Pribudlo 10 nových prípadov nákazy, otestovali takmer 4700 ľudí

TA3 TASR SITA ČTK
8.5.2020 09:38

Po uvoľnení ekonomiky sa vrátili služby, otvorili obchody, terasy, opäť fungujú autoškoly, môžeme zájsť ku kaderníkovi alebo sa odviezť taxíkom. Diskutuje sa i o tom, že sa do lavíc vráti časť žiakov. Ako sa bude situácia ďalej vyvíjať? Udalosti okolo šíriaceho sa koronavírusu sme s vami opäť sledovali online.

Pribudlo 10 nových prípadov nákazy, otestovali takmer 4700 ľudí
SITA/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:40 Žiaden z laboratórnych testov u klientov a zamestnancov žilinského Domova sociálnych služieb nepotvrdil prítomnosť vírusu SARS-CoV-2. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík. Reagoval tým na informácie zo spravodajského portálu noviny.sk, podľa ktorých rýchlotesty vykazovali pozitivitu u troch seniorov.

0:20 Oslavy boli tento rok oveľa komornejšie.

0:00 Ruský prezident naznačil lídrom USA a Spojeného kráľovstva, že chce oživiť spoluprácu krajín.

23:40 Pozrite si prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

23:20 Nevidiaci Michal z Prešova denne cestuje mestskou hromadnou dopravou do práce. Pre opatrenia súvisiace s koronavírusom je však pre neho problematické už samotné nastúpenie do správneho autobusu.

23:00 Zachraňujú životy, predávajú v obchodoch, starajú sa o našu bezpečnosť. Povolanie ich postavilo zoči-voči koronavírusu a na strach im nezostal čas. Kto sú skutoční hrdinovia našich dní? Prinášame vám príbeh Azzadena Shunnara, infektológa z Univerzitnej nemocnici v Bratislave.

22:40 Predĺženie súčasného zákazu ciest pre cudzincov podľa Bruselu zníži riziko opätovného šírenia koronavírusu.

22:20 Slovensko je dnes podľa neho plne odkázané na pôžičky a zhoršenie ratingu ich podľa všetkého v budúcnosti o niečo predraží.

22:00 Bolo by podľa nej znevážením obetí a odkazu vojnových generácií, keby sme ľahostajne tolerovali netolerantnosť.

21:40 Hasiči aj počas piatka pomáhali pri odbere vzoriek u repatriantov s podozrením na ochorenie COVID-19. Vzorky odoberali v 19 karanténnych zariadeniach.

21:20 Kedy získame kolektívnu imunitu? Je reálne mať prvú vakcínu do konca tohto roka a bude pre nás bezpečná? Pozreli sme sa na to so špičkovými odborníkmi.

21:00 Zlepšite si náladu najnovšími Dobrými správami.

20:40 Najväčšie sociálne platformy upozorňujú na nové video, ktoré obsahuje konšpiračné teórie o koronavíruse a rýchlo sa šíri na internete.

20:20 Doplatili by na to hlavne zamestnanci, ktorí tak prídu o príplatky za prácu cez víkend.

20:00 Počet úmrtí v Taliansku prekročil hranicu 30.000. Podľa najnovšej oficiálnej bilancie si pandémia v Taliansku vyžiadala už 30.201 životov. Spomedzi európskych krajín zatiaľ potvrdila viac ako 30.000 obetí len Británia, v ktorej počet úmrtí v piatok vzrástol na vyše 31.000, pribudlo tam 626 obetí nákazy. Medzi novými obeťami je šesťtýždňové dieťa, ktoré trpelo aj iným ochorením.

19:40 Európska komisia odporúča, aby vonkajšie hranice Európskej únie zostali uzavreté najmenej do polovice júna v súvislosti so súčasnou pandémiou koronavírusu. Zákaz cestovania do krajín EÚ, s výnimkou nevyhnutných prípadov, by mal byť podľa komisie predĺžený o jeden mesiac, a to až do 15. júna.

19:20 Dvadsaťjedenročný Somálčan zostrojil pľúcny ventilátor, ktorý má nemocniciam v hlavnom meste Mogadišo pomôcť v boji proti pandémii. Mohamed Adawe Mohamed zariadenie zostrojil s použitím rôznych vecí ako kusy dreva, plastu a elektroniky. Prístroj pomáha pacientom dýchať.

19:00 Podobne ako USA aj Kanada zaznamenala za apríl rekordný pokles počtu pracovných miest a miera nezamestnanosti sa tesne priblížila k doterajšiemu rekordu. Poukázali na to zverejnené údaje kanadského štatistického úradu Statscan. V kanadskej ekonomike zanikli v apríli dva milióny pracovných miest, čo je novodobé maximum. Miera nezamestnanosti vyskočila na 13 % a len tesne zaostala za doterajším rekordom zaznamenaným od začatia evidovania príslušných údajov v januári 1976.

18:40 Napriek tomu im ale odporúčajú, aby si voľno s rodinou predsa len naplánovali doma na Slovensku.

18:20 V Hamburgu sa v piatok zišla malá skupina aktivistov za ochranu klímy. Išlo o prvý protest klimatickej iniciatívy Piatky pre budúcnosť v Nemecku od polovice marca, keď boli v krajine zavedené karanténne opatrenia. Pred hamburskou radnicou sa zišlo približne 25 mladých demonštrantov, ktorí zachovávali predpísaný spoločenský odstup a prísne hygienické opatrenia.

18:00 V Rakúsku je takmer 16-tisíc infikovaných a viac ako 600 ľudí ochoreniu COVID-19 podľahlo.

17:40 Na pietnom akte sa zúčastnili prezidentka Zuzana Čaputová, premiér Igor Matovič a predseda NR SR Boris Kollár. Ceremoniál však pre pandémiu bol trocha iný ako zvyčajne.

17:20 Žilinská radnica upravuje od pondelka úradné hodiny v klientskom centre mestského úradu na Námestí obetí komunizmu. Informoval o tom hovorca mesta Žilina Vladimír Miškovčík.

„Služby podateľne a pokladnice budú k dispozícii v pracovné dni od 8.00 do 14.00 h. Z dôvodu prijatých preventívnych opatrení proti šíreniu nového koronavírusu budú ostatné služby pre verejnosť aj naďalej neprístupné,“ uviedol hovorca.

17:00 V nadchádzajúcich dňoch bude 17 členským štátom EÚ a Spojenému kráľovstvu doručených prvá dodávka 1,5 milióna rúšok na ochranu zdravotníckych pracovníkov pred novým koronavírusom.

Európska  komisia pripomenula, že ide o súčasť novej objednávky desať miliónov rúšok, ktoré zakúpila prostredníctvom nástroja núdzovej podpory s cieľom poskytnúť priamu podporu členským štátom, zmierniť bezprostredné dôsledky pandémie a predvídať potreby súvisiace s uvoľňovaním ochranných opatrení a s prvými fázami hospodárskeho oživenia.

16:40 Bizarný incident sa odohral v karanténnom zariadení v Gabčíkove.

16:20 Európska komisia oznámila, že zriadila letecký most humanitárnej pomoci EÚ, ktorý sa v rámci boja proti pandémii nového koronavírusu využije na prepravu humanitárnych pracovníkov a núdzových zdravotných zásielok do niektorých z najkritickejších oblastí na celom svete.

16:00 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) neodporúča zatvoriť všetky trhy so živými zvieratami. Mnohí pritom tvrdia, že takýto trh v čínskom meste Wu-chan zohral kľúčovú úlohu v šírení nového koronavírusu. Predstaviteľ WHO Peter Ben Embarek v správe uviedol, že trhy so živými zvieratami poskytujú jedlo a živobytie pre milióny ľudí na celom svete a úrady by sa mali podľa neho zamerať skôr na zvýšenie bezpečnosti.

15:40 Rozhodujúce slovo budú mať vlády jednotlivých krajín.

15:20 Situácia v USA je najhoršia od svetovej hospodárskej krízy začiatkom 30. rokov.

15:00 Ďalších 55 repatriantov prijali od štvrtka do piatka rána do Liečebno-rehabilitačného strediska Zboru väzenskej a justičnej stráže v Omšení v okrese Trenčín. Uviedol to v piatok ZVJS na svojej facebookovej stránke.

14:56 Karanténa so sebou prináša rôzne netradičné príbehy ľudí. Nikdy neviete, čo sa skrýva za dverami apartmánu. Mladá ilustrátorka pre prísne opatrenia zostala uväznená vo svojom vlastnom byte na celé týždne. Jej ubytovanie má však len deväť metrov štvorcových, no nie je to ojedinelý prípad. Po celom Paríži sú tisíce podobných bytov a ich história siaha až do 19. storočia.

14:29 Na Slovensku stále platí zákaz zhromažďovania sa. Ide napríklad o organizovanie protestov či demonštrácií. Neplatí to ale pre ľudí žijúcich v spoločnej domácnosti či náhodné stretnutie známych na ulici, alebo v prírode. Upozorňuje na to ministerstvo vnútra.

14:17 Divadlá, kiná, reštauračné terasy, kaderníctva, múzeá, veľké obchody a ďalšie služby. To všetko sa v Česku od pondelka 11. mája otvorí. Nosenie ochranných rúšok by malo byť u našich západných susedov povinné do polovice júna. Ochorením COVID-19 v krajine sa od začiatku vypuknutia epidémie nakazilo vyše 8-tisíc ľudí.

13:53 V nadchádzajúcich dňoch bude 17 členským štátom EÚ a Spojenému kráľovstvu doručená prvá dodávka 1,5 milióna rúšok na ochranu zdravotníckych pracovníkov pred novým koronavírusom.

Európska komisia v piatok pripomenula, že ide o súčasť novej objednávky desiatich miliónov rúšok, ktoré zakúpila prostredníctvom nástroja núdzovej podpory s cieľom poskytnúť priamu podporu členským štátom, zmierniť bezprostredné dôsledky pandémie a predvídať potreby súvisiace s uvoľňovaním ochranných opatrení a s prvými fázami hospodárskeho oživenia.

13:26 V Afrike môže počas prvého roka šírenia nového koronavírusu v prípade zlyhania zásadných opatrení zomrieť až 190-tisíc ľudí. Upozornila na to Svetová zdravotnícka organizácia.

Nová štúdia predpokladá, že vírus sa bude v Afrike šíriť počas niekoľkých rokov. Regionálna riaditeľka WHO pre Afriku Matshidiso Moeti varovala pred výskytom "tlejúcich ohnísk šírenia". Odborníci tvrdia, že tento komplikovanejší a pomalší model šírenia odlišuje Afriku od ostatných častí sveta.

13:03 Nitra je ďalším mestom, kde končia ľudia prichádzajúci na Slovensko zo zahraničia. Navrátilcov začali privážať do mesta pod Zoborom v utorok. Na karanténne zariadenie sa premenil miestny internát.

12:40 Čína v piatok oznámila, že podporuje vytvorenie skupiny pod vedením Svetovej zdravotníckej organizácie s cieľom preskúmať celosvetovú reakciu na pandémiu koronavírusu SARS-CoV-2.

12:30 Všetky ukazovatele naznačujú, že v Belgicku dochádza k zmierňovaniu šírenia pandémie nového koronavírusu. Uviedla to v piatok tlačová agentúra Belga. Vo štvrtok úrady zaznamenali 591 nových prípadov nákazy, čím celkový počet infikovaných od vypuknutia krízy dosiahol 52.011. Od 15. marca, keď v krajine začali platiť karanténne opatrenia, bolo z nemocníc prepustených 13.201 pacientov, ktorí boli vyhlásení za vyliečených.

11:57 Približne od polovice júna prestane v Česku platiť zákaz vychádzania bez ochranného rúška zakrývajúceho nos a ústa. Potvrdil to vo štvrtok tamojší minister zdravotníctva Adam Vojtěch i jeho námestník a epidemiológ Roman Prymula, píše spravodajský portál ČT24.

11:33 Prevádzkovatelia letných terás v Košiciach by mali mať v tomto roku odpustené poplatky za užívanie verejného priestranstva. Ročný príjem mesta z poplatkov za letné terasy predstavuje približne 250-tisíc eur. Informoval o tom po rokovaní Finančného krízového štábu mesta Košice primátor Jaroslav Polaček.

11:20 Ako reakciu na uvoľnenie vládnych protipandemických opatrení sprístupnilo Trenčianske múzeum v Trenčíne vo štvrtok pre verejnosť Trenčiansky hrad, Rodný dom Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka v Uhrovci a Podjavorinské múzeum v Novom Meste nad Váhom. V piatok otvorí múzeum ďalšie objekty vo svojej správe.

11:06 Nákazu novým druhom koronavírusu v Maďarsku za posledných 24 hodín potvrdili v 28 nových prípadoch, zomrelo ďalších deväť starších ľudí trpiacich aj inými ochoreniami. Celkový počet nakazených stúpol na 3178 a počet obetí ochorenia COVID-19 na 392. Doteraz sa vyliečilo 865 pacientov.

Obnova života v Budapešti bude možná až vtedy, keď začne klesať počet úmrtí na ochorenie COVID-19, povedal predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

10:40 Američanka postrelila niekoľkých zamestnancov prevádzky McDonald's v meste Oklahoma, metropole rovnomenného amerického štátu. Streľbu spustila po tom, ako ju rozhnevalo zistenie, že jedálenská časť je pre pandémiu koronavírusu zatvorená.

9:52 Ako informoval permanentný krízový štáb na korona.gov.sk, počet hospitalizovaných pacientov vo štvrtok klesol o 40, aktuálne je ich 122. Z toho má ochorenie Covid-19 potvrdené 30 ľudí. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti sú traja pacienti, umelú pľúcnu ventiláciu potrebuje jeden pacient.

Z nových prípadov zaznamenali šesť v Trenčianskom kraji, dva v Banskobystrickom a po jednom novom prípade majú v Bratislavskom a Nitrianskom kraji. Kĺzavý medián stále zostáva na hodnote štyri.

9:38 Celkovo máme 1455 pozitívne testovaných ľudí na ochorenie Covid-19, celkový počet otestovaných vzoriek je tak už vyše 114 tisíc. Ochorenie prekonalo ďalších 99 ľudí, spolu sa vyliečilo už 905 osôb. Nepribudlo žiadne úmrtie pacienta s pozitívnym testom na Covid-19. Počet úmrtí pacientov s pozitívnym testom na toto ochorenie tak zostal 26.

9:32 Vo štvrtok pribudlo 10 nových prípadov koronavírusu, otestovali 4694 ľudí.

9:20 Zápisy detí do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Banská Bystrica sa uskutočnia od 18. do 28. mája, v čase od 9.00 do 15.00 hod. Podávanie žiadostí o prijatie bude bez ich prítomnosti. Informovala o tom hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková s tým, že zápis sa neuskutoční do MŠ Radvanská 1, ktorá je súčasťou základnej školy, a to z dôvodu naplnenej kapacity.

8:39 Na Slovensku aj naďalej platí zákaz zhromažďovať sa s výnimkou osôb žijúcich v spoločnej domácnosti. Ide však o zákaz organizovania protestov či demonštrácií a ďalších zhromaždení súvisiacich so slobodou prejavu. Náhodné stretnutie známych na ulici či v prírode, ktoré nebolo zorganizované, sa v tomto prípade nepovažuje za zhromažďovanie. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré poskytol tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra.

8:27 Britský premiér Boris Johnson prirovnal v piatok v liste adresovanom vojnovým veteránom k 75. výročiu Dňa víťazstva nad fašizmom boj Británie proti novému koronavírusu k boju proti nacizmu počas druhej svetovej vojny.

Johnson veteránom povedal, že boli "jednoducho najvýznamnejšou generáciou Britov, ktorá kedy žila", a že sa na nich nikdy nezabudne.

8:04 Lotyšsko predĺžilo stav núdze vyhlásený z dôvodu pandémie nového koronavírusu, ktorý mal byť v platnosti pôvodne do 12. mája, takmer o ďalší mesiac do 9. júna. Krajina začala zároveň uvoľňovať prísne preventívne opatrenia v rámci boja proti šíreniu tohto smrteľného vírusu.

7:48 Štúdia čínskych lekárov naznačila, že by sa nový koronavírus mohol prenášať aj pohlavným stykom. Ich zistenia sú však len predbežné a musia ich ešte preveriť ďalšie výskumy.

7:35 V Spojených štátoch zaznamenali za posledných 24 hodín ďalších 2448 úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus SARS-CoV-2. Ochorenie si tak v USA celkovo vyžiadalo už prinajmenšom 75.543 obetí na životoch.

V Spojených štátoch zároveň dosiaľ zaznamenali 1.254.750 prípadov infekcie novým koronavírusom.

7:27 Francúzsko hlásilo vo štvrtok 178 nových úmrtí na koronavírus SARS-CoV-2, čo je oproti predošlému dňu pokles o rovných 100. V krajine zároveň vôbec po prvý raz od konca marca klesol pod 3000 počet osôb hospitalizovaných na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

7:23 Gruzínske úrady v rámci postupného uvoľňovania karanténnych opatrení v pondelok zrušia niektoré reštrikcie obmedzujúce voľný pohyb občanov v hlavnom meste Tbilisi a umožnia tiež znovuotvorenie obchodov v krajine.

7:15 Štátny tajomník ministerstva hospodárstva Ján Oravec prehovoril o tom, ako pomôžu cestovným kanceláriám, ktorých kríza zasiahla mimoriadne ťažko. Realizáciu zájazdu bude možné podľa neho odložiť až do augusta 2021, sociálne slabší klienti to však budú môcť odmietnuť a za zájazd dostanú peniaze. Rokovania o tejto pomoci trvali týždne.

7:10 Do riadenia kritickej situácie v osade v okrajovej časti obce Žehra vstúpil permanentný krízový štáb. Vo štvrtok ráno postavili priamo pri osade veliteľské stanovisko, odkiaľ budú celú operáciu v nasledujúcich dňoch riadiť. Infikovaných z dvojtisícovej komunity presunú do karanténneho mestečka a ostatných obyvateľov budú testovať.

7:05 Trnavská automobilka Groupe PSA Slovakia začne s obnovovaním výroby po viac ako siedmich týždňoch v utorok 12. mája.

7:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj vo štvrtok, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok