Pribudli obete i nakazení, v Taliansku počet úmrtí postupne klesá

TA3 TASR SITA ČTK
24.4.2020 16:19

Prísne opatrenia na Slovensku sa postupne uvoľňujú a lídri Európskej únie sa dohodli na balíku finančnej pomoci v hodnote stoviek miliárd eur. Koronavírus však naďalej predstavuje hrozbu, nakazených i obetí stále pribúda. Ako sa bude situácia vyvíjať ďalej? Udalosti sme s vami sledovali online.

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:00 Finančná podpora vlády na udržanie pracovných miest sa doteraz netýkala športových klubov a športovcov. Väčšina z nich sú totiž takzvané podniky v ťažkostiach a tie nemajú nárok na peniaze z eurofondov. Vláde sa ale podarilo v Bruseli vylobovať výnimku.

23:15 Súčasná koronakríza zasiahla aj prestížnu Formulu 1 a jednotlivé tímy pristúpili k úsporným opatreniam. Americká spoločnosť Liberty Media, ktorá má kontrolu nad šampionátom, sa tak rozhodla stajniam finančne pomôcť.

22:34 Pre pandémiu koronavírusu môžu samosprávy prísť o veľkú časť podielových daní. Mestá a obce by tak mali vážny problém s vyplácaním platov zamestnancov v niektorých školských zariadeniach. Minister školstva Branislav Gröhling má predstaviť konkrétnu pomoc v pondelok. Systém financovania medzi štátom a samosprávou v oblasti školstva ale treba podľa neho zmeniť.

21:45 Ako sa v minulosti šíril medzi ľuďmi mor, cholera či španielska chrípka? Čo v stredoveku fungovalo proti šíreniu a ktorá prvá krajina na svete zaviedla karanténu? V relácii Pozrime sa na to o tom diskutovali historici Eva Kowalská, Katarína Nádaská a Gabriel Hunčaga. Pripomenuli sme si aj to, aké škody napáchali pandémie na Slovensku.

21:16 Svetová zdravotnícka organizácia spoločne so svetovými lídrami a súkromným sektorom spustili v piatok globálnu inciatívu, ktorej cieľom je urýchliť proces vývoja, výroby a spravodlivej distribúcie liekov na ochorenie COVID-19.

20:53 Americký prezident Donald Trump podpísal v piatok najnovší balík stimulov v hodnote 484 miliárd USD (448,15 miliardy eur) na pomoc malým podnikom a zdravotníctvu počas pandémie nového koronavírusu.

20:40 Francúzsko zaznamenalo za posledných 24 hodín ďalších 389 úmrtí na ochorenie COVID-19, ku ktorým došlo v nemocniciach a domoch s opatrovateľskou službou. Ide o nižší prírastok ako v predchádzajúcich dňoch, pričom v krajine sa znižuje aj počet hospitalizovaných osôb a pacientov ležiacich na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Celkový počet obetí ochorenia COVID-19 tak vo Francúzsku už dosiahol 22.245.

20:38 Hasiči aj počas piatka pomáhali pri odbere vzoriek u repatriantov s podozrením na nový koronavírus. Informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

20:24 Pozrite si aj naše Hlavné správy, zhrnuli sme do nich to najpodstatnejšie z dnešného dňa.

20:06 Ochorenie COVID-19, ktorého pôvodcom je nový druh koronavírusu, sa začalo v Taliansku šíriť už v januári. Vyplýva to zo štúdie, ktorú pripravila talianska nadácia Bruna Kesslera, informovala v piatok agentúra Reuters.

19:55 Šírenie ochorenia COVID-19 v radoch príslušníkov jednotiek NATO v Litve sa podarilo eliminovať. Oznámil to litovský minister obrany Raimundas Karoblis.

19:35 V Taliansku pribudlo v piatok 420 nových úmrtí na koronavírus, čo je o 44 menej než vo štvrtok. Zároveň ide o najnižší denný prírastok od 19. marca, informovali predstavitelia talianskej civilnej ochrany.

Celkový počet obetí choroby COVID-19 tak v tejto krajine dosiahol 25.969.

19:23 Kontaktné pracoviská Ministerstva vnútra SR prejdú od pondelka z trojhodinového na šesťhodinový režim úradných hodín. Informoval o tom Tlačový odbor MV SR. Pripomenul však, že z dôvodu ochrany verejného zdravia v súvislosti s novým koronavírusom naďalej platí mnoho obmedzení v poskytovaní služieb.

19:20 Nariadenia Ústredného krízového štábu stále znepokojujú takzvaných pendlerov. Ide najmä o Slovákov, ktorí žijú v maďarskej Rajke. Dôvodom sú tlačivá, ktoré musia mať pri kontrole na hraničných priechodoch. Situáciu na jednom z nich upokojoval aj minister vnútra.

19:15 V súvislosti s prvou fázou uvoľňovania opatrení na zabránenie šírenia nového koronavírusu sprístupňuje mesto Spišská Nová Ves mestské trhovisko. Správa telovýchovných zariadení zároveň otvára tenisový areál a atletický štadión. Informoval o tom Peter Klein z referátu krízového riadenia mestského úradu.

19:11 V súvislosti s uvoľnením opatrení slúžiacich k prevencii šírenia nového koronavírusu môžu od piatka obyvatelia mesta Vranov nad Topľou nakupovať priesady a zeleninu na otvorenom priestranstve. Keďže samospráva už skôr plánovala rekonštrukciu mestskej tržnice, predaj sa realizuje v priľahlých priestoroch. Potvrdila to hovorkyňa mestského úradu Eva Fedorňáková.

19:09 Počet sociálnych zariadení, v ktorých potvrdili koronavírus, sa každým dňom zvyšuje. Nákazu evidujú v Domove sociálnych služieb v Seredi. Pozitívne testovaná je aj 78-ročná klientka Centra sociálnych služieb v podtatranskej obci Veľká Lomnica. Prišli na to zdravotníci, ktorí túto onkologickú pacientku pripravovali na dôležitý medicínsky zákrok. Ten teraz absolvovať nemôže. Namiesto toho musí byť v karanténe.

19:05 Na budapeštianskom Medzinárodnom letisku Ferenca Liszta v piatok pristáli štyri lietadlá, ktoré doviezli z Číny 4,6 milióna chirurgických rukavíc, 1,15 milióna rúšok a 500 zariadení potrebných k fungovaniu pľúcnej ventilácie. Informoval o tom maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

19:00 Po slovách amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý vo štvrtok špekuloval o tom, že dezinfekčné prostriedky by sa moli potenciálne použiť pri liečb osôb infikovaných novým koronavírusom, vydal ich popredný výrobca stanovisko, v ktorom varoval verejnosť pred vpichovaním či prehĺtaním týchto produktov.

18:43 Počet obetí ochorenia COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus, už v Spojených štátoch prekonal hranicu 50.000. Vyplýva z najnovších údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa.

Ochorenie COVID-19 si podľa JHU vyžiadalo v USA už najmenej 50.031 životov. Krajina celkovo zaznamenala najmenej 870.468 nakazených.

18:38 Trnavská automobilka Groupe PSA Slovakia nespustí svoju produkciu ani počas nasledujúceho týždňa. Ako ďalej uviedol hovorca spoločnosti Peter Švec, dôvodom sú pretrvávajúce významné komplikácie spôsobené koronakrízou. "O ďalšom vývoji budeme informovať vo štvrtok 30. apríla," doplnil. Výroba v trnavskej fabrike bola prerušená 19. marca.

18:22 Takmer polovica nových prípadov nákazy koronavírusom zistených v Taliansku v apríli bola zistená v zariadeniach starajúcich sa o dôchodcov. Vyplýva to zo štúdie talianskeho Národného zdravotníckeho inštitútu.

Výskumníci z ISS vyhodnotili 4500 vzoriek odobratých od 1. do 23. apríla a zistili, že 44,1 percenta pochádza z opatrovateľských centier. Štúdia ďalej ukázala, že doma sa nakazilo 24,7 percenta pacientov, v nemocniciach 10,8 percenta a 4,2 percenta na pracovisku.

18:05 Štátnu pomoc pre podnikateľov zasiahnutých koronakrízou môžu čerpať už aj jednoosobové eseročky či živnostníci, ktorí neplatia odvody. Podrobnosti nám povedal Vladimír Sirotka, prezident Slovenskej asociácie malých a stredných podnikov.

17:35 Manažéri nemeckých firiem majú najhoršiu náladu v histórii. Ukázal to prieskum renomovaného inštitútu Ifo. To je zlá správa aj pre Slovensko, lebo Nemecko je našim hlavným odberateľom. Ak Nemci nebudú kupovať naše výrobky – napríklad autá, slovenská ekonomika to poriadne pocíti.

17:22 Niektoré mestá a župy v týchto dňoch začali s testovaním klientov a zamestnancov v domovoch sociálnych služieb. Vláda im síce sľúbila pomoc s rýchlotestami, v bratislavskom Ružinove však testovanie spustili vo vlastnej réžii. Otestovať chcú čo najviac ľudí, aby sa neopakoval podobný scenár ako v Pezinku.

17:15 V rámci opatrení sociálnej pomoci bolo vyplatených už vyše štyroch miliónov eur. Informoval o tom minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak v piatok po rokovaní vlády.

„Dnes do deviatej hodiny bolo z tých opatrení jedna až štyri, to jest opatrení sociálnej pomoci, spracovaných dokopy 23.887 dohôd, vyplatených 8244, celkovo bolo vyplatených už 4.283.714 eur a celkovo sme takto pomohli 50.903 zamestnancom alebo SZČO v jednotlivých podnikoch,“ uviedol Krajniak.

16:57 Prezidentka Zuzana Čaputová oceňuje úsilie a nasadenie opatrovateliek, ošetrovateliek, sociálnych pracovníčok a zdravotníckeho personálu. Do všetkých zariadení sociálnych služieb, ktoré sa starajú o seniorov, poslala osobný ďakovný list.

16:50 Vo Veľkej Británii pribudlo za 24 hodín ďalších 684 úmrtí na ochorenie COVID-19. Celkovo mu podľahlo 19.506 ľudí, vyplýva z najnovších údajov britského ministerstva zdravotníctva zverejnených v piatok. Zároveň ide o mierny nárast denného počtu obetí - vo štvrtok bolo v rovnakom čase hlásených 616 nových úmrtí.

16:45 Pozrite si tlačovú besedu riaditeľa Inštitútu zdravotnej politiky. Martin Smatana na nej predstavil prognózu ochorenia COVID-19.

16:30 Žiaci by mohli dohnať učivo počas letných škôl. Štátny pedagogický ústav sa zaoberá možnosťou ich zriadenia. Uviedla to riaditeľka ústavu Miroslava Hapalová. Reagovala tak na otázku, či by nebolo dobré zaviesť letné školy pre deti, ktoré sa nemôžu zúčastniť dištančného vzdelávania. Poznamenala, že rozmýšľajú o letných školách skôr ako o voľnočasovej aktivite než ako o povinnom vzdelávaní.

16:27 Maďarská vláda trvá na uskutočnení maturitných skúšok, ktoré sa majú začať 4. mája. Vyhlásil to v piatok štátny tajomník rezortu ľudských zdrojov zodpovedný za verejné školstvo Zoltán Maruzsa. Podľa spravodajského servera 444.hu štátny tajomník povedal, že ani epidemiológovia, ktorých ale nechcel menovať, nenamietajú voči tomu, aby sa maturity uskutočnili. Zúčastniť sa na nich má takmer 80.000 stredoškolákov.

16:10 Nakaziť ochorením COVID-19 by sa malo podľa Inštitútu zdravotnej politiky podstatne menej ľudí. Predpokladom pozitívneho scenáru je disciplína zo strany Slovákov, teda nosenie rúšok a dodržiavanie nastavených pravidiel. Vyplýva to z najnovšej analýzy, ktorú vypracoval tím odborníkov. O výsledkoch informoval šéf IZP Martin Smatana.

"Z dostupných dát o výskyte ochorenia COVID-19 v SR, medzinárodných porovnaní a najaktuálnejších modelov vyplýva, že reprodukčný faktor vírusu sa podarilo pre väčšinu populácie dostať pod hodnotu 1,0. Vírus sa však stále pomaly šíri ďalej," uviedol IZP. Pokles reprodukčnej sily vírusu považuje za výsledok marcových vládnych opatrení.

15:55 V ťažších ekonomických časoch podniky aj bežní ľudia platia menej na daniach a odvodoch. Vláda zároveň minie viac na pomoc ekonomike. Čo to znamená pre našu štátnu kasu, o tom sme sa rozprávali s Radovanom Ďuranom, analytikom Inštitútu INESS.

15:51 Aktuálna koronakríza zníži daňové a odvodové príjmy štátu o viac ako tri miliardy eur. Vyplýva to z aktuálnej prognózy Inštitútu finančnej politiky na Ministerstve financií. Podľa pesimistického scenára môže byť výpadok vyšší ako štyri miliardy eur.

15:45 Pandémia koronavírusu pripravila mnohé domácnosti o príjmy a dostala ich do finančných ťažkostí. Analýza spoločnosti Wood and Company ukázala, že najviac ohrození sú samoživitelia.

15:38 Bratislavský samosprávny kraj otestoval do piatka v rámci celoplošného testovania zamestnancov deviatich zariadení sociálnych služieb vo svojej pôsobnosti. V prípade prvých štyroch zariadení už pozná aj výsledky, všetky testy na COVID-19 sú negatívne. Výsledky ďalších testovaní by mali byť známe v najbližších dňoch.

15:36 Inštitút zdravotnej politiky má dobré správy. Vo svojej novej prognóze uvádza, že na Slovensku sa podarilo znížiť reprodukčné číslo vírusu pod kritickú hranicu na hodnotu 0,8. Nákaza by mohla vrcholiť v polovici septembra, aktívne nakazených by vtedy malo byť asi 5580 ľudí.

15:32 Niektoré výskumy ukázali, že koronavírus môže spôsobiť tzv. konjunktivitídu, teda zápal očných spojoviek, a dokáže sa pravdepodobne prenášať aj kontaktom aerosólu so spojovkou. Spôsob prenosu vírusu do oka je však stále otázny. Oči si však treba popri nose a ústach tiež správne chrániť. "Noste okuliare, nie je dôležité či slnečné alebo dioptrické, nové alebo staré. Základným pravidlom je vybrať si tie, ktoré pokrývajú najväčšiu časť očnice," radí očný lekár Martin Lichvár.

15:23 Web ministerstva zdravotníctva pripravil prehľadné grafy šírenia koronavírusu od 6. marca na Slovensku.

15:12 Seniori môžu nakupovať aj v inom čase ako od 9. do 11. hodiny, rozhodol o tom po kritike hlavný hygienik Ján Mikas. „Hlavný hygienik sa rozhodol k operatívnemu prehodnoteniu opatrenia tak, že prevádzky budú môcť obsluhovať seniorov aj mimo vyhradený nákupný čas," informovali hygienici. Mikas vyzval seniorov, aby radšej  nakupovali vo vyhradených hodinách, ak môžu.

15:03 V prípade „zjemnenia“ aktuálneho nariadenia, ktoré určuje pre ľudí nad 65 rokov možnosť nakupovať len v čase medzi 9.00 až 11.00 h, je podľa premiéra opäť rozhodujúci hlas odborníkov. "Čokoľvek, čo rozhodne konzílium odborníkov, to ja budem rešpektovať. V konečnom dôsledku je to rozhodnutie hlavného hygienika, je to otázka na neho," povedal. Pripomenul, že obmedzenie bolo vyhlásené v mimoriadnej situácii a jeho cieľom je chrániť seniorov. V tomto kontexte sa pozerá i na špekulácie o možnej protiústavnosti opatrenia.

15:00 Opozičný Smer-SD vyzval premiéra a hlavného hygienika, aby zrušili zákaz nakupovať seniorom nad 65 rokov mimo vymedzeného času. Inak sú členovia strany pripravení obrátiť sa na Ústavný súd. Blíži sa víkend a pred obchodmi sa tvoria od deviatej dlhé rady čakajúcich dôchodcov.

14:55 Rakúsko pokračuje v postupnom uvoľňovaní niektorých karanténnych opatrení a od 4. mája začne znovu otvárať školy. Na piatkovom brífingu to uviedol minister školstva Heinz Fassmann. Stredoškoláci, ktorí sú v poslednom ročníku, sa vrátia do školy už 4. mája, zatiaľ čo základné a nižšie stredné školy sa znovu otvoria 18. mája.

14:45 Úrad verejného zdravotníctva zaznamenal druhý týždeň po sebe viac chorých na Covid-19 ako na chrípku. Minulý týždeň zachytili 334 chorých na Covid-19 a 331 pacientom zistili chrípku či jej podobné ochorenia. Opatrenia proti šíreniu ochorenia Covid-19 spomalili aj šírenie chrípky.

14:34 Zariadenie pre seniorov Náruč v Prešove má už k dispozícii okrem výsledkov testov na ochorenie COVID-19, ktoré realizovali u zamestnancov, aj kompletné výsledky testov klientov. Všetky testy boli negatívne. Informoval o tom hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek.

V pondelok robili v Zariadení pre seniorov Náruč testovanie zamestnancov. "Na mieste bolo odobraných 78 vzoriek, pričom výsledky testov vylúčili prítomnosť ochorenia COVID-19 u všetkých zamestnancov," uviedol Tomek. Potom prišli na rad aj samotní seniori. Testovanie prebiehalo dva dni, od 21. do 22. apríla. Vzorky odobrali všetkým 146 seniorom. Ani jeden z nich nemá koronavírus.

14:27 Príslušníci Policajného zboru v spolupráci s príslušníkmi Ozbrojených síl SR sa snažia robiť všetko pre to, aby bol priebeh kontrol na hraniciach čo najplynulejší. Nie vždy je však každý individuálny problém možné vyriešiť okamžite. Minister vnútra Roman Mikulec to uviedol po kontrole na hraničnom priechode Čunovo - Rajka. "Opatrenie sa nedá ušiť na mieru pre všetkých," podotkol Mikulec.

14:20 Košický samosprávny kraj doposiaľ neeviduje žiadny prípad nákazy v žiadnom zo svojich 13 zariadení sociálnych služieb, ktorých je zriaďovateľom. Testovať chce všetkých ich klientov a zamestnancov. V kraji v predstihu zaviedli viacero preventívnych opatrení. Nad rámec štátnych opatrení kraj zakázal prijímať nových klientov do DSS. V krajských zariadeniach stále platí prísny zákaz návštev. Klienti sa môžu pohybovať v malých skupinách v rámci zariadenia a jeho areálu a mimo neho nevychádzajú.

14:12 Starosta bratislavského Ružinova Martin Chren na Facebooku informoval o začiatku testovania v domovoch sociálnych služieb v mestskej časti. "Perfektne spolupracujeme v rámci mesta, s primátorom a so starostami, ale ak to takto pôjde ďalej, ak sa bude štát tváriť, že všetko bez peňazí zariadime, nemusí to dopadnúť dobre. Od samotného štátu sme ešte v časoch koronakrízy nedostali ani cent, ani rúško, ani jeden test," zhodnotil

13:54 Česká vláda požiada Poslaneckú snemovňu Parlamentu ČR o predlženie núdzového stavu, ktorý v dôsledku pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 v krajine platí od 12. marca. Informovala o tom spravodajská televízia ČT24.

13:44 WHO zaradila deväť vakcín vyvíjaných v Rusku na zoznam potenciálnych možností riešenia pandémie. "WHO zaradila do zoznamu sľubných možností deväť vakcín proti ochoreniu COVID-19, ktoré sa vyvíjajú v Rusku. Patrí medzi ne šesť vakcín vyvinutých Štátnym výskumným centrom pre virológiu a biotechnológie (Vector) so sídlom v Novosibirsku, dve vakcíny vyvinuté spoločnosťou Biocad a vakcína, ktorú pripravil Petrohradský výskumný ústav pre vakcíny a séra," uvádza sa vo vyhlásení ruskej vlády.

13:42 Pozrite si brífing ministra vnútra Romana Mikulca, ktorý hovoril o kontrole hraničných priechodov.

13:36 Plán postupného otvárania prevádzok na Slovensku by sa mohol napĺňať regionálne podľa toho, ako sa počet ľudí nakazených koronavírusom vyvíja v jednotlivých regiónoch Slovenska. Po stretnutí s členmi ekonomického krízového štábu to na tlačovej besede uviedol premiér Igor Matovič.

13:34 Vládne nariadenie, ktoré zakázalo seniorom starším ako 65 rokov nakupovať mimo vymedzený čas od deviatej do jedenástej počas pracovných dní, narazilo na vlnu odporu. Protestujú proti nemu nielen samotní seniori, ale aj viacerí politici, ombudsmanka či prezidentka. Je táto nanútená ochrana zásahom do ľudských práv? Musíme ju strpieť, alebo máme právo postaviť sa na odpor? Pýtali sme sa ústavného právnika Mariána Gibu.

13:26 Počet úmrtí spojených s chorobou COVID-19 sa v posledných dňoch v Belgicku drží na ustálenej úrovni, klesá však počet pacientov na JIS a tých, ktorí sú odkázaní na umelú pľúcnu ventiláciu. Národné krízové centrum upozorňuje že vývoj situácie v krajine poskytuje dobré krátkodobé vyhliadky na postupný návrat do normálneho života. Zdôrazňuje však, že realita nasledujúcich týždňov bude aj naďalej spätá s výskytom vírusu v spoločnosti, čomu bude treba prispôsobiť "naše správanie a naše zvyky".

13:20 Predstavitelia ministerstva školstva hovorili o opatreniach, ktoré sa po novom týkajú prevádzky vonkajších športovísk. K téme sa vyjadrili štátny tajomník ministerstva školstva Ivan Husár a Radovan Sloboda, poslanec NR SR a športový manažér. Pozrite si tlačovú besedu.

13:18 Športovci aktívne vykonávajúci športovú činnosť vo vonkajších športoviskách nemusia mať športe prekryté horné dýchacie cesty, teda nemusia mať rúška, uviedol štátny tajomník rezortu školstva pre oblasť športu Ivan Husár.

13:11 Pozrite si tlačovú besedu po skončení rokovania ekonomického krízového štábu. K téme oživovania ekonomiky sa vyjadrili predseda vlády Igor Matovič a minister financií Eduard Heger.

13:03 Maďarská vláda pracuje na nových predpisoch, ktoré umožnia od začiatku mája postupné obnovovanie denných aktivít. Premiér Viktor Orbán uviedol, že súčasné pravidlá nahradia novými opatreniami a dokončia prvú fázu ochrany proti pandémii koronavírusu.

12:57 V súvislosti s pandémiou vydala Európska agentúra pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci usmernenie týkajúce sa postupného návratu do práce. Usmernenie prináša odpovede na praktické otázky zamestnávateľov, napríklad ako minimalizovať nebezpečenstvo koronavírusu na pracovisku, ako aktualizovať hodnotenie rizika, či ako sa postarať o pracovníkov, ktorí ochoreli.

12:50 V Humennom hrozí hromadné prepúšťanie. O prácu môže prísť 400 zamestnancov spoločnosti, ktorá vyrába priemyselné vlákna.

12:47 Španielsko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín 367 nových úmrtí na ochorenie COVID-19. Znamená to najmenej nových obetí za posledný mesiac. Celkový počet obetí sa tak v krajine zvýšil na 22.524. Počet nakazených stúpol na vyše 213.000, uviedlo ministerstvo.

12:43 Pri prijímaní opatrení na pomoc slovenskej ekonomike je potrebné priebežne kontrolovať a vyhodnocovať aj ich uvádzanie do praxe. Vývoj pandémie nového koronavírusu a nadväzujúce otváranie ekonomiky by sa zase mohol sledovať nielen celoslovensky, ale aj čiastkovo na úrovni regiónov a diferencovať tak jednotlivé fázy. Aj o týchto témach diskutoval v piatok ekonomický krízový štáb na Úrade vlády SR.

12:30 Primátor Bratislavy Matúš Vallo vyzval vládu SR, aby finančne podporila hlavné mesto, ktoré v dôsledku krízy utrpelo veľké straty. "Apelujem na vládu, aby finančne pomohla Bratislave, ktorá to bude potrebovať," povedal primátor

12:13 Trhovisko na Miletičovej ulici v Bratislave je otvorené, platia tu však obmedzenia návštevnosti. Vpustiť naň je možné naraz 150 zákazníkov. Obmedzenia sa tiež týkajú otváracích hodín. Počas týždňa je čas medzi 9.00 a 11.00 h vyhradený výlučne na nakupovanie pre seniorov nad 65 rokov, mimo tohto času majú vstup na trhovisko zakázaný, čo vyplýva z rozhodnutia platiaceho pre všetky obchody v krajine. V nedeľu bude trhovisko zatvorené.

12:10 Česká vláda zrušila zákaz voľného pohybu osôb. Informuje o tom portál Novinky.cz s tým, že dosiaľ mohli ľudia teoreticky chodiť len do práce, do obchodov a k lekárovi. Minister zdravotníctva Adam Vojtěch informoval, že namiesto maximálne dvoch ľudí, ktorí spolu môžu byť na verejnosti, pokiaľ nie sú členovia jednej domácnosti, to po novom môže byť desať ľudí. Zrušenie zákazu voľného pohybu sa týka aj možnosti vycestovať za hranice.

12:00 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 12. hodine.

12:03 Obchodníci združení v Zväze obchodu SR opatrenia vlády, ktoré platia od stredy 22. apríla v zásade vítajú. Veľmi ich však prekvapilo obmedzenie nákupných možností seniorov. "Podporujeme otvorenie obchodov pri dodržaní všetkých hygienických pravidiel. Uvítali sme aj riešenie nákupných hodín pre seniorov z doby 9.00 až 12.00 h, na čas 9.00 až 11.00 h a úpravu sobotného režimu. Veľmi nás však prekvapilo, že seniori majú zakázané nakupovať v inom čase," uviedol prezident ZO SR Martin Katriak.

11:50 V marci 2020 u nás pracovalo takmer 254.000 dôchodcov. Mnohým z nich môže život komplikovať obmedzenie nákupov pre ľudí nad 65 rokov na čas od pondelka do piatka od 9.00 hod. do 11.00 hod. "V marci tohto roku Sociálna poisťovňa registrovala 253.975 pracujúcich dôchodcov. Počet ľudí v dôchodkovom veku, ktorí sú naďalej aktívni a pracujú, sa v uplynulých rokoch zvyšuje," informoval riaditeľ odboru komunikácie s verejnosťou v Sociálnej poisťovni Peter Višváder.

11:43 Koronavírus zjavne rýchlejšie oslabuje, keď je vystavený slnečnému žiareniu, teplu a vlhkosti, uviedol na tlačovej konferencii William Bryan, vedúci oddelenia pre vedu a technológiu amerického ministerstva pre vnútornú bezpečnosť. Môže to naznačovať, že nákazlivosť sa v lete zníži. Podľa vedcov vírus prežije najlepšie v interiéri a v suchých podmienkach. Stráca silu, keď teplota a vlhkosť stúpajú - a najmä keď je vystavený slnku, uviedol Bryan v Bielom dome.

11:28 Bratislavský Ružinov začal v piatok s testovaním klientov a zamestnancov vo svojich dvoch domovoch seniorov. Ako prví podstúpili testovanie na COVID-19 prevažne imobilní klienti na Pivoňkovej ulici. S testovaním sa pokračuje v Ružinovskom domove seniorov na Sklenárovej ulici, ktorý je najväčším zariadením svojho druhu na Slovensku, pod ktoré spadá zariadenie na Pivoňkovej.

"Prvotné otestovanie všetkých klientov a zamestnancov je pre nás veľmi kľúčové, aby sme sa utvrdili v tom, že ani skrytým spôsobom sa ochorenie COVID-19 do domovov dôchodcov v Ružinove nedostalo," uviedol na brífingu starosta Ružinova Martin Chren s tým, že celkovo by sa malo otestovať okolo 650 ľudí.

Budúci týždeň sa bude testovať v domove dôchodcov na Pažítkovej ulici.

11:24 Počet úmrtí prekročil vo svete 190.000. V piatok o tom informovala tlačová agentúra AFP, ktorá svoj výpočet založila na oficiálnych údajoch od jednotlivých štátov a Svetovej zdravotníckej organizácie. Celkovo zomrelo vo svete počas pandémie 190.089 ľudí, vrátane 116.221 osôb v Európe, kde zaznamenali dovedna jeden milión 296.248 prípadov nákazy.

11:08 Predseda vlády Igor Matovič a minister financií Eduard Heger sa stretli na úrade vlády s poprednými slovenskými ekonómami - členmi ekonomického krízového štábu. Diskutovať by mali najmä o oživovaní slovenskej ekonomiky. Informoval o tom pred stretnutím Heger.

11:00 Zubní lekári v súčasnosti poskytujú neodkladnú zdravotnú starostlivosť a pracujú v skrátenom režime. Pacienti sa preto musia na vyšetrenie vopred telefonicky objednať. Aj o tom sme sa rozprávali s Igorom Moravčíkom, prezidentom Slovenskej komory zubných lekárov.

10:56 Kia Motors Slovakia v piatok opätovne začala v dvojzmennej prevádzke s výrobou automobilov v závode v Tepličke nad Váhom. Potvrdil to hovorca automobilky Ján Žgravčák. Vzhľadom na vážne prevádzkové dôvody fabrika stála od pondelka 20. apríla do štvrtka 23. apríla. "Do konca mája plánujeme pokračovať na dve zmeny. Naďalej budeme monitorovať situáciu a sme pripravení prijať ďalšie s ňou súvisiace rozhodnutia," doplnil Žgravčák.

10:44 Počet prípadov nákazy v Rusku stúpol za posledných 24 hodín o 5849 na 68.622, informovalo v piatok tamojšie krízové centrum. Podľa neho však miera rastu nepresahuje desať percent tretí deň po sebe. Za posledných 24 hodín podľahlo v krajine ochoreniu COVID-19, 60 pacientov, čím sa celkový počet obetí zvýšil na 615.

10:30 Pozrite si tlačovú besedu predstaviteľov Smer-SD. K téme sa vyjadril napríklad Peter Pellegrini, ktorý hovoril o plošnom zákaze nakupovania pre seniorov mimo vyhradených hodín.

10:28 Úrad verejného zdravotníctva SR odôvodňuje okresanie nákupného času pre seniorov nad 65 rokov tým, že pri postupnom uvoľňovaní činnosti prevádzok sa predpokladá zvýšený pohyb ľudí na verejnosti, čo pre seniorov predstavuje vážne riziko. Je to zároveň odpoveď úradu na vyjadrenie verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej, ktorá kritizovala dopad nového opatrenia na dôchodcov.

10:20 Hospitalizovaných máme na Slovensku 222 osôb, z toho v 64 prípadoch ide o ľudí s potvrdeným ochorením COVID-19. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je sedem osôb a jedna je na pľúcnej ventilácii.

10:15 Najviac nových prípadov, a to 11, za štvrtok eviduje Trenčiansky kraj. Ďalej nasleduje Bratislavský kraj so šiestimi prípadmi, Trnavský má päť nových prípadov, štyri sú v Košickom kraji. Nitriansky kraj má tri nové prípady, Prešovský, Žilinský a Banskobystrický majú zhodne po dva prípady.

tab-nakazeni_ac1100ae-a0a6-8bc3.png

10:08 Počet potvrdených prípadov na Ukrajine sa v piatok zvýšil za posledných 24 hodín o 477. Spolu ich je 7647. Informovala o tom agentúra Ukrinform s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva. Podľa neho ochoreniu COVID-19 podľahlo v krajine 193 ľudí. Ide väčšinou o ľudí vo veku nad 50 rokov (85 percent). Celkovo 5158 ľudí vrátane 394 detí a 1214 zdravotníkov podstupuje liečbu doma pod dohľadom lekára.

10:05 V Maďarsku stúpol počet obetí nákazy na 250. Za uplynulý 24 hodín zomrelo 11 starších ľudí. Počet nakazených dosiahol 2383, informoval v piatok krízový štáb na stránke koronavirus.gov.hu. Z nemocníc prepustili 401 osôb, ktoré sa z ochorenia COVID-19 vyliečili. Akreditované laboratóriá vykonali už 58.251 testov.

10:00 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 10. hodine.

9:55 Na Slovensku pribudlo aj 67 nových vyliečených pacientov. Celkovo ich je 355.  Všetkých vykonaných testov je spolu 61 261.

9:39 Na Slovensku pribudlo 35 nových prípadov nákazy a dve úmrtia, informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií. Celkový počet obetí pandémie tak stúpol na 17. Otestovali 3840 ľudí, čo je oproti rekordnému včerajšku mierny pokles. Celkovo máme 1360 pozitívne testovaných ľudí na nový koronavírus.

9:34 Lídri členských krajín Európskej únie súhlasili, aby Európska komisia pracovala na takzvanom fonde obnovy. Každý z lídrov si je vedomý, že fond je žiaduci. Informovali o tom z tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí po videokonferencii, na ktorej sa zúčastnil aj premiér Igor Matovič.

9:26 Trhovisko Miletičova v Bratislave je po týždňoch prísnych opatrení proti šíreniu nákazy znova otvorené. "Okrem pravidiel, ktoré sú logické, ako je nosenie rúšok alebo dezinfekcia rúk, je asi najväčším obmedzením to, že pohyb na trhovisku medzi stánkami môže byť len jednosmerný. Čiže stánky budú ohradené, bude jeden vstup a jeden výstup a ľudia budú musieť 'v hadíku' prejsť okolo všetkých stánkov za radom a pohybovať sa v jednom smere," uviedol starosta Ružinova Martin Chren.

9:20 Počet úmrtí v Česku od štvrtkového večera stúpol o tri na 213. Pribudlo 34 vyliečených, spolu ich je 2 186. Česko má aktuálne 7188 infikovaných.

9:07 Ako prebieha videokonferencia lídrov členských krajín EÚ? Premiér Igor Matovič sa o túto skúsenosť podelil na svojom Facebooku.

9:04 Americký prezident Donald Trump svojimi dedukciami zaujal svetové médiá. A viaceré ich označili za bizarné. S vážnou tvárou nasmeroval odborníkom otázku, či by bolo možné ľuďom nakazeným koronavírusom vstreknúť do tela dezinfekciu alebo ich vystaviť silnému slnečnému žiareniu. Lekári vzápätí na to varovali ľudí, aby takéto pokusy nerobili.

9:00 Počet potvrdených prípadov sa v Nemecku za posledných 24 hodín zvýšil o 2337 na celkových 150.383. Ide o mierny pokles po predošlých troch dňoch nárastu, vyplýva z údajov Inštitútu Roberta Kocha, zverejnených v piatok ráno. V krajine zároveň zaznamenali ďalších 227 úmrtí, čím počet obetí stúpol na 5321.

8:55 Čínske úrady potvrdili šesť nových prípadov nákazy, čo je menej ako v stredu, keď evidovali desať prípadov. V krajine nemajú žiadne nové úmrtie. Celkový počet nakazených sa v pevninskej Číne zvýšil na 82.804. Čínska Národná zdravotnícka komisia v uviedla, že dva z nových prípadov sú dovezené ľuďmi, ktorí pricestovali do Číny.

8:35 Jaguar Land Rover plánuje postupne obnoviť výrobu od 18. mája, pričom medzi prvými bude aj závod v Nitre. Ako ďalej informovala manažérka pre firemné vzťahy Miroslava Remenárová, automobilka už v Číne začína zaznamenávať zotavovanie v predaji vozidiel a zákazníci sa vracajú do jej showroomov.

8:29 Predseda vlády Igor Matovič a minister financií Eduard Heger sa dnes stretnú na úrade vlády s poprednými slovenskými ekonómami - členmi ekonomického krízového štábu.

8:28 V najväčšej uzavretej osade v Bystranoch na Spiši sa po dvoch dňoch opakovaného testovania chorých a ich rodinných príslušníkov vo štvrtok zamerali na všetkých jej obyvateľov. Osadníkom, ktorí sú už dva týždne v karanténe na základe rozhodnutia Ústredného krízového štábu, zmerali telesnú teplotu termokamerou. Testovaním prešli všetci dospelí, ako aj deti nad 12 rokov.

7:54 Ochorenie COVID-19 potvrdili u najmenej 840 námorníkov z americkej lietadlovej lode USS Theodore Roosevelt. Americké vojenské námorníctvo vykonalo testy na koronavírus SARS-CoV-2 u celej posádky lietadlovej lode. Prepuknutie nákazy vyvolalo škandál po tom, ako kapitán lode Brett Crozier koncom marca v liste americké ministerstvo obrany požiadal o pomoc pri riešení šíriacej sa nákazy medzi 4800 členmi posádky.

7:34 Nemecká kancelárka Angela Merkelová žiadala medzinárodnú spoluprácu v súvislosti s vývojom vakcíny proti koronavírusu. Poslancom nemeckého parlamentu oznámila, že nemeckí vedci vírus horlivo skúmajú. Medzinárodná spolupráca je však podľa nej "nesmierne dôležitá". Pandémia podľa kancelárky presahuje hranice a môže byť porazená len spoločnými silami.

7:28 Dvaja britskí lekári, ktorí boli vystavení pacientom infikovaným novým koronavírusom SARS-CoV-2, zaslali vláde v Londýne predžalobnú výzvu v súvislosti s nedostatkom osobných ochranných prostriedkov a absenciu jasných pravidiel ich distribúcie a využitia.

7:06 Britský premiér Boris Johnson zotavujúci sa z ochorenia COVID-19 by od pondelka mohol znovu prevziať vedenie krajiny. Johnson sa podľa The Daily Telegraph plánuje vrátiť do svojho úradu na Downing Street 10. už v pondelok 27. apríla, aby prevzal kontrolu nad situáciou v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2. Premiérov úrad však podľa DPA správy o Johnsonovom návrate nepotvrdil.

7:00 Na Slovensku sa otestujú všetci zamestnanci a klienti domovov sociálnych služieb. Okrem toho má byť členom ústredného krízového štábu aj zástupca týchto zariadení. Informoval o tom minister práce Milan Krajniak, ktorý sa zúčastnil na rokovaní parlamentného sociálneho výboru, ktorý k tejto problematike inicioval opozičný Smer-SD.

6:30 Hlavy vlád a štátov členských krajín EÚ sa v rámci mimoriadneho online summitu dohodli na prijatí finančného balíka v hodnote 540 miliárd eur. Z tejto sumy sa majú financovať opatrenia na oživenie európskej ekonomiky, ktorú negatívne postihla pandémia nového koronavírusu. Podľa agentúry DPA by dohodnutý balík finančnej pomoci mal byť k dispozícii už do 1. júna tohto roku.

6:00 Udalosti sme sledovali aj vo štvrtok. Pozrite si včerajší súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok