Horúce rokovanie koalície

TA3, TASR
10.10.2011 16:51

V centrále strany SAS sa začalo rokovanie koaličnej rady. Téma je jediná a jasná - podpora eurovalu. Horúce rokovania politických lídrov bude po celý čas sledovať kolega Pavol Kirinovič..

Horúce rokovanie koalície

Líder SaS Richard Sulík musí byť neuveriteľne nervózny, a to zrejme z toho, ako ľudia chápu potrebu schválenia eurovalu. Pred dnešným rokovaním Koaličnej rady to povedal predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda. Reagoval tak na slová šéfa liberálov, že niektorým politikom už nejde o euroval, ale o dotlačenie premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) k demisii.

"Keď som to počul, najprv som nechcel veriť vlastným ušiam. Potom mi napadlo to, čo zrejme nebude ďaleko od pravdy, že Richard Sulík musí byť neuveriteľne nervózny. Presnú príčinu tej nervozity nepoznám, ale domnievam sa, že je nervózny z poznania, ako ľudia chápu, že dnes nejde o nijaké Grécko, ale o nás samotných," vysvetlil Dzurinda.

Podľa jeho slov si ľudia pamätajú, aké ťažké a bolestné bolo dostať sa do najelitnejšieho klubu v Európe, ale aké ľahké je z neho vypadnúť. "Myslím, že aj Sulík je konfrontovaný s tým, že to ľudia chápu a preto pod vplyvom obrovskej nervozity si dovolí siahať k takýmto nezmyslom," povedal. Dzurinda uistil, že celá SDKÚ-DS je zjednotená v presvedčení, že ochranný val je absolútne nevyhnutný.

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár si Sulíkove slová vysvetľuje ako hľadanie ďalších dôvodov, prečo SaS nebude v utorok (11.10.) hlasovať za euroval. On sám si nemyslí, že sú v pozadí takéto tlaky. "My sme povedali, že ak Iveta Radičová nechce spojiť hlasovanie o eurovale s hlasovaním o dôvere vláde, tak naši ministri vo vláde nebudú za spojenie týchto hlasovaní. Teda všetko je v rukách premiérky," povedal a uistil, že šéfku exekutívy nebudú k tomuto kroku tlačiť ani v prípade, že sa dnes lídri nedohodnú. "Ona sa musí rozhodnúť slobodne a sama," dodal Bugár.

Podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Mikloša takisto nie je pravda, že by sa niekto snažil využiť spor okolo eurovalu k tomu, aby donútil premiérku Radičovú k demisii. "Musím priznať, že žasnem nad tým, aké konštrukcie vie Richard Sulík navymýšľať, keď mu tečie do topánok," odkázal šéfovi liberálov.

Či je po aktuálnych vyhranených vyjadreniach ešte stále možná dohoda v rámci koalície za určitých podmienok podporiť euroval, sa podľa ministra financií uvidí za rokovacím stolom. "Ak niekomu naozaj ide o dohodu, tak to rieši za rokovacím stolom, a nie zvolávaním tlačoviek a vymýšľaním absurdných konštrukcií. Budeme o všetkých veciach rokovať za rokovacím stolom," dodal.

Nezávislý poslanec Igor Matovič prišiel na dnešné rokovanie s pocitom, že ide o poslednú Koaličnú radu súčasnej koalície. "Nádej mám, že nebude posledná, ale idem s tým pocitom, že bude," povedal pri príchode novinárom.

Zároveň vyhlásil, že nerozumie odmietavému postoju ostatných troch koaličných strán voči kompromisnému návrhu SaS. "Asi je tu viac ješitnosti ako zdravého rozumu. Návrh SaS je naozaj dobrý," podčiarkol.

Sulík dnes povedal, že Radičovej diplomatické úsilie vyrokovať pre Slovensko nejaký kompromis bolo na dobrej ceste, kým na zasadnutí euroskupiny nezaznelo, že SR euroval podporí. "To znamenalo, že nám nebude poskytnutá žiadna výnimka. Zmarilo to Radičovej šancu uspieť vo vyjednávaní lepších podmienok pre Slovensko," povedal Sulík. Za Slovensko chodí na zasadnutie euroskupiny minister financií Ivan Mikloš, Sulík ho však priamo nemenoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok