Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

NASA vyvinula prototyp jednoduchého a lacného pľúcneho ventilátora

NASA vyvinula prototyp jednoduchého a lacného pľúcneho ventilátora
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 4. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Inžinieri z NASA vyvinuli lacný a ľahko zostaviteľný vysokotlakový pľúcny ventilátor, ktorý by mohol pomáhať pacientom s COVID-19. Prototyp s názvom Ventilator Intervention Technology Accessible Locally (VITAL) bol dokončený len za 37 dní a 21. apríla absolvoval kritický test v nemocnici Mount Sinai v New Yorku.

Obavy z nedostatku pľúcnych ventilátorov v dôsledku prepuknutia choroby COVID-19 podnietili mnohé spoločnosti, aby sa pokúsili vyplniť medzeru na trhu. No pľúcne ventilátory sú komplikované a robustné stroje, ktoré sú navrhnuté tak, aby vydržali celé roky a liečili množstvo rôznych zdravotných problémov. Vyžadujú si tiež špeciálne komponenty a sú drahé na výrobu.

Inžinieri z NASA vyvinuli lacný a ľahko zostaviteľný vysokotlakový pľúcny ventilátor VITAL.

Tieto prekážky sa rozhodli prekonať inžinieri z NASA, ktorí v laboratóriu Jet Propulsion Laboratory (JPL) v Pasadene v Kalifornii navrhli prototyp pľúcneho ventilátora VITAL, ktorý je určený špeciálne pre pacientov s ochorením COVID-19. Prototyp používa menej komponentov, z ktorých sú mnohé bežne dostupné. Vďaka tomu je stroj jednoduchší, lacnejší, dá sa rýchlejšie zostaviť a je ľahko udržiavateľný. Dizajn je navyše ľahko modifikovateľný, aby vyhovoval potrebám rôznych zariadení, vrátane poľných nemocníc a stredísk dočasnej starostlivosti zriadených v kongresových centrách či v hoteloch. Nevýhodou je, že pacienti musia byť pod sedatívami s intubovanou kyslíkovou trubicou a životnosť stroja sú len štyri mesiace.

Inžinieri z NASA vyvinuli lacný a ľahko zostaviteľný vysokotlakový pľúcny ventilátor VITAL.

NASA okrem toho tvrdí, že Úrad pre transfer technológií a podnikové partnerstvá v Caltech, ktorý riadi JPL, ponúkne bezplatnú licenciu pre pľúcny ventilátor VITAL a hľadá súkromné lekárske firmy, ktoré by sa zaoberali jeho výrobou. Medzitým sa vesmírna agentúra snaží prekonať byrokraciu v americkej FDA, aby získala núdzové povolenie v priebehu dní a nie rokov, a poslala jeden z prototypov na ďalšie testovanie do nemocnice Mount Sinai v New Yorku.

Podľa NASA je zámerom znížiť pomocou pľúcneho ventilátora VITAL pravedepodobnosť, že sa pacienti dostanú do pokročilejšieho štádia ochorenia COVID-19 a budú ich liečba si bude vyžadovať pokročilejšie jednotky pľúcnych ventilátorov.

Inžinieri z NASA vyvinuli lacný a ľahko zostaviteľný vysokotlakový pľúcny ventilátor VITAL.