WHO spolupracuje s lídrami sveta, chcú urýchliť vývoj vakcíny

TA3 TASR
24.4.2020 21:17

Svetová zdravotnícka organizácia spoločne so svetovými lídrami a súkromným sektorom spustili v piatok globálnu iniciatívu, ktorej cieľom je urýchliť proces vývoja, výroby a spravodlivej distribúcie liekov na ochorenie COVID-19.

WHO spolupracuje s lídrami sveta, chcú urýchliť vývoj vakcíny
SITA/AP

Iniciatívu podporujú známe mená

"Toto je dôležitá spolupráca zameraná na urýchlenie vývoja, výroby a spravodlivej distribúcie vakcín, diagnostiky a liečby ochorenia COVID-19," povedal na virtuálnom brífingu šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Naším spoločným záväzkom je zaistiť, aby mali všetci ľudia prístup ku všetkým nástrojom v boji proti COVID-19," dodal.

Iniciatívu podporujú aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, nemecká kancelárka Angela Merkelová, prezident Juhoafrickej republiky Cyril Ramaphosa či Melinda Gatesová z Nadácie Billa a Melindy Gatesovcov. Predsedníčka EK podľa denníka The Guardian uviedla, že cieľom je do začiatku mája vyčleniť sumu 7,5 miliardy eur na zvýšenie prevencie, posilnenie diagnostiky a liečby. "Je to len prvý krok, ale v budúcnosti toho bude potrebného viac," povedala.

Kým nie sú všetci v bezpečí, nie je nikto

"Čelíme globálnemu nepriateľovi, aký nemá obdobu," povedal na brífingu generálny tajomník OSN António Guterres. Aby bol svet bez ochorenia COVID-19, treba v oblasti zdravotníctva vyvinúť "najväčšie kolektívne úsilie" v dejinách ľudstva. Zdôraznil, že potrebné je zabezpečiť, aby boli všetkým, ktorí to potrebujú, poskytnuté všetky možné diagnostické testy, lieky a všetky vakcíny.

"Svet potrebuje vývoj, výrobu a spravodlivé dodávky bezpečných a účinných vakcín proti COVID-19, liečbu a diagnostiku," vyhlásil Guterres. "Nepotrebujeme vakcínu alebo liečbu pre jednu krajinu, jeden región alebo pre polovicu sveta; potrebujeme vakcínu a terapiu, ktoré sú cenovo dostupné, bezpečné, efektívne, ľahko použiteľné a všeobecne dostupné pre všetkých, všade," uviedol. "Nikto nie je v bezpečí, pokiaľ nie sú v bezpečí všetci. COVID-19 nerešpektuje žiadne hranice," povedal Guterres.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok