Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Modulárny notebook, ktorý si poskladáte a vylepšíte podľa seba

Modulárny notebook, ktorý si poskladáte a vylepšíte podľa seba
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 5. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Notebooky sú vo všeobecnosti čoraz menšie, tenšie a výkonnejšie, no ich prispôsobenie podľa potrieb používateľa je čoraz ťažšie. Nemeckí návrhári z MNT Research však vytvorili modulárny notebook s otvoreným softvérom a hardvérom, ktorý si vývojári a nadšenci elektroniky môžu upraviť akokoľvek len chcú.

Notebook s názvom MNT Reform má hrubšie hliníkové telo s rozmermi 29 x 20,5 x 4 cm, v ktorom nájdete procesor NXP i.MX8MQ so štyrmi 64-bitovými jadrami Cortex-A53 a jedným jadrom Cortex-M4F, s podporou 4 GB pamäte LPDDR4 RAM a 256 GB úložiska SSD. Obsah na 12,5 palcovom displeji s rozlíšením Full HD zobrazuje grafika Vivante GC7000Lite. Nad klávesnicou sa nachádza OLED panel s rozlíšením 128 x 32 pixelov, ktorý umožňuje interakciu s ovládaním operačného systému. Notebook je dodávaný s nainštalovaním OS Debian GNU / Linux 11 na SD karte, ale ak používateľ chce, môže samozrejme spustiť aj iný operačný systém.

Modulárny notebook MNT Reform.

Súčasťou výbavy sú interné mikrofóny a kamerové moduly a ak chcete Wi-Fi, budete musieť zapojiť vymeniteľnú kartu PCIe. No telo notebooku je navrhnuté tak, aby sa dalo rozobrať, vymeniť hardvér a opätovne zostaviť. Vývojári sa rozhodli namiesto tenkých kláves použiť klávesnicu s mechanickými klávesmi. Štandardné je k dispozícii optický guľový ovládač s piatimi tlačidlami, no samozrejme sa dá zvoliť aj klasickejší dotykový trackpad.

Konektivitu zabezpečí gigabitový Ethernet, tri porty USB 3.0 typu A a dva vstupy USB 2.0 vo vnútri. V notebooku sa nachádza aj port HDMI, no na jeho fungovanie bude potrebná aktualizácia firmvéru. Zvuk sa šíri zo stereofónnych reproduktorov alebo cez 3,5 mm jack konektor.

Modulárny notebook MNT Reform.

Spodný kryt notebooku, ktorý je vyfrézovaný z polopriehľadného akrylátu, sa dá odstrániť pre prístup k hardvéru, ak si používateľ praje čokoľvek vymeniť. Vo vnútri môže byť až osem batériových článkov 18650 LiFePO4, ktoré ponúknu výdrž približne päť hodín na jedno nabitie. Súčasťou dodávky je manuál s úplnou schémou systému a kompletný zoznam dielov.

Kompletne zostavený modulárny notebook MNT Reform sa dá získať od 1 300 dolárov. Za príplatok 200 dolárov môžete získať verziu Max s 1 TB SSD úložiskom a mPCIe Wi-Fi modulom. No za 999 dolárov je k dispozícii súprava, ktorú si môžete samu zostaviť. Ak všetko pôjde do plánu, predpokladá sa, že by sa dodávka prvých kusov mala začať v decembri.

Modulárny notebook MNT Reform.