Musia dodržiavať odstupy. V ČR rušia povinné rúška na verejnosti

TA3 TASR
11.5.2020 19:02

V Českej republike nebude od 25. mája povinné nosiť rúška na otvorených priestranstvách za predpokladu, že ľudia dodržia dvojmetrové odstupy. Schválila to v pondelok česká vláda na návrh ministra zdravotníctva Adama Vojtěcha.

Musia dodržiavať odstupy. V ČR rušia povinné rúška na verejnosti
SITA/AP

Informuje spravodajský server Novinky.cz. "Od 25. mája bude povinnosť nosiť rúška vo vnútorných priestoroch stavieb, okrem svojho domu, v MHD, v taxislužbách a ďalej i tam, kde sa nachádzajú aspoň dve osoby na vzdialenosť do dvoch metrov, pokiaľ nejde o rodinu," vyhlásil na tlačovej konferencii po rokovaní vlády Vojtěch.

Ako ďalej uviedol, termín bol zvolený po konzultácii s epidemiológmi. Ako pripomenul portál iDNES.cz, práve 25. mája sa v ČR končí posledná veľká fáza uvoľňovania vládnych opatrení proti šíreniu koronavírusu. "Ak človek nebude v blízkosti niekoho ďalšieho, typicky niekde mimo mesta," načrtol Vojtěch, ako budú vyzerať nové pravidlá pre nenosenie rúšok. Rúško však nebude nutné mať ani v mestách, ak bude splnená vzdialenosť dvoch metrov od iných ľudí.

Už od utorka bude platiť výnimka z nosenia rúšok pri štátnych a prijímacích skúškach, ale v miestnosti bude môcť byť maximálne 15 ľudí, píše iDNES.cz. Nosenie rúšok je v Česku povinné od 19. marca ako súčasť opatrení v boji proti šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2.

V ČR od začiatku pandémie zaznamenali 8157 prípadov nákazy novým koronavírusom. Ochoreniu COVID-19, ktoré tento vírus spôsobuje, tam už podľahlo 281 ľudí a 4695 sa z neho vyliečilo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok