Prikázané hodiny pre seniorov vyvolali diskusiu, Smer ich chce rušiť

TA3 TASR SITA
24.4.2020 10:44

Seniori nad 65 rokov nesmú nakupovať v inom čase ako počas dvoch hodín cez pracovné dni. Toto opatrenie ich má ako najzraniteľnejšiu skupinu chrániť, mnohým však nevyhovuje a vyvolalo aj diskusiu medzi politikmi.

Kam pôjdu, na pumpu? No to sme dopadli

Strana Smer-SD vyzýva vládu, aby zrušila opatrenie, ktoré vydal hlavný hygienik v súvislosti s vyhradeným nákupným časom pre seniorov nad 65 rokov. Podľa expremiéra Petra Pellegriniho je opatrenie Úradu verejného zdravotníctva SR týkajúce sa plošného zákazu nakupovania pre seniorov mimo vyhradených hodín diskriminujúce. "Dôchodcovia sa cítia týmto diskriminovaní," potvrdila na brífingu Valéria Pokorná z Jednoty dôchodcov Slovenska. A ako doplnil poslanec za Smer-SD Matúš Šutaj Eštok, zvažujú podať podnet na Ústavný súd SR.

Podľa Pellegriniho je neprípustné, aj keď v záujme ochrany zdravia, aby sa obmedzovala kvalita života seniorov. V súčasnosti pracuje vyše 250 tisíc dôchodcov, ktorí chodia do práce a nemôžu ísť ráno na nákup. V sobotu je prvý deň, kedy okrem lekárni a čerpacích staníc bude pre dôchodcov nad 65 rokov všetko zavreté. "Kam pôjdu, na pumpu? No to sme dopadli," skonštatoval Pellegrini. Vyzýva preto súčasného premiéra a aj hlavného hygienika, aby upravili nariadenie diskriminujúce dôchodcov. "Nechcem, aby sme si tento týždeň pamätali tak, že sobota bude symbolom vylúčenia časti spoločnosti," uzavrel Pellegrini.

Ako pokračoval Matúš Šutaj Eštok, toto opatrenie je navyše v rozpore so slovenskou ústavou. Obmedzenia a zásahy do ľudských práv musia prejsť testom proporcionality. Povinnosti je možné ukladať len na základe zákona či nariadením vlády. "V tomto prípade nejde ani o jedno, ale len o príkaz hlavného hygienika SR," skonštatoval Matúš Šutaj Eštok. Je to podľa neho vážna chyba a preto strana vyzýva k náprave. V opačnom prípade sú pripravení v pondelok podať podnet na ústavnoprávny výbor, prípadne podnet aj na Ústavný súd SR.

ÚVZ: Uvoľňovanie je pre seniorov vážnym rizikom

Postupným uvoľňovaním činnosti prevádzok sa predpokladá zvýšený pohyb ľudí na verejnosti, čo pre seniorov predstavuje vážne riziko. Úrad verejného zdravotníctva ak odôvodňuje nové opatrenie a zároveň reaguje na vyjadrenie verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej.

Nové opatrenie totiž ombudsmanka považuje za neprimerané. Preto žiada vládu o nápravu. Ako informovala Daša Račková z ÚVZ, cieľom opatrenia je ochrana zdravia seniorov. Dodala, že epidemiológovia budú v týchto dňoch pozorne sledovať, ako sa postupné uvoľňovanie činnosti prevádzok odzrkadlí na šírení ochorenia Covid-19 v populácii.

Úrad nariadil prevádzkovateľom niektorých prevádzok umožniť vstup osobám nad 65 rokov od pondelka do piatka od 9:00 do 11:00. V inom čase majú tieto osoby zakázané navštevovať vybrané obchody. Úrad zároveň prevádzkam zakázal obsluhovať starších ľudí mimo daného času. Podľa Patakyovej toto opatrenie prekračuje prípustné hranice a presahuje požiadavky testu proporcionality, v praxi je neuplatniteľné a nevynútiteľné. „Opatrenie ÚVZ SR vydané na základe rozhodnutia Ústredného krízového štábu SR a v súlade so stanoviskom konzília odborníkov upravuje vyhradený nákupný čas pre seniorov nad 65 rokov so zámerom ochrany ich zdravia v tejto náročnej situácii. Radi by sme požiadali seniorov, aby na prijaté opatrenie nazerali ako na jeden z krokov chrániť ich ako rizikovú skupinu ľudí aj tým, že im bol pevne stanovený vyhradený nákupný čas s dôrazom na ochranu ich zdravia," uviedla Račková.

Potrebujú nakúpiť? Treba využiť iné možnosti

ÚVZ rovnako reaguje aj na Patakyovej otázku na základe akých údajov bude príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva udeľovať prevádzkam sankcie. Podľa úradu cieľom opatrenia nie je udeľovanie sankcií, ale ochrana seniorov nad 65 rokov, ktorí sú najrizikovejší z pohľadu komplikácií ťažkých klinických stavov a úmrtí na ochorenie Covid-19.

Ombudsmanka upozornila tiež na to, že situácia sa dotkne aj pracujúcich ľudí v dôchodkovom veku, ktorí musia byť vo vymedzenom čase na pracovisku a nie je jasné, ako sa majú zachovať. Úrad verejného zdravotníctva nevylučuje, že v budúcnosti dôjde v tejto veci k prehodnoteniu.

Ak seniori nad 65 rokov potrebujú zabezpečiť nákup mimo vyhradený nákupný čas, ÚVZ im odporúča využiť iné alternatívy. Napríklad nákup prostredníctvom príbuzných, známych, susedov, respektíve, aby seniori nad 65 rokov využili v danej oblasti ponúkané služby samospráv.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok