NASA prezradila, ktoré firmy vyvinú mesačné moduly pre ľudí

TA3 SITA
1.5.2020 13:37

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír predstavil tri spoločnosti, ktoré vyvinú prvé lunárne pristávacie moduly pre ľudskú posádku za uplynulé polstoročie.

NASA prezradila, ktoré firmy vyvinú mesačné moduly pre ľudí
SITA/AP (ilustračná fotografia)

Chcú vyslať ľudí na Mesiac i na Mars

Šéf NASA Jim Bridenstine oznámil, že uzavreli kontrakty na počiatočné 10-mesačné obdobie so SpaceX Elona Muska, Blue Origin, ktorú založil šéf Amazonu Jeff Bezos, a Dynetics, dcérskou firmou spoločnosti Leidos. Firmy dovedna dostanú 967 miliónov dolárov (v prepočte vyše 889 miliónov eur).

Firmy majú vyvinúť, postaviť a otestovať moduly v rámci programu Artemis. Pod jeho hlavičkou plánuje NASA vyslať do roku 2024 ľudí na Mesiac a neskôr aj na Mars. Počas nasledujúcich 10 mesiacov bude každá spoločnosť zdokonaľovať svoju koncepciu a NASA rozhodne, ktorý pristávací modul otestujú ako prvý. Podľa Bridenstinea využijú stroj, ktorý bude mať do roku 2024 najvyššiu pravdepodobnosť úspechu. Ako šéf NASA podotkol, bude to prvý pristávací modul od poslednej lunárnej misie Apollo v roku 1972.

NASA sa pri vyslaní astronautov na Mesiac bude spoliehať na svoju kozmickú loď Orion a ešte stále vyvíjanú nosnú raketu Space Launch System (SLS).

Výťah na mesačný povrh

SpaceX navrhuje pristávací modul Starship, ktorý bude taký vysoký, že astronauti budú musieť použiť výťah, aby sa dostali na mesačný povrch. Návrh Blue Origin má podľa umeleckých stvárnení veľký rebrík. Navrhovaný modul od Dynetics je zase dostatočne nízky na to, aby astronauti pri zostupe a vzostupe urobili len pár krokov, čo NASA ocenila ako vysoko bezpečné a efektívne.

SpaceX plánuje využiť svoju vesmírnu loď Starship, na ktorej vývoji v Texase ešte pracuje, aj svoje vlastné rakety. Blue Origin a Dynetics budú spolupracovať s viacerými ďalšími dodávateľmi.

Program Artemis by mal byť podľa NASA udržateľný a mal mať viacero misií na mnohých miestach na Mesiaci. Zatiaľ čo len jedna zo spomínaných spoločností povezie prvú ženu a ďalšieho muža na Mesiac, všetky tri sa budú na programe podieľať dlhodobo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok