Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Wireality simuluje dotyk vo VR tak, že premení používateľa na bábku

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 4. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tím výskumníkov prišiel s novým spôsobom, ako umožniť používateľom vo virtuálnej realite pocítiť dotyk virtuálneho povrchu. Je to možné pomocou príslušenstva v podobe rukavice s drôtmi na štýl bábky. Rukavica tak zastaví prsty v priestore, keď sa dotknú virtuálneho objektu.

Prototyp systému, ktorý vyvinuli výskumníci zo skupiny Future Interfaces, ktorá spadá pod univerzitu Carnegie Mellon, dostal názov Wireality. Tento systém položí na plece používateľa robustné zariadenie, z ktorého vychádzajú ľahké, pružinou stiahnuteľné drôty. Tie sú uchytené k zápästiu, dlani a ku každému z prstov používateľa. Pomocou technológie sledovania rúk vo virtuálne realite môže potom používateľ natiahnuť ruku a „dotknúť sa“ veci vo virtuálnom priestore. Keď každý z týchto siedmich bodov na ruke narazí na virtuálny objekt, drôty sa uzamknú na mieste pomocou západkového zámku s nízkou spotrebou energie.

Prsty, ruka a zápästie teda môžu pociťovať odpor a časť tvaru povrchu, pričom zámky sa môžu uvoľniť v okamihu, keď sa ruka už nedotýka virtuálneho objektu. Týmto spôsobom sa dajú „pocítiť“ aj zložité tvary, ako je dotýkanie sa nepravidelných povrchov alebo objatie veľkej tyče. Keďže systém nepoužíva žiadne motory, neexistuje žiadny spôsob, ako mechanicky potiahnuť prstami ďalej.

Pridanie kontaktu do virtuálnej reality by mohlo byť považované prelomové. Vizuálne a zvukové zážitky vo VR sú už s dnešnou technológiou veľmi realistické, ale čaro všetkého môže pominúť, ak sa nezapoja aj ďalšie zmysly. Vo vývoji je preto už viacero zariadení, ako sú hmatové rukavice, vesty či dokonca topánky. Každá z týchto vecí môže posunúť zážitky vo virtuálnej realite na novú úroveň, no samozrejme ešte nejaký ten čas potrvá, kým sa dočkáme spotrebiteľskej verzie podobného príslušenstva.

Prototyp systému Wireality pre simuláciu dotyku vo virtuálnej realite.