V osade rušia karanténu, v ďalšom DSS sa nakazili zamestnanci

TA3 TASR SITA ČTK
25.4.2020 12:02

Podľa analýzy tímu odborníkov z Inštitútu zdravotnej politiky sa koronavírusom na Slovensku môže nakaziť podstatne menej ľudí. Predpokladom je však disciplína Slovákov. Zvládneme aj naďalej chrániť seba i ostatných? Udalosti sme s vami sledovali online.

V osade rušia karanténu, v ďalšom DSS sa nakazili zamestnanci
TASR/Martin Baumann

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:43 Niekoľko tisíc Izraelčanov vyšlo v sobotu do ulíc vyjadriť svoj nesúhlas s minulotýždňovou dohodou o zostavení vlády, ktorá umožní dlhoročnému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi zostať pri moci i napriek skutočnosti, že ho čaká trestné stíhanie kvôli podozreniam z korupcie.

Demonštranti zaplnili Rabinovo námestie v hlavnom meste, avšak dodržiavali vzájomný rozostup a mali na tvárach rúška v súlade s opatreniami na zamedzenie šírenia nového koronavírusu.

23:59 Čerstvý víťaz ankety Volejbalista roka Peter Michalovič má za sebou úspešnú sezónu vo francúzskej lige. V drese Nantes Rezé Métropole Volley patril k najväčším hviezdam súťaže, no jeho výbornú formu prerušila pandémia koronavírusu.

23:21 Atletické majstrovstvá Európy zrušili už štyri mesiace pred ich začiatkom. Viacerým športovcom, vrátane tých slovenských, to skomplikovalo situáciu.

23:00 Osud viacerých európskych futbalových líg zostáva stále otázny. Kým na Slovensku by mala byť situácia jasnejšia budúci týždeň, v Rakúsku už sa kluby dohodli na koncepte ako pokračovať v najvyššej súťaži. Taliansky futbalový zväz navrhol 20 bezpečnostných zdravotných opatrení aby sa mohla Serie A dohrať.

22:15 Približne 1000 ľudí sa v sobotu zhromaždilo v nemeckom hlavnom meste Berlín, kde protestovali proti obmedzeniam spôsobeným novým koronavírusom. Účastníkmi boli ľudia, ktorí odmietajú dodržiavať pokyny na spoločenský odstup.

21:35 Poskytovanie zdravotnej starostlivosti v štátnych nemocniciach v Nitre a v Nových Zámkoch nie je ohrozené ani počas pandémie koronavírusu. Prijaté opatrenia bol osobne skontrolovať minister zdravotníctva Marek Krajčí.

20:55 Taliansko hlásilo v sobotu 415 úmrtí a 2357 nových prípadov ochorenia COVID-19 za posledných 24 hodín.
Talianske ministerstvo zdravotníctva uviedlo celkový počet vyše 26.000 úmrtí, čo je najviac z celej Európy.

Celkový počet známych infekcií v Taliansku je vyše 195.000.

20:22 Pozrite si aj naše Hlavné správy, zhrnuli sme do nich to najpodstatnejšie z dnešného dňa.

20:15 Európa sa postupne pripravuje na uvoľňovanie opatrení, ktoré krajiny zaviedli v boji proti koronavírusu. Deti v Španielsku budú môcť vychádzať zo svojich príbytkov, Belgicko začne otvárať obchody. Vo Francúzsku sa 11. mája končí zákaz vychádzania a Poľsko otvorí vonkajšie športoviská.

20:08 Na celom svete zomrelo na nový druh koronavírusu vyše 200.000 ľudí. V sobotu to oznámili výskumníci z americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa.

20:01 Naštartovať hospodársky rast či zlepšiť podnikateľské prostredie. Aj to sú priority, ktoré si vláda stanovila v programovom vyhlásení. Kabinet chce napríklad zastaviť rast daňovo-odvodového zaťaženia a zmeniť Zákonník práce. Odborníci ale upozorňujú, že mnohé zámery môže pokaziť zlá ekonomická situácia.

19:57 Dovedna viac než 9500 nových kníh poslúži repatriantom v karanténnych centrách na Slovensku na skrátenie si voľného času v izolácii. Ako dar ich centrám poskytne vydavateľstvo CBS z Kynceľovej v okrese Banská Bystrica.

19:54 Sprievodným javom dlhodobej izolácie býva aj nárast domáceho násilia, páchaného najčastejšie na ženách, deťoch a senioroch. Aj na Slovensku sa tento trend potvrdil. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová na sociálnej sieti.

19:36 Francúzsko hlásilo v sobotu večer 389 ďalších úmrtí na nový koronavírus.

19:18 Ak nemáte z čoho zaplatiť nájom, už vám nehrozí, že skončíte na ulici. Nasledujúce tri mesiace s vami prenajímateľ z tohto dôvodu nemôže ukončiť zmluvu. Zmenu už schválil parlament. Viacerí odborníci ale vládnu novinku kritizujú. Nepáči sa im, že štát len presunul problémy nájomníkov na plecia majiteľov nehnuteľností.

19:10 Imobilných klientov v domovoch sociálnych služieb začnú testovať aj pracovníci dopravnej zdravotnej služby. Uviedol to minister zdravotníctva Marek Krajčí. Doteraz vzorky odoberali najmä hasiči a príslušníci armády.

Z ochorenia COVID-19 spôsobovaného koronavírusom sa vyliečilo 2453 ľudí.

18:56 V Česku pribudlo v sobotu presne 60 prípadov ľudí, ktorí sa nakazili novým druhom koronavírusu. Celkovo ich je už 7333, uviedlo podvečer ministerstvo zdravotníctva. Obetí na životoch je v krajine 218, od piatka pribudli štyri.

18:53 Vodič, ktorý vo vozidle značky Volkswagen Passat v sobotu prevážal repatriantov z hraničného priechodu Jarovce - Kittsee do karantény v Poprade, sa dostatočne nevenoval vedeniu vozidla a nesledoval situáciu v cestnej premávke. Následkom toho narazil na diaľnici D1 Važec - Mengusovce do zvodidiel. Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Prešove o tom informuje na sociálnej sieti.

18:45 Štyria zamestnanci domova sociálnych služieb Patria v Galante boli pozitívne testovaní na prítomnosť nového koronavírusu. Všetci štyria pacienti sú bezpríznakoví a nachádzajú sa v 14-dňovej domácej karanténe. Následne budú opätovne testovaní.

18:24 Nórsko predlžuje zákaz všetkých podujatí s viac ako 500 účastníkmi až do 1. septembra.

18:07 Chod fakultnej nemocnice v Nových Zámkoch nie je ohrozený, všetky kliniky už naplno fungujú. Potvrdil to riaditeľ nemocnice Daniel Žingor. Po tom, ako po štyroch zamestnancoch kliniky vnútorného lekárstva pozitívne testovali na nový koronavírus aj ďalších pracovníkov nemocničnej kuchyne, skončilo v karanténe 14 ľudí.

„Je spustené testovanie, likvidujeme mikroohniská. Momentálne nemáme v nemocnici ani jedného pacienta pozitívneho na COVID-19, dokonca ani podozrivého na toto ochorenie,“ povedal Peter Hoppan, člen krízového štábu novozámockej nemocnice.

17:55 Na bratislavskom letisku v piatok pristálo ďalšie lietadlo so zdravotníckym materiálom z Číny. Z Pekingu priviezlo dva a pol milióna chirurgických masiek.

17:20 V Španielsku sa pripravujú na uvoľňovanie karanténnych opatrení. Tie sa týkajú aj detí, ktoré budú môcť po dlhej izolácii opustiť svoje domovy. Vláda medzitým stanovila maximálnu predajnú cenu rúšok a dezinfekčných gélov, čo môže podľa výrobcov znížiť ich dostupnosť.

17:15 Zažili sme mesiac obrovskej ľudskej solidarity a mesiac podanej pomocnej ruky. Takto výstižne opísalo Združenie miest a obcí Slovenska konanie našich divákov, ktorí doteraz pomohli seniorom počas koronakrízy. Desaťtisíce ľudí zareagovali na výzvu Nadácie TA3 a prispeli malým obciam na protiepidemiologické opatrenia. Práve im patrí vďačnosť starostov, ktorí sa za tieto peniaze mohli postarať o svojich občanov.

17:02 Pozrite si tlačovú besedu ministra zdravotníctva Mareka Krajčího po návšteve vo Fakultnej nemocnici v Nových Zámkoch.

16:56 Britský minister zdravotníctva Matt Hancock, u ktorého potvrdili nákazu COVID-19, daroval krvnú plazmu na výskum, ktorý by mohol pomôcť pri liečbe vážnych prípadov tohto ochorenia, informovala v sobotu na svojej webovej stránke stanica Sky News.

16:50 Moslimovia na celom svete od piatku oslavujú posvätný pôstny mesiac Ramadán. Vzhľadom na karanténne opatrenia súvisiace s pandémiou koronavírusu sú však mešity v mnohých krajinách zatvorené. Zakázané je aj zhromažďovanie sa na verejnosti.

16:46 Spojené kráľovstvo oznámilo v sobotu ďalších 813 úmrtí na nový druh koronavírusu, celkový počet mŕtvych tak v ostrovnej krajine stúpol na 20.319.

16:25 Tehotné ženy nie sú podľa čínskych vedcov vystavené zvýšenému riziku výskytu závažných príznakov ochorenia COVID-19, ktoré spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, ako bolo pozorované pri chrípke. Písal o tom v sobotu na svojej webovej stránke denník South China Morning Post.

16:00 V Univerzitnej nemocnici Martin zostáva hospitalizovaných osem pacientov z domova sociálnych služieb Dom sv. Martina s ochorením COVID-19. V sobotu zomrela 73-ročná klientka DSS, ktorú v UNM hospitalizovali 18. apríla. Podľa hovorkyne nemocnice Kataríny Kapustovej išlo ženu s viacerými chronickými ochoreniami, ktorej zdravotný stav sa napriek liečbe zhoršoval.

15:50 Pozrite si tlačovú besedu premiéra Igora Matoviča a člena permanentného krízového štábu Petra Polláka po návšteve rómskej osady v obci Bystrany. Hlavný hygienik Ján Mikas uviedol, že od soboty Bystrany uvoľňujú z karantény.

14:50 Koronavírus si v Európe vyžiadal už viac ako 120.000 obetí na životoch a viac ako tri štvrtiny úmrtí zaznamenali v Británii, Španielsku, Taliansku a vo Francúzsku.

14:24 Rómsku osadu v obci Bystrany uvoľnia z karantény, potvrdil to hlavný hygienik Ján Mikas po návšteve obce s premiérom Igorom Matovičom.

14:14 Koronakríza by mohla zmeniť slovenské školstvo trvalejšie, myslí si minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling. V diskusnej relácii RTVS uviedol, že niektoré opatrenia, ktoré už priniesli, by mohli byť dlhodobejšie. Poukázal napríklad na možnosť slovného hodnotenia žiakov.

13:32 Pozrite si aj tlačovú besedu ministra zdravotníctva, ktorý po návšteve nemocnice v Nitre informoval o prijatých opatreniach.

13:27 Minister zdravotníctva Marek Krajčí potvrdil úmrtie klientky z martinského centra. Slovensko tak eviduje celkovo 18 úmrtí na nový koronavírus.

13:19 Počet prípadov nákazy novým koronavírusom v Rusku stúpol za posledných 24 hodín o 5966 na 74.588, informovalo tamojšie krízové centrum. Podľa neho však miera rastu nepresahuje desať percent štvrtý deň po sebe.

13:17 Počet obetí koronavírusu v Španielsku prekročil 22-tisíc. Krajina má po Spojených štátoch a Taliansku tretí najvyšší počet prípadov, ktoré sa skončili smrťou pacienta. O tom, ako vyzerá situácia a ako sa zmenil život v Barcelone, nám povedala Slovenka žijúca v metropole Katalánska Lucia Bíla.

12:51 Na Letisku M. R. Štefánika v Bratislave pristálo ešte v piatok popoludní ďalšie lietadlo so zdravotníckym materiálom z Číny. Z Pekingu priviezlo 2,5 milióna chirurgických masiek, teda rúšok, ktoré pre pandémiu ochorenia COVID-19 nakúpila Správa štátnych hmotných rezerv SR od spoločnosti Chirana T.Injecta.

12:42 Minister zdravotníctva Marek Krajčí navštívil Fakultnú nemocnicu v Nitre. V rámci reprofilizácie vymysleli päť fáz.

12:34 V Domove dôchodcov a domove sociálnych služieb pre dospelých v Seredi sú výsledky všetkých 111 testovaných klientov na ochorenie COVID-19 negatívne. Pozitívny výsledok testu bol zaznamenaný v prípade jedného zamestnanca tohto zariadenia, ktoré patrí do zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja.

12:00 Počet obetí na koronavírus sa po dnešnom dni zvýši, v martinskom domove sociálnych služieb Dom sv. Martina podľa informácií TA3 zomrela jedna z klientiek.

11:54 Počet prípadov nákazy koronavírusom v Poľsku vzrástol o 175 a dosiahol 11.067. Chorobe COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje, podľahlo od piatku ďalších päť ľudí. Celkový počet úmrtí sa tým zvýšil na 499.

11:49 Pacienti s ochorením COVID-19 môžu pomôcť pri výskume liekov. Podmienkou je, aby hlásili podozrenia na nežiaduce účinky liekov, ktoré užívajú súbežne na nový koronavírus a na iné diagnózy. Uviedla to hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Magdaléna Jurkemíková.

Dôvodom je, že koronavírus SARS-CoV-2 stále nie je dostatočne preskúmaný, preto nie je dostatok dostupných informácií o všetkých nežiaducich účinkoch a najmä o možných liekových interakciách.

11:37 Krízu a smútok v čase ohrozenia novým koronavírusom možno vnímať aj ako príležitosť k zmene, rozvoju a rastu. „Človek si začne viac vážiť život, vzťahy a ľudské hodnoty. Prekonávanie prekážok zvýši cit pre jeho zmysluplnosť,“ konštatuje psychologička Mária Krýslová. Aké sú jej rady pre zvládnutie koronakrízy?

11:25 V Centre sociálnych služieb Domov pod Tatrami v Batizovciach nepribudli nové prípady, novým koronavírusom je nakazených deväť klientov zariadenia. Potvrdili to kompletné výsledky testovania, ktoré absolvoval celý personál i prijímatelia sociálnych služieb.

11:08 Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom v Českej republike sa v piatok zvýšil o 86 na celkovo 7273. V krajine zároveň zaznamenali jedno ďalšie úmrtie, čím počet obetí stúpol na 215. Vyplýva to z aktuálnych údajov ministerstva zdravotníctva.

10:23 V Maďarsku za uplynulých 24 hodín na ochorenie zomrelo 12 ľudí a novým druhom koronavírusu sa nakazilo 60 ľudí. Z údajov krízového štábu vlády zverejnených v sobotu na stránke koronavirus.gov.hu vyplýva, že počet obetí stúpol na 262 a počet potvrdených nakazených na 2443.

9:57 Hospitalizovaných je 212 osôb, z toho v 69 prípadoch ide o ľudí s potvrdeným ochorením COVID-19. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je sedem osôb a traja sú na pľúcnej ventilácii. Na Slovensku počas piatku nepribudlo žiadne úmrtie pacienta s pozitívnym testom na nový koronavírus. Celkový počet úmrtí je 17.

9:53 V niektorých krajoch nové prípady nepribudli, za posledný deň otestovali rekordný počet vzoriek.

statis_ac1100ae-edde-f8e9.jpg

9:48 Celkovo už máme 1373 nakazených. Z ochorenia sa doteraz vyliečilo 386 ľudí.

9:40 Na Slovensku pribudlo 13 nových prípadov nákazy koronavírusom, otestovali 4828 vzoriek. Zároveň pribudlo 31 vyliečených pacientov.

9:29 Minister zdravotníctva Marek Krajčí navštívi Fakultnú nemocnicu v Nitre a v Nových Zámkoch, kde bude informovať o aktuálnych opatreniach pre nový koronavírus.

9:22 Pre obavy z možného nakazenia rybárov novým koronavírusom tento rok na Islande zrušili letnú sezónu lovu veľrýb. Spoločnosť Hvalur, ktorá ako jediná na Islande tieto veľké morské cicavce loví a vyváža do Japonska, oznámila, že tento rok v lete - už druhý rok po sebe - ruší loveckú sezónu.

8:47 Svetová zdravotnícka organizácia spustila globálnu iniciatívu. Jej úlohou bude urýchliť vývoj a distribúciu vakcíny proti novému koronavírusu. Iniciatívu podporilo viacero európskych aj svetových krajín. Spojené štáty ale medzi nimi nie sú.

8:13 Čína už desiaty deň po sebe nehlási žiadny prípad úmrtia na nový koronavírus. V sobotu bolo nahlásených 12 nových prípadov pozitívne testovaných osôb, z ktorých 11 pricestovalo zo zámoria a jeden prípad je komunitný prenos v provincii Chej-lung-ťiang hraničiacej s Ruskom.

7:56 Spojené štáty zaznamenali v piatok najnižší počet úmrtí na chorobu COVID-19 za posledné takmer tri týždne. Vyplýva to z najnovšej bilancie vypracovanej Univerzitou Johnsa Hopkinsa, podľa ktorej za 24 hodín do piatku 20.30 h miestneho času koronavírusu v USA podľahlo ďalších 1258 ľudí. Celkový počet obetí epidémie COVID-19 v USA tým stúpol na 51.017.

7:43 Kanadská vláda vyhlásila, že milión masiek KN95 dovezených z Číny nespĺňa prísne normy, a preto ich nemožno distribuovať medzi zdravotníckych pracovníkov, ktorí sú v čase epidémie koronavírusu SARS-CoV-2 v prvej línii. Kanadská agentúra pre verejné zdravie "zistila, že približne jeden milión masiek KN95 nie je v súlade so špecifikáciami zdravotníckych zariadení," uviedol jej hovorca pre AFP.

7:30 Prevádzky budú môcť obsluhovať seniorov aj mimo vyhradeného času cez pracovné dni od 9.00 h do 11.00 h. Keďže hlavný hygienik prijal množstvo podnetov k opatreniu na ochranu pred novým koronavírusom, najmä zo strany pracujúcich seniorov, rozhodol sa ho prehodnotiť.

7:15 Vrchol epidémie nového koronavírusu by sa mal na Slovensku posunúť. Nakaziť ochorením COVID-19 by sa malo podstatne menej ľudí. Predpokladom pozitívneho scenáru je disciplína zo strany Slovákov, teda nosenie rúšok a dodržiavanie nastavených pravidiel. Vyplýva to z najnovšej analýzy, ktorú vypracoval tím odborníkov Inštitútu zdravotnej politiky. O jej výsledkoch v piatok informoval šéf IZP Martin Smatana.

7:00 Udalosti sme s vami sledovali aj v piatok, pozrite si včerajší súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok