Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prívesok s EKG vykoná rýchlu a jednoduchú kontrolu srdca

Prívesok s EKG vykoná rýchlu a jednoduchú kontrolu srdca
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 5. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Srdcová arytmia, známa aj ako fibrilácia predsiení, býva jednou z hlavných príčin mozgovej príhody, no je však často bez príznakov, takže sa bez odborného vyšetrenia ťažko zisťuje. Experimentálny nový prívesok na krk by však mohol poslúžiť na kontrolu srdca pomocou jednoduchého a rýchleho procesu.

Prívesok bol vyvinutý tímom vedeckých pracovníkov z Východfínskej univerzity a je vybavený jednozvodovým elektrokardiogramom (EKG). Je určený na to, aby ho nosili ľudia, ktorým hrozí fibrilácia predsiení. Nositelia pritom môžu pravidelne kontrolovať elektrickú aktivitu svojho srdca jednoducho spustením sprievodnej aplikácie na svojom smartfóne. Potom buď držia prívesok medzi dlaňami alebo si ho pritlačia jednou dlaňou na hrudník. V oboch prípadoch trvá meranie len 30 sekúnd.

Z EKG príveska sú údaje o srdcovom rytme prenášané do mobilnej aplikácia, odkiaľ sú následne odosielané na cloudový server, kde sa na analýzu získaných dát využívajú algoritmy umelej inteligencie. Ak je zistená fibrilácia predsiení, systém na to do niekoľkých sekúnd upozorní pacienta aj jeho lekára.

Experimentálny prívesok na krk s integrovaným jednozvodovým EKG.

Počas testovania tejto technológie použilo 145 dospelých dobrovoľníkov prívesok pre kontrolu srdcového rytmu a súčasne podstúpili tradičný test pomocou trojzvodového EKG. Čo sa týka detekcie fibrilácie predsiení, ukázalo sa, že obidve metódy sú veľmi presné. Rozdiel je samozrejme v tom, že test pomocou prívesku si môže používateľ vykonať kdekoľvek a kedykoľvek a nemusí kvôli tomu navštevovať lekára.

Podľa vedcov sa prívesok ľahko používa a umožňuje opakované monitorovanie srdcového rytmu, čím sa zvyšuje pravdepodobnosť detekcie fibrilácie predsiení. ESC (Európska kardiologická spoločnosť) odporúča skríning fibrilácie predsiení u ľudí starších ako 65 rokov a u osôb s vysokým rizikom mozgovej príhody. Pre tieto účely by sa v budúcnosti mohla stať vhodnou práve automatizovaná analýza pomocou EKG prívesku na krk.