Britskí lekári sú konaním vlády znepokojení, zvažujú žalobu

TA3 TASR
24.4.2020 06:58

Dvaja britskí lekári, ktorí boli vystavení pacientom infikovaným novým koronavírusom SARS-CoV-2, zaslali vláde v Londýne predžalobnú výzvu v súvislosti s nedostatkom osobných ochranných prostriedkov a absenciu jasných pravidiel ich distribúcie a využitia.

Britskí lekári sú konaním vlády znepokojení, zvažujú žalobu
SITA/AP

Právni zástupcovia oboch lekárov, muža a jeho tehotnej manželky, napísali vo štvrtok britskému ministrovi zdravotníctva Mattovi Hancockovi žiadosť o okamžité prehodnotenie oficiálnych pravidiel používania ochranných prostriedkov, ako aj spôsobu ich prerozdeľovania. "Je povinnosťou vlády chrániť zdravotníkov, medzi ktorými panuje veľké znepokojenie ohľadom bezpečnostných protokolov, ktoré - ako sa zdá - sa menia bez hlbšieho zmyslu," uviedli lekári v liste.

Britské normy používania a distribúcie ochranných prostriedkov nie sú podľa ich názoru v súlade s pravidlami Svetovej zdravotníckej organizácie, vystavujú zdravotníkov väčšiemu riziku nákazy, sú nejasné a nekonzistentné. List je predbežným krokom pred podaním žaloby. Ochoreniu COVID-19, ktorého pôvodcom je nový koronavírus, podľahlo v Spojenom kráľovstve už 69 zamestnancov britského Národného zdravotníckeho systému.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok