Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Odpad z polyuretánovej peny sa dá premeniť na ďalší kvalitný materiál

Odpad z polyuretánovej peny sa dá premeniť na ďalší kvalitný materiál
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 4. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hubovitá polyuretánová pena zvyčajne po odstránení skončí na skládkach, kde zaberá veľa miesta. Vďaka novo vyvinutému procesu by sa však mohla dať čoskoro recyklovať na kvalitnejšie kaučuky a tvrdé plasty.

Polyuretánová pena, ktorá sa bežne používa vo výrobkoch, ako sú matrace či stavebné izolácie, má veľmi silné chemické väzby, ktoré bránia jej roztaveniu a recyklovaniu. Niektoré skupiny výskumníkov sa ju pokúsili premeniť na recyklovateľnú tuhú formu pomocou kompresie, aby sa odstránili jej vzduchové bubliny. Výsledné materiály však mali tendenciu praskať alebo sa nerovnomerne spájať.

V snahe rozšíriť možnosti recyklácie tak navrhli vedci z univerzity v Minnesote a z univerzity Northwestern v Illinois postup, ktorý začína tým, že sa odpad z polyuretánovej peny zmieša s roztokom katalyzátora. Vďaka tomu je pena poddajná (v pôvodnej podobe je síce pena mäkká a stlačiteľná, no nie je poddajná, pretože sa po stlačení vráti naspäť do pôvodného tvaru).

Takto upravené pena sa ďalej dostane do stroja, ktorý je známy ako dvojzávitový extrudér. Ten využíva dva súbežne sa otáčajúce skrutkové lopatky na drvenie materiálu, čím sa z neho odstránia vzduchové bubliny. Výsledkom je buď tvrdý plast alebo pružná guma, ktoré sú v skutočnosti výrobkami s vyššou hodnotou ako pôvodná pena. Okrem iného sa môžu použiť vo výrobkoch, ako sú nárazníky do automobilov, náramkové hodinky, nákupný košík alebo kolieska na skateboard.

Tento proces by mohol podľa vedcov pripraviť cestu pre priemyselné spracovanie, pri ktorom by sa začal recyklovať odpad z polyuretánovej peny do množstva relevantných aplikácií.

Ilustračné foto (Zdroj: Univerzita Northwestern)