Seniori o vlaky zadarmo neprídu, Žehra čaká na rozhodnutie štábu

TA3 TASR SITA ČTK
5.5.2020 20:27

Opatrenia sa zjemňujú, rúška zostávajú. Po veľmi dobrých výsledkoch sa vláda rozhodla zlúčiť druhú a tretiu fázu uvoľňovania ekonomiky. Do kostolov sa vrátia veriaci a po týždňoch si budete môcť zájsť aj k holičovi. Budeme aj naďalej disciplinovaní a udržíme si nízky počet nakazených? Udalosti okolo šírenia nákazy sme s vami sledovali opäť online.

Seniori o vlaky zadarmo neprídu, Žehra čaká na rozhodnutie štábu
TASR/Lukáš Grinaj

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:14 Guvernér amerického štátu New York Andrew Cuomo oznámil, že v štáte v pondelok zaznamenali ďalších 230 úmrtí na ochorenie COVID-19, informovala agentúra AP. Guvernér takisto povedal, že pri znovuotváraní hospodárstva je potrebné brať do úvahy ľudské životy.

23:49 Stavebníctvo a činnosti týkajúce sa nehnuteľností predstavovali vlani až 16 % HDP. Tento sektor je významným indikátorom vývoja ekonomiky. Citlivo reaguje na zmeny a pôsobí na rozvoj ďalších odvetví. Ako ho ovplyvní koronakríza a ktorým smerom sa pohnú ceny nehnuteľností? Odpovedali nám Ján Palenčár z Národnej asociácie realitných kancelárií, Pavol Pelikán a Peter Kavecký za developerské spoločnosti.

23:09 Aké podmienky začnú od rána platiť pre taxikárov či prevádzky? Úrad verejného zdravotníctva zverejnil znenie nových pravidiel, pozrite si celý dokument.

23:01 Vedci v Holandsku v rámci laboratórnych testov identifikovali protilátku, ktorá môže zabrániť novému koronavírusu, aby infikoval zdravé bunky. Podľa vedcov by to mohlo pomôcť pri vývoji liečby ochorenia COVID-19.

22:15 Regionálne úrady na talianskom ostrove Sicília ponúkajú dotáciu na dovolenku strávenú na ostrove pre domácich aj zahraničných návštevníkov. Pre tento krok sa rozhodli v snahe naštartovať cestovný ruch po pandémii koronavírusu.

21:39 Úrad verejného zdravotníctva zverejnil konkrétne znenie podmienok, v rámci ktorých sa môžu konať bohoslužby. Celý dokument si môžete pozrieť tu.

21:37 Francúzsky prezident Emmanuel Macron pripustil, že tento rok možno Francúzi nebudú mať možnosť vyraziť na ďaleké cesty do zahraničia a dokonca aj cesty po Európe môžu byť obmedzené. Uviedol, že situácia s dovolenkami bude jasnejšia začiatkom júna.

21:06 Pozrite si aj Tému dňa, v ktorej sme tentokrát diskutovali o tom, ako budú vyzerať prijímačky na stredné školy v praxi. Druhá časť relácie vám ozrejmí, aké dôsledky môže mať Covid-19 na iné ochorenia.

20:52 Vakcínu proti koronavírusu, na ktorej spolupracujú Nemecko a USA, začnú v Spojených štátoch podávať účastníkom klinickej štúdie. Vakcínu vyvinula nemecká firma Biontech so sídlom v meste Mainz v spolupráci s americkou firmou Pfizer. Po predbežných testoch uskutočnených v Nemecku nasleduje fáza klinických testov v USA.

Vakcína má byť v USA podaná 360 zdravým dobrovoľníkom. Zo začiatku majú byť zaočkované len osoby vo veku od 18 do 55 rokov, neskôr aj starší účastníci štúdie.

20:34 Minister dopravy dostal pôvodne pokyn z krízového štábu, aby predložil vláde dočasné zrušenie vlakov zadarmo pre seniorov. Dôvodom bola ich ochrana v čase pandémie. Opatrenie malo platiť od minulého utorka, kabinet však rozhodnutie o ňom odložil. "Mám z toho úprimnú radosť a teší ma, že po dlhých týždňoch sa naše životy pomaličky začínajú vracať do normálu," doplnil Doležal.

20:25 Vlaky zadarmo pre seniorov nezrušia, oznámil to minister dopravy Andrej Doležal na sociálnej sieti.

19:45 Dôsledky súčasnej krízy, spôsobenej pandémiou nového koronavírusu, veľmi pocíti aj slovenská kultúra a umelci. Na sociálnej sieti na to poukázala prezidentka Zuzana Čaputová. "Galérie a múzeá už môžu znova otvoriť svoje brány, na otvorené divadlá, kiná a koncertné sály si ešte musíme počkať. Slovenská filharmónia dnes koncertuje bez publika," komentovala.

18:58 Viaceré prevádzky boli takmer 2 mesiace zatvorené. Zajtra sa to zmení. Majitelia reštaurácií či kaviarní pripravujú svoje letné terasy, niektoré kaderníctva či pedikúry pracujú na spustení systému objednávania klientov. Svoje autá zase musia upraviť taxikári, ktorí môžu od stredy opäť voziť zákazníkov.

18:39 Zasadnutie krízového štábu v obci Žehra, na ktorom sa rozhodovalo o ďalšom postupe v prípade karantény rómskej komunity, sa skončilo bez konkrétneho riešenia. Potvrdil to prednosta Obecného úradu v Žehre Miloš Pacovský s tým, že na zasadnutí sa predostreli viaceré riešenia a tie sa ďalej posunuli na permanentný krízový štáb, ktorý má rozhodnúť o ďalšom postupe.

Pacovský dodáva, že v stredu by mal krízový štáb zasadnúť opäť, keďže teraz sa očakáva verdikt z permanentného krízového štábu. V stredu by sa tak malo rozhodnúť o konkrétnych opatreniach a riešeniach v prípade karantény rómskej komunity. V Žehre sa v karanténe nachádza okolo 2000 ľudí, pričom počet nakazených je aktuálne 26.

18:20 Jemenské úrady na severe krajiny, ktorý ovládajú šiitskí povstalci nazývaní húsíovia, oznámili prvý prípad nákazy koronavírusom v hlavnom meste Saná. Informovala o tom s povstalcami spriaznená televízia al-Masíra s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva. Nákaza sa potvrdila u občana Somálska, ktorého našli mŕtveho v miestnom hoteli. Somálčan mal problémy s pečeňou a obličkami. Odobratá vzorka mala pozitívny výsledok na ochorenie COVID-19 spôsobené novým koronavírusom.

18:06 Zo zdravotníckych pracovníkov sa v čase koronakrízy stali hrdinovia. Ich poslanie a tvrdú prácu si obyvatelia jednotlivých krajín pripomínajú rôznymi spôsobmi, od rozdávania kvetín, až po hromadné tlieskanie.

17:53 Počet nahlásených prípadov domáceho násilia v Rusku sa počas tzv. lockdownu zdvojnásobil. Informovala o tom ombudsmanka pre ľudské práva Tatiana Moskaľkovová. Za posledný mesiac bolo v Rusku nahlásených viac ako 13.000 prípadov domáceho násilia, pričom v marci ich bolo niečo cez 6000.

17:22 Občania budú môcť oddnes opäť využívať služby poskytované súdom, ako je napríklad podateľňa, pokladňa či vyššie overenie listín, uviedlo to ministerstvo spravodlivosti. Súdy budú môcť zároveň pojednávať, napríklad ak pôjde o trestné konania, konania starostlivosti súdu o maloletých a konania bez ktorých uskutočnenia hrozí nenávratná škoda alebo iný vážny nenávratný následok. Verejnosť bude môcť navštíviť aj osobne infocentrum na súde za účelom napríklad vyznačenia právoplatnosti či preštudovania alebo nahliadnutia do spisu.

16:59 Koronakríza poriadne prehĺbila dieru v našej štátnej kase. Už teraz je takmer taká veľká, aká mala byť podľa pôvodných plánov až koncom tohto roka. Informovalo o tom ministerstvo financií, ktoré už prednedávnom varovalo pred obrovským výpadkom na daniach a odvodoch.

16:57 "Aj posledná vlna testovania v ružinovských domovoch dôchodcov dopadla dobre," napísal na sociálne sieti starosta bratislavského Ružinova Martin Chren. "Všetkých 650 klientov aj zamestnancov sme otestovali kvalitnými PCR testami a všetky testy do jedného sú negatívne," informoval Chren.

16:55 Vláda USA si rekordne požičiava. Dôvodom sú obrovské balíky na zmiernenie následkov pandémie. Americké ministerstvo financií v pondelok uviedlo, že počas 2. štvrťroka si plánuje požičať takmer 3 bilióny USD, teda 2,75 bilióna eur. To je päťnásobok v porovnaní s doterajším kvartálnym rekordom z roku 2008.

16:42 Pre pandémiu koronavírusu boli skoro dva mesiace zatvorené knižnice. Nová fáza uvoľňovania obchodov a služieb však počíta aj s nimi, o tom, ako otvoria pre verejnosť a ako budú fungovať výpožičné doby nám viac porozprávala riaditeľka Knižnice Bratislava - Nové Mesto Jana Sedláčková.

16:38 Pre pandémiu sa skoro dva mesiace nekonali verejné omše. V rámci ďalšej fázy uvoľňovania sa ale bohoslužby už aj za účasti veriacich budú môcť opäť konať. O podrobnostiach sa teraz porozpráva kolegyňa Dagmar Hrubšová s hovorcom Konferencie biskupov Slovenska.

16:35 Zmeny v ústavnej dlhovej brzde sú opäť na stole. Potvrdil to minister financií Eduard Heger, podľa ktorého sa diskutuje o prípadných zmenách v ústavnom zákone o rozpočtovej zodpovednosti. V hre sú dokonca aj úpravy pásiem dlhovej brzdy tak, aby zohľadňovali negatívny vplyv koronavírusu na verejné financie.

16:34 Sociálna poisťovňa zatiaľ eviduje 9860 žiadostí o odklad splatnosti poistného za marec 2020. Z tohto počtu jej vyplnené formuláre (čestné vyhlásenie) doručilo 4372 živnostníkov a ostatných samostatne zárobkovo činných osôb a zvyšných 5488 žiadostí prišlo od zamestnávateľov.

16:20 Pandémia je, ako sa zdá, na miernom ústupe, aspoň čo sa Európy týka. Viaceré krajiny preto pristupujú k postupnému uvoľňovaniu preventívnych opatrení. Výnimkou nie je ani Slovensko. Pri skúmaní uvoľňovania jednotlivých reštrikcií sme si ale všimli, že európske krajiny pristupujú k týmto otázkam rozdielne a takpovediac „po svojom.“ Ak Vás zaujíma, ako to vyzerá s uvoľňovaním opatrení v Európe, v rámci zahraničnej redakcie sme pre Vás pripravili grafiku.

16:17 Uskutoční sa virtuálny samit krajín Európskej únie a Západného Balkánu. Jeho cieľom je zdôrazniť solidaritu s krajinami Západného Balkánu v boji proti pandémii koronavírusu. Európska únia sa zároveň prihlási k európskej perspektíve týchto krajín.

16:08 Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa neplánuje kupovať konkurentov oslabených koronakrízou. Povedal to jej riaditeľ Carsten Spohr akcionárom na virtuálnom výročnom Valnom zhromaždení. Lufthansa sa chystá pomaly obnoviť osobné lety od júna. Momentálne rokuje s vládami o pomoci vo výške zhruba 10 miliárd eur. „Zameriavame sa na stabilizáciu spoločnosti Lufthansa v jej súčasnej podobe, a nie na získanie ďalších leteckých spoločností. Momentálne neplánujeme prevzatia,“ vyhlásil

15:51 Španielska vláda plánuje výrazne znížiť počet žiakov v triedach, aby sa obmedzilo možné šírenie nového koronavírusu na školách. Doteraz bol vo väčšine regiónov maximálny počet detí v triede 28 na základnej škole a 40 na strednej škole. Podľa nových pravidiel nebudú môcť pedagógovia učiť viac ako 15 žiakov naraz. Ministerka školstva Isabel Celaáová uviedla, že nie je dosť peňazí na rozdelenie tried a zamestnanie ďalších učiteľov.

15:40 Taxikára, ktorý ako prvý v Česku dostal experimentálny liek remdesivir proti chorobe COVID-19, v utorok prepustili z pražskej Všeobecnej fakultnej nemocnice do domáceho liečenia. Robert Markovič (53) podľa spravodajského portálu iDNES.cz uviedol, že je šťastný, i keď priznal, že jeho "boj sa ešte neskončil". Muž pred novinármi uviedol, že sa "musí hýbať, denne cvičiť, dostať sa do formy a získať svalovú hmotu".

15:33 Taliansko-americký výrobca áut Fiat Chrysler Automobiles v prvom kvartáli skončil v čistej strate 1,7 mld. eur pre prudký pokles predaja áut počas pandémie koronavírusu. V rovnakom období minulého roka firma dosiahla zisk 619 mil. eur. Tržby automobilky počas januára až marca klesli o 16 percent na 20,5 mld. eur, keďže globálne dodávky jej áut sa znížili o 21 percent na 818 tisíc.

15:16 V Integrovanom dopravnom systéme v Bratislavskom kraji sa upravia cestovné poriadky prímestskej autobusovej dopravy. Od pondelka budú regionálne spoje Slovak Lines premávať počas pracovných dní v kratších časových intervaloch a rovnomerne počas celého dňa. Prímestská autobusová doprava prechádza na režim cestovných poriadkov platných v pracovné dni počas školských prázdnin.

15:02 Ministerstvo práce koncom apríla tohto roka nepochopiteľne pozastavilo výzvu na Podporu zamestnanosti, ktorá by najmä v znevýhodnených regiónoch vytvorila viac ako 2000 pracovných miest. Upozornil na to konateľ poradenskej spoločnosti Metec Consulting Juraj Till. Zamestnávatelia žiadajú rezort práce o odpoveď, čo bude s rozpracovanými projektmi.

14:57 Výrazný rast miezd v kombinácii s kolapsom ropného trhu v dôsledku pandémie nového koronavírusu a ropnej vojny Saudskej Arábie s Ruskom spôsobili, že benzín je na Slovensku vzhľadom na priemernú mzdu najdostupnejší od druhej svetovej vojny.

14:37 Od zajtra sa otvorí väčšina obchodov, letné terasy, kaderníctva či taxislužby. O tom, či sú ich prevádzkovatelia schopní zabezpečiť všetky podmienky, povedal viac prezident Slovenskej asociácie malých a stredných podnikov a živnostníkov, Vladimír Sirotka.

14:28 Švédsky technologický inštitút zistil veľké koncentrácie nového koronavírusu v kanalizácii hlavného mesta Štokholm. Informoval o tom švédsky denník Dagens Nyheter, jeden z najčítanejších v severskej krajine. Analýza švédskeho Kráľovského technologického inštitútu bola urobená v čistiacej stanici na západnom štokholmskom predmestí Bromma. Inštitút pre denník uviedol, že test môže naznačovať druhú vlnu koronavírusu.

14:17 V Británii zomrelo vyše 32.000 ľudí s podozrením na ochorenie COVID-19, ktoré vyvoláva nový druh koronavírusu. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na údaje britského štatistického úradu. Spojené kráľovstvo tak predbehlo Taliansko a aktuálne má oficiálne najvyšší počet smrteľných obetí v Európe.

14:15 Prevažná väčšina ľudí súhlasila so všetkými zavedenými karanténnymi opatreniami na spomalenie šírenia nového koronavírusu. Najviac súhlasili s uzavretím niektorých osád a povinným nosením rúška na verejnosti. Najmenej so zákazom voľného pohybu cez veľkonočné sviatky a s uzavretím obchodov a obchodných centier. Vyplýva to z výsledkov prieskumu Ako sa máte, Slovensko?, ktorý zrealizovali spoločnosti MNFORCE, Seesame v spolupráci so Slovenskou akadémiou vied.

Výskum realizovali od 21. do 23. apríla na vzorke 1000 respondentov.

14:11 V Bratislave otvoria v stredu 6. mája takmer po dvoch mesiacoch pre verejnosť zoologickú záhradu v Mlynskej doline. Platiť tam však budú viaceré hygienické opatrenia. Zoo Bratislava o tom informuje na svojom webe.

14:00 Boj s následkami ekonomickej krízy spôsobenej pandémiou má mnoho podôb. Rozsah opatrení na záchranu ekonomík vo väčšine krajín je najväčší od skončenia 2. svetovej vojny. V porovnaní s našimi susedmi - Českom a Rakúskom - je slovenská pomoc najmenej štedrá a zatiaľ aj najpomalšia. Tieto zistenia prináša správa Centra pre verejnú politiku, o ktorých sme hovorili s Jurajom Draxlerom.

13:53 Minister školstva Branislav Gröhling si v súvislosti s otváraním škôl a školských zariadení uvedomuje zodpovednosť voči mladým ľuďom aj učiteľom. Rozhodnutia chce mať  dopredu vykonzultované a pripravené. "Chcem, keď to povieme, tak aby tá informácia naozaj platila. Mám obrovskú zodpovednosť voči tomu, že v celom systéme sa nachádza jeden milión mladých ľudí a viac ako 100.000 učiteľov, ktorí reagujú na každé jedno vyjadrenie, ktoré dáte." Doplnil, že chce byť zodpovedný a nechce hovoriť emotívne a nepripravene, lebo si uvedomuje, že ovplyvňuje obrovskú masu ľudí.

13:47 Občianske združenie koncesovaných taxikárov privítalo, že po uvoľnení fungovania ďalších obchodov a služieb od 6. mája sa aj podnikatelia v oblasti taxislužieb môžu vrátiť k svojej práci. Očakáva však, že tržby budú podstatne nižšie a postupne budú rásť tak, ako sa bude postupne zotavovať celá ekonomika.

13:35 Od začiatku vypuknutia pandémie nového koronavírusu zomrelo vo svete už vyše 250 tisíc ľudí. Najviac obetí v Európe má najnovšie Veľká Británia, ktorá predstihla Taliansko. V krajine zomrelo už viac ako 32-tisíc ľudí.

13:24 Španielsko hlásilo v utorok ďalších 185 úmrtí na nový koronavírus. Teraz je počet pacientov, ktorým diagnostikovali ochorenie COVID-19 a zomreli naň, celkovo 25.613. Údaje, ktoré zapadajú do trendu celkového spomaľovania pandémie v krajine, nezahŕňajú tisíce ďalších ľudí, ktorí zomreli v opatrovateľských domovoch v marci a apríli bez toho, aby ich otestovali.

13:22 Kým mnohé slovenské kúpele už začínajú s postupným spúšťaním prevádzky, na Sliači sa otvorenie oneskorí. V tamojšom kúpeľnom dome Palace totiž zriadili karanténne centrum a cez víkend tam ubytovali takmer 200 ľudí. Keďže očakávajú aj ďalších, plánované pobyty kúpeľných hostí musia odvolať.

13:15 Hygienici na Spiši hľadajú riešenie pre osadu v okrajovej časti obce Žehra. Žije v nej viac ako 2000 ľudí, ktorí sú izolovaní už 27. deň. Z vyše 50-tich infikovaných novým koronavírusom sa však za ten čas vyliečila len asi polovica. Pribudol pritom aj nový prípad nákazy ochorením COVID-19.

13:05 Za uplynulých 24 hodín pribudlo vo Fínsku ďalších 85 pozitívne testovaných na koronavírus SARS-CoV-2. Fínsky inštitút pre zdravie a zdravotnú starostlivosť v utorok uviedol, že celkový počet nakazených vo Fínsku sa zvýšil na 5412. Ochoreniu doposiaľ podľa údajov inštitútu podľahlo 240 ľudí a približne 3000 pacientov sa uzdravilo, informovala agentúra TASS.

13:00 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 13. hodine.

12:52 V Trnavskom samosprávnom kraji pribudla v utorok mobilná jednotka na odber vzoriek na testovanie na ochorenie COVID-19 u rizikových a imobilných pacientov priamo doma. Jej vznik inicioval TTSK, predstavil ju v utorok jeho predseda Jozef Viskupič s regionálnym hygienikom v Trnave Tomášom Haukom. Vozidlo je určené na testovanie klientov pripútaných na lôžko, s oslabenou imunitou i závažnými ochoreniami, pre ktorých by pohyb mimo domácnosti mohol predstavovať zdravotné riziko.

12:45 Ziskovosť Privatbanky za prvý štvrťrok poklesla o tretinu. Ku koncu marca banka evidovala čistý zisk 1,54 mil. eur. Čisté úrokové výnosy ostali takmer na nezmenenej úrovni, avšak čisté prijaté poplatky a provízie klesli o polovicu. A hoci celkové prevádzkové náklady sa spoločnosti podarilo zredukovať, celkové prevádzkové výnosy sa tak znížili o štvrtinu.

12:20 Zhoršenú dostupnosť zdravotnej starostlivosti v dôsledku koronavírusu pocítila tretina Slovákov. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu Asociácie na ochranu práv pacientov SR. Frekvencia návštev u lekára sa podľa prieskumu značne znížila nielen v prípade všeobecných, ale aj špecializovaných ambulancií.

Asociácia upozorňuje na možné dôsledky naďalej pretrvávajúceho núdzového režimu v zdravotníctve. Podľa prezidentky AOPP Márie Lévyovej je najvyšší čas začať s uvoľňovaním opatrení. Ak sa tak nestane a nezlepší sa dostupnosť zdravotnej starostlivosti, následky môžu byť podľa nej oveľa horšie.

12:12 Počet nových prípadov nákazy stúpol v Slovinsku v pondelok o šesť na 1445. Pritom v sobotu a nedeľu neboli zaznamenané žiadne nové prípady, hoci cez víkend bolo urobených aj menej testov. V pondelok otestovali 1338 ľudí. Celkovo na ochorenie COVID-19 zomrelo v krajine 98 ľudí.

12:00 Spomedzi ôsmich nových prípadov nákazy koronavírusom bolo až šesť zachytených v povinnej karanténe.

11:57 Dezinfekčné prostriedky, ako aj ochranné pomôcky je podľa kožnej lekárky Hany Zelenkovej potrebné používať s mierou. Môžu totiž vyvolať kožné reakcie. "Ak niekto napríklad nosí rukavice, či už gumené alebo také tie jemné celý deň, tak keď sa pod tým koža spotí, môžu nastať reakcie, ako je začervenanie, svrbenie a podobne," uviedla Zelenková. Pri používaní dezinfekčných prostriedkov je potrebné podľa jej slov zároveň používať regeneračné krémy na ruky a mydlá, ktoré nedráždia.

11:32 Ruský premiér Michail Mišustin, ktorý je nakazený koronavírusom, sa vo všeobecnosti cíti dobre a lieči sa podľa predpísaného harmonogramu. Informovala o tom v utorok agentúra TASS s odvolaním sa jeho hovorcu Borisa Beľakova. "Michail Vladimirovič sa nachádza v jednom zo štátnych zdravotníckych zariadení pod dohľadom lekárov," povedal Beľakov.

11:26 Predstavitelia Slovákov v zahraničí, predovšetkým v Českej republike, sa obracajú na štátne orgány SR a ČR s požiadavkou na premyslené a opatrné, ale výrazné postupné uvoľňovanie režimu na vzájomných hraniciach. Upozorňujú, že situácia v oboch krajinách v súvislosti s pandémiou je porovnateľná. Obyvatelia oboch krajín tak pre seba navzájom nepredstavujú hrozbu. O spoločnom vyhlásení k režimu na česko-slovenskej hranici informoval predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí a riaditeľ Slovenského domu v Prahe Vladimír Skalský.

11:11 V bratislavskej Farnosti Kráľovnej rodiny sa pripravujú na obnovenie verejných omší, ktoré sa začnú v stredu 6. mája. Správca farnosti Jozef Kováčik vysvetlil, že zmerali farský kostol, v ktorom podľa inštrukcií vyznačili miesta pre ľudí. Farníkom tiež ponúknu lístky, aby mali istotu, že bude zachovaný daný počet ľudí na omši.

11:07 Koncom marca 2020 sa medzi slovenskými používateľmi Facebooku začali šíriť informácie o tom, že sa v Číne objavil "nový vírus" známy pod menom hantavírus, a to v čase, keď kulminovala panika okolo ochorenia COVID-19. Táto informácia nie je pravdivá. Podľa odborníkov nie je hantavírus novým vírusom. Vedcom je známy už od 50. rokov minulého storočia, pretože bol objavený počas vojny v Kórei. Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb navyše uvádza, že sa hantavírus na ľudí prenáša takmer výhradne z hlodavcov, nie z jedného človeka na druhého.

10:58 Konferencia biskupov Slovenska odporúča kňazom, aby vo väčších farnostiach, ktoré majú denne dve omše, jednu z nich vyčlenili pre seniorov. Týka sa to najmä nedeľných bohoslužieb. KBS pripomína, že koronavírus znamená väčšie riziko pre starších, preto odporúča, aby seniori vo vyššom veku svoju prítomnosť na bohoslužbách zvážili.

10:35 Od zajtra sa začnú uvoľňovať ďalšie opatrenia zavedené pre pandémiu koronavírusu a spustená bude druhá aj tretia fáza naraz. Ako to bude vyzerať v praxi, o tom nám povedal člen permanentného krízového štábu, Robert Mistrík.

10:30 India zaznamenala v utorok najvyšší denný nárast počtu úmrtí v dôsledku nákazy koronavírusom, ktorý prišiel v čase uvoľňovania opatrení. Štatistiky ministerstva zdravotníctva uvádzajú, že za uplynulých 24 hodín v krajine spôsobila choroba COVID-19 195 úmrtí. Celkový počet úmrtí vzrástol na 1568.

10:18 Priemerná cena bývania v prvom štvrťroku 2020 vzrástla oproti predchádzajúcemu slabšiemu štvrťroku o 4,6 %. Predstavuje to najvyšší medzikvartálny rast od roku 2008.

10:16 Za uplynulých 24 hodín pribudlo v Rusku ďalších 10.102 pozitívne testovaných na koronavírus. Federálny krízový štáb v utorok informoval, že celkový počet nakazených vo všetkých regiónoch sa zvýšil na 155.370. Ochoreniu doposiaľ  podľahlo 1451 ľudí a 19.865 pacientov sa uzdravilo.

10:15 Okrem obvyklých príznakov nákazy novým koronavírusom, akými sú teploty, suchý kašeľ a dýchavičnosť, môžu byť ďalším prejavom ochorenia aj takzvané covidové prsty. Podľa lekárov z nemocnice v pražskej štvrti Vinohrady je to vyrážka, ktorá sa objavuje predovšetkým u detí a mladistvých pacientov ako prvý príznak ochorenia. U niektorých infikovaných sú covidové prsty zároveň aj jediným príznakom. Informácie priniesol spravodajský portál iDNES.cz.

10:02 Pozrite si správy venované pandémii v TA3 o 10. hodine.

10:00 Do utorňajšieho rána zomrelo v Maďarsku na ochorenie COVID-19 ďalších 12 chronicky chorých pacientov a počet potvrdených nakazených stúpol o 30 na 3065, vyplýva z aktuálnych údajov vládneho krízového štábu zverejnených na stránke koronavirus.gov.hu. Počet obetí vzrástol na 363. Z ochorenia sa vyliečilo 709 pacientov.

9:47 Spolu máme 39 hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19. Z toho šiesti sú na JIS a na pľúcnej ventilácii jeden.

9:42 Pozrite si, v ktorých krajoch pribudli nové prípady nákazy.

kraje-pripady-utorok_ac1100ae-1947-9d97.png

9:39 Za uplynulý deň máme ďalších 98 vyliečených pacientov, spolu už 741.

9:31 Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie.

9:30 Na Slovensku pribudlo osem nových prípadov ochorenia COVID-19 - oproti posledným dňom ide o mierny nárast. Celkovo tak evidujeme 1421 pozitívne testovaných ľudí. Počas uplynulého dňa urobili spolu 2060 testov, celkovo už 99 864. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:24 V Česku je už 7841 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom. V noci na utorok pribudlo 22 infikovaných. Počet obetí stúpol od pondelňajšieho večera o jednu na 252.

9:10 Francúzska banka BNP Paribas oznámila v utorok za 1. kvartál pokles čistého zisku zhruba o tretinu. Pandémia zasiahla obchody s akciami a prinútila banku vyčleniť viac než 500 miliónov eur na rezervy na krytie úverových strát.

9:06 Dôchodcovia sú počas pandémie najzraniteľnejší a tak ich polícia upozorňuje, ako sa chrániť a ako nenaletieť podvodníkom. Na sociálnej sieti zverejnili policajti video.

9:00 Počas dňa sa na rukách každého človeka hromadia mikroorganizmy, ktoré môže ďalej prenášať, alebo sa nimi sám infikovať. Choroboplodné mikroorganizmy dokážu prežiť na rukách hodiny. Zatiaľ nie je známe, ako dlho na nich prežíva koronavírus, avšak podľa dostupných informácií dokáže v prostredí v závislosti od povrchu prežiť od dvoch hodín do deviatich dní. Informuje o tom Centrum mikrobiológie a prevencie infekcií Trnavskej univerzity v inštruktážnom videu k utorkovému Svetovému dňu hygieny rúk.

8:40 Južná Kórea hlásila v utorok tri nové prípady nákazy koronavírusom, ale všetky sú donesené z iných krajín, žiadne prípady miestneho prenosu infekcie neboli zaznamenané.

8:20 Ceny ropy pokračovali v utorok v raste, keď trhy podporilo postupné uvoľňovanie karanténnych opatrení vo viacerých veľkých ekonomikách. Cena ropnej zmesi Brent vzrástla nad 28 USD a cena americkej WTI prekročila nakrátko 22 USD za barel (159 litrov).

8:05 Za posledné dva týždne vypadli v Rusku za nevyjasnených okolností z nemocničného okna traja zdravotníci - dve lekárky prišli o život a ďalší lekár je vo vážnom stave hospitalizovaný. Incidenty, o ktorých informovala v pondelok spravodajská stanica CNN, vyvolali vášnivé diskusie v ruských médiách, ako aj na sociálnych sieťach.

7:15 Bývalá rezidencia mexických prezidentov Los Pinos bude použitá na ubytovanie zdravotníckeho personálu, ktorý poskytuje starostlivosť pacientom s COVID-19.

7:05 Fínsko povolí od 1. júna znovuotvorenie reštaurácií či zariadení pre verejnosť ako sú knižnice, divadlá či športoviská, ktoré boli zatvorené v dôsledku obmedzení prijatých pre pandémiu nového koronavírusu.

6:47 Počet úmrtí v Spojených štátoch stúpol za posledných 24 hodín o 1015, čo je najmenší denný nárast za uplynulý mesiac. V pondelok to oznámila americká Univerzita Johnsa Hopkinsa.

6:20 Turecko zmierni od nedele zákaz vychádzania pre osoby nad 65 rokov, a o pár dní na to aj pre mladých ľudí do 20 rokov. Oznámil to v pondelok turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ako jeden z krokov postupného uvoľňovania opatrení v boji proti šíreniu nového koronavírusu.

6:12 Na dôsledky nákazy zomrelo na celom svete už viac než 250.000 ľudí. Viac než 85 percent z nich podľahlo ochoreniu COVID-19, ktoré koronavírus vyvoláva, v Európe a v Spojených štátoch. Vyplýva to z údajov zhromaždených tlačovou agentúrou AFP a platných k utorku 00.30 h SELČ.

6:10 Od stredy 6. mája sa budú môcť za sprísnených podmienok konať aj bohoslužby.

6:05 Konzílium odborníkov na úrade vlády hodiny rozhodovalo o tom, čo ďalej.

6:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj v pondelok, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok