Remdesivir povolili už aj Japonci, plánujú schváliť aj ďalší liek

TA3 TASR
7.5.2020 20:09

Japonsko vo štvrtok schválilo nasadenie experimentálneho antivírusového lieku remdesivir na liečbu pacientov s ochorením COVID-19. Ešte tento mesiac plánuje schváliť aj prípravok Avigan.

Remdesivir povolili už aj Japonci, plánujú schváliť aj ďalší liek
SITA/AP

Japonsko je druhou krajinou na svete, ktorá remdesivir schválila. Už 1. mája tak urobili Spojené štáty, ktorý toto liečivo schválil Úrad pre potraviny a liečivá na použitie v mimoriadnych prípadoch pre pacientov s "ťažkým" priebehom ochorenia. Úrad tak urobil po tom, ako rozsiahla štúdia potvrdila, že u niektorých pacientov skrátil čas potrebný na vyliečenie o tretinu.

Remdesivir dostal osobitné povolenie od japonského ministerstva zdravotníctva. Japonský premiér Šinzó Abe minulý týždeň povedal, že vláda sa pripravuje urýchlene povoliť používanie lieku remdesivir, ktorý vyvinula americká spoločnosť Gilead Science. Hovorca japonskej vlády Jošihide Suga avizoval, že vláda sa v máji chystá schváliť i liek Avigan vyvinutý japonskou spoločnosťou Fujifilm v prípade, že klinická štúdia uskutočnená na 100 pacientoch potvrdí jeho účinnosť.

Avigan, známy aj ako Favipiravir, bol vyvinutý ešte v roku 1998. V Japonsku bolo v roku 2014 schválené jeho použitie, ale len v prípade chrípky, keď nezaberajú existujúce lieky. Avigan nie je dostupný na trhu a jeho výroba a distribúcia je možná len na žiadosť japonskej vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok