú zdraví. Odporúčali sme im naďalej dodržiavať hygienické pravidlá," povedal o aktuálnej situácii v Žehre člen permanentného krízového štábu Peter Pollák v našej relácii Téma dňa.

19:29 Plošné testovanie komunity v Žehre, ktoré sa realizovalo od pondelka do stredy, zatiaľ odhalilo šesť ľudí pozitívnych na ochorenie COVID-19. Uviedol to člen permanentného krízového štábu Peter Pollák s tým, že nakazených ľudí aj s ich rodinnými príslušníkmi presunuli do karanténneho mestečka a dva sektory v osade tak mohli otvoriť.

19:07 Zdravotnícki pracovníci, opatrovatelia, ako aj sezónni zamestnanci v poľnohospodárstve a potravinárstve by už nemali mať povinnosť ísť do štátnej karantény, pokiaľ prichádzajú na Slovensko z celého územia Rakúska a Česka. Musia sa preukázať negatívnym testom na ochorenie COVID-19, ktorý nie je starší ako 96 hodín.

18:51 Pozrite si príbeh Jakuba Ružičku, ktorý pracuje ako manažér služieb zákazníkom. Prezradil nám, ako reagovali zamestnanci a zákazníci na prijaté opatrenia.

18:40 Počet úmrtí v Taliansku stúpol v stredu o 195. V predchádzajúci deň bolo úmrtí 172. Denný počet nových prípadov nákazy však klesol na 888 oproti 1402 prípadom zaznamenaným v utorok. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na predstaviteľov Úradu pre civilnú ochranu.

18:25 Republiková Únia zamestnávateľov ponúkla pomoc štátu vo forme špecializovanej techniky. Tá bude využitá na boj s pandémiou koronavírusu. Predstavili ju premiér Igor Matovič s ministrom obrany Jaroslavom Naďom.

18:02 Počet úmrtí na nový koronavírus v Británii stúpol za posledných 24 hodín o 494 na celkovo 33.186, informovalo britské ministerstvo zdravotníctva. Obete zomreli v nemocniciach a v domovoch starostlivosti po tom, čo mali pozitívne testy na ochorenie.

17:55 Organizátori kultúrnych podujatí, ktoré museli v dôsledku pandémie nového koronavírusu zrušiť, budú môcť predĺžiť platnosť zakúpených vstupeniek do konca roka 2021. Majiteľovi budú tiež môcť v cene lístka ponúknuť poukážku na iné podujatie. Ak držiteľ vstupenky trvá na vrátení peňazí, organizátor mu má vyhovieť do 13 mesiacov. Zmeny vyplývajú z novely, ktorú schválil parlament.

17:19 O finančnú pomoc počas koronakrízy sa budú môcť uchádzať všetky typy podnikov. Zabezpečí sa tak likvidita nielen pre malé a stredné podniky, ale aj pre veľké podniky. Finančnú pomoc môžu poskytnúť Eximbanka a fondy spravované spoločnosťou Slovak Investment Holding, pričom pomoc sa poskytne prostredníctvom bánk a pobočiek zahraničných bánk.

Vyplýva to z novely zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby Covid-19, ktorú v stredu schválili poslanci parlamentu. Plénum o návrhu rokovalo v skrátenom konaní. Za novelu zákona hlasovalo 110 poslancov, jeden bol proti a 29 zákonodarcov sa hlasovania zdržalo.

17:18 Epidemiologické ambulancie pre pacientov s Covid-19 dostali v parlamente zelenú. Poslanci totiž schválili novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Novými druhmi zdravotníckych zariadení budú mobilné odberové miesta a epidemiologické ambulancie. Nové zdravotnícke zariadenia budú vykonávať pružné odoberanie biologického materiálu osobám podozrivým z choroby Covid-19 a poskytovať im zdravotnú starostlivosť.

17:08 Výsledky testov na nový koronavírus, ktoré mesto Prešov realizovalo medzi svojimi opatrovateľkami, sú negatívne. "Spolu bolo otestovaných 77 prešovských opatrovateliek, pričom všetky testy boli negatívne. Zostávajúcich 14 opatrovateliek bude otestovaných po ukončení ich práceneschopnosti," uvádza mesto s tým, že k testovaniu pracovníčok, ktoré v Prešove vykonávajú opatrovateľskú službu, pristúpila samospráva po testovaní zamestnancov dvoch zariadení pre seniorov.

16:59 Maďarská vláda ešte nerozhodne o zmiernení epidemiologických opatrení v Budapešti, chce to najskôr konzultovať s expertmi a počká si aj na vyjadrenia starostu mesta i starostov jednotlivých obvodov, uviedla agentúra MTI. Minister riadiaci úrad vlády Gergely Gulyás sa obrátil listom na starostu hlavného mesta i starostov všetkých budapeštianskych obvodov, ktorí majú do štvrtkového popoludnia oznámiť, či už považujú za vhodné uvoľniť obmedzenie pohybu ľudí a postupne obnoviť život v meste.

16:46 V Poľsku opäť otvoria kaderníctva, reštaurácie, kaviarne a umožnia niektorým deťom vrátiť sa do školy. Premiér Mateusz Morawiecki uviedol, že nosenie rúšok na verejnosti a dodržiavanie sociálnej vzdialenosti bude i naďalej povinné, aj keď 18. mája prijmú nové opatrenia.

16:31 Definitívne vyriešenie problematiky platenia nájmov v zatvorených prevádzkach by mohli priniesť už najbližšie dni. Zhodne to potvrdili predseda vlády Igor Matovič ako aj minister hospodárstva Richard Sulík. Ten pritom o nutnosti prispieť podnikateľom na nájmy hovorí už dlhodobo, koalícia sa však na konkrétnej forme pomoci nevedela dohodnúť.

16:28 Európsky parlament víta stredajší balík opatrení Európskej komisie, zameraný na postupné "reštartovanie" cestovného ruchu počas nadchádzajúceho leta. Oceňuje najmä snahy zabezpečiť prehľadnosť práv cestujúcich, uviedol Výbor EP pre dopravu a cestovný ruch.

16:22 Lesotho zaznamenalo v stredu svoj prvý prípad COVID-19, čím sa stalo poslednou krajinou v regióne južnej a východnej Afriky postihnutou pandémiou. Tamojšie ministerstvo zdravotníctva informovalo, že vykonalo 81 testov u cestovateľov z Juhoafrickej republiky a Saudskej Arábie, z ktorých bol jeden pozitívny.

16:20 Pozrite si tlačovú besedu ministra hospodárstva Richarda Sulíka po rokovaní s predstaviteľmi bánk o poskytovanej pomoci podnikateľom.

16:07 Počet potvrdených prípadov infekcie na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 402 na 16.425. Informovala o tom v stredu agentúra Ukrinform. Ochoreniu COVID-19 podľahlo v krajine za posledných 24 hodín 14 ľudí. Celkový počet obetí tak dosiahol 439.

16:02 Pozrite si tlačovú besedu predsedu vlády Igora Matoviča a ministra obrany Jaroslava Naďa, ktorí informovali o dare pre Slovensko.

15:57 Ústavný súd rozhodol o pozastavení účinnosti časti novely telekomunikačného zákona, ktorá v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu umožnila sprístupňovanie dát od telekomunikačných operátorov Úradu verejného zdravotníctva.

15:55 Nemocnica Levice otestovala všetky deti a zamestnancov Centra pre deti a rodiny Levice na nový koronavírus. Odborne vyškolený personál mobilnej jednotky odobral celkovo 68 vzoriek. „Testovalo sa kazetovým rýchlotestom, výsledky boli známe v priebehu 15 minút a všetky boli negatívne,“ potvrdila riaditeľka centra Zuzana Králiková.

15:50 "Vytvorili sme program "antikorona záruka", ktorý má pomôcť tisíckam podnikov," oznámil minister hospodárstva Richard Sulík po rokovaní s bankami.

15:42 Činnosť školských zariadení výchovného poradenstva a prevencie ako napríklad centrá pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie a centrá špeciálno-pedagogického poradenstva a rehabilitačných stredísk s ambulantnou formou sa môže opäť obnoviť. Vyplýva to zo zmeny opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR

15:40 V Európe bolo zaznamenaných vyše 160.000 úmrtí na nový koronavírus. V stredu popoludní o tom informovala tlačová agentúra AFP, ktorá vlastný výpočet založila na údajoch od jednotlivých európskych krajín.

Takmer tri štvrtiny zo 160.455 úmrtí zomreli v štyroch najhoršie zasiahnutých európskych krajinách: v Británii, Taliansku, Španielsku a vo Francúzsku. Zatiaľ bolo po celej Európe zaznamenaných 1.798.209 prípadov nákazy.

15:27 Po zmiernení mimoriadnych opatrení sa začína rozbiehať cestovný ruch. Hrady, múzeá a ďalšie turistické atrakcie sa pripravujú na návrat návštevníkov. No napríklad pltníci pod Strečnom majú ešte smolu. Čakať musia až na štvrtú fázu uvoľňovania opatrení.

15:20 Nórsko umožní občanom Európskej únie vstup do krajiny v prípade, že majú povolenie na pobyt alebo navštevujú rodinu. Ministerka spravodlivosti Monica Maelandová v stredu uviedla, že okrem občanov Európskej únie nariadenia platí aj pre občanov Spojeného kráľovstva, Islandu a Lichtenštajnska.

15:10 Suchú stravu alebo teplé jedlo je možné v zariadeniach školského stravovania podávať pre všetky deti, nielen sociálne znevýhodneným. Vyplýva to zo zmeny opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR, o ktorom informovala jeho hovorkyňa Daša Račková.

14:55 Počet obetí v Španielsku stúpol za uplynulých 24 hodín o 184 na celkových 27.104. S odvolaním na údaje ministerstva zdravotníctva o tom informovala agentúra Reuters. Španielsko doteraz eviduje 228.691 prípadov ochorenia COVID-19. V snahe predísť riziku druhej vlny pandémie vláda plánuje ponechať do júla uzavreté hranice pre väčšinu zahraničných turistov. Hranice so susediacim Francúzskom a Portugalskom sú od vyhlásenia núdzového stavu v polovici marca zatvorené.

14:47 Ústavný súd pozastavil širšie sledovanie občanov pre pandémiu koronavírusu, informoval o tom predseda súdu Ivan Fiačan.

14:38 Boj proti ochoreniu COVID-19 v Žehre vstúpil do ďalšej fázy. Vojenskí zdravotníci plošne testujú ľudí z najväčšieho sektora osady. O dva dni sa ukáže, či je chorých viac, ako hygienici pôvodne predpokladali. O tom, ako sa darí s ochorením COVID-19 bojovať, sme sa zhovárali s europoslancom a členom permanentného krízového štábu Petrom Pollákom.

14:33 Pandémia je naďalej hrozbou. Ak sa zabráni jej návratu, reštart ekonomiky a ochrana ľudských životov sú možné, preto je potrebné konzistentne pokračovať v dodržiavaní minimálneho odstupu a hygienických opatrení. Pred poslancami Spolkového snemu to povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová.

14:20 Americká spoločnosť Twitter oznámila svojim zamestnancom, že môžu z domu pracovať "nastálo", ak si to želajú. Mediálny gigant predtým oznámil, že práca z domu zavedená v rámci opatrení proti pandémii koronavírusu bola úspechom. Spoločnosť však uviedla, že umožní zamestnancom aj návrat do kancelárií, ak sa preň po opätovnom uvoľnení opatrení rozhodnú.

14:07 Ambulantní lekári napísali ministrovi Marekovi Krajčímu ostrý list. Žiadajú dofinancovať ambulancie. Ak sa tak nestane, skončia. Zároveň ale parlament rokuje o novele zákona, ktorou sa zriadia samostatné „COVID“ ambulancie. O téme sme hovorili s lekárom Mariánom Šóthom.

13:56 V Británii zomrelo 275 sociálnych a zdravotníckych pracovníkov, ktorí mali pozitívny test na COVID-19. Oznámil to premiér Boris Johnson. Konkrétne "na ochorenie COVID-19 zomrelo v Británii 144 zdravotníkov a 131 sociálnych pracovníkov", vyjadril sa Johnson.

13:42 O štátnych zárukách za úvery pre firmy sme sa rozprávali s Jánom Solíkom, prezidentom Združenia podnikateľov Slovenska.

13:40 Štát bude ručiť za bankové úvery pre firmy. Chce tak pomôcť podnikateľom, aby aj v ťažších časoch mali dosť peňazí na svoju prevádzku. V pláne sú záruky za pôžičky vo výške pol miliardy eur mesačne. Poslanci rozhodli, že o týchto zmenách budú rokovať v skrátenom konaní.

13:38 Nová britská štúdia bude skúmať DNA pacientov s ochorením COVID-19 s cieľom zistiť, ako ovplyvňuje náchylnosť k infekcii. Výskumníci chcú zozbierať vzorky od 20-tisíc pacientov, ktorí boli alebo sa v súčasnosti nachádzajú na jednotkách intenzívnej starostlivosti a ďalších 15-tisíc, ktorí mali mierne alebo stredne vážne príznaky.

13:20 Belgicko od 18. mája pripravuje druhú fázu uvoľňovania opatrení. Vývoj krivky nákazy v krajine je totiž pozitívny. V rámci druhej fázy tzv. "dekarantenizácie" sa počíta s čiastočným návratom žiakov šiestych ročníkov základných a stredných škôl do školských lavíc (uchádzači o stredné školy a maturanti), za prísneho dodržiavania hygienických podmienok a zachovania fyzického odstupu medzi žiakmi a učiteľmi.

12:54 Hranice medzi Českou republikou, Slovenskom a Rakúskom by sa podľa českého premiéra Andreja Babiša mohli opäť otvoriť 8. alebo 15. júna. O tom, kedy sa otvoria hranice s Nemeckom, Česko zatiaľ nerokuje, uviedol Babiš.

12:47 Európska komisia predstavila v stredu plán postupného "reštartovania" turistického ruchu počas nadchádzajúceho leta. Chce tak zachrániť milióny pracovných miest v tomto sektore, ktorý tvrdo zasiahla pandémia.

12:45 Exministerka vnútra Denisa Saková sa na Facebooku vyjadrila k otváraniu škôl a škôlok. "Otváranie škôl a škôlok nie je zlá vec. Veľa rodičov ju uvíta. Potrebujú však dostať jasné pravidlá, za akých podmienok sa tieto zariadenia otvoria," napísala.

12:40 Súdy počas koronakrízy zrušili a preložili množstvo pojednávaní. Išlo najmä o obchodné, majetkové a rozvodové konania. Postupne sa už ale vracajú k svojej bežnej činnosti a súdne siene sa opäť otvárajú.

12:33 Boj proti ochoreniu COVID-19 v osade na okraji obce Žehra, pokračuje podľa plánu. Vojenskí zdravotníci aktuálne testujú obyvateľov najväčšieho sektora. Už poznajú výsledky testov v prvom sektore. Novozistených infikovaných presunuli do karanténneho mestečka.

12:25 Trnavská automobilka Groupe PSA Slovakia rozbehla pri dodržaní prísnych hygienických opatrení v utorok výrobu na všetkých výrobných prevádzkach v režime jednej pracovnej zmeny. Informoval o tom hovorca automobilky Peter Švec. Od pondelka 18. mája do piatka 22. mája pribudne k rannej ďalšia druhá, popoludňajšia pracovná zmena.

12:15 Kontroly na hraniciach Nemecka sa od tejto soboty čiastočne uvoľnia. Úplné ukončenie kontrol v dôsledku pandémie koronavírusu je však naplánované až od 15. júna.

12:10 Minister školstva Gröhling zisťoval počas svojej návštevy v Trnave názory pedagógov a zriaďovateľov na možné znovuotvorenie a návrat žiakov do škôl. Podnety ľudí z praxe a z regiónov chce využiť pri rozhodovaní o podobe pokračovania školského roku. Navštívil základné školy na ulici Gorkého a Andreja Kubinu a tiež obchodnú akadémiu.

12:05 Pozrite si spravdajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 12. hodine.

12:01 Tri popredné americké letecké spoločnosti vyzvali svojich zamestnancov, aby pasažierov na palube lietadiel nenútili do zakrývania dýchacích ciest, ale namiesto toho im túto možnosť iba odporučili, píše agentúra Reuters. "Čo sa týka nariadení týkajúcich sa zakrývania úst a nosa priamo na palube lietadla, sme k pasažierom zhovievavejší. Úloha posádky je v tomto prípade informatívna, nie donucovacia. Prípadné konflikty by sa mali riešiť dohovorom," píše sa v inštrukciách spoločnosti American Airlines.

11:50 V Rusku sa už nebudú používať pľúcne ventilátory, ktoré zrejme v ostatných dňoch zapríčinili dva požiare v tamojších nemocniciach so šiestimi obeťami na životoch. Oznámila to Ruská Federálna služba pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

11:35 Univerzitná nemocnica Martin obnovuje po dočasných obmedzeniach plánované operácie. Podľa Zuzany Marčekovej z oddelenia marketingovej komunikácie UNM bola dôvodom obmedzení príprava zdravotníckeho zariadenia na zvýšený počet pacientov s ochorením COVID-19, ktorých stav by si vyžadoval hospitalizáciu.

11:27 Mesto Ťi-lin ležiace v rovnomennej provincii na severovýchode Číny v stredu čiastočne uzavreli. V posledných dňoch sa tam objavilo viacero nových prípadov nákazy novým koronavírusom, čo podnietilo obavy z možnej druhej vlny šírenia vírusu v Číne.

11:17 Úrad práce v Považskej Bystrici momentálne neviduje žiadne hromadné prepúšťanie a nemá ani žiadne avízo o plánovanom hromadnom prepúšťaní v okresoch Považská Bystrica a Púchov. „Vývoj nezamestnanosti v okrese Považská Bystrica a v okrese Púchov mal v januári a februári klesajúci charakter. V marci sme zaznamenali v oboch okresoch nárast počtu evidovaných nezamestnaných,“ informoval riaditeľ ÚPSVaR v Považskej Bystrici Ján Harant s tým, že aktuálne je v okrese Považská Bystrica 1057 a v okrese Púchov 474 voľných pracovných miest.

Aktuálne evidujú v okrese Považská Bystrica 2004 a v okrese Púchov 1112 uchádzačov o zamestnanie.

11:12 Na slovenských súdoch sa počas pandémie zrušili mnohé súdne pojednávania. Medzi nimi napríklad rozvody či konania o úprave práv a povinností k maloletým deťom, ale aj ďalšie. Od mája by sa mali postupne obnovovať. Viac nám o tom povedala hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Zuzana Drobová.

11:08 Poľský prezident nahral hip-hopové video, aby pomohol vyzbierať peniaze pre zdravotníkov bojujúcich s pandémiou. Andrzej Duda reagoval na výzvu poľského rappera Zeusa, ktorá je súčasťou charitatívneho úsilia finančne pomôcť zdravotnej službe v Poľsku. V rámci nej hudobníci zarapujú a nahrajú 16 veršov. Iniciatíva, do ktorej sa pridali napríklad aj populárny interpret Dawid Podsiadlo a operný spevák Jozef Jakub Orlinski, dosiaľ vyzbierala vyše 1,7 milióna zlotých, teda viac ako 374-tisíc eur.

11:02 Slovenská technická univerzita v Bratislave potvrdila, že v dôsledku koronakrízy dochádza k dramatickému prepadu plánovaných príjmov najmä v rozpočtoch študentských domovov a jedální. "Vzhľadom na to, že viac než 4000 študentov ubytovaných na internátoch STU nemusí od marca platiť žiadne bytné, a zároveň vzhľadom na fakt, že sa alikvotne tiež zníži objem dotácií zo štátneho rozpočtu za odobratú stravu v študentských domovoch, predpokladáme, že vo výsledku môže byť výpadok týchto príjmov na úrovni viac než milión eur," Uviedol hovorca STU Fedor Blaščák.

10:55 Na sociálnych sieťach sa objavilo video, podľa ktorého sa v benátskych kanáloch po úbytku turistov v dôsledku šíriaceho sa koronavírusu objavili delfíny. Video však nakrútili v prístave mesta Cagliari na Sicílii a v Benátkach žiadne delfíny neplávali. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

10:44 Koalícia sa dohodla na modeli preplácania nájmov pre podnikateľov, štát by mal uhradiť polovicu. Informujú o tom HN s odvolaním sa na svoje zdroje. O preplácanie nájmov sa sporili premiér Igor Matovič a vicepremiér Richard Sulík.

10:38 Opozičný starosta Budapešti Gergely Karácsony predložil v stredu plán obnovy života v hlavnom meste, ktorý ochromila pandémia. Súčasne kritizoval maďarskú vládu za to, že sporným zákonom "odobrala samosprávam právo konať, privlastnila si právo poskytovania informácií a monopolizovala si možnosť prijímania opatrení," uviedol spravodajský server 24.hu.

10:35 Pri otváraní škôlok a škôl sa musia doladiť jednotlivé detaily a špecifiká. Diskusie s tímom epidemiológov a odborníkmi naďalej pokračujú, uviedol minister školstva Branislav Gröhling. "Keďže ide o dôležitý krok, musíme si byť na 100 percent istí, že rozhodnutie bude správne a dobre nastavené, a preto musíme doladiť jednotlivé detaily a špecifiká. Naďalej platí, že musíme sledovať aj vývoj situácie u nás, ale aj v okolitých štátoch," povedal minister.

10:27 Počet potvrdených prípadov v Rusku sa za posledných 24 hodín zvýšil o 10.028 na celkových 242.271. Informovala o tom v stredu agentúra TASS s odvolaním sa na miestne úrady. Najviac prípadov infekcie koronavírusom pribudlo v Moskve, kde sa ich počet za 24 hodín zvýšil o 4703 na 126.004.

10:08 Z ochorenia COVID-19 sa v Španielsku zotavila 113-ročná žena, považovaná za najstaršiu v krajine. Informujú o tom tamojšie úrady, podľa ktorých Marii Branyas koronavírus diagnostikovali ešte v marci a po týždňoch v izolácii sa vyliečila. Prekonala pritom len mierne symptómy. Prežila tak pandémiu španielskej chrípky, španielsku občiansku vojnu aj pandémiu koronavírusu.

10:05 Thajsko nehlási žiadny nový prípad ochorenia COVID-19 prvýkrát od 9. marca. Od vypuknutia pandémie evidovali v Thajsku 3017 prípadov ochorenia a 56 úmrtí. Z choroby sa vyliečilo 2844 pacientov.

10:02 Pozrite si spravdajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 10. hodine.

10:00 Reprodukčné číslo nového koronavírusu kleslo v Nemecku opäť pod kľúčovú hodnotu 1. Uviedol to v stredu Inštitút Roberta Kocha, ktorý ju odhaduje na 0,94. Ak je R0 vyššie ako 1, znamená to, že jedna infikovaná osoba môže potencálne nakaziť viac ako jedného ďalšieho človeka.

9:57 Počet hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19 klesol na 19. Z toho piati sú na JIS a na pľúcnej ventilácii jeden.

9:51 Kĺzavý medián v utorok opäť klesol, jeho hodnota je aktuálne štyri. Z utorňajších pozitívnych testov boli dva v Bratislavskom kraji. Po jednom novom prípade evidujú Banskobystrický a Trenčiansky kraj.

streda_ac1100ae-a71e-188f.png

9:38 Za uplynulý deň máme ďalších 77 vyliečených pacientov, spolu už 1 060.

9:35 Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Obetí evidujeme stále 27.

9:31 Na Slovensku pribudli štyri nové prípady ochorenia COVID-19. Celkovo tak evidujeme 1 469 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 4 326 testov. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:27 Nová diagnostika s umelou inteligenciou dokáže na základe symptómov u ľudí predpovedať, či majú pravdepodobne ochorenie COVID-19. Model vyvinuli výskumníci z King's College London, Massachusetts General Hospital a zdravotníckej spoločnosti ZOE, ktorých zistenia publikoval odborný časopis Nature Medicine.

9:19 Guvernéri deviatich z 26 brazílskych štátov a jedného federálneho dištriktu avizovali, že sa nebudú riadiť pokynmi prezidenta Jaira Bolsonara na opätovné otvorenie salónov krásy, holičstiev a športových akadémií. V Brazílii už zaznamenali 177.589 prípadov nákazy koronavírusom, čo je najviac v celej Latinskej Amerike. Ochoreniu COVID-19 už v krajine podľahlo vyše 12.400 ľudí. Brazília v utorok zaznamenala najvyšší denný nárast počtu obetí,a to 881 osôb za 24 hodín.

Brazília v utorok zaznamenala najvyšší denný nárast počtu obetí.

9:07 Britská ekonomika sa v prvom kvartáli oproti predchádzajúcemu štvrťroku zmenšila o dve percentá. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil v stredu štatistický úrad krajiny. Ekonomika spomaľovala ešte pred zavedením rozsiahlych reštriktívnych opatrení proti šíreniu koronavírusu, ktoré začala Británia uplatňovať v závere marca.

8:50 Počet prípadov ochorenia COVID-19 stúpol v Českej republike v stredu ráno na 8223. Za uplynulých 24 hodín nákaze podľahla jedna osoba a pribudlo 45 nových prípadov. Nákaze doposiaľ podľahlo 284 ľudí a vyliečilo sa ich 4890.

8:30 Na kanadského rockového speváka Bryana Adamsa sa zniesli pobúrené reakcie a obvinenia z protičínskeho rasizmu po tom, ako v pondelok zverejnil na sociálnych sieťach tirádu o tom, ako ho koronavírusová pandémia prinútila zrušiť jeho vystúpenia v Londýne, naplánované na tento týždeň.

8:20 Mesto Poprad postavilo dočasné karanténne centrum, v ktorom ľudia bez domova dostanú potrebnú starostlivosť a budú im poskytované služby, ak existujú podozrenia, že boli v kontakte s infikovaným človekom. Alebo majú príznaky ochorenia COVID-19, prípadne im je nariadená izolácia. Radnica tom informuje na svojej webstránke. Vzhľadom na mimoriadnu situáciu pandémie koronavírusu a na to, že ľudia bez domova patria medzi rizikovú skupinu, bolo v utorok na Levočskú ulicu navezených päť mobilných kontajnerov, ktoré tvoria karanténne centrum.

8:10 Posádke výletnej lode Greg Mortimer, ktorá strávila viac ako mesiac v karanténe pri pobreží Uruguaja, povolili v utorok vylodiť sa.

7:50 Nemecká kancelárka Angela Merkelová v utorok vyjadrila nádej na postupné otvorenie hraníc Nemecka so susednými krajinami.

7:30 Balík na pomoc americkej ekonomike v hodnote troch biliónov dolárov. Taký je návrh Demokratov, ktorý predložili v Snemovni reprezentantov. Republikáni, ktorí Senát ovládajú, tento návrh tvrdo odmietajú.

7:12 Britská kráľovná Alžbeta II. a premiér Boris Johnson si v utorok pripomenuli 200. výročie narodenia ošetrovateľky Florence Nightingalovej a vyjadrili pochvalu zdravotníckemu personálu.

6:50 Saudská Arábia počas tzv. sviatku prerušenia pôstu zavedie na celom území krajiny celodenný zákaz vychádzania s cieľom zabrániť šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2, informovala v stredu agentúra Reuters s odvolaním sa na utorkové vyhlásenie ministerstva vnútra. Zákaz vychádzania vstúpi do platnosti od 23. mája, keď sa skončí ramadán.

6:35 Počet obetí sa v Brazílii v utorok zvýšil o 881, čo je najvyšší denný nárast, odkedy v krajine zaznamenali prvé prípady koronavírusu SARS-CoV-2.

6:07 Spojené štáty v utorok zaznamenali ďalších 1894 úmrtí na následky ochorenia COVID-19, čím sa celkový počet obetí zvýšil na 82,246. Údaje sa vzťahujú na 20.30 k miestneho času v utorok a predstavujú nárast v porovnaní s pondelkom a nedeľou. USA sú najviac postihnutou krajinou na svete v súvislosti s pandémiou koronvírusu SARS-CoV-2.

V Spojených štátoch podľa Univerzity Johnsa Hopkinsa potvrdili celkovo 1.367.927 prípadov nákazy.

6:05 "Keď budeme vidieť, že sa podmienky nezhoršujú, na budúci pondelok môžeme oznámiť radostnú správu," oznámil premiér Igor Matovič. Presný termín otvorenia škôl a školských zariadení zostáva nejasný, rozhodne sa zrejme v pondelok.

6:00 Udalosti okolo pandémie sme sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok