Pribudlo šesť nakazených a jedno úmrtie. Testovali 4839 ľudí

TA3 TASR SITA ČTK
26.4.2020 09:55

Vo svete prekročil počet nakazených ľudí novým koronavírusom číslo 200-tisíc. Na Slovensku testujú okrem zamestnancov aj klientov v domovoch sociálnych služieb, karanténu už zrušili v rómskej osade Bystrany. Prísne opatrenia uvoľňujú nielen vo svete, ale postupne už aj v našich končinách. Ako sa bude situácia ďalej vyvíjať? Udalosti okolo šírenia nákazy sme s vami sledovali opäť online.

Pribudlo šesť nakazených a jedno úmrtie. Testovali 4839 ľudí
SITA/Prezídium HaZZ

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

00:31 V Taliansku sa od začiatku budúceho týždňa začnú postupne zmierňovať karanténne opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu. Oznámil to v nedeľu večer premiér Giuseppe Conte.

23:40 New York, ktorý pandémia koronavírusu zasiahla najviac zo všetkých amerických štátov, by mohol byť schopný začať 15. mája uvoľňovať niektoré opatrenia. Uviedol to jeho guvernér Andrew Cuomo.

V štáte New York za uplynulých 24 hodín zaznamenali 367 nových úmrtí, čo Cuomo označil za "hrozné". Ide však o najnižší denný nárast počtu obetí za obdobie niekoľkých týždňov. Počet úmrtí v štáte New York sa blíži k 17.000.

22:34 Holandskí študenti, ktorí pre pandémiu koronavírusu uviazli v Karibiku, dorazili domov. Keďže lety zrušili, museli nájsť alternatívny spôsob dopravy. Naspäť cez Atlantik ich priviezla historická plachetnica.

21:19 Britský premiér Boris Johnson zotavujúci sa z ochorenia COVID-19 sa v nedeľu večer vrátil do svojej rezidencie na Downing Street 10 a v pondelok by sa mal vrátiť do práce. Informovala o tom na svojej webovej stránke stanica Sky News.

20:43 Lekári v Liberci podali pacientovi nakazenému COVID-19, ktorý je vo vážnom stave, krvnú plazmu od darcu, ktorý sa z ochorenia už vyliečil. Krajská nemocnica v Liberci začala skúšať spôsob liečby pomocou krvnej plazmy.

19:58 Na vaše otázky tentokrát odpovedal Marek Perdík, predseda Združenia pre lepšiu správu bytových domov. Venovali sme sa dodržiavaniu hygieny i odkladu nájomného.

19:48 Nitrianska radnica umiestnila v Zariadení pre seniorov na Zobore termokameru na bezkontaktné meranie telesnej teploty osôb. Samospráve ju na trojmesačnú skúšobnú dobu zapožičala spoločnosť Morez.

„Zvažovali sme, kde by bolo takéto zariadenie najprínosnejšie. Po konzultácii s vedúcou odboru sociálnych služieb na radnici Naďou Šimovou sme vybrali Zariadenie pre seniorov na Zobore, kde z pohľadu šírenia ochorenia COVID-19 žije najohrozenejšia skupina obyvateľstva,“ uviedol viceprimátor Miloslav Špoták.

19:04 Zdravotné sestry, robotníci, opatrovateľky i mnohí ďalší sa zhromaždili na hraničnom priechode Berg na protest proti prijatým opatreniam pre pendlerov. Pozrite sa, ako to tam vyzeralo.

18:50 Počet prípadov nákazy novým koronavírusom stúpol v Česku počas nedele o 35 na 7387. Denný prírastok sa aj predchádzajúce štyri dni držal pod stovkou. ČR má tiež ďalšiu obeť koronavírusu.

18:44 Taliansko v nedeľu oznámilo 260 nových úmrtí na ochorenie COVID-19, čo je najnižší denný počet prípadov od 14. marca.

18:16 Premiér Igor Matovič nevylučuje dočasné zrušenie bezplatnej prepravy vlakmi pre seniorov. "Vzhľadom na ich obrovské ohrozenie je dosť možné, že pristúpime k takémuto opatreniu, ale ešte sme o tom nerokovali a nedohodli sme sa na tom," povedal po nedeľnom rokovaní vlády s dôvetkom, že ho možno minister dopravy predloží na najbližšie zasadnutie.

18:03 Nízkonákladová letecká spoločnosť Wizz Air oznámila, že má v pláne obnoviť niektoré lety z londýnskeho letiska Luton už na budúci piatok. Dopravca uviedol, že znovu spustí niektoré lety s "s vylepšenými" zdravotnými a bezpečnostnými opatreniami v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Konkrétne, palubní sprievodcovia budú nosiť masky a rukavice pri všetkých letoch a budú distribuovať dezinfekčné utierky cestujúcim. Nové opatrenia sa zavedú aj pri nástupe do lietadla, ktoré sa cez noc vydezinfikujú.

17:31 Británia hlásila v nedeľu ďalších 413 úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobované novým koronavírusom. Celkový počet mŕtvych v ostrovnej krajine je 20.732.

17:28 "Pokiaľ to bude situácia v Rakúsku dovoľovať, je možné prijať aj iné opatrenia," uviedol na brífingu po rokovaní vlády minister vnútra Roman Mikulec v súvislosti so situáciou rozhnevaných pendlerov, ktorí sa dnes na protest zhromaždili na hraničnom priechode Berg.

16:40 Rezort školstva plánuje v súvislosti s koronakrízou spustiť letné vzdelávanie žiakov a študentov. V našej relácii V politike to povedal minister školstva Branislav Gröhling. Takáto forma výučby bude však dobrovoľná. O tom, ktoré školy budú deti vzdelávať, bude na rozhodnutí riaditeľov škôl a rodičov.

16:29 Trhovisko na Mlynarovičovej ulici v bratislavskej Petržalke v pondelok opäť otvorí svoje brány pre verejnosť. Na termíne sa po uvoľnení niektorých opatrení v súvislosti s novým koronavírusom dohodol Miestny podnik VPS Petržalka spolu so stánkarmi a jednotlivými predajcami.

16:06 Na hraničný priechod Berg prišli protestovať desiatky ľudí, nie sú spokojní s podmienkami pre pendlerov. Viac informoval náš redaktor Tomáš Verníček.

15:45 Prevencia proti ochoreniu COVID-19 sa týka aj upratovania spoločných priestorov v bytovom dome. Informuje o tom Ministerstvo zdravotníctva SR na sociálnej sieti. Rezort zdravotníctva upozorňuje, že počas pandémie nového koronavírusu je veľmi dôležité dbať na zvýšenú hygienu povrchov v domácnosti, ale aj priestorov bytového domu.

15:32 Výsledky testov obyvateľov osady v katastri obce Kozárovce na nový koronavírus boli u všetkých testovaných negatívne. Potvrdilo to vedenie mesta Tlmače, v blízkosti ktorého sa osada nachádza.

Plošné testovanie obyvateľov osady zrealizovala v stredu Nemocnica Levice po tom, ako sa u obyvateľa osady potvrdila prítomnosť nového koronavírusu. Osada Domky bola od utorka v karanténe a strážila ju polícia. Na základe nariadenia Úradu verejného zdravotníctva SR a krízového štábu bola po negatívnych výsledkoch testov karanténa ukončená.

14:47 Školy v Taliansku zostanú cez letné prázdniny zatvorené a znovu sa otvoria v septembri, uviedol premiér Giuseppe Conte v interview zverejnenom v nedeľu v denníku La Repubblica.

14:46 Počet prípadov nákazy v Rusku stúpol za posledných 24 hodín o 6361 na 80.949, informovalo v nedeľu tamojšie krízové centrum. Podľa neho sa priemerný denný rast počtu prípadov spomalil oproti minulému týždňu z 15,3 percenta na 9,5 percenta.

14:20 Pozrite si celú reláciu V politike, pozvali sme zaujímavých hostí. Do štúdia prijala pozvanie Veronika Remišová, ktorá hovorila aj o pomoci regiónom a tzv. "rozdávačkách" peňazí. Minister školstva v relácii povedal, ako to bude s platmi učiteľov počas súčasnej a postkrízovej situácie. V diskusii sa stretli aj bývalá a súčasná ministerka kultúry, ktorá vysvetľovala, ako je to s vládnymi novinami, a ako bude prebiehať voľba nového šéfa SND.

13:45 Hoci pandémia zavrela opery, divadlá a koncertné sály, členovia opery v americkej Atlante nezaháľajú. Namiesto tradičných vystúpení robia ľuďom radosť prostredníctvom takzvaných spievajúcich telegramov. Tie nahrávajú pre seniorov v domovoch dôchodcov, zdravotníckych pracovníkov, pacientov v nemocniciach a ľudí, ktorí potrebujú počas tohto náročného obdobia emocionálnu podporu.

13:40 Bezplatná železničná preprava dôchodcov nad 62 rokov má byť dočasne pozastavená do odvolania. Minister dopravy Andrej Doležal navrhol vláde schváliť príslušné uznesenie na základe odporúčania Ústredného krízového štábu SR. Ide o súčasť opatrení proti pandémii koronavírusu so zámerom obmedziť cestovanie seniorov ako najzraniteľnejšej skupiny na ochorenie COVID-19.

13:37 Hlavný hygienik Ján Mikas navrhne na rokovaní Ústredného krízového štábu SR úpravu v opatrení vo vzťahu k pendlerom, zdravotníckym pracovníkom a pracovníkom sociálnych služieb tak, aby mali pri vstupe na územie Slovenska zjednodušené podmienky. Reagoval tak na plánované nedeľné zhromaždenie na hraničnom priechode Berg.

13:32 Kontaktné pracoviská ministerstva vnútra prechádzajú od pondelka 27. apríla z trojhodinového na šesťhodinový režim úradných hodín. V pondelok, utorok, štvrtok a piatok budú pracoviská otvorené od 8.00 do 14.00 h, v stredu od 10.00 do 16.00 h. MV SR upozorňuje, že z dôvodu ochrany verejného zdravia naďalej platí mnoho obmedzení v poskytovaní služieb. Dopravné inšpektoráty vybavia len občanov objednaných prostredníctvom elektronickej služby.

12:25 Testy na ochorenie COVID-19 u 239 zamestnancov zariadení sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Banská Bystrica boli negatívne. Ako v tejto súvislosti uviedol primátor Ján Nosko, je presvedčený, že je to najmä vďaka včasne prijatým opatreniam, ktoré v meste zaviedli od 7. marca.

11:58 Denný počet úmrtí v Španielsku klesol na 288, oznámila v nedeľu vláda.

11:30 "Pri pendleroch presadzujeme uvoľnenie opatrení, z hľadiska ohrozenia verejného zdravia nepredstavujú problém," povedala v našej relácii V politike vicepremiérka Veronika Remišová o ambícii strany Za ľudí.

11:00 V čínskom meste Wu-chan, z ktorého sa do sveta rozšírila pandémia koronavírusu SARS-CoV-2, neevidujú v nemocniciach už žiadnych pacientov s ochorením COVID-19 spôsobeným týmto vírusom. Informovala o tom v nedeľu agentúra Reuters s odvolaním sa na zdravotnícke úrady.

"Najnovšou správou je, že 26. apríla je počet pacientov s novým koronavírusom vo Wu-chane na nule, a to vďaka spoločnému úsiliu zdravotníckeho personálu nielen z Wu-chanu, ale aj z celej krajiny," uviedol hovorca Národnej zdravotníckej komisie Mi Feng.

10:45 Južná Kórea v nedeľu hlásila desať ďalších prípadov nákazy, čím počet infikovaných v krajine od začiatku epidémie stúpol na 10.728. Celkovo 1037 infikovaných pricestovalo do zahraničia, pričom 8717 pacientov sa dosiaľ uzdravilo. Po úmrtí ďalších dvoch pacientov sa okrem toho počet obetí zvýšil na 242. V Kórejskej republike v posledných dňoch evidujú okolo desať nových prípadov za deň, čo je výrazný pokles od vrcholu 909 nakazených z 29. februára.

10:30 V Maďarsku za uplynulých 24 hodín zomrelo na ochorenie COVID-19 ďalších desať ľudí a počet nakazených novým druhom koronavírusu stúpol na 2500, informoval krízový štáb vlády na stránke koronavirus.gov.hu.

10:23 Na Letisku M. R. Štefánika v Bratislave sa v nedeľu uskutoční ďalšia z rotácií repatriačných letov. Smerovať bude do švédskeho Štokholmu, kam okolo desiatej hodiny odletí 183 cestujúcich, následne o 15.30 h priletí na Slovensko 132 cestujúcich zo Štokholmu z letiska Arlanda. "Cestujúci budú po prílete prevezení do zariadení určených Ministerstvom vnútra SR, kde podstúpia test na ochorenie Covid-19," priblížila Ševčíková. Zároveň v nedeľu letisko v Bratislave vybaví ďalšie dva nákladné lety so zdravotníckymi pomôckami z Číny.

10:15 V nemocniciach je hospitalizovaných 181 pacientov. Ochorenie Covid-19 potvrdili u 64 z nich. Na jednotke intenzívnej starostlivosti je päť pacientov, na pľúcnej ventilácii sú dvaja pacienti. S podozorením na Covid-19 je v nemocniciach hospitalizovaných 117 pacientov. Na sociálnej sieti o tom informovalo Národné centrum zdravotníckych informácií.

10:12 Z ochorenia sa doteraz vyliečilo 394 ľudí, pribudlo osem vyliečených pacientov.

10:10 Pribudlo aj jedno úmrtie, celkovo na Slovensku ochoreniu Covid-19 podľahlo 18 osôb.

9:53 V sobotu laboratóriá otestovali 4 839 vzoriek.

9:52 Na Slovensku pribudlo šesť ľudí s nákazou koronavírusom. Počet pozitívne testovaných ľudí vzrástol na Slovensku na 1379.

9:50 Slovenskí väzni, ktorí sú od počiatku nápomocní v boji proti novému koronavírusu, doteraz vyrobili v strediskách vedľajšieho hospodárstva 204.432 ochranných rúšok. Uvádza sa to v aktuálnom týždňovom prehľade Zboru väzenskej a justičnej stráže, zverejnenom na jeho stránke na sociálnej sieti. Zároveň väzni vyrobili doteraz 781 overalov a skompletizovali 18.112 ochranných štítov.

9:10 Sezóna špargle spôsobuje každoročne v niektorých krajinách gurmánske šialenstvo. Pandémia nového koronavírusu však spôsobila, že farmári čelia novým, nečakaným problémom.

8:50 Čína v nedeľu dopoludnia oznámila, že za uplynulý deň potvrdila 11 ďalších prípadov nákazy novým koronavírusom, čím sa jej oficiálna bilancia infikovaných zvýšila na 82.827. Už 11. deň po sebe však v krajine nehlásili nové úmrtia na koronavírusovú chorobu.

Celkový počet úmrtí v USA od začiatku pandémie sa podľa priebežnej bilancie JHU aktualizovanej o 6.30 h SELČ zvýšil na 53.789.

8:17 Spojené štáty zaznamenali v sobotu ďalších 2494 úmrtí v dôsledku nákazy novým koronavírusom. Vyplýva to z údajov, ktoré večer miestneho času (nedeľa SELČ) poskytla Univerzita Johnsa Hopkinsa. Takýto nárast je výrazným zvýšením oproti 1258 úmrtiam hláseným za piatok, ktoré boli najnižšou dennou bilanciou obetí v USA za takmer tri týždne.

8:15 Žiaci základných a stredných škôl vo Francúzsku sa od 11. mája vrátia opäť do tried za prísnych bezpečnostných opatrení, pričom budú musieť nosiť na tvárach rúška.

8:00 Belgicko začne od budúceho mesiaca postupne uvoľňovať opatrenia proti novému koronavírusu. Premiérka Sophie Wilmesová oznámila, že opatrenia sa začnú uvoľnovať od 4. mája. V prvej fáze sa zahustia spoje verejnej hromadnej dopravy, ktorá momentálne premáva v obmedzenom režime. Obchody ostanú spočiatku zavreté, s výnimkou firiem obchodujúcich s inými firmami a maloobchodu s textilom a šijacími potrebami.

7:45 Britský premiér Boris Johnson sa vráti od pondelka do práce, potvrdila v nedeľu agentúra AFP. Dodala, že sa tak deje práve v čase keď úrady hlásia, že počet úmrtí v krajine spojených s ochorením COVID-19 prekročil 20.000.

7:30 Lekári v ekvádorskej nemocnici zažili značné prekvapenie, keď odrazu "ožila" žena, ktorú predtým vyhlásili za mŕtvu v dôsledku ochorenia COVID-19. Veľkú radosť mali aj príbuzní, ktorí si ju pri identifikácii pomýlili s telom niekoho iného a to dali medzičasom spopolniť.

7:15 Niekoľko tisíc Izraelčanov vyšlo v sobotu do ulíc vyjadriť svoj nesúhlas s minulotýždňovou dohodou o zostavení vlády, ktorá umožní dlhoročnému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi zostať pri moci i napriek skutočnosti, že ho čaká trestné stíhanie kvôli podozreniam z korupcie.

Demonštranti zaplnili Rabinovo námestie v hlavnom meste, avšak dodržiavali vzájomný rozostup a mali na tvárach rúška v súlade s opatreniami na zamedzenie šírenia nového koronavírusu. Mnohí držali v rukách izraelské vlajky a transparenty obviňujúce premiéra z korupcie.

7:10 Počet obetí v súvislosti s koronavírusom na celom svete prekročil 200 tisíc. Hranica 100 tisíc pritom padla len 10. apríla. Trvalo len dva týždne, kým sa počet mŕtvych zdvojnásobil.

7:05 Severokórejský vodca Kim Čong-un je podľa CNN vo vážnom zdravotnom stave.

7:01 Koronakríza by mohla zmeniť slovenské školstvo trvalejšie, myslí si minister školstva Branislav Gröhling. Ktoré opatrenia by mohli byť dlhodobejšie?

7:00 Udalosti sme s vami sledovali aj v sobotu, pozrite si včerajší súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok