Podcenili situáciu, tvrdí Smer. DSS vraj začali testovať vďaka nim

TA3 TASR
28.4.2020 15:15

Vďaka tlaku opozičného Smeru-SD sa začala riešiť krízová situácia v dôsledku pandémie nového koronavírusu v domovoch sociálnych služieb. Vyhlásil to po skončení mimoriadneho parlamentného sociálneho výboru opozičný poslanec Smeru-SD Erik Tomáš. Napriek prijatým opatreniam ich však strana považuje za nedostatočné.

Tlak opozície bol úspešný

"Sme radi, že vďaka nášmu tlaku sa podarilo prijať niektoré opatrenia v DSS. Na druhej strane opatrenia stále považujeme za nedostatočné. Vláda hrubo podcenila situáciu v domovoch sociálnych služieb," skonštatoval Tomáš.

Exminister práce a súčasný poslanec Ján Richter (Smer-SD) ho doplnil s tým, že tlak opozície bol úspešný. "Nielen pre nás, ale hlavne pre tých, pre ktorých sme výbor zvolávali, teda klientov a zamestnancov DSS. Keby nebol tlak, testovať by sa nezačalo," povedal Richter.

Tomáš upozornil na to, že aj samotný sociálny výbor vyslovil znepokojenie nad krízovou situáciou v DSS. "Vláda najprv nechcela testovať, po našom tlaku zmenila názor a od pondelka (27. 4.) sa začalo testovanie všetkých klientov a zamestnancov DSS. Odborníci skonštatovali, že spomínané rýchlotesty sú veľmi vhodné na monitorovanie situácie v DSS, dokážu určiť, či je v komunite nákaza," priblížil Tomáš.

Smer bude sledovať testovanie

Tomáš pripomenul, že premiér Igor Matovič "chcel tieto testy hádzať do Dunaja". "Prečo sú opatrenia nedostatočné? Je fakt, že bol konštatovaný nedostatok ochranných pomôcok v DSS," doplnil Tomáš. Ministerstvo práce podľa jeho slov ubezpečilo sociálny výbor, že zatiaľ nie je problém s nedostatkom personálu, ak by vznikol, vláda má záložný plán a môže využiť rezervný personál.

Strana chce monitorovať, ako bude vláda napredovať s testovaním zamestnancov a klientov DSS. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) má na mesačnej báze informovať výbor o stave v DSS a testovaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok