Seniori pred obchodmi čakali v dlhých radoch, opatrenie kritizujú

TA3 SITA TASR
24.4.2020 14:50

Dôchodcom, ktorí sú počas pandémie najohrozenejšou skupinou, obmedzili dobu, počas ktorej môžu chodiť nakupovať do obchodov. Opatrenie, ktoré ich má chrániť, vyvolalo polemiku aj u politikov. V praxi sa cez víkendom pred obchodmi utvorili dlhé rady čakajúcich seniorov.

V prípade opatrení, ktoré sa týkajú vymedzeného času nákupu pre seniorov, je najdôležitejší hlas a rozhodnutie konzília odborníkov, zdôraznil premiér Igor Matovič. V prípade „zjemnenia“ aktuálneho nariadenia, ktoré určuje pre ľudí nad 65 rokov možnosť nakupovať len v čase medzi 9.00 až 11.00 h, je podľa premiéra opäť rozhodujúci hlas odborníkov. "Čokoľvek, čo rozhodne konzílium odborníkov, to ja budem rešpektovať. V konečnom dôsledku je to rozhodnutie hlavného hygienika, je to otázka na neho," povedal. Pripomenul, že obmedzenie bolo vyhlásené v mimoriadnej situácii a jeho cieľom je chrániť seniorov ako najohrozenejšiu skupinu obyvateľstva pred nákazou novým koronavírusom. V tomto kontexte sa pozerá i na špekulácie o možnej protiústavnosti opatrenia. 

Podpredseda parlamentu a expremiér Peter Pellegrini vyzval predsedu vlády i hlavného hygienika Jána Mikasa, aby upravili nariadenie. Opatrenie považuje za diskriminačné napríklad aj pre pracujúcich dôchodcov, keď zakazuje nakupovať seniorom mimo vyhradeného času. Pokiaľ nedôjde k náprave, je pripravený obrátiť sa na parlamentný ústavnoprávny výbor a prípadne aj Ústavný súd SR.

Pellegrini
kritizoval, že sa opatrenie posunulo z odporúčaní na zákazy, pretože seniori podľa neho majú zákaz nakupovať v iných časoch ako v pracovných dňoch medzi 9.00 a 11.00 h. "V inom čase je osobám nad 65 rokov zakázané tieto prevádzky navštevovať a týmto prevádzkam zakázané osoby nad 65 rokov obsluhovať. Prešli sme z odporúčacej roviny do roviny zákazov. Opatrením jedného z úradov sme zo seniorov spravili občanov druhej kategórie a zásadným spôsobom obmedzili ich možnosť zabezpečiť si ich základné potreby," skonštatoval na tlačovej konferencii. Dodal, že mimo vyhradených časov sa podľa opatrenia môžu seniori vyskytnúť len na benzínových pumpách a v lekárňach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok