Tí, ktorí sa vyliečili z nákazy, dostanú certifikát. WHO to kritizuje

TA3 TASR
27.4.2020 12:58

Čilská vláda oznámila, že začne vydávať zdravotné certifikáty pre ľudí vyliečených z ochorenia COVID-19. Tento plán kritizovala aj Svetová zdravotnícka organizácia, podľa ktorej takzvané "certifikáty imúnnosti" môžu ľudí viesť k tomu, aby ignorovali odporúčania, v dôsledku čoho sa môže zvýšiť riziko prenosu ochorenia COVID-19.

Tí, ktorí sa vyliečili z nákazy, dostanú certifikát. WHO to kritizuje
SITA/AP

Osvedčenia o zdravotnom stave majú ľuďom umožniť návrat do práce, uviedla námestníčka ministra zdravotníctva Paula Dazaová. "Jedna z vecí, ktorú vieme, je, že osoba, ktorá mala chorobu, má menšiu šancu, že ochorie znova," povedala v nedeľu novinárom. Dodala, že tieto dokumenty nie sú potvrdením, že ľudia sú voči COVID-19 imúnni, ale sú skôr dôkazom toho, že sa z ochorenia vyliečili a ukončili obdobie izolácie.

WHO vyhlásila, že neexistuje "žiaden dôkaz", že ľudia, ktorí sa infikujú novým koronavírusom sú imúnni voči opätovnej nákaze. Podľa WHO certifikáty tohto druhu v ľuďoch vzbudia falošné sebavedomie a prispejú tak len k šíreniu nákazy. "Aktuálne neexistuje nijaký dôkaz, že ľudia, ktorí sa zotavili z (ochorenia) COVID-19 a majú protilátky, sú chránení pred druhou nákazou," uviedla WHO minulý piatok na tlačovom brífingu.

Čile zaznamenalo doteraz viac ako 13.000 nakazených koronavírusom a 189 smrteľných obetí, ako vyplýva z údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok