Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Okuliare Mutrics ochránia nielen zrak, ale prehrajú aj obľúbenú hudbu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 5. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Asi netreba zdôrazňovať, že počas slnečných dní je viac ako rozumné si chrániť oči pred slnkom. Rozhodujúcim prvkom pri výbere slnečných okuliarov je tak aj stupeň UV ochrany. No k letným, slnečným dňom však patrí aj zábava a s ňou hudba. Vývojári sa preto rozhodli pokoriť netradičnú výzvu. Spojiť hudbu s ochranou proti Slnku.

Aj slnečné okuliare môžu mať viac funkcií ako len chrániť oči pred slnkom. Dokazuje to i model s názvom Mutrics, ktorý používateľovi umožní pohodlne počúvať obľúbenú hudbu alebo telefonovať bez toho, aby musel držať smartfón v ruke. Základom je však predsa len efektívna ochrana zraku pred škodlivým ultrafialovým žiarením.

„Sklá majú UV 400 ochranu a dokonca sú vymeniteľné. Čo znamená, že ak potrebujete napríklad dioptrické okuliare a chceli by ste ich nosiť celoročne, tak viete si ísť k optikovi vymeniť sklíčka,“ hovorí pani Michaela Královičová, projektová manažérka, VISION Technology MK.

Pre počúvanie hudby dostali moderné okuliare, od vývojárov, zabudované duálne modulárne mikro reproduktory. V kombinácii so špeciálnou zvukovou dutinou a modernou technológiou pre šírenie zvuku, tak dokážu používateľovi poskytnúť intenzívny zážitok z počúvania prehrávanej hudby.

„Reproduktory sú zabudované za ušami ako keby, keď ich máte na sebe a viete počúvať hudbu, aj keď máte okuliare hore na hlave. Čiže nemusíte ich mať vyslovene, že na očiach. Čo sa týka technológie, ktorú využívajú, je to vlastne technológia priestorového zvuku, ktorá sa používa v kinách a v domácich kinách.“

Obľúbené skladby si používateľ púšťa zo svojho smartfónu, ku ktorému sa okuliare pripájajú pomocou najnovšej bezdrôtovej technológie Bluetooth 5.0. Okrem podpory zvukových technológií AptX a cVc poteší i dosah signálu.

„Keď napríklad počúvate hudbu pri bazéne alebo potrebujete si niekam odbehnúť a nechcete so sebou brať telefón, tak ten signál sa prenáša až na 20 metrov. To znamená, že keď sa napríklad opaľujete, vôbec nemusíte mať telefón na slnku, môžete ho mať kľudne v skrinke a nepoškodzujete si ho.“

Slnečné audio okuliare umožnia používateľovi nielen počúvať hudbu, ale prostredníctvom vstavaného citlivého mikrofónu môže aj pohodlne telefonovať. Hovor zo smartfónu pritom prijme automaticky, len pomocou stlačenia jediného tlačidla na okuliaroch.

„Vôbec nie je potrebné hľadať telefón niekde v kapse alebo v taške. A hneď viete telefonovať, viete hovor aj položiť alebo si prepnúť medzi dvoma hovormi.“

Prívlastok inteligentné získali okuliare aj vďaka podpore hlasového ovládania pomocou prepojenia s digitálnymi asistentmi Siri alebo Google Asistent, v mobile. Používateľ tak má doslova voľné ruky a môže sa pohodlným spôsobom venovať bežným aktivitám.

„Keď napríklad máte radi letné prechádzky a idete niekam do parku na hodinu sa prejsť, a chcete si zavolať s rodinou alebo s kamarátmi alebo len počúvať hudbu, hodinu nemusíte držať telefón, máte ho v kapse.“

Aj manuálne ovládanie okuliarov je vyriešené veľmi jednoducho. Na všetko postačia len tri tlačidlá.

„Prvé je vlastne na ovládanie, čiže zapínanie, vypínanie, prijímanie hovorov a tak ďalej. A potom sú dve tlačítka, ktoré sú na pridávanie a uberanie zvuku.“

Myslelo sa však samozrejme aj na bezpečnosť používateľa. Ten si teda vie nastaviť hlasitosť okuliarov tak, aby dokázal naraz rozlišovať dve zvukové reality a nebol tak úplne odstrihnutý od okolitého sveta.

„Tie reality fungujú tak súbežne, čiže jedna neruší druhú. Zvuk, ktorý vy počúvate, keď napríklad bicyklujete alebo ste na horách, stále viete vnímať svoje prostredie. To znamená, že napríklad budete počuť auto, ktoré prichádza a stále si viete užívať aj tú hudbu alebo telefonát.“

Smart okuliare sa popri použitých technológiách môžu pochváliť aj lítium-polymérovou batériou, s kapacitou 140 mAh. Tá si totiž prináša relatívne dlhú výdrž na jedno nabitie.

„Batéria sa nabíja do plna 90 minút a potom vydrží osem hodín čistého hracieho času a keď to máte na stand-by móde, tak to vydrží sedem dní. Ale z mojej skúsenosti používania vydrží niekedy aj desať dní. Ale samozrejme závisí to od častosti používania medzi tým,“ dodáva pani Michaela Královičová, projektová manažérka, VISION Technology MK.

Pre okuliare Mutrics použil výrobca pevný a odolný plast, zatiaľ čo citlivú elektroniku ochránil krytím IP55. Vďaka tomu okuliarom nevadí ani striekajúca voda a sú tiež vhodné aj pre fyzicky náročnejšie športy, pri ktorých odolávajú i potu.

Inteligentné slnečné okuliare Mutrics môžu byť teda vhodným doplnkom nielen v nadchádzajúcich teplých letných mesiacoch. Vďaka vymeniteľným sklám a možnosti pohodlného prehrávania hudby, či prijímania hovorov, sa môže toto nositeľné zariadenie stať zaujímavým doplnkom pre mnohých moderných používateľov.