V USA sa objavili vraždiace sršne s taktikou podobnou jastrabom

TA3 SITA
5.5.2020 09:09

Včelári zo Spojených štátov sa obávajú gigantického sršňa ázijského. Tento druh hmyzu je prezývaný aj ako vraždiaci. Úrady apelujú na ľudí, aby ich po nájdení hniezda okamžite kontaktovali.

Včele odtrhnú hlavu

V Spojených štátoch amerických po prvý raz spozorovali sršne mandarínske (Vespa mandarinia). Tento druh sršňa, ktorého prirodzeným domovom je Ázia, sa podľa vedcov objavil v americkom štáte Washington. Tamojší včelári hlásia masívny úhyn včiel, ktoré mali odtrhnuté hlavy, čo je charakteristické pre útok týchto hmyzích predátorov.

Sršne mandarínske, ktoré v USA prezývajú vražedné sršne, sú najväčšie na svete. Dorastajú do veľkosti viac ako päť centimetrov a majú dlhé žihadlá, ktoré po vpichnutí vstrekujú jed. Viacnásobné bodnutie môže byť pre ľudí smrteľné, upozorňujú vedci z Washington State University. Tieto sršne predstavujú veľké riziko pre populácie včiel, ktorými sa živia, pričom v priebehu niekoľkých hodín dokážu zlikvidovať celý úľ. Ako sa tieto obrovské sršne dostali z Ázie do Washingtonu, vedci nevedia. Niekedy sa však môžu ocitnúť v medzinárodnom náklade, uviedol Setha Truscott z WSU.

Najničivejšie sú koncom leta

Sršňa po prvý raz v štáte spozorovali už v decembri a podľa vedcov zrejme tento hmyz začal byť znova aktívny minulý mesiac, keď sa kráľovné zobudili zo zimného spánku a začali budovať hniezda a kolónie. Podľa Truscotta sú najničivejšie koncom leta a začiatkom jesene, keď lovia pre zásoby pre budúcoročné kráľovné.

"Napádajú úle včiel medonosných, zabíjajú dospelé včely a požierajú larvy a kukly, zatiaľ čo agresívne obraňujú okupovanú kolóniu. Ich žihadlá sú veľké a bolestivé so silným neurotoxínom. Mnohopočetné bodnutie dokáže zabiť ľudí, aj keď nie sú alergickí," uviedol odborník pre univerzitný spravodaj Insider.

Poľnohospodárske orgány v štáte Washington žiadajú včelárov a obyvateľov, aby nahlásili všetky prípady pozorovania sršňov mandarínskych. Varujú však, že sa k nim nemajú približovať, pretože dokážu prepichnúť aj bežný včelársky úbor. Ako informuje televízia CNN, úrady už nachystali na sršne pasce a predstavili aj aplikáciu na nahlasovanie pozorovaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok