99-ročný veterán vyzbieral pre zdravotníkov milióny. Stal sa legendou

TA3 TASR
27.4.2020 15:20

Britská Kráľovská pošta si uctí 100. narodeniny veterána Toma Moorea, ktorý vďaka originálnej kampani vyzbieral pre britskú Národnú zdravotnú službu viac ako 28 miliónov libier (zhruba 32 miliónov eur).

99-ročný veterán vyzbieral pre zdravotníkov milióny. Stal sa legendou
SITA/AP

V prejave ho spomenul aj Johnson

Kráľovská pošta bude od pondelka do štvrtka, keď Moore oslavuje svoje jubileum, lepiť na všetky listy špeciálnu známku na počesť tohto bývalého kapitána. "Známka bude vydaná na počesť inšpiratívneho fundraisera, ktorý si v čase prebiehajúcej krízy získal srdcia celej krajiny," uviedla pošta na Twitteri.

Mooreovi sa vo svojom prvom prejave od návratu do úradu po nákaze koronavírusom SARS-CoV-2 a následnej hospitalizácii venoval v pondelok aj britský premiér Boris Johnson. Veteránov "duch optimizmu a energia" môžu byť podľa premiérových slov vzorom pre Britániu.

Spoznala ho celá Británia

Moorea v priebehu niekoľkých dní spoznalo celé Spojené kráľovstvo. Rozhodol sa totiž splniť výzvu, vďaka ktorej vyzbieral pre zdravotnícky personál v prvej línii milióny libier. Cieľom výzvy bolo stokrát prejsť dĺžku v jeho záhrade s pomocou chodúľky, ktorá ho podopiera pri kráčaní. Sto dĺžok vo svojej 25 metrov dlhej záhrade v juhoanglickom meste Bedfordshire chcel Moore stihnúť prejsť do dňa svojich 100. narodenín, ktoré oslávi 30. apríla. To sa mu 16. apríla aj podarilo.

Tomovi vyjadrili podporu a obdiv mnohé britské osobnosti vrátane princa Williama, ktorý povedal, že sa preňho stal "absolútnou legendou". V snahe pokračovať vo svojom úsilí Moore neskôr znovu naspieval aj s ďalšími umelcami verziu známej piesne You'll Never Walk Alone, ktorá sa dostala na prvé miesto v rebríčku UK Singles Chart. Stal sa tak najstarším človekom, ktorý sa umiestnil na vrchole tejto hitparády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok