Bitku sme vyhrali, oznámil Nový Zéland. Otvorí podniky a školy

TA3 TASR
27.4.2020 08:36

Nový Zéland podľa slov premiérky Jacindy Ardernovej vyhral dôležitú bitku nad novým koronavírusom SARS-CoV-2, keď sa mu podarilo zastaviť tzv. komunitné šírenie tejto nákazy a krajina začala uvoľňovať karanténne opatrenia.

"Na Novom Zélande momentálne nie je žiadne rozsiahle a nezaznamenané šírenie (koronavírusu). Tento boj sme vyhrali," uviedla Ardernová vo svojom vyhlásení. Po takmer piatich týždňoch karanténnych opatrení štvrtého stupňa, pri ktorom v krajine fungovali len základné služby, prejde Nový Zéland v pondelok na opatrenia tretieho stupňa. V ostrovnom štáte sa tak opätovne otvoria školy, niektoré podniky a prevádzky pripravujúce jedlo na výdaj.

Ardernová však v tejto súvislosti upozornila, že nie je isté, kedy sa podarí šírenie nákazy úplne zastaviť, čo by umožnilo návrat k normálnemu spôsobu života. "Nebudem ohrozovať úspechy, ktoré sme dosiahli pri ochrane zdravia Novozélanďanov. Preto, ak budeme musieť zostať na treťom stupni, zostaneme na ňom," dodala. K uvoľneniu opatrení došlo po tom, ako Nový Zéland s piatimi miliónmi obyvateľov evidoval len jeden nový prípad ochorenia COVID-19, ktorého pôvodcom je nový koronavírus. Celkovo sa v krajine SARS-CoV-2 infikovalo 1122 osôb, pričom 19 nákaze podľahlo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok