Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najmenší mikrorobot na svete je poháňaný prúdom bublín

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 5. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci existuje viacero rôznych druhov malých mikrorobotov, najnovší prírastok do tejto kategórie sa považuje za skutočne najmenšieho mikroelektronického robota na svete. A navyše sa dokáže pohybovať tak, že zo svojho tela vystrelí dva prúdy bublín.

Miniatúrne robotické zariadenie disponuje pohonným systémom, ktorý bol navrhnutý takmer pred 10 rokmi medzinárodným tímom vedcov pod vedením nemeckej Technickej univerzity Chemnitz. Mikrobot s plochým telom meria dĺžku len 0,8 mm, má šírku 0,8 mm a výšku 0,14 mm, pričom je bezdrôtovo riadený externým vysielačom. Po prijatí elektrického signálu z tohto vysielača indukčná cievka v strede robota zohrieva jednu z dvoch trubíc z valcovaného polyméru, ktoré sú umiestnené pozdĺž každej strany robota.

Mikroelektronický robot poháňaný dvomi prúdmi bublín.

Obe trubice neustále nasávajú roztok peroxidu vodíka / vody, v ktorom je robot ponorený. Malé množstvo platiny vo vnútri každej trubice potom spôsobí katalytickú reakciu, pričom vznikajú kyslíkové bubliny. Tie sú vytláčané z koncov trubíc a týmto spôsobom zabezpečia potrebný ťah. Zahrievaním len jednej trubice v rôznej intenzite je však možné dočasne zvýšiť rozsah katalytickej reakcie (a tým aj množstvo vytvorených bublín). V dôsledku toho môže byť robot v roztoku riadený do rôznych smerov pomocou diaľkového ovládania.

Mikroelektronický robot poháňaný dvomi prúdmi bublín.

Podľa vedcov bol mikrorobot spočiatku skonštruovaný tak, aby plával v kruhoch, keď na neho nepôsobí teplo. Ak sa aplikuje určité množstvo tepla, mikrobot pláva v priamej línii. Ak sa v jednej trubici použije viac tepla, mikrorobot sa otočí v danom smere. Vedci pre toto zariadenie navyše vytvorili aj druh manipulačného ramena vo forme ovládača zloženého z termoreaktívneho polyméru. V dôsledku zvýšeného alebo zníženého tepla sa tento doplnok otvára alebo zatvára, čo mu umožňuje uchopiť drobné predmety. Robot môže byť dodatočne vybavený i malým LED zdrojom.

Predtým, ako sa tento mikrobot bude dať použiť v aplikáciách, ako je cielené dodávanie liekov do ľudského tela, bude potrebné ho upraviť tak, aby fungoval na „palivo“, ktoré je biokompatibilnejšie ako peroxid vodíka. Rozvoj tejto schopnosti si bude vyžadovať ďalšiu fázu výskumu.

Mikroelektronický robot poháňaný dvomi prúdmi bublín.