Nemocnice uvoľnili pravidlá, ČR ruší povinné rúška na verejnosti

TA3 TASR SITA ČTK
11.5.2020 09:33

Uvoľňovanie pandemických opatrení záleží od počtu nakazených. Premiér Igor Matovič naďalej zostáva opatrný a vyzýva k disciplíne. Zároveň sa však uvažuje o postupnom otváraní hraníc či škôl. Podarí sa nám udržať nízke čísla a zostaneme jedným zo štátov v Európe, ktorý pandémiu zvláda? Udalosti sme s vami opäť sledovali online.

Nemocnice uvoľnili pravidlá, ČR ruší povinné rúška na verejnosti
TASR/Roman Hanc

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:39 Slováci sa zo zahraničia stále vracajú. V Bratislave pristálo ďalšie lietadlo zo Spojeného kráľovstva. Na palube bolo 120 repatriantov. Náklady na cestu si hradil každý sám. Povinnú karanténu absolvujú v hoteli.

0:24 Počet obetí nákazy COVID-19 spôsobenej novým druhom koronavírusu presiahol v Spojených štátoch 80.000, čo je najviac na svete. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na údaje Univerzity Johnsa Hopkinsa. Z ochorenia sa v Spojených štátoch doposiaľ vyliečilo viac ako 212.500 ľudí.

V USA evidujú viac ako 1,3 milióna prípadov nákazy. Najviac postihnutým regiónom je štát New York, kde zomrelo vyše 26.600 ľudí s pozitívnym testom na koronavírus SARS-CoV-2, ktorý nákazu spôsobuje.

23:20 V Rusku zaznamenali najvyšší denný prírastok nakazených koronavírusom. Krajina je štvrtým, najviac zasiahnutým štátom sveta. Napriek rastúcej bilancii prezident Vladimir Putin uvoľňuje opatrenia. Tie uvoľňuje aj Británia, plán krajiny sa ale dostal pod paľbu kritiky.

22:57 Svetová zdravotnícka organizácia ocenila v pondelok znižujúce sa počty prípadov ochorenia COVID-19 a úmrtia v niektorých krajinách, ale vyzvala štáty na "extrémnu opatrnosť", keďže začínajú uvoľňovať svoje obmedzenia proti šíreniu pandémie.

22:45 Aj obyčajný nákup potravín ponúka zaujímavú príležitosť uvedomiť si, čo všetko musí manažment a zamestnanci v obchodoch v týchto časoch robiť preto, aby sme mali všetko, čo potrebujeme. Pozrite si reláciu Biznis.

22:39 Hlavný hygienik Ján Mikas vidí možnosť, aby sa za dodržania stanovených hygienických a bezpečnostných predpisov otvorili škôlky a niektoré ročníky základných škôl ešte v tomto školskom roku. Uviedol to pred rokovaním ústredného krízového štábu. Zároveň informoval o ďalšom uvoľnení zavedených opatrení.

22:22 Biely dom v pondelok odporučil, aby nasledujúce dva týždne všetkých obyvateľov a zamestnancov opatrovateľských domovov otestovali na nový koronavírus.

22:06 Francúzsko zaznamenalo za posledných 24 hodín ďalších 263 úmrtí na nový koronavírus, čo predstavuje prudký nárast v porovnaní s predchádzajúcim dňom, informovala v pondelok agentúra AFP. V nedeľu úrady totiž evidovali 70 úmrtí - najnižší denný počet obetí od 17. marca.

21:25 Choroba bohatých. Aj týmito slovami opísal v Téme dňa profesor Vladimír Krčméry aktuálnu situáciu s nákazou. Ako hodnotí prvé dva mesiace v pandémii? Kedy si podľa neho môžeme vydýchnuť a boj s vírusom vyhráme? Prezradil aj, v čom je podľa neho nový koronavírus podobný s HIV.

V druhej časti sme privítali predsedu Trnavského samosprávneho kraja Jozefa Viskupiča a predsedu Prešovského samosprávneho kraja Milana Majerského, ktorí diskutovali o tom, ako vírus ovplyvnil fungovanie žúp.

20:45 Slovinská vláda v pondelok oznámila, že od utorka opäť povolí civilnú leteckú dopravu z medzinárodných letísk v krajine.

20:39 Guvernér amerického štátu New York Andrew Cuomo v pondelok oznámil, že v štáte v nedeľu zaznamenali ďalších 161 úmrtí na ochorenie COVID-19, informoval denník The New York Times. Podľa neho ide o najnižší denný nárast počtu obetí od 27. marca.

20:24 V utorok sa znova otvoria všetky mešity v Iráne. Ide o ďalší krok v plánoch vlády zmierniť opatrenia zamerané na prevenciu šírenia nového typu koronavírusu. Informovala o tom v pondelok tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne médiá.

20:08 Vedenie breznianskej nemocnice prostredníctvom webovej stránky mesta Brezno upozorňuje verejnosť, že vzhľadom na dlhodobo priaznivú epidemiologickú situáciu v regióne je od pondelka v plnej prevádzke ambulantná i ústavná lôžková a nelôžková činnosť v rozsahu ako pred vypuknutím pandémie nového koronavírusu.

19:49 Hasiči v pondelok v súvislosti s novým koronavírusom vykonávali odbery na viacerých miestach na Slovensku. Informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

19:39 Kto sú skutoční hrdinovia našich dní? Pozrite si príbeh 78-ročnej Márie Frndovej, pacientky, ktorá porazila koronavírus. Prezradila nám, ako sa cíti a poďakovala celému zdravotnému personálu.

19:34 Taliansko hlásilo v pondelok po prvý raz za uplynulé dva mesiace menej ako 1000 ľudí na jednotkách intenzívnej starostlivosti v dôsledku nákazy koronavírusom. Rezort zdravotníctva za uplynulých 24 hodín potvrdil v krajine 744 nových prípadov nákazy. Celkový počet sa zvýšil na 219.814, pričom 106.587 ľudí sa už vyliečilo.

Počet úmrtí vzrástol o 179 na 30.739. V porovnaní s nedeľou, keď zomrelo 165 pacientov, ide o mierny nárast. Napriek tomu je však počet obetí už tretí deň po sebe menší ako 200.

19:22 Americký prezident Donald Trump obvinil v pondelok demokratov z príliš pomalého rušenia obmedzení zavedených v súvislosti s koronavírusom v niektorých amerických štátoch.

19:15 Z martinskej nemocnice prepustili 78-ročnú dôchodkyňu, ktorá sa vyliečila z ochorenia COVID-19. O život bojovala viac ako mesiac a jej príbuzní hovoria o zázraku. Lekári vidia za vyliečením kombináciu liekov, intenzívnej starostlivosti a pomoci podporných prístrojov, ktoré ju udržali pri živote.

19:13 Cyprus v pondelok predĺžil zákaz komerčných letov do krajiny z nej do 28. mája. Vláda totiž zvažuje bezpečné spôsoby, ktorými obnoví odvetvie turizmu, aby zvládlo predpokladaný nárast v dopyte dovolenkárov, túžiacich uniknúť z obmedzení vynútených pandémiou koronavírusu.

19:02 V Českej republike nebude od 25. mája povinné nosiť rúška na otvorených priestranstvách za predpokladu, že ľudia dodržia dvojmetrové odstupy. Schválila to v pondelok česká vláda na návrh ministra zdravotníctva Adama Vojtěcha.

18:20 Úrad verejného zdravotníctva SR vydal opatrenia, na základe ktorých môžu občania SR sprevádzať či navštevovať pacientov v nemocniciach počas epidemického výskytu ochorenia COVID-19. Informovala o tom hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

17:56 Masívne skríningové testovanie na nový koronavírus absolvovalo už vyše desaťtisíc klientov a zamestnancov domovov sociálnych služieb. Nákaza, ani v prípade potvrdzujúceho PCR testu, sa nepotvrdila. Pred rokovaním ústredného krízového štábu to uviedol minister zdravotníctva SR Marek Krajčí.

17:32 Všetci cudzinci a obyvatelia Filipín, ktorí pricestujú do krajiny, musia podstúpiť test na ochorenie COVID-19, ako aj karanténu, aby sa zabránilo šíreniu ochorenia. Ak výsledok testovania nebude negatívny, nikoho nepustia domov, citovala v pondelok agentúra Sinchua hovorcu prezidenta Harryho Roqua.

17:24 Británia zaznamenala za posledných 24 hodín ďalších 210 úmrtí na nový koronavírus, informovala v pondelok agentúra Reuters.

Celkovo tak v Británii ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo 32.065 ľudí, vyplýva z údajov ministerstva zdravotníctva.

17:15 V Dánsku v pondelok znovu otvorili obchody aj nákupné centrá, ktoré boli od marca zatvorené v dôsledku opatrení prijatých v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu

16:55 Americký štát New York spúšťa výcvikový plán pre takzvaných vírusových detektívov, ktorých plánuje využiť pri hľadaní ľudí, ktorí sa mohli dostať do kontaktu s koronavírusom. Výcvik sa uskutoční prostredníctvom päť až šesťhodinového online kurzu. Ten je dostupný od pondelka a zúčastniť sa na ňom môže ktokoľvek, aj ľudia, čo nechcú byť hľadačmi nákazy.

16:45 Priemysel zodpovedá za štvrtinu hospodárskeho výkonu. Zároveň je dôležitým zamestnávateľom, lebo dáva robotu takmer tretine našich pracujúcich. Mňa preto zaujíma, ako sa marcový prepad priemyslu prejaví v ekonomike a na trhu práce? Aj na to sme sa pýtali Vladimíra Vaňa, hlavného ekonóma poradenskej a audítorskej spoločnosti Mazars.

16:38 Ruský prezident Vladimir Putin rozhodol o zrušení pracovného voľna, ktoré zaviedol s cieľom spomaliť šírenie koronavírusu. Ľudia sa do práce môžu vrátiť už v utorok. "Od zajtra, 12. mája, sa končí obdobie pracovného voľna pre všetky sektory ekonomiky," povedal Putin v televíznom prejave. Rozhodnutie, ktoré priemyselné zariadenia sa otvoria, však ostáva na krajských, oblastných a republikových úradoch.

16:29 Podnikatelia a živnostníci už môžu požiadať o odpustenie odvodov za apríl. Sociálna poisťovňa zverejnila na webe potrebný formulár. Firmy zasiahnuté koronakrízou naň netrpezlivo čakali. Na to, aby im štát odpustil odvody, musia vyplnené tlačivo odoslať do 18. mája.

16:22 Obchody by po skončení pandémie mali v nedeľu zostať otvorené. Uviedol to na brífingu podpredseda vlády pre ekonomiku a minister hospodárstva Richard Sulík.

16:14 Kto môže požiadať o odpustenie odvodov? A čo všetko na to treba? O tom sme sa rozprávali s Alicou Orda-Oravcovou, odborníčkou na dane a odvody.

16:07 Rumunské opatrovateľky pricestovali špeciálnym vlakom do Rakúska po mnohých týždňoch, keď boli hranice zatvorené. Toto obmedzenie spôsobilo problémy pracovníčkam a seniorom, o ktorých sa starajú. Väčšina z 33.000 ľudí v Rakúsku, ktorí doma potrebujú 24-hodinovú pomoc, závisí od zahraničných opatrovateliek zo strednej a východnej Európy.

16:02 Turecko uvoľnilo od pondelka niektoré opatrenia. Po dvoch mesiacoch sa otvorili obchodné centrá, kaderníctva a salóny krásy. Počet zákazníkov v obchodných centrách úrady obmedzili. Na rôznych miestach sú umiestnené dezinfekcie rúk a výzvy, aby ľudia dodržiavali odstup jeden od druhého.

15:58 Pozrite si tlačovú besedu ministra hospodárstva Richarda Sulíka, ktorý informoval o spore medzi firmami Chemes a Nexis v Humennom a o uvoľňovaní opatrení.

15:56 Rokovania so spoločnosťou Chemes o dodávkach energií firme Nexis Fibers nakoniec stroskotali a napriek právoplatnému predbežnému opatreniu súdu je odstavením dodávok energií ohrozených 400 pracovných miest. Na ich zachovanie je treba využiť prostriedky právneho štátu, povedal minister hospodárstva Richard Sulík.

15:50 Na internete obchodníci ponúkajú niekoľko rôznych rýchlotestov na odhalenie prítomnosti koronavírusu. Ich kúpu však Štátny ústav pre kontorlu liečiv neodporúča. Viac od riaditeľky ŠÚKL Zuzany Baťovej zisťoval kolega Patrik Jáger.

15:41 Organizátori kultúrnych podujatí, ktoré museli v dôsledku pandémie zrušiť, budú môcť predĺžiť platnosť zakúpených vstupeniek do konca roka 2021. Majiteľovi môžu tiež v cene lístka ponúknuť poukážku na iné podujatie. Ak držiteľ vstupenky trvá na vrátení peňazí, organizátor je povinný mu vyhovieť do 31. marca 2021.

15:36 Pohrebné obrady na cintorínoch v Bratislave sa môžu opäť konať v domoch smútku, avšak za určitých podmienok. Informoval o tom riaditeľ organizácie Marianum – Pohrebníctvo mesta Bratislavy Boris Šramko. Na pohreboch v domoch smútkov sa môže zúčastniť maximálne desať ľudí, a to iba blízka rodina zosnulého. Ústa a nos si musia zakrývať rúškom.

15:30 Ekonomické dôsledky v súvislosti s pandémiou koronavírusu pocítila aj Univerzita Komenského v Bratislave. Ako konkrétne, tak na to sa pýtala kolegyňa Dagmar Hrubšová priamo rektora univerzity, Mareka Števčeka.

15:23 V Banskobystrickom samosprávnom kraji evidujú zdravotníci k dnešnému dňu 96 prípadov ochorenia Covid-19, čo znamená, že ide o najnižší počet v rámci celého Slovenska. Prvý prípad ochorenia sa vyskytol v okrese Banská Bystrica 8. marca a potvrdený bol 14. marca. Chorobnosť v kraji predstavuje 14,8 prípadu na 100-tisíc obyvateľov. Väčšina prípadov má charakter importovaných nákaz, a to z Rakúska. V dvoch prípadoch sa s istotou nepodarilo pôvod nákazy objasniť.

15:18 V singapurskom parku využívajú v čase pandémie koronavírusu robotického psa na upozorňovanie ľudí, aby dodržiavali sociálny odstup. Vynález z dielne americkej spoločnosti Boston Dynamics budú testovať dva týždne.

15:12 K podpore podnikateľov sa pred rokovaním vlády vyjadril minister hospodárstva Richard Sulík. Vláda podľa neho pripravila mnohé opatrenia, vyplácaná podpora však nie je dostatočná.

15:10 V Holandsku sa znovu otvorili materské aj základné školy, ktoré boli približne dva mesiace zatvorené v dôsledku opatrení prijatých na zamedzenie šírenia koronavírusu. Základné školy však fungujú v obmedzenej prevádzke - polovica žiakov chodí do školy v jeden a druhá polovica až v ďalší deň. Agentúra dodáva, že mnohé zo škôl sa znovu otvorili v slávnostnom štýle a žiakov privítali aj s červenými kobercami, balónmi či učiteľmi v kostýmoch.

14:55 Úrad verejného zdravotníctva udelil výnimku na nosenie rúšok účinkujúcim pri nakrúcaní audiovizuálneho diela alebo pri výrobe programu a umelcom pri podávaní umeleckého výkonu. Je však potrebné, aby splnili podmienky, ktoré sú súčasťou opatrenia.

14:40 Povinná štátna karanténa pri návrate zo zahraničia platí v Európe len na Slovensku a Cypre. Upozornil na to poslanec za stranu Sloboda a Solidarita Radovan Kazda. Z analýzy, ktorú vypracoval na základe stránok vlád krajín v Európe, napríklad vyplynulo, že v krajinách ako Dánsko, Holandsko, Portugalsko či Veľká Británia platí domáca karanténa ako odporúčanie. Slovensko tak patrí ku krajinám s najprísnejšími opatreniami.

14:26 Nový Zéland postupne uvoľňuje karanténne opatrenia, ktoré vláda zaviedla v boji s koronavírusom. Od štvrtka budú môcť otvoriť mnohé prevádzky a verejné priestranstvá v krajine. Hranice však zostanú zatvorené. Nový Zéland eviduje takmer 1500 infikovaných a 21 úmrtí.

14:22 Od vyhlásenia mimoriadnej situácie doteraz preverovala polícia v Trnavskom kraji 124 podnetov týkajúcich sa porušenia lekárom stanovenej karantény. Z nich sa 118 potvrdilo. "Každý podnet týkajúci sa porušenia opatrení, ktorý je nám nahlásený, preverujeme," uviedla krajská policajná hovorkyňa v Trnave Martina Kredatusová.

14:16 Kto môže žiadať o prvú pomoc? Informuje ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny na svojom Facebooku.

14:11 Sociálna poisťovňa upozorňuje rodičov, ktorí boli počas koronakrízy doma s deťmi či iným členom rodiny, že je potrebné príslušnej pobočke poslať čestné vyhlásenie za apríl tohto roka, ak požiadali o dávku pandemické ošetrovné. V tomto tlačive, ktoré je dostupné na webovej stránke SP, je potrebné vyznačiť okrem iného príslušné dni, počas ktorých sa o dieťa či inú osobu z dôvodu pandémie rodičia starali.

13:47 Väčšina prevádzok na Slovensku už otvorila za prísnych hygienických opatrení. Od 6. mája sú otvorené napríklad holičstvá, kaderníctva, rôzne služby bez obmedzenia rozlohy a aj reštaurácie s vonkajšími terasami. Hygienici teraz kontrolujú či otvorené prevádzky dodržiavajú stanovené opatrenia. Na naše otázky odpovedala hygienička RÚVZ v Bratislave Alena Kurčíková.

13:31 Vplyv koronakrízy na splácanie úverov je zatiaľ podľa analytikov nejasný. Tento rok sa riziká ešte neprejavia, keďže domácnosti, ktoré majú finančné problémy, dostali možnosť odkladu splátky úverov. "Reálne budeme vedieť, čo sa deje s financiami domácností, až takto za rok," skonštatoval analytik VÚB banky Zdenko Štefanides. Najbližší rok budú banky podľa neho v podstate iba čakať.

13:24 Na Letisko Milana Rastislava Štefánika v Bratislave priletia v pondelok ďalší repatrianti. Zároveň vybavia let repatriantov do Veľkej Británie. Informovala o tom hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Ševčíková. "Na palube sa okrem Slovákov nachádzajú aj cestujúci z Veľkej Británie či z Českej republiky," uviedla. Odlet z Bratislavy do britského Londýna-Stanstedu plánujú o 13.25 h a repatriačný prílet z Londýna do Bratislavy o 21.00 h.

13:15 Bielorusko v pondelok zaznamenalo 933 nových prípadov ochorenia COVID-19 a celkový počet nakazených v krajine sa tak zvýšil na 23.906 osôb. Informovala o tom agentúra Interfax s odvolaním sa na bieloruské ministerstvo zdravotníctva. V Bielorusku zaznamenali aj štyri nové úmrtia, čím sa celkový počet obetí zvýšil na 135. V krajine doposiaľ celkovo vykonali 274.060 testov.

12:51 V boji s ochorením COVID-19 ide v karantenizovanej osade na okraji obce Žehra do tuhého. Dvetisíc tamojších obyvateľov je izolovaných od okolitého sveta už viac ako mesiac. Nie sú pritom informácie o tom, že by počet infikovaných klesal. Permanentný krízový štáb zmenil taktiku boja. Oddelil chorých a zdravých.

12:48 Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura v Košiciach od stredy 13. mája spúšťa už aj odkladnú plánovanú ambulantnú a ústavnú zdravotnú starostlivosť. "S tým súvisí aj zrušenie záložných tímov na jednotlivých klinikách a oddeleniach a prechod na prevádzku, ako bola zvyčajná pred začatím núdzového stavu," informovala hovorkyňa UNLP Ivana Vaněková.

12:40 Pobočky Sociálnej poisťovne budú od zajtra, teda od 12. mája, otvorené pre verejnosť v štandardných úradných hodinách, ale naďalej len pre odovzdanie formulárov a inej dokumentácie do určených schránok.

12:30 Uplynuli presne dva mesiace od vyhlásenia pandémie nového koronavírusu. O tejto téme sme sa porozprávali s kolegom Vlado Lichvárom.

12:25 Španielsko zaznamenalo v pondelok 123 nových úmrtí na následky ochorenia COVID-19, čo je najnižší počet od 18. marca, keď ich bolo 107. Celkový počet úmrtí v Španielsku dosiahol podľa údajov tamojšieho ministerstva zahraničných vecí 26.744 a 227.436 osôb je nakazených. V niektorých častiach krajiny začali s uvoľňovaním prísnych opatrení.

12:04 Česká republika od pondelka pokračuje ďalšou a doposiaľ najväčšou vlnou uvoľňovania mimoriadnych opatrení, ktoré boli prijaté v súvislosti s pandémiou. Za dodržania prísnych hygienických pravidiel sa v ČR znovu otvárajú obchodné centrá s plochou nad 5000 m2, s výnimkou stravovacích zariadení.

Fungovať začínajú vonkajšie terasy reštaurácií, musia však dodržiavať 1,5 metrové odstupy medzi skupinkami návštevníkov, ktorí s výnimkou samotnej konzumácie jedál či nápojov musia nosiť rúška. Ľudia môžu tiež opäť zájsť k holičovi alebo kaderníkovi, na masáž či manikúru.

V ČR od začiatku pandémie zaznamenali 8123 prípadov nákazy. Ochoreniu podľahlo 280 ľudí.

11:50 Od stredy 6. mája môžu byť otvorené kaderníctva. V akom režime fungujú? Na to sa pýtal kolega Daniel Horňák.

11:41 Pozrite si tlačovú besedu expremiéra Petra Pellegriniho a exministra hospodárstva Petra Žigu. Hovorili o tom, aké kroky treba urobiť na záchranu našej ekonomiky.

11:35 Slovensku sa podarilo obmedziť šírenie nákazy novým koronavírusom, nezvláda však zápas o ekonomickú budúcnosť republiky. Vyhlásil to Peter Pellegrini.

"Firmy, živnostníci, zamestnanci márne čakajú na bombasticky ohlasovanú prvú pomoc. Dnes sa javí, že by sme ju mohli nazvať poslednou pomocou pred krachom prevádzok. V porovnaní s európskymi štátmi dosahuje Slovensko tri naj. Ide o najpomalšiu, najslabšiu a najkomplikovanejšiu pomoc v rámci všetkých okolitých krajín. Ak s tým vláda okamžite nezačne niečo robiť, situácia bude horšia," zhodnotil podpredseda parlamentu.

11:30 Rusko sa stalo krajinou s tretím najvyšším počtom osôb infikovaných koronavírusom na svete, keď tam celkový počet potvrdených prípadov nákazy dosiahol 221.344. Informovala o tom v pondelok agentúra TASS. Rusko v počte infikovaných predbehlo Britániu (219.183 nakazených) aj Taliansko (219.070 nakazených) a zaradilo sa za druhé Španielsko (224.390 nakazených) a prvé Spojené štáty (1,4 milióna nakazených).

11:15 V Poľsku zaznamenali v pondelok 210 nových prípadov nákazy koronavírusom a tri ďalšie úmrtia, informovala agentúra PAP s odvolaním sa na poľské ministerstvo zdravotníctva. Celkový počet nakazených v Poľsku stúpol od nedele na 16.206 a ochoreniu COVID-19 podľahlo už 803 ľudí. Z nákazy sa vyliečilo 5816 osôb.

11:10 Pandémia okresala v marci produkciu slovenského priemyslu, najmä spotrebnú časť, na čele s autami. Uviedol to Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank.

"Negatívny vplyv pandémie prechádzal naprieč odvetviami slovenského priemyslu. Mierny medziročný rast produkcie si udržali len potravinári (0,8 %), ktorých podporoval zvýšený dopyt po potravinách v dôsledku predzásobenia domácnosti v úvode marca, a výrobcovia elektrických zariadení, ktorí však takisto vykázali významné spomalenie dynamiky medziročného rastu z dvojciferných úrovní v okolí 20 % v predchádzajúcich mesiacoch na 4,9 % v marci," priblížil.

10:55 Nitriansky samosprávny kraj začal počas uplynulého týždňa plošne testovať všetkých klientov aj zamestnancov zariadení sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja a tiež verejných a neverejných poskytovateľov sociálnych služieb. „Rýchlotesty boli prerozdelené a postupne sa distribuujú do jednotlivých zariadení. Plošné testovanie koordinuje odbor sociálnych vecí Úradu NSK a lekár NSK,“ informovala hovorkyňa predsedu NSK Oľga Prekopová.

10:51 Francúzsko začalo od pondelka s postupným uvoľňovaním prísnych opatrení. Väčšina obchodov a ďalších prevádzok v krajine sa znovu otvorí. Francúzi sa môžu od pondelka vybrať von z domu bez toho, aby mali pri sebe príslušné potvrdenie. Základné školy sa postupne otvoria tento týždeň a od budúceho týždňa majú nasledovať stredné školy v menej postihnutých oblastiach.

10:50 Všeobecní lekári sú pripravení vykonávať pacientom predoperačné vyšetrenia. Tvrdia však, že ministerstvo zdravotníctva ich klinickým protokolom povolilo zatiaľ len nemocniciam. Žiadajú preto o urýchlenú zmenu postupu v súvislosti s vykonávaním plánovaných operačných, respektíve intervenčných, zákrokov s potrebou predoperačného vyšetrenia. Upozornila na to prezidentka Aliancie všeobecných lekárov Slovenska/Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska Monika Palušková.

10:46 Hoci bývalý premiér Peter Pellegrini ocenil nízke, až žiadne čísla nových nakazených v posledných dňoch, kritizoval systém pomoci, ktorý má dostať živnostníkov i podnikateľov z najhoršieho. Podľa Pellegriniho je pomoc na Slovensku v porovnaní s inými krajinami najpomalšia, najmenšia a najzložitejšia a pre mnohých nemusí byť "prvou", ale "poslednou pomocou".

10:44 Súčasná epidemiologická situácia môže ovplyvniť počty zahraničných študentov na Slovensku, ale aj záujem domácich maturantov o štúdium na slovenských vysokých školách. Na Slovensku na verejných vysokých školách v súčasnosti študuje viac ako 10.500 študentov z rôznych kútov sveta, naopak, do zahraničia odchádza študovať až dvojnásobok slovenských študentov. TASR o tom informoval prezident Slovenskej rektorskej konferencie Rudolf Kropil.

10:36 Na internete sa objavil článok, ktorý tvrdil, že v čase, keď sa celý svet zaoberá koronavírusom a pandémiou, sa cez slovenské územie tajne presúvala americká technika, ktorá mala mieriť na Ukrajinu. Článok na Facebooku zdieľalo viac ako 19.000 ľudí. V skutočnosti je titulok článku klamlivý, telo textu je skopírované z článku z roku 2018 a titulná fotka k článku je ešte staršia. Ministerstvo obrany SR informáciu vyvrátilo a uviedlo, "že v súvislosti s cvičením Defender 20 sa cez územie Slovenskej republiky nepresúvala žiadna ťažká technika Armády USA. Takéto tvrdenia sú hoaxami."

10:15 V prípade, že budú v letných mesiacoch otvorené letné školy, zameriavať sa budú na výchovu žiakov a čiastočne budú o vzdelávaní. Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling uviedol, že budú dobrovoľné zo strany škôl a zriaďovateľov, ale aj zo strany rodičov a detí.

10:10 Pozrite si správy o testovaní a nulovom prírastku nakazených za uplynulý deň na TA3 o 10. hodine.

10:05 Prijatie eucharistie do rúk, ktoré sa v týchto dňoch používa v kostoloch, nespôsobí jej zneuctenie či znesvätenie. Uviedol to hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara.

9:58 Novozélandská premiérka Jacinda Ardern v pondelok ohlásila plán na opätovné spustenie ekonomiky a otvorenie škôl počas nasledujúcich desiatich dní. Život v ostrovnej krajine by sa mal priblížiť životu pred pandémiou. Naďalej však budú platiť pravidlá o dodržiavaní sociálnych odstupov a na spoločenských udalostiach, ako sú svadby alebo pohreby, sa bude môcť zúčastniť maximálne desať ľudí. Zatvorené zostanú aj hranice.

9:46 Za uplynulých 24 hodín zomrelo v Maďarsku na ochorenie COVID-19 osem chronicky chorých ľudí vo veku od 51 do 87 rokov a pribudlo 21 prípadov nákazy. Celkový počet nakazených stúpol na 3284 a počet mŕtvych na 421. Z ochorenia sa vyliečilo už 958 ľudí.

9:39 Máme 21 hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19. Z toho piati sú na JIS a na pľúcnej ventilácii jeden.

Kĺzavý medián u nás klesol na hodnotu 2.

9:36 Za uplynulý deň máme ďalších 18 vyliečených pacientov, spolu už 959.

9:31 Na Slovensku nepribudol žiadny nový prípad ochorenia COVID-19. Celkovo tak evidujeme stále 1 457 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 786 testov, celkovo už 120 645. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie, na Slovensku tak stále evidujeme 26 úmrtí. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:20 Len približne tretina respondentov v Španielsku a vo Francúzsku si myslí, že ich vlády si v boji proti šíreniu koronavírusu počínali kompetentne. Vyplynulo to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky. Francúzi a Španieli tak boli k svojim politickým lídrom podstatne kritickejší ako napríklad Briti, Nemci či Taliani.

9:10 "Nevyhadzujte zbytočne peniaze na rýchlotesty," upozorňuje polícia na svojom Facebooku. Prečítajte si viac.

9:04 Pri študovaní globálnych dát týkajúcich sa nového koronavírusu objavili vedci silný súvis medzi vážnym nedostatkom vitamínu D a úmrtnosťou. Tím výskumníkov v spolupráci s Northwestern University v americkom štáte Illinois spravil štatistickú analýzu dát z nemocníc a kliník v Číne, Francúzsku, Nemecku, Taliansku, Iráne, Južnej Kórei, Španielsku, Švajčiarsku, Veľkej Británii a USA. Vedci zistili, že pacienti z krajín s vysokou mierou úmrtnosti ako sú Taliansko, Španielsko či Veľká Británia, mali nižšie hladiny vitamínu D v porovnaní s pacientmi v krajinách, ktoré neboli tak silno zasiahnuté.

8:34 Vedci našli dôkazy o mutáciách v niektorých kmeňoch nového koronavírusu, ktoré naznačujú, že tento patogén sa môže adaptovať na človeka, na ktorého preskočil zrejme z netopierov. Podľa denníka The Guardian sa to konštatuje v zatiaľ nepublikovanej a nerecenzovanej štúdii výskumníkov z London Hygiene and Tropical Medicine.

8:11 Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová oznámila, že jej krajina začne od štvrtku s postupným uvoľňovaním opatrení v oblasti obmedzenia pohybu. Hranice Nového Zélandu však zostanú naďalej zatvorené. Od štvrtka sa budú môcť znovu otvoriť mnohé prevádzky a verejné priestranstvá.

7:50 Pracovník v továrni na spracovanie rýb v ghanskom meste Tema nakazil novým koronavírusom 533 kolegov. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ghanského prezidenta Nanu Akufu-Adda. Prezident však neposkytol podrobnosti o tom, ako sa nákaza v továrni rozšírila alebo či v nej boli prijaté preventívne opatrenia.

7:31 Americký viceprezident Mike Pence nie je v izolácii. Uviedol to Biely dom a dementoval tak informáciu niektorých médií. Tie informovali, že viceprezident sa rozhodol izolovať potom, ako mala jeho hovorkyňa Katie Miller pozitívny test na koronavírus.

7:19 Pretrvávajúca horúčka, vyrážky, bolesti žalúdka - to sú len niektoré z možných príznakov záhadnej choroby, ktorú čoraz častejšie diagnostikujú u detí v New Yorku. Väčšina pacientov mala pritom vo svojej krvi protilátky proti novému koronavírusu. Starosta New Yorku Bill de Blasio informoval, že v meste už bolo zistených 38 prípadov, pri ktorých sú rôzne časti tela postihnuté zápalovými procesmi.

6:55 V čínskom meste Wu-chan, považovanom za epicentrum pandémie nového koronavírusu, zaznamenali päť nových prípadov nákazy, čo je najvyšší počet od 11. marca.

6:40 Približne 2500 pozitívnych ľudí na ochorenie COVID-19 sa môže pohybovať po Slovensku. Môžu byť prenášačmi vírusu a nie sú identifikovaní. Uviedol to premiér Igor Matovič v našej relácii V politike s tým, že vychádza zo štúdií.

6:30 O tom, kedy a za akých podmienok sa otvoria školy sa stále diskutuje. Minister Branislav Gröhling ale chce, aby zriaďovatelia otvorili aspoň letné školy. Tie by boli dobrovoľné a žiaci by v nich mohli čiastočne dobehnúť zameškané učivo.

6:00 Udalosti okolo pandémie sme sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok