Deti chránia pre vírusom špeciálne čiapky, podobné nosili cisári

TA3 TASR
27.4.2020 13:52

V snahe zaistiť bezpečnú vzdialenosť v čase rizika návratu epidémie koronavírusu nosia žiaci v čínskom meste Chang-čou špeciálne doma vyrobené čiapky. Majú zboku pripevnené meter dlhé penové tyče na plávanie alebo modelovacie balóny známe z detských osláv.

Deti chránia pre vírusom špeciálne čiapky, podobné nosili cisári
SITA/AP (ilustračné foto)

Tieto čiapky domácej výroby pripomínajú pokrývku hlavy dynastie Sung, ktorých cieľom bolo zabrániť úradníkom, aby si spolu šepkali a klebetili. Mesto Chang-čou leží vo východočínskej provincii Če-ťiang. Špeciálne pokrývky hlavy nosia žiaci nižších ročníkov jednej z miestnych základných škôl. Informoval o tom spravodajský server Courrier International.

Čína, ktorá bola prvou krajinou, kde sa objavil a rozšíril koronavírus SARS-CoV-2, začala postupne otvárať svoje školy, kde však platia prísne hygienické pravidlá: každý žiak musí mať vlastnú lavicu a po celý deň musí mať na tvári ochrannú masku. Študenti stredných škôl na Taiwane zase nosia počas vyučovania priehľadné tvárové štíty.

Spoločenský odstup je jedným z nefarmakologických opatrení, ktorého cieľom je zastaviť alebo spomaliť šírenie vysoko nákazlivých infekčných chorôb. Cieľom tohto opatrenia je znížiť pravdepodobnosť kontaktu medzi infikovanými a zdravými osobami, aby sa minimalizoval prenos choroby, chorobnosť a v konečnom dôsledku aj úmrtnosť. Spoločenský odstup je najúčinnejší, keď sa infekcia prenáša prostredníctvom jemných kvapiek, priamym i nepriamym fyzickým kontaktom alebo vzduchom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok