Máme viac obetí i nakazených. V povinnej karanténe treba platiť

TA3 SITA TASR ČTK
7.5.2020 09:32

Na Slovensku sa od stredy vo veľkom otvárajú obchody a vracajú sa služby. Po sérii dní, keď bolo nových nakazených menej ako desať, pribudlo za uplynulý deň 16 nových prípadov. Ako sa bude situácia vyvíjať ďalej? Udalosti okolo pandémie koronavírusu sme s vami sledovali online.

Máme viac obetí i nakazených. V povinnej karanténe treba platiť
SITA/Branislav Bibel (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:37 Traja futbalisti ACF Fiorentina mali pozitívny test na nový koronavírus. Podľa agentúry AFP vyšli pozitívne výsledky aj trom členom lekárskeho štábu talianskeho klubu.

22:47 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 22.00.

22:30 Parlamentné voľby v Sýrii sa neuskutočnia ani v máji, ale najskôr v júli. Príslušný dekrét o odklade hlasovania vo štvrtok podpísal sýrsky prezident Bašár Asad. Ide už o druhé posunutie termínu volieb v dôsledku obmedzení zavedených v boji proti šíreniu nového koronavírusu.

22:18 Veľké aj malé obchody, reštaurácie, kaderníctva, múzeá, taxislužby už fungujú. Veľké nákupné centrá, v ktorých pracuje na Slovensku viac ako 300 tisíc ľudí, však ostávajú zatvorené. Pozrite si dnešnú reláciu Ekonomika+, v ktorej sme hovorili o následkoch tejto situácie na maloobchod.

22:12 Od 11. mája sa v Nórsku znova otvoria školy, od 1. júna ich budú nasledovať bary. Kultúrne a športové podujatia s účasťou do 200 osôb budú povolené od 15. júna. Najvyššia futbalová súťaž sa začne 16. júna. Oznámil to vo štvrtok denník The Guardian s odvolaním sa na nórsku vládu.

21:36 Testy potvrdili nákazu u príslušníka americkej armády pracujúceho v Bielom dome. Prezident USA Donald Trump aj viceprezident Mike Pence preto absolvovali testy, ich výsledky však boli negatívne.

21:22 V Taliansku budú od 18. mája opäť povolené omše, krsty, svadby a pohreby, avšak len pod podmienkou dodržiavania špecifických pravidiel a hygienických predpisov. Vo štvrtok sa na tom dohodla vláda s biskupmi.

21:10 Česká vláda vo štvrtok jednomyseľne schválila návrh dočasného špeciálneho zákona v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19, ktorá dá ministerstvu zdravotníctva mimoriadne právomoci. Informoval o tom na Twitteri minister zdravotníctva ČR Adam Vojtěch.

20:55 Hasiči aj počas štvrtka pomáhali pri odbere vzoriek u repatriantov s podozrením na ochorenie COVID-19. Odbery vykonali v karanténnych zariadeniach v Nižnej nad Oravou, Oravskej Polhore, Demänovskej Doline, Košiciach, Bardejove, Bardejovských Kúpeľoch, Poprade, Tatranskej Lomnici, Batizovciach, Gabčíkove, Častej a vo Vranove nad Topľou.

"Odoberať vzorky začali príslušníci HaZZ už aj v reedukačných centrách. Včera odbery takéhoto druhu vykonala posádka banskobystrických záchranárov v reedukačnom centre v Čerenčanoch, dnes posádka HZS z Trenčína v reedukačnom centre v Bystričanoch," informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

20:45 Slovenskí väzni doteraz vyrobili v strediskách vedľajšieho hospodárstva už 258.410 ochranných rúšok a najnovšie po ukončení výroby overalov ukončili už aj výrobu štítov. Uvádza sa to v aktuálnom týždňovom prehľade Zboru väzenskej a justičnej stráže, zverejnenom vo štvrtok na sociálnej sieti.

20:37 Fínska vláda vo štvrtok oznámila, že z preventívnych dôvodov bude najmenej do konca tohto týždňa pracovať na diaľku. Dvaja jej ministri sa totiž dostali do kontaktu s osobou, ktorá mala podozrenie na ochorenie COVID-19.

20:17 Poľsko plánuje denne testovať okolo 1000 baníkov s cieľom zistiť rozsah šírenia nového koronavírusu v regióne Sliezska, kde došlo v posledných dňoch k vysokému nárastu počtu prípadov ochorenia COVID-19.

20:05 Neprehliadnite ani naše Hlavné správy, zhrnuli sme do nich to najpodstatnejšie z celého dňa.

19:40 Francúzsko začne od 11. mája uvoľňovať karanténne opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu SARS-CoV-2. Tento proces bude prebiehať pomalšie v tzv. červených zónach, ktoré sú sústredené na severe a východe krajiny a zahŕňajú Île-de-France (región Paríža), Hauts-de-France, Grand Est a Bourgogne-Franche-Comté. Patrí k nim aj zámorské územie Mayotte ležiace neďaleko Madagaskaru v Indickom oceáne. Oznámil to vo štvrtok francúzsky premiér Édouard Philippe.

19:30 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii v Hlavných správach TA3 o 18.30.

19:08 Počet úmrtí na nový koronavírus stúpol v Británii za uplynulých 24 hodín o 539 na 30.615. Informoval o tom v piatok na pravidelnom večernom brífingu vlády minister zahraničných vecí Dominic Raab.

19:00 Cyprus začal testovať na prítomnosť koronavírusu migrantov umiestnených v prijímacích strediskách. V dvoch prijímacích centrách na Cypre je aktuálne umiestnených viac ako 100 migrantov, ktorých tento týždeň začali testovať na prítomnosť nového koronavírusu. Žiadne prípady nákazy sa medzi nimi zatiaľ nepotvrdili.

18:48 Japonsko vo štvrtok schválilo nasadenie experimentálneho antivírusového lieku remdesivir na liečbu pacientov s ochorením COVID-19. Ešte tento mesiac plánuje schváliť aj prípravok Avigan.

18:35 Trnavská automobilka Groupe PSA Slovakia začne s obnovovaním výroby po viac ako siedmich týždňoch v utorok 12. mája.

17:45 Ceny nehnuteľností na Slovensku v úvode roku vzrástli rekordne rýchlo, oproti záveru minulého roka o vyše štyri a pol percenta. Vplyvom koronakrízy by sa však realitný trh mohol vrátiť k stagnácii cien. Hlavné trendy pre nás okomentoval Roman Vrbovský, analytik makroekonómie Národnej banky Slovenska.

17:40 Situácia v súvislosti s koronavírusom sa zlepšila a lekári už môžu vyšetrovať ľudí a vykonávať preventívne prehliadky. Napriek tomu sa stáva, že pacientov odmietajú prijať. Reagoval preto aj minister zdravotníctva, ktorý lekárov vyzval, aby tak urobili.

17:25 Z hraničného priechodu Bratislava – Berg priamo na policajné oddelenie putoval 30-ročný repatriant. Dychová skúška u vodiča totiž preukázala 1,46 promile.

17:00 Britská vláda vo štvrtok varovala, že pripravované uvoľnenie reštriktívnych opatrení bude len veľmi limitované a opatrné. Informovala o tom televízia Sky News. Britský premiér Boris Johnson členom svojho kabinetu prisľúbil, že k uvoľňovaniu opatrení bude pristupovať "s maximálnou opatrnosťou".

16:50 Súčasťou druhej a tretej fázy uvoľňovania je aj otvorenie hotelov a penziónov. Väčšina z nich ale ubytováva najmä zahraničnú klientelu, ktorá sa k nám tak skoro nedostane. Hotely tak prichádzajú o zisky a pomoci sa tak skoro nedočkajú ani od štátu.

16:47 Stabilizujúca sa epidemiologická situácia na Slovensku umožnila opäť otvoriť ihriská v rámci občianskej vybavenosti, ktoré sa nachádzajú v exteriéroch obcí alebo mestských častí. Deti a rodičia však musia striktne dodržiavať prísne hygienické opatrenia.

16:44 Hlavný hygienik Ján Mikas uvádza, že v Žehre stále zaznamenávajú pozitívne prípady, preto nemôžu ukončiť karanténu ako v obciach Krompachy a Bystrany. Podľa regionálnej hygieničky Renáty Hudákovej je aktuálny počet nakazených 25. Mikas dopĺňa, že čísla sú len k dnešnému dňu a tých ľudí môže byť viac, preto sa potom pristúpi aj k plošnému testovaniu celej osady, aby bola istota. Samotná osada sa skladá zo štyroch lokalít, kde sa nachádza približne 2000 ľudí, preto testovanie podľa neho nebude jednoduché. „V osade nie sú ľudia vo vážnom stave, a to je veľmi pozitívne,“ konštatuje hlavný hygienik.

Podľa člena permanentného krízového štábu Petra Polláka sa osada rozčlení na niekoľko častí a každého otestujú dvakrát, tak, aby bola istota, že ľudia sú zdraví. Následne dôjde k otváraniu jednotlivých častí komunity.

16:35 Koronakríza otriasla finančnými trhmi. Mnohí investori začali v panike vyberať svoje vklady, čo je však podľa odborníkov vo väčšine prípadov chyba. Výnimku vraj tvoria dlhopisové fondy, kde nie je do budúcnosti veľký potenciál výnosov. Viac nám v rozhovore priblížil Peter Bálint, partner hedžového fondu Infinity Capital.

16:30 Igor Matovič pripustil, že s lídrami okolitých krajín diskutuje o prípadnom otváraní hraníc. Postup však bude závisieť od vývoja epidemiologickej situácie a počtu nových prípadov nákazy.

16:27 Česká priemyselná produkcia v marci prudko klesla, ale menej, než sa očakávalo. Priemyselná produkcia v marci medziročne padla o 10,8 % po znížení o 0,9 % vo februári, uviedol vo štvrtok Český štatistický úrad. Ekonómovia však počítali s pádom až o 14,2 %.

16:25 Aktuálna recesia vyvolaná pandémiou koronavírusu bude pravdepodobne oveľa hlbšia ako tá z roku 2008. No návrat na predkrízové úrovne môže byť podstatne rýchlejší ako vtedy. Dôvody vysvetľuje v aktuálnom komentári Stanislav Pánis, analytik J&T Banky.

16:20 Britská ekonomika môže v tomto roku klesnúť pre koronavírus asi o 14%, čo by bol najprudší prepad za viac ako 300 rokov. S takýmto scenárom počíta britská centrálna banka. Zároveň dodáva, že v budúcom roku by ekonomika mohla tieto straty vymazať a dostať sa na pôvodnú úroveň.

16:17 Grécko od 18. mája opäť otvorí pre verejnosť aténsku Akropolu a ďalšie staroveké pamiatky, ktoré na dva mesiace uzavreli. Znovuotvorenie pamiatok je súčasťou zmierňovania prísnych karanténnych opatrení, ktoré sa v Grécku začali postupne uvoľňovať od 4. mája. Gréci už môžu napríklad bez obmedzení opúšťať svoje domovy. Otvorené sú i kaderníctva a mnohé obchody.

16:07 Svetovú zdravotnícku organizáciu "veľmi znepokojuje" narastajúci počet správ o vzostupe domáceho násilia páchaného na mužoch, ženách a deťoch v podmienkach karanténnych opatrení. Povedal to riaditeľ európskej sekcie WHO Hans Kluge. Hoci údajov nie je dostatok, európske štáty vrátane Belgicka, Británie, Francúzska, Ruska a Španielska hlásia nárast domáceho násilia páchaného na ženách až o 60 percent.

16:05 O návrate detí do škôl musia rozhodnúť odborníci. Zdôraznil to predseda vlády Igor Matovič po štvrtkovom rokovaní vlády.

15:58 So spolupracovníkom TA3 Martinom Dorazínom sme sa rozprávali o situácii u našich severných susedov. V Poľsku mali byť v nedeľu prezidentské voľby. Všetko je ale napokon inak.

15:47 Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba informoval na sociálnej sieti o otvorení škôl skôr ako minister školstva.

15:40 Štát zatiaľ v rámci finančnej pomoci počas koronakrízy vyplatil viac ako 20 miliónov eur. Minister práce Milan Krajniak ale zdôraznil, že ide iba o sumu vyplatenú za marec. Očakáva, že hlavný objem pomoci bude čerpaný až za mesiac apríl.

15:29 Pozrite si tlačovú besedu predsedu vlády Igora Matoviča. Po dnešnom rokovaní vlády sa vyjadril ku kontrolám na hraniciach, k štátnej karanténe aj k otváraniu škôl.

15:24 Otváranie ekonomík je nevyhnutné, no treba postupovať opatrne. Zhodli sa na tom minister zahraničných vecí Ivan Korčok a jeho nemecký kolega Heiko Maas. Ministri spolu telefonovali prvýkrát. Korčok ocenil nemeckú pomoc Slovensku v boji proti koronavírusu.

15:21 Ak to situácia dovolí, termín predĺžovania kontrol na hraniciach sa môže zmeniť. Po rokovaní vlády to povedal minister vnútra Roman Mikulec. Vláda schválila nariadenie, na základe ktorého sa kontroly na hraniciach s Rakúskom, Českou republikou, Poľskom a Maďarskom predĺžia do 27. mája. Vstup na územie Slovenska bude naďalej možný na vybraných hraničných priechodoch a letiskách. Ak to odborníci povolia, tak je Mikulec za to, aby sa na hraniciach využívali pre prichádzajúcich občanov aj rýchlotesty.

15:04 V Banskej Bystrici fungujú dve súkromné škôlky, ktoré pomáhajú rodičom detí pracujúcim v tzv. prvej línii, či už ide o zdravotnícky personál alebo záchranné zložky. Banskobystrický samosprávny kraj teraz oslovuje mestá a obce s ponukou ďalšej spolupráce.

14:50 Pozrite si tlačovú besedu ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka, ministra financií Eduarda Hegera a ministra zdravotníctva Mareka Krajčího. Vyjadrili sa k aktuálnym témam po dnešnom rokovaní vlády.

14:41 Štátny ústav pre kontrolu liečiv poukázal na rozdiely medzi viacerými testami na ochorenie COVID-19. Podľa odborníkov je najspoľahlivejšou metódou priame stanovenie nového koronavírusu prostredníctvom tzv. PCR testu. ŠÚKL však opakovane apeluje na verejnosť, aby si nekupovala samotesty na domáce použitie.

14:30 Trnavská župa už otestovala všetkých aktívnych zamestnancov župných zariadení sociálnych služieb. Spolu testovali 1 048 zamestnancov. Negatívne výsledky malo 1 045. V troch prípadoch bolo testovanie chybné a bolo potrebné ho zopakovať. Momentálne sa čaká na výsledky. Zamestnanci sú testovaní prostredníctvom PCR testov. Trnavská župa zároveň spustila plošné testovanie všetkých klientov sociálnych zariadení prostredníctvom rýchlotestov, ktoré dal k dispozícií štát.

14:15 Černosi vo Veľkej Británii zomierajú na ochorenie COVID-19 častejšie ako belosi. Tvrdí to nová štúdia britského centrálneho štatistického úradu, podľa ktorej majú členovia viacerých etnických skupín väčšiu pravdepodobnosť úmrtia na ochorenie. Černošky sú vystavené oproti beloškám 4,3-krát vyššiemu riziku úmrtia, u mužov je to o 4,2-krát viac. "Štatisticky významne zvýšené riziko úmrtia" majú aj ľudia z Bangladéša, Pakistanu či Indie. Rozdiely sú spôsobené sčasti sociálno-ekonomickými nevýhodami a ďalšími faktormi. "Zvyšné okolnosti súvisiace s rozdielmi sme zatiaľ nevysvetlili," uvádza štúdia.

Zistenia podporujú aj správy v USA, kde Afroameričania zomierajú na ochorenie v oveľa vyššej miere.

14:12 Bieloruské ministerstvo zahraničných vecí odobralo akreditáciu dvom ruským novinárom po ich reportážach o epidémii koronavírusu v Bielorusku. Informoval o tom v stredu hovorca ministerstva. Reportér Alexej Krunišin a kameraman Sergej Panasiuk pracujú pre ruskú štátnu televíziu Prvý kanál. Bieloruské ministerstvo dôvod rozhodnutia neuviedlo.

14:00 Na vysokoškolský internát Zobor v Nitre už začalo ministerstvo vnútra umiestňovať repatriantov. Prví z nich sa na internáte Zobor začali ubytovávať v utorok 5. mája, kedy sa sem nasťahovalo 16 ľudí. V stredu tu ubytovali ďalších 90 repatriantov. Do Nitry prišli z Nemecka, Rakúska, Talianska, Lichtenštajnska, USA, Čiech, Švajčiarska, Iránu, Maďarska, Dánska, Izraela a Ruska.

13:55 Pozrite si tlačovú besedu štátneho tajomníka rezortu hospodárstva Jána Oravca. Hovoril o pomoci pre cestovné kancelárie.

13:52 Štátny tajomník ministerstva hospodárstva Ján Oravec prehovoril o tom, ako pomôžu cestovným kanceláriám, ktorých kríza zasiahla mimoriadne ťažko. Realizáciu zájazdu bude možné podľa neho odložiť až do augusta 2021, sociálne slabší klienti to však budú môcť odmietnuť a za zájazd dostanú peniaze. Rokovania o tejto pomoci trvali týždne.

13:48 Branislav Gröhling uviedol, že sa pripravujú kroky k tomu, aby prvé mesiace nového školského roka 2020/2021 boli nábehové. Štátny pedagogický ústav podľa jeho slov pripravuje analýzu, ako sa bude od septembra realizovať vyučovanie. "Musíme si uvedomiť, že september bol vždy mesiacom, počas ktorého sa opakovalo učivo z predchádzajúceho školského roku, takže v rámci toho budeme aj nejakým spôsobom fungovať," uviedol.

13:42 Tlmočníci, ktorí tlmočia do slovenského posunkového jazyka, majú z dôvodu efektívnejšej bezpečnosti a ochrany ich zdravia nový typ priesvitných rúšok. Nahradili tak plastové priesvitné štíty, ktoré doteraz používali, informoval tlačový a informačný odbor Úradu vlády.

13:36 Prijímačky na osemročné gymnáziá by sa mohli konať od 15. júna. Po rokovaní vlády to povedal minister školstva Branislav Gröhling. Rozhodnutie o otváraní škôl v júni je podľa jeho slov na konzíliu odborníkov. Verí, že najneskôr v septembri sa všetci žiaci vrátia do škôl, aj keď vyučovanie nebude podľa neho štandardné.

13:30 Od stredy sa po rozhodnutí krízového štábu môžu opäť konať verejné bohoslužby. Hlavný hygienik ale stanovil presné pravidlá, ktoré musia kňazi aj veriaci dodržiavať. Ako to vyzerá v praxi zisťoval v jednom z bratislavských kostolov redaktor Martin Linhart.

13:23 Fitnescentrá sú stále zatvorené, no to neznamená, že ľudia prestali cvičiť. Niektorí sa udržiavajú v kondícii doma, iní športujú v prírode alebo na vonkajších športoviskách.

13:20 Pandémia sa dotkla aj obyvateľov akvárií. Ošetrovatelia v Japonsku prosia o pomoc. Zvieratá podľa nich potrebujú kontakt s ľuďmi. Ponúkajú preto bezplatné predstavenia cez internet a tiež vyzývajú ľudí, aby svojim obľúbencom netradične zatelefonovali.

13:15 Za uplynulých 24 hodín zaznamenali v Španielsku 213 ďalších úmrtí v súvislosti s novým koronavírusom, čo v porovnaní s údajmi zo stredy znamená mierny pokles. Celkovo tak v Španielsku vo štvrtok evidovali 26.070 obetí.

11:49 Dobrovoľníci a zamestnanci Slovenského Červeného kríža v rámci boja proti pandémii koronavírusu zabezpečujú pre obyvateľstvo napríklad výdaj a donášku obedov, nákupy potravín, liekov alebo šitie a distribúciu ochranných rúšok. Ako informovala programová koordinátorka SČK Silvia Kostelná, príslušníci Červeného kríža sú takisto vo viacerých mestách v stanoch pred nemocnicami, kde zdravotníkom pomáhajú zabezpečovať zdravotný filter.

12:30 "Pri zasadnutiach štátnych orgánov a orgánov územnej samosprávy sa povoľuje prítomnosť verejnosti, v týchto priestoroch je potrebné zabezpečiť dodržiavanie všetkých ostatných povinností," informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. Menia sa aj  podmienky pre konanie občianskych pohrebných obradov.

12:11 Americká speváčka Madonna vo štvrtok oznámila, že sa vo februári nakazila koronavírusom, v dôsledku čoho musela zrušiť svoj koncert v Paríži. Z choroby sa už vyliečila. Madonna vo februári nepodstúpila test na koronavírus. Teraz jej však v tele objavili protilátky, čo naznačuje, že chorobu prekonala.

11:55 Britská vláda oznámila, že prehodnocuje opatrenia obmedzenia pohybu zavedené v súvislosti s pandémiou. Cez víkend sa očakáva oznámenie o ich zmiernení, píše agentúra AFP. Povoliť by sa mohlo napríklad neobmedzené vonkajšie cvičenie alebo pikniky. Za sprísnených podmienok by sa takisto mohli otvoriť terasy barov a reštaurácií. Ľudia by v tomto prípade museli dodržiavať odstup najmenej dva metre.

11:43 Dočasné obnovenie kontrol na vnútorných hraniciach SR v rámci schengenského priestoru sa predlžuje do konca mája. Vláda vo štvrtok schválila predĺženie kontrol na hraniciach s Rakúskou republikou, Maďarskom, Českou republikou a Poľskou republikou a na medzinárodných letiskách od piatka do 27. mája 2020. Je to už druhé predlženie termínu obnovených kontrol.

11:40 Prezidentka Zuzana Čaputová vyjadrila červeným rúškom podporu Svetovému týždňu na ochranu pacientov s chronickým srdcovým zlyhávaním. "Rovnako, ako si vážime svoje zdravie a staráme sa oň, myslime aj na tých, ktorí toľko šťastia nemajú a pomáhajme im," napísala na sociálnej sieti.

11:35 Riadenie kritickej situácie v osade v okrajovej časti obce Žehra prevzal permanentný krízový štáb. Ukázalo sa, že nebolo v silách úradov na regionálnej úrovni problém riešiť. Vo štvrtok ráno postavili priamo pri osade veliteľské stanovisko, odkiaľ budú celú operáciu v nasledujúcich dňoch riadiť.

11:32 Maďarsko otvorilo vo štvrtok hranice pre zahraničných pracovníkov, ktorí prichádzajú na poľnohospodárske sezónne práce. Jednou z podmienok vstupu cudzincov na územie Maďarska je zdravotná prehliadka a vylúčenie podozrenia, že sú infikovaní novým druhom koronavírusu.

11:30 O možnosti odpustenia poistného za apríl tohto roka Sociálna poisťovňa informuje zamestnávateľov a samostatne zárobkovo činné osoby aj prostredníctvom sms správ a e-mailových správ. Využiť na to môžu formulár Čestné vyhlásenie o uzatvorení prevádzky, ktorý je zverejnený na webovej stránke poisťovne.

11:23 Vláda v súvislosti s pandémiou schválila návrh nariadenia, ktorým sa dočasne upravia niektoré lehoty v oblasti výkonu sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Ministerstvo práce uviedlo, že v tejto oblasti je nevyhnutné napriek aktuálnej epidemiologickej situácii na Slovensku zabezpečiť výkon v čo najvyššej možnej miere.

11:14 Ako je to s balenými potravinami z obchodu? Riskujeme nákazu, ak si ich neumyjeme? Polícia sa vo svojej odpovedi odvoláva na Európsky úrad pre bezpečnosť potravín a Svetovú zdravotnícku organizáciu. Tieto inštitúcie tvrdia, že nie sú vedecké dôkazy o prenose nového koronavírusu potravinami.

11:08 Definovanie bariéry medzi vodičom a pasažiermi v taxíkoch je nešťastné. Uviedol to minister dopravy Andrej Doležal pred rokovaním vlády. Bude apelovať na Úrad verejného zdravotníctva, aby túto definíciu prehodnotil.

11:06 Nemecko patrí do prvej desiatky krajín sveta s najvyšším počtom nakazených. Situácia sa pre tvrdé opatrenia dostáva postupne pod kontrolu a jednotlivé spolkové krajiny už avizujú aj opatrné uvoľňovanie jednotlivých pravidiel. Ako vyzerá život u našich nemeckých susedov, na to sme sa pozreli očami lekárky Emy Durišovej, ktorá žije a pracuje v Drážďanoch.

11:04 Oddelenia cudzineckej polície Policajného zboru od pondelka predlžujú úradné hodiny pre verejnosť. Objednávací systém na webovej stránke Ministerstva vnútra SR opätovne spustia v nedeľu o 20.00 h. O zmenách prijatých pre ďalšie zmierňovanie opatrení v súvislosti s novým koronavírusom polícia informovala na sociálnej sieti.

11:02 Občania ubytovaní v karanténnych centrách štátu platia iba stravu, ubytovanie im štát poskytuje bezodplatne. Stravná jednotka na osobu v zariadeniach ministerstva vnútra je 13 eur. "Bežne v priemere za túto sumu dostanú hostia v našich zariadeniach raňajky, obed i večeru," priblížil tlačový odbor MV SR.

11:01 Pozrite si spravdajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 11. hodine.

11:00 Osobná letecká doprava je v súvislosti s pretrvávajúcou pandémiou výrazne obmedzená po celom svete. To negatívne vplýva na presnosť predpovedí počasia a stavu ovzdušia. Aj o týchto súvislostiach sme sa porozprávali s Jozefom Csaplárom zo Slovenského hydrometeorologického ústavu.

10:44 Počet potvrdených prípadov nákazy v Rusku sa za posledných 24 hodín zvýšil o 11.231 na celkových 177.160. Ochoreniu COVID-19 podľahlo v krajine už 1625 ľudí a približne 23.800 sa uzdravilo.

10:39 Hraničné kontroly, karanténne opatrenia a obmedzenie premávky letov v dôsledku pandémie nového koronavírusu majú vplyv na zvyšovanie cien nelegálnych drog a zároveň je ťažšie sa k nim dostať. Uviedol to v správe Úrad OSN pre drogy a kriminalitu

10:25 V marci 2020 dosiahol celkový vývoz tovaru zo SR hodnotu 5,887 miliardy eur pri medziročnom poklese o 19,2 %. Celkový dovoz tovaru do SR sa znížil o 11,6 % na 6,219 miliardy eur. Saldo zahraničného obchodu bolo pasívne v hodnote 331,7 milióna eur. Informoval o tom Štatistický úrad v predbežnej správe.

10:15 Bratislava chce podnikateľom odpustiť dane za užívanie verejného priestranstva. Primátor Matúš Vallo to uviedol na sociálnej sieti.

10:05 Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny eviduje za apríl štyri hromadné prepúšťania v Žilinskom kraji. Zamestnávatelia ich nahlásili na úrady práce v Žiline, Martine, Čadci a Dolnom Kubíne. Celkovo je hromadným prepúšťaním ohrozených 394 zamestnancov. Informovala o tom Mária Hrehová z kancelárie generálneho riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny v Bratislave.

10:00 Pozrite si informácie o nových nakazených v správach TA3 o 10. hodine.

9:55 Počet úmrtí na COVID-19 stúpol v Maďarsku o desať prípadov na celkových 383. V uplynulých 24 hodinách potvrdili nákazu novým druhom koronavírusu v 39 prípadoch. Podľa aktuálnych údajov krízového štábu, zverejnených na stránke koronavirus.gov.hu, je počet aktívnych nakazených dovedna 967. Po vyliečení z ochorenia prepustili z nemocníc 801 ľudí. V súčasnosti je hospitalizovaných 968 pacientov, z ktorých 50 je napojených na pľúcnu ventiláciu.

9:41 Deväť nových prípadov pribudlo počas stredy v Nitrianskom kraji, tri v Bratislavskom kraji, dva v Žilinskom a zhodne po jednom novom prípade zaznamenali v Banskobystrickom a Košickom kraji. V Prešovskom, Trenčianskom a Trnavskom kraji nepribudol počas stredy žiaden nový prípad.

kraje-stvrtok_ac1100ae-bb81-c1d4.png

9:37 Aktuálne máme 35 hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19. Z toho štyria sú na JIS a na pľúcnej ventilácii jeden.

9:35 Za uplynulý deň máme ďalších 44 vyliečených pacientov, spolu už 806.

9:30 Na Slovensku pribudlo 16 nových prípadov ochorenia COVID-19. Celkovo tak evidujeme 1445 pozitívne testovaných ľudí na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 5 161 testov. Koronavírusu podľahla jedna ďalšia osoba, celkový počet obetí stúpol na 26.

Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:23 V Brazílii len za uplynulých 24 hodín pribudlo viac ako 10.000 pacientov s diagnózou COVID-19 a celkový počet infikovaných sa tak vyšplhal na takmer 126.000. Chorobe celkovo podľahlo takmer 9000 pacientov. Pozitívne testovaný na nový koronavírus je aj hovorca brazílskeho prezidenta.

9:20 Americký prezident Donald Trump označil koronavírusovú pandémiu za "najhorší útok", aký dosiaľ Spojené štáty zažili, poukazujúc pritom na Čínu. Podľa neho táto pandémia zasiahla USA ťažšie než japonský útok na základňu Pearl Harbor počas druhej svetovej vojny či teroristické útoky z 11. septembra 2001.

9:15 Ministerstvo vnútra na svojom Facebooku vysvetľuje, prečo poplatky za štátnu karanténu nehradí štát.

9:10 Každý štvrtý vysokoškolák prišiel v dôsledku koronavírusu o prácu. Ukázal to online prieskum internetového portálu Študentské financie, o ktorom informoval Patrik Lučan z redakcie portálu. Z výsledkov výskumu ďalej vyplýva, že rovnako 75 percent študentov má obavy, že koronakríza negatívne ovplyvní ich finančnú situáciu.

9:00 V Česku je 7979 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom. Z choroby sa vyliečilo 4214 ľudí. Počet úmrtí dosiahol do štvrtkového rána 263. Urobených bolo 286.821 testov. Česká vláda postupne ruší prísne opatrenia, pričom k ich postupnému uvoľňovaniu dochádza od 20. apríla.

8:40 Srbský parlament ukončil po 52 dňoch stav núdze vyhlásený pre pandémiu nového koronavírusu, podľa premiérky Any Brnabičovej boli podmienky na zrušenie stavu núdze splnené. Rozhodnutie odvolať stav núdze bolo prijaté na základe stabilne klesajúceho počtu nových prípadov nakazených. Srbsko eviduje doteraz podľa údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa 9791 infikovaných a 203 úmrtí.

8:20 Informovala o tom správa v rámci výsledkov, ktoré dosiahla pod novým vedením za obdobie od 24. marca do 6. mája.

8:00 Počet potvrdených prípadov nákazy sa v Nemecku za posledných 24 hodín zvýšil o 1284 na celkových 166.091. V krajine zároveň zaznamenali ďalších 123 úmrtí, čím počet obetí stúpol na 7119, vyplýva z údajov Inštitútu Roberta Kocha.

7:40 Rumunský ústavný súd rozhodol, že pokuty, ktoré počas aktuálne platného núdzového stavu udelila polícia občanom za porušenie obmedzení pohybu prijatých pre pandémiu koronavírusu, boli v rozpore s platným zákonom. Rumunsko vyhlásilo ešte v polovici marca stav núdze, v súlade s ktorým prijalo opatrenia na spomalenie šírenia koronavírusu. Tamojšia polícia odvtedy udelila pokuty za porušenie týchto obmedzení približne 300.000 ľuďom.

7:20 Maľba s rozmerom jeden meter štvorcový a pomenovaná "Game Changer", zostane v miestnej nemocnici do jesene a následne pôjde do dražby a zisk bude venovaný britskej Národnej zdravotnej službe.

7:00 Obyvatelia Francúzska pribrali počas viac ako siedmich týždňov karantény v priemere 2,5 kilogramu. Vyplýva z prieskumu verejnej mienky vykonaného inštitútom IFOP, v ktorom sa uvádza, že muži a ženy "hrešili" rovnako. V štúdii nazvanej Vplyv karantény na hmotnosť a vyvážené stravovanie sa tiež konštatuje, že počas obmedzení voľného pohybu nariadených vládou pre epidémiu choroby COVID-19 sa ľudia venovali športu menej ako zvyčajne, viac sa stresovali a viac aj maškrtili.

Prírastok na hmotnosti respondenti najčastejšie pripisovali predvečernému aperitívu a čokoláde.

6:40 Turecko sa pripravuje na spustenie plošného testovania 150.000 občanov za účelom zistenia skutočného rozsahu koronavírusovej pandémie medzi populáciou. Turecký minister zdravotníctva Fahrettin Koca oznámil, že testovanie by malo prebiehať prostredníctvom tzv. PCR testov. Nespomenul však, kedy sa testovanie začne. "Chceme vidieť rozsah šírenia, roznášačov vírusu a stav pacientov," povedal Koca. Turecká vláda už plánuje postupné uvoľňovanie reštrikcií.

6:20 Viacerí prevádzkovatelia sa tešili veľkému záujmu zákazníkov. Nie všetky služby im ale boli prístupné. Niektorí prevádzkovatelia hovoria, že usmernenia prišli neskoro.

6:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj v stredu, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok