Na lodi vypukla pandémia, nakazili sa už stovky námorníkov

TA3 TASR
24.4.2020 07:33

Ochorenie COVID-19 potvrdili u najmenej 840 námorníkov z americkej lietadlovej lode USS Theodore Roosevelt. Americké vojenské námorníctvo vykonalo testy na koronavírus SARS-CoV-2 u celej posádky lietadlovej lode.

Na lodi vypukla pandémia, nakazili sa už stovky námorníkov
TASR/AP

Z celkového počtu nakazených sa 88 námorníkov z ochorenia už zotavilo a štyria sú v nemocnici. V stredu ich bolo hospitalizovaných šesť. Jeden námorník z lode v pondelok 13. apríla na následky ochorenia COVID-19 zomrel. Prepuknutie nákazy na palube USS Theodore Roosevelt vyvolalo škandál po tom, ako kapitán lode Brett Crozier koncom marca v liste americké ministerstvo obrany požiadal o pomoc pri riešení šíriacej sa nákazy medzi 4800 členmi posádky. Obsah listu sa dostal do amerických médií.

Úradujúci minister námorníctva Thomas Modly následne Croziera zbavil velenia nad touto lietadlovou loďou za "nezvládnutie komunikácie v súvislosti so šírením pandemického ochorenia na palube". Modly neskôr sám odstúpil z funkcie. Viac ako 4200 námorníkov z lode bolo evakuovaných na ostrov Guam v severozápadnej časti Tichého oceánu, kde loď momentálne kotví.

Americké vojenské námorníctvo situáciu na palube USS Theodore Roosevelt vyšetrilo a vedúci predstavitelia nevylúčili, že Crozier by sa mohol znovu vrátiť do funkcie. Výsledky vyšetrovania čakajú na schválenie od amerického ministra obrany Marka Espera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok